Suomalaisten edesottamukset Riossa

  • 63 576
  • 459

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Upeeta Ville upeeta, KuPS
Sitten voitaisiin olla onnellisia urheilumenestyksestämme kun oltaisiin saatu puolitusinaa mitalia jostain koskimelonnasta, kouluratsastuksesta, taitouinnista ja trampoliinivoimistelusta. Ei sillä että juuri noissa lajeissa olisi helppo menestyä, mutta suomalaisia ei muuten kiinnosta noissa lajeissa pärjääminen.
Kouluratsastus vähän huono esimerkki siinä mielessä, että kyllähän homma taitaa olla ihan täysiveristä ammattiurheilua. Heppatouhu on nimittäin ihan perkeeleen kallista touhua ja pelkällä harrastetasolla ei ole toivoakaan päästä yhtään mihinkään, vaan oikeasti pitää olla kovan luokan ammattilainen ja myös ns. pinkka pitää olla kunnossa.

EDIT:

Tosin pointtisi on ihan validi ja olen samaa mieltä, eli ei amatööriurheilijoiden menestys kerro mitään mikä on suomalaisen ammattiurheilun taso.
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Ennemminkin tilanne on se, että niin kauan kuin jotkut ampujat, purjehtijat tai muut lihottavat Suomen mitalisaldoa ei mitään tarvitse tehdä. Näin siis ajatellaan olympiakomiteassa. Jos Suomella nytkin olisi viisi mitalia niin ei tarvitsisi käsitellä kriittisesti. Nyt kun menestystä ei tullut, niin nyt on jo korkea aika tarkastella Suomen urheilun tilaa.

Verrattuna muihin pohjoismaihin on Suomen mitalisaldo kaksista edellisistä olympialaisista (kesä ja talvi). Ja pistesijat, jotka mielestäni kertovat vielä enemmän urheilun tilasta kuin mitalit, niin pistesijoitusten määrässä tilanne on jo hälyttävä, muihin pohjoismaihin verrattuna.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Suomalaisessa urheilussa pesii nimenomaan yksilölajien kriisi. Turha rummuttaa jääkiekon ylivoimaa, sillä muutkin palloilulajit ovat nostaneet kansainvälisiä osakkeitaan, kuten lento- ja koripallo. Nyt ei jostain syystä yksilölajeissa toimintaolosuhteet ole siinä kunnossa, että menestystä tulisi olympiatasolla. Epäilemättä yksi iso syy on rahassa. Yleisurheilijat ynnä muut eivät pysty harjoittelemaan sillä tasolla, millä menestystä voidaan saavuttaa. Muu elämästä selviytyminen vie liikaa huomiota pois urheilusta. Liittojen tuella voi pyyhkiä nykyään persettä. Tämä on nykyään bisnestä, missä Suomessa ei riitä rahaa ja sen myötä myös muiden mielenkiinto yksilölajeja kohtaan on alkanut hiipua, kun menestystä ei enää ole odotettavissakaan.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Suomalaisessa urheilussa pesii nimenomaan yksilölajien kriisi. Turha rummuttaa jääkiekon ylivoimaa, sillä muutkin palloilulajit ovat nostaneet kansainvälisiä osakkeitaan, kuten lento- ja koripallo.

No kyllä tätä Suomen "joukkuelajimenestystä" vähän liioitellaan. Lentopallossakin on oikeastaan taannuttu vaikkapa kahdeksan vuoden takaisesta tasosta, jolloin oltiin EM-nelosia ja verrattain lähellä olympiapaikkaa. Koriksessa ollaan toki noustu siitä edellisen vuosikymmenen totaalisesta lamasta, mutta merkittävästi paremmin Suomi ei menesty kuin 1990-luvulla. Jalkapallossa ollaan kutakuinkin kaikkien aikojen kriisissä ja käsipallossa menee myös helvetin nuonosti. Ja mikä usein unohtuu, Suomen naispalloilu on erittäin heikossa hapessa. Onko naisten lentiksessä tai koriksessa olemassa edes uskottavaa maajoukkuetoimintaa?

Ja nyt Riossa nähtiin taas eräänlainen todellisuus. Ruotsi, Norja ja Tanska tulevat kaikki kotiin palloilumitalin kera, kun taas Suomella yksikään palloilujoukkue ei ollut edes lähellä pääsyä olympiakisoihin.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Henkilökohtaisesti ei haittaa. Jääkiekko on ainoa laji, jossa voittamisesta saan aina iloa.

Johtuisikohan siitä, ettei muissa lajeissa voittoja juuri tule?

Kalervo Kummola on avannut suunsa. Tampereen Brežnev on Suomen olympiakomitean valtuuskunnan puheenjohtaja.

- Jäi sellainen kuvitelma, tiedettiinkö edes tarkkaan, missä maailman huipulla mennään. Jotkut EM-kisat eivät anna oikeaa kuvaa siitä, sillä ne ovat monelle välikisat ja monet jättävät ne väliin. Myös Pohjois-Amerikassa ja Australiassa mennään tosi lujaa.

- Olen kauan ollut sitä mieltä, että meidän pitäisi keskittyä muutamiin lajeihin. Se ei estä sitä, etteikö mistä tahansa lajista voisi tulla huipulle, mutta rerussit ovat rajatut. Onko järkevää roiskia resursseja sinne tänne?

Kummola sanoo tarjonneensa turhaan Uuden-Seelannin mallia Jukka Pekkalan johtamalle huippu-urheilun muutostyöryhmälle, joka oli Suomen olympiakomitean kesällä 2010 asettama toimikunta. Sen tavoitteena oli uudistaa suomalaista urheiluelämää niin, että Suomi on Pohjoismaiden paras maa vuoden 2020 olympialaisissa.

- Siinä teki suurin piirtein kaksi vuotta 5-6 miestä töitä, mutta jälki ei ainakaan ole sitä luokkaa, mitä niin pitkästä työstä sopisi odottaa.

- Olemme hukanneet kokonaan vesilajit, melonnan ja soudun, jotka ovat olleet Suomen vahvoja lajeja. Meillä tuijotetaan ehkä liikaa esimerkiksi yleisurheiluun, jossa kilpailu on tosi kovaa maailmalla. Siinä olemme menettäneet asemiamme valtavasti.

Kummola jyrähtää Suomen menestymättömyydestä: "Onko järkevää roiskia resursseja sinne tänne?" | Yle Urheilu | yle.fi
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Ihmettelen monien palstalaisten mitaliodotuksia keihään suhteen. Amsterdamin jälkeen oli selvää, ettei Riosta tule keihäsmitalia. Antin lievä loukkaantuminen ja viimeistään vatsapöpö aiheuttivat sen, ettei mitalikannassa pysytä - ainakaan Ruuskasen osalta. Riittääköhän enää paukut tuleviin MM-kisoihin?

Tätä minäkin olen ihmetellyt. Eikä koske tietenkään vain tätä palstaa, vaan koko kansaa. Kuten olen maininnut moneen ketjuun, Turussa tulin tsekanneeksi Paavo Nurmi Gamesit paikan päällä. Tuona päivänä jo totesin, että Saksaan voi tulla jopa kaksoisvoitto. Eikä se nyt niin kaukana ollut, hyvät metrit sai Vetter myös. Weberin uskalsin myös laskea korkealle alusta asti.

Itse melkein jopa toivon, että Tero ja Antti molemmat olisivat pois jo seuraavista arvokisoista. Ei tulisi liian aikaisin niitä odotuksia median ja keskustelujen kautta. Mummot ja papat FB:ssa voivottelisivat, Jatkoaika kävisi kukkotaistoa jne.

Phuh, onneksi on ohi tuo.
 

Pipolätkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Dallas
Tosin pointtisi on ihan validi ja olen samaa mieltä, eli ei amatööriurheilijoiden menestys kerro mitään mikä on suomalaisen ammattiurheilun taso.
Selitätkö minulle mitä tuo lause tarkoittaa? Mitä eroa on "suomalaisella ammattiurheilulla" ja "amatööriurheilulla"?

ps. Tottakai tiedän että amatööri on amatööri ja ammattilainen ammattilainen.
 

depre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs, FC Barcelona, Helsingin Joker
Minulle kisaturisteja ovat sellaiset urheilijat joilla ei vallitsevalla hetkellä ole edellytyksiä urheilla omalla huipputasollaan tai sellaiset joita ynnämuihin sijoihin päättyvä reissu ei palvele mitenkään.

En käsitä minkä hemmetin itseisarvon kerran neljässä vuodessa olevien kisojen tulisi urheilujoille olla. Ja tällä tarkoitan sitä että suljetaan silmät kaikelta muulta kunhan se kisoihin vaadittava raja on tehty. Käykää kysymässä vaikka Utriaiselta että miten upeaksi hetkeksi tämä jokaisen urheilijan unelma muodostui.

Niin no jokainen voi yrittää vaikka asettua Sanni Utriaisen kenkiin, vaikka sellaista empatiakykyä tuskin löytyy tältä palstalta ainakaan viesteistä päätellen. Voi koittaa suhteuttaa ne paineet siihen, että tämän suomalaisen järjestelmän alla Utriainen heitti käytännössä mahdollisuudesta harjoittaa ammattiaan. Paineet kasvavat aika suhteettoman suuriksi, jos epäonnistumisen lopputuloksena on totaalinen taloudellinen epävarmuus. Voisi aika moni tältäkin palstalta sortua paineiden alle, jos oma seuraavan seuraavan vuoden toimeentulo ratkaistaisiin yhden suorituksen perusteella. Sen jälkeen realistinen lopputulema olisi, että voit työskennellä kaupan kassalla ja harjoitella seuraava suoritusta varten omalla ajallasi ja rahallasi. Uusi yritys ensi vuonna onnea matkaan. Utriainen voi siis epäonnistumisen jälkeen mennä vaikka kaupan kassalle töihin, jos apurahoja ei heru. Palkintona siitä, että on panostanut nuoren elämänsä urheilulle. Sen lisäksi päälle totaalinen lyttääminen mediassa ja keskustelupalstoilla. Ihmisiltä joilla ei ole mitään käsitystä siitä millaisia uhrauksia joudut tekemään.

Itse koen että urheilulla on arvoa ja jos nyt ihan oikeasti aletaan rahasta puhumaan, niin nuo tukisummat ovat sellaisia pähkinöitä, että ei niistä pitäisi kyllä kenenkään kateellisen olla. Saati sitten kisamatkan kustannukset. Täälläkin on hyvä puhua jostain turismista tai puuhastelusta, kun ei suurella osalla urheilijoista ole mitään mahdollisuutta edes harjoittaa ammattiaan täysin ammattimaisesti. Käytännössä urheilet jatkuvasti elannostasi, koska mitään turvaa tai systeemiä ei ole taustalla. Ei silloin voi puhua, että voisit keskittyä pelkästään urheiluun.

Ei tarvitse monenkaan kirjoittajan olla täällä silti huolissaan. Systeemi korjaa itse itseään ja kun urheilusta tulee tarpeeksi vaikeaa, niin kyllä ne urheilijat sieltä tajuaa keskittyä muihin asioihin. Ei täällä ole urheilun parissa minkäänlaisia realistisia uramahdollisuuksia kuin ihan muutamassa lajissa. Pikku hiljaa kun massoja kiinnostavat huiput loppuvat, niin lajien näkyvyys vähenee ja ollaan yksittäisten huippulahjakkuuksien varassa. Ei siis huolta huomisesta, kyllä tämä tuhlaus kohta loppuu ja voidaan jatkossa lähettää vaan presidentti ja delegaatti paikalle.
 

Oldtimer

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoRe, Rops, TPS (kiekko/futis)
Olihan mahtava kotiinpaluu Potkoselta, MTV älysi tarjota tapahtuman suorana. YLEllä tietysti ajatellaan että "kyllä niille joku pätkitty juttukin jälkikäteen kelpaa". ; )
 

Oldtimer

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoRe, Rops, TPS (kiekko/futis)
.....Ei täällä ole urheilun parissa minkäänlaisia realistisia uramahdollisuuksia kuin ihan muutamassa lajissa. ....
Johtunee pitkälti mm. siitä, että meillä on tautisen pienet markkinat, myös urheilussa, moni unohtaa tämän faktan. Jo länsirajan takana eletään sen suhteen aivan eri maailmassa. Kiekkoväki sen varsin hyvin tietää, puhumattakaa vakavammin otettavista lajeista, kuten jalkapallo.
 
Viimeksi muokattu:
Kouluratsastus vähän huono esimerkki siinä mielessä, että kyllähän homma taitaa olla ihan täysiveristä ammattiurheilua. Heppatouhu on nimittäin ihan perkeeleen kallista touhua ja pelkällä harrastetasolla ei ole toivoakaan päästä yhtään mihinkään, vaan oikeasti pitää olla kovan luokan ammattilainen ja myös ns. pinkka pitää olla kunnossa.

Tämä logiikka ei ihan aukea. Miten harrastuksen kalleus tekee lajin harrastajista ammattilaisia? Jonkun alppihiihdon tai moottoriurheilun harrastaminenkin on varmasti jo lapsilla pirun kallista mutta ei se sitä tarkoita, että 15-vuotias Mika Häkkinen tai Kalle Palander olisi ollut ammattiurheilija.

Voisi aika moni tältäkin palstalta sortua paineiden alle, jos oma seuraavan seuraavan vuoden toimeentulo ratkaistaisiin yhden suorituksen perusteella.

En usko. Esim. nuo Utriaisen ilkkujat ovat varmasti miehiä, joilla ei puntti tutisisi tiukassa paikassa. Löytäväthän he olympialaisten aikaankin reitin sohvalta jääkaapille hämmästyttävällä varmuudella.
 
Viimeksi muokattu:

jannet85

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Carolina Hurricanes
No missä se alku on jos uimarit, ampujat, purjehtijat, yleisurheilijat, painijat... jäivät huonompaan lopputulokseen lajiryhmänä. Jokaiseen lajiryhmään toki mahtuu onnistujiakin, mutta yksi Laukkanen ja 2 SE:tä ei riitä pelastamasn koko lajiryhmää. Ja täytyy nyt muistaa, että kyseessä oli nainen, joka valittiin viime vuonna Suomen kolmanneksi parhaaksi urheilijaksi kaikki lajit huomioiden. Nuo välieräpaikat olivat siihenkin (ylihypetykseen, oma mielipide) nähden minimitavoite.

No vuoden paras urheilija jäi sitten karsintaan, joten ei sekään ihan putkeen mennyt.

Mutta ehkä se alku löytyi yhdestä nyrkkeilijästä.

Puretaanpa laji lajilta menestys atomeiksi, niin ei jää väiteltävää tästä.

Uimarien taso oli suurin piirtein samanlainen kuin Lontoossa, molemmissa alisuoritettiin ja tuli pari semifinaalipaikkaa, kilpaillijoiden tasoon nähden Lontoossa oli nähdäkseni pahempi sukellus (aika kultaa muistot, joiltakin).

Ampujissa molemmat 10 joukkoon, viime kisoissa hivenen parempi saldo + tasokkaammat ampujat. Ei nähdäkseni mikään mahalasku. Mäkelä-Nummela hävisi alaikäiselle tyttärelleenkin, niin ei ihme että jokunen parempikin maailmalta löytyy.

Purjehtimisessa taas onnella on oma osuutensa. Siitä kertoo se, että vaikka Sari Multala on saavuttanut kaiken muun, niin olympiamitali puuttuu. Tähdet olivat Lontoossa paremmin kohdallaan.

Yleisurheilussa Lontoossa Keskisalo pääsi finaaliin, jossa keskeytti. Neziri ja Mörö pääsivät nyt semeihin, joka on suomalaiselle pikajuoksijalle olympialaisissa erittäin harvinaista. Muilla kuin Keskisalolla ei mennyt juuri mitenkään juoksulajeissa, Tänä vuonna siis meni nähdäkseni tämä osa-alue selkeästi paremmin, myös taso huomioiden.

Kenttälajeissa otettiin Lontooseen nähden takkiin nimenomaan keihäässä, jossa miehet olivat lähtökohtaisestikin kovemmassa kunnossa. Kaiken lisäksi Lontoon finaali oli melkoista lottoa. Nyt Tero ja Antti olivat molemmat raajarikkoja. Muuten kuin keihäässä menestys olikin kirkkaasti parempaa millä mittarilla tahansa mitattuna. Suomihan epäonnistui Lontoossa totaalisti, no Torrolla meni ihan Ok.

Sitten paini. Molempina vuosina kaksi avaustappiota, nyt Riossa vielä Petra Ollin yksi voitto. Toki tässä oli kisojen suurin pettymys, tästä piti tulla kisojen ainoa mitali.

En näin ollen näe, että Suomi olisi jotenkin erityisen paljon normitasoonsa nähden flopannut, varsinkaan edellisiin olympialaisiin nähden. Tämäkin vaan osoittaa sen että taso on vaan kertakaikkisen paska, mitalit vaatii lähes aina venymisiä.
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Upeeta Ville upeeta, KuPS
Selitätkö minulle mitä tuo lause tarkoittaa? Mitä eroa on "suomalaisella ammattiurheilulla" ja "amatööriurheilulla"?

ps. Tottakai tiedän että amatööri on amatööri ja ammattilainen ammattilainen.
No siis juuri samaa tarkoitin mitä @morukara tarkoitti omassa viestissään, eli ei jonkun amatööriampujan mitali kerro suoranaisesti mitään huippu-urheilusta. Toki käytin ehkä termiä ammattilainen ja amatööri vähän huonosti nyt tässä.
 

Oldtimer

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoRe, Rops, TPS (kiekko/futis)
Teinpä huomion keihäskisan aikana. Varsinkin Saksalaiset heittäjät, mutta muutkin "huiput", näyttivät/näyttävät atleettisilta huippu-urheilijoilta, kun taas meidän Ruuskasen olemuksesta paistaa läpi joku maanviljelijä Pielavedeltä. ; ) Mutta eiks se ulkomaanleirikin tuossa talvella sujunut hepulta leppoisasti lähinnä kalastelun ja hyvän syömisen merkeissä? ; ) Liekö vaivatkin peräisin pääasiassa liiallisesta virvelin vemputtamisesta?
 
Viimeksi muokattu:

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
No siis juuri samaa tarkoitin mitä @morukara tarkoitti omassa viestissään, eli ei jonkun amatööriampujan mitali kerro suoranaisesti mitään huippu-urheilusta. Toki käytin ehkä termiä ammattilainen ja amatööri vähän huonosti nyt tässä.

Minusta tällainen kategorisointi on ihan turhaa. Enkä nyt oikein pidä järkevänä sitä, jos joku oikeasti väittää Mäkelä-Nummelaa amatööriurheilijaksi. Puoliammattilainen hän vähintään on. Ja toisaalta ammattilaisuus ja ammattimaisuus ovat sitten vielä eri asioita. Ainakaan itselleni sillä ei ollut mitään merkitystä, oliko Janne Holmen ammatiltaan tutkija vai juoksija, yksi kusen maku. Samaten Janne Ahosen mahdollinen menestys ensi talven mäkihyppykarkeloissa ei ole yhtään sen vähempiarvoinen, vaikka hän ei täysammattilainen mäkihypyssä olekaan.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Vaikka laskisi pois Iso-Britannian mitalit, Euroopan unioni voitti mitalitilastossa Yhdysvallat. Mukaan lasketaan tietysti myös yksi suomalaisen voittama mitali. Mahtoiko kaikki Yhdysvaltojen osavaltiot saavuttaa mitalia näissä kisoissa, tä?

Eurooppalaiset, Oodi ilolle! Anthem of Europe - YouTube
 

isokynä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Teinpä huomion keihäskisan aikana. Varsinkin Saksalaiset heittäjät, mutta muutkin "huiput", näyttivät/näyttävät atleettisilta huippu-urheilijoilta, kun taas meidän Ruuskasen olemuksesta paistaa läpi joku maanviljelijä Pielavedeltä. ; ) Mutta eiks se ulkomaanleirikin tuossa talvella sujunut hepulta leppoisasti lähinnä kalastelun ja hyvän syömisen merkeissä? ; ) Liekö vaivatkin peräisin pääasiassa liiallisesta virvelin vemputtamisesta?
No Röhler näyttää vartaloltaan lähinnä joltain 5000 metrin juoksijalta. Mut hyvinhän tuo keppi silti lentää.
 

outolintu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Muutama sm -liigasta
Ruuskasella mahkuja vielä pronssiin, jos seuraavat (potenttiaaliset kärähtäjät) jäävät kiinni dopingista:

Julius Yego - Kenia (Kenialaiset pakoilleet doingtestejä)
Keshorn Walcott - Trinidad ja Tobago (aivan potentiaalinen kärähtäjä)
Dmitri Kosynski - Ukraina (Ukraina on Ukraina)

-eikä noista saksalaisistakaan koskaan tiedä. Siellä voi olla edesmenneen Itä-Saksan perillisiä keihäsheittäjien joukossa.

Eli kultaan on vielä täydet mahkut.
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
Vaikka laskisi pois Iso-Britannian mitalit, Euroopan unioni voitti mitalitilastossa Yhdysvallat. Mukaan lasketaan tietysti myös yksi suomalaisen voittama mitali. Mahtoiko kaikki Yhdysvaltojen osavaltiot saavuttaa mitalia näissä kisoissa, tä?

Eurooppalaiset, Oodi ilolle! Anthem of Europe - YouTube


TÄÄLLÄ tietoa Yhdysvaltojen osavaltioiden mitaleista.

Ja erityisesti TÄÄLLÄ:

"So far in the games, American medal winners have come from 34 different states, plus Washington D.C. There are also seven different international countries in which medal-winning athletes were born who competed for the United States."
 
Vaikka laskisi pois Iso-Britannian mitalit, Euroopan unioni voitti mitalitilastossa Yhdysvallat.

Euroopan unionilla on toki tässä vähän epäreilu etulyöntiasema sikäli, että se saa esim. miesten sadan metrin selkäuintiin lähettää kymmeniä edustajia mutta Yhdysvallat vain kaksi.

Miesten koristurnauksessakin EU:lla oli neljä joukkuetta USA:n yhtä vastaan. Rohkenen veikata, että jos USA:kin olisi saanut lähettää turnaukseen neljä joukkuetta, se olisi voinut pärjätä paremmin.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös