Suomalaiset Olympialaisissa

  • 93 608
  • 608

Jättikukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Florida Panthers (HIFK symp.)
Jos keihäsmiehet ovat "mitalitoivoja", en ymmärrä missä ovat Rikala ja Mikkonen siitä vertailusta.

Ja Asta Ovaskan mitalitasosta lisätietoja?

Kirjoitin, että Pitkämäki. Toki soudusta voi nappisuorituksella olla mitali otettavissa, jos Jenni Mikkola onnistuu.

Asta Ovaska oli joitain vuosia sitten todella kova kansainvälisen tason kuulantyöntäjä ja suosittu suomalainen urheilija.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Kirjoitin, että Pitkämäki. Toki soudusta voi nappisuorituksella olla mitali otettavissa, jos Jenni Mikkola onnistuu.

Asta Ovaska oli joitain vuosia sitten todella kova kansainvälisen tason kuulantyöntäjä ja suosittu suomalainen urheilija.

Jep, eikä päässyt kertaakaan (ulkoratojen) arvokisafinaaliin. Kv-tason kuulantyöntäjänä taisi olla nelisen metriä tuolloista maailman kärkeä perässä; liekö esim. Niina Kelo nykyistä kovin paljon enemmän. Ei ollut "ihan" oikeassa seurassa Ovaska näissä vertailuissa.

Jenni Mikkola ja soutu kaipaavat toki myös lisätietoja.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Asta Ovaska oli joitain vuosia sitten todella kova kansainvälisen tason kuulantyöntäjä ja suosittu suomalainen urheilija.

Ovaska kilpaili arvokisoissa ulkoradoilla kolmasti ja hallissa kaksi kertaa. Stuttgartin EM-kisoissa 1986 hän oli karsinnassa 15:s eikä selviytynyt loppukilpailuun. MM-kisoihin hän osallistui Roomassa 1987 ja Tokiossa 1991 ja jäi molemmilla kerroilla karsinnassa sijalle 17. Sisäratojen EM-kilpailuissa hän sijoittui kuudenneksi Madridissa 1986 halliennätyksellään 17,84 ja kahdeksanneksi Budapestissa 1988. -Wikipedia

Toki soudusta voi nappisuorituksella olla mitali otettavissa, jos Jenni Mikkola onnistuu.

Soutu on jo kilpailtu Lontoon olympiakisoissa, eikä Jenni Mikkola -niminen henkilö osallistunut, kuten ei kukaan muukaan suomalainen. Melonnassa on mukana Jenni Mikkonen, naisten kajakkiyksiköiden 200 metrillä.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Mä en ymmärrä miksi tulosrajan saavuttaneita urheilijoita ei pitäisi lähettää. Aika tylsää katsottavaa kisat olisi jos joka lajissa olisi potentiaalisia menestyjiä. Esim 100m juoksussa olisi 6 osallistujaa jos sitäkään.

Urheilijat on tehneet hirvittävän työn siihen että rikkovat sen rajan ja kyllä kai ne paikkansa sinne silloin ansaitsevat. Jos nyt maailmasta löytyy vaikka se 50 parempaa urheilijaa lajissaan kun Suomalainen siinä lajissa, niin siitä huolimatta tuollaisen saavutuksen tehnyt urheilijan pitää päästä kisoihin.

B-RAJAN tehneet urheilijat olivat kyseessä. Kuten sanottu, niin minulla ei ole mitään sitä vastaan jos b-rajan ylittänyt nuori pääsee kerran kisoihin. Sen sijaan meidänkin joukkueistamme löytyy joka vuosi näitä kokeneempia kisakävijöitä, jotka tekevät sen saman ynnä muut-suorituksen joka kerta. Nämä pitäisi siivota pois.

Eikä kysymys ole liioin siitäkään, että suomalaisten tulisi olla jokaisessa lajissa finaalissa tai mitaleilla. Kysymys on siitä, että ei päästä, eikä olla edes lähellä niitä tuloksia joita tässä maassa on onnistuttu tekemään.

Ei kukaan ole niin tyhmä, että odottaisi suomalaisten taistelevan Usain Boltin tai Jelena Isinbajevan kanssa voitosta. Sen sijaan haluan lisää näitä Keskisalon, Sandellsin ja Evilän kaltaisia urheilijoita jotka tekevät myös SUOMALAISITTAIN kovaa tulosta. Keskisalo rikkoi Kantasen Suomen ennätyksen ja muistaakseni lukemat ovat nyt 8.10,67, Sandells pääsi lähelle SE:tä (3,36,33) aikaisemmin tällä kaudella, sekin taitaa olla melkein 40 vuotta vanha. Evilä rikkoi aikoinaan pituuden SE:n ja nosti sen hyvälle eurooppalaiselle tasolle.

Mistä nyt löytyy esim. uusi Jukka Keskisalo? Missä ovat vitosen ja kympin perinteen jatkajat ja missä piilee se valmennusosaaminen jolla vaikkapa Vainio juoksi alle 28 minuutin. Joskus kauan sitten oli käsite Lentävät suomalaiset mutta ne ajat ovat todellakin vain muisto ja sellaisena myös pysyvät. Onneksi tänäpäivänä valmennusosaaminen on niin viimeisen päälle, ettei apuja tarvita.

Edes keihäänheitossa ei enää hätyytellä lähellekään Aki Parviaisen SE:tä, hyvä kun saavat 85 metriä, ja siinä lajissa mukamas ollaan maailman eliittiä. Kuulantyönnössä taisi parhaimmillaan olla Halvari, Harju, Karlsson, Tiisanoja ja Illikainen yli 20 metrin miehiä, nyt ei taida paras päästä 19 metriin. Reijo Ståhlbergin 21,69 seisoo edelleen ylväästi.

800 metrin SE on vuodelta 1989 ja on muistaakseni 1.44,10. Ari Suhosen lisäksi samassa joukkueessa (olikohan Lahden Ahkera) mm. Esko Parpala taisi juosta jotain 1.45 ja osia. Tuollakin tulostasolla pärjäisi Euroopassa ja olympialaisissakin vielä ihan kohtuullisesti.

Uinnissa on tullut jokunen SE tänä vuonna mutta niillä tuloksilla ei päästä näköjään edes alkueristä eteenpäin. Toki se miesten huippu on ollut jokseenkin kapea mutta kuitenkin on ollut Sievinen, Kasvio, Hanski, Hård, Pihlava ja Rajakylä. Naisissa Seppälä oli vielä joskus oikeasti maailmalla kova luu mutta eipä ole enää. Pikkaraisen SE on 59,02 ja taisivat nuo muut vedellä jonnekin 56-57 sekuntiin, ellei vielä nopeamminkin. Ja Pikkarainen on 19-vuotias, ok, nuori urheilija mutta uinnissa vietiin olympiakultaa nyt mm. 15-, 16- ja 17-vuotiaan toimesta. Eli ei se nuoruuskaan kaikkea selitä.

Niin kauan kuin tässä maassa pärjätään ainoastaan lajiliitoista riippumatta niin tasan niin kauan syöksykierre jatkuu. Olisi aika ottaa pää pois takapuolesta ja todeta faktat, niin tylyjä kuin ne ovatkin. Yhtäkään urheilijaa joka ei lähde kisoihin voittamaan, edes kuvainnollisesti, ei pidä lähettää sinne. Puuhastelu ei lopu muuta kuin lopettamalla se.

EDIT. Virén vitosella 13.16,3 vuonna 1972. Tämän kauden kärki on 13.42,20. On kulunut 40 vuotta siitä, kun SE on tehty eikä edelleenkään päästä edes kulmille. Onneksi nyt ollaan jo sentään samalla minuutilla.
 
Viimeksi muokattu:

Corkscrew

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Olihan kestävyysjuoksulla käytettävissä ihan eri tason massatkin tuolloin 70- ja 80-luvuilla. Kun oli perinteitä, sitä kautta juoksijamassaa ja dopingin käytössä oltiin samalla viivalla kilpailijoiden kanssa niin menestystä tuli. Nyt puuttuu isot massat joten huippulahjakkuuksia ei voikaan löytyä lajin pariin enää kuten takavuosikymmeninä. Mutta annetaan Keskisaloille ja muille samat hormonit ja veridouppausmenetelmät käyttöön kuten vireneille ja vainioille, niin takuulla saadaan tulostaso paremmaksi.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Paini on varsin raaka ja tasaväkinen laji, ja periaatteessa mitalipotentiaalia on molemmissa suomalaisissa. Ala-Huikku ei ehkä ole ollut aivan mitalikunnossa viime vuosina, mutta kokenut kaveri kuitenkin on, enkä usko, että tämä avautunut mahdollisuus ainakaan häntä masentaa. Saumat mitaleille, mutta aivan yhtä hyvin lähtö voi tulla ekassa väännössä, koska yksi pieni herpaantuminen voi lopettaa painit heti alkuunsa. Kettusta en hirveästi tunne, mutta jotenkin tuntuu, että Ala-Huikku on näistä kuitenkin se kovempi, joten minua ei hirveästi harmittanut edustajan vaihtuminen. Kellekään urheilijalle ei toki moista kohtaloa toivoisi.

Rami Hietaniemi on selkeä mitaliehdokas, mutta palstan spekulaatioista hän tuntuu unohtuvan toistuvasti. Sama toki pätee häneen siinä missä muihinkin kamppailulajien edustajiin, yksi herpaantuminen voi maksaa koko turnauksen, ja se olisi ainakin mulle äärimmäisen suuri pettymys. Jo mitalivääntöjen ulkopuolelle jääminen on pettymys, koska potentiaalia kaverissa on. Mitä Hietaniemeä olen hiukan seuraillut, on kyseessä harvinaisen määrätietoinen ja kuvia kumartelematon suomalaisurheilija, sellainen katurakki, jonka energia ja tekeminen on suunnattu oikein.

Painin lisäksi keihäsmiehet ovat täysin mitaliainesta, ja ellei yhtään mitalia tule, olen pettynyt, vaikka taso onkin ollut sitä sun tätä. Keihään taso on ollut maailmalla muutenkin niin heikko, että kyllä siihen kasivitoseen tai -neloseen pitäisi ainakin yhden venyä, ja sillä ollaan aika vahvasti mitalissa kiinni. Zordon kunnosta en tiedä mitään, Vezely voi onnistuessaan kuitata koko homman ekalla heitolla. Muuten kaikki on avoinna. Ja nyt kun Pitkämäen asema on horjunut, voisi inssi-Terppa näyttää hauista koko maailmalle. Pönkkä kuntoon ja keihäs 88 metriin!

Melonnasta en tiedä mitään muuta kuin sen, että suomalaisnaisia kai voi pitää ainakin kohtalaisina menestyjäkandidaatteina. Joku asiaa paremmin tunteva valaiskoon odotuksia heidän suhteen. Purjehduksista en sen enempää tiedä kuin sen, että Petäjä on mitalissa kiinni ja on tullut mun tietoisuuteeni täysin puskista. Lehtisen venekunta lähinnä on ollut tapetilla ja heihin itsekin olen kiinnittänyt huomioni erityisesti kipparin hyvännn... öh, urheilullisuuden vuoksi.

Omia tuntojani suomalaissuorituksista sen verran, että suuria tuntemuksia on herättänyt lähinnä Söderberg, Keskisalo ja Mäkelä-Nummela. Söderbergin toivoin lähinnä miehen itsensä vuoksi pääsevän finaaliin, mutta ei maistu. Hänen kohdallaan on ihan oikeutettua mielestäni puhua pään kestämättömyydestä, koska näyttöä alkaa olla jo aika monelta vuodelta. Karjalainen kuitenkin heitti muutaman kerran kauden parhaansa arvokisoissa, vaikkei mitalia olisi ottanutkaan, mutta Söderi ei pääse edes loppukilpailuun.

Keskisalon kohtalo taas harmitti urheilijan kannalta. En odottanut mitalia, mutta olisin suonut miehelle toki maaliinpääsyn ja pari päänahkaa, ja penkkiurheilijana toki pistesijakin olisi kuumottanut. Harmittava kohtalo, kun jo EM-kisat menivät sivu.

Mäkelä-Nummelan jääminen finaalista harmitti tietenkin, mutta lajia en niin erityisesti seuraa, että tämä olisi mulle muuta merkinnyt kuin mitalisauman katoamista. Herkkä laji, enkä siksi osaa ampujaa hirveästi lähteä lynkkaamaan.

Uimareilta en mitään odottanut, joten en ole liiemmin pettynytkään. Nikkanen ja Torro olisivat saaneet tehdä vähän paremman tuloksen, mutta nyt kävi näin. Pyöräily ei mua hirveästi nappaa, mutta ymmärrän kyllä, että varsin harrastetussa ja vaativassa lajissa Sundstedin suoritus oli hyvä.

Jos paini ja keihäs molemmat pettävät, olen todella pettynyt. Purjehdus voi pelastaa hiukan, samoin melojat, mutta toivoisin menestystä toki omissa suosikkilajeissani.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
B-RAJAN tehneet urheilijat olivat kyseessä. Kuten sanottu, niin minulla ei ole mitään sitä vastaan jos b-rajan ylittänyt nuori pääsee kerran kisoihin. Sen sijaan meidänkin joukkueistamme löytyy joka vuosi näitä kokeneempia kisakävijöitä, jotka tekevät sen saman ynnä muut-suorituksen joka kerta. Nämä pitäisi siivota pois.

Miksi nämä pitäisi siivota pois, mitä haittaa siitä on että siellä on näitä ynnä muuta suorittajia? Jos tarkoitat rahojen hukkaan menemistä niin paljonko yksittäisen urheilijan kisamatka maksaa ja mistä se rahoitus tulee?

Olen edelleen sitä mieltä että mitä isompi joukkue sen parempi, jos vain rajat on tehtynä niin kisoihin vaan. Ainakin omalla kohdalla suomalaisen urheilijan mukana olo nostaa lajin kiinnostusta, varsinkin silloin jos en muuten kyseistä lajia tule suuremmin seuranneeksi. Jos kisoihin lähetettäisiin vain mitalitoivot niin olisiko nyt tiistaina mitalista taisteleva Tuuli Petäjä edes ollut joukkueessa mukana? Ainakaan itse en ennen purjehdusten alkua muista kuulleeni Petäjästä mitalitoivona ja jos totta puhutaan niin en ollut edes kuullut Petäjästä enkä olisi tiennyt kyseisen mimmin lajia enkä mitään muutakaan.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Olihan kestävyysjuoksulla käytettävissä ihan eri tason massatkin tuolloin 70- ja 80-luvuilla. Kun oli perinteitä, sitä kautta juoksijamassaa ja dopingin käytössä oltiin samalla viivalla kilpailijoiden kanssa niin menestystä tuli.

Saman massa väestön puolesta on kuitenkin käytössä, tai väestömäärä taitaa olla kasvanutkin. Kyllä niitä perinteitäkin vielä on, yelisurheilu on edelleen erittäin susittua Suomessa.

Juoksijamassa toki puuttuu, yleinen tuolstaso on pudonnut merkittävästi jopa jostain 10-15 vuoden takaisesta. Itse joskun 90-luvulla juoksin alle 10 minuuttia esteissä ja en tiedä missä olin Suomen tilastossa, en kovin korkealla, juuri nyt 20 kärkeen pääsee ajalla 10:48. Yksi kaveri 90-luvulla juoksi 9:15 tuntumaan ja hän oli juuri jossain 20 joukossa, tänä päivänä tuolla ajalla oltaisiin tilaston kolmantena. Ok tilasto tulee varmaan vielä parantumaan Kalevan kisoissa tai hieman ennen, mutta silti ihmeellisistä ajoista ei ole kyse.

Kympillä tilaston 20. aika on 33:42. Tilastopajan sivuilla harmittavasti nuo vanhat tilastot eivät toimi joten ei oikein vertaaminen onnistu kun en muista ulkoa esim.kympin aikoja 90-luvulta.

Mistä tämä johtuu niin en tarkkaan osaa sanoa, yhteiskunnalliset muutokset ovat todennäköisesti suurin syy, mutta mitkä tarkalleen?
 
Viimeksi muokattu:
Mistä tämä johtuu niin en tarkkaan osaa sanoa, yhteiskunnalliset muutokset ovat todennäköisesti ruusin syy, mutta mitkä tarkalleen?

Jotenkin sitä ajattelisi, että Suomen hyvinvointiyhteiskunnasta ei nousta maailman juoksuhuipulle. Onhan se selvää, että yhteiskunnan muutoksella ja kehityksellä on osansa tässä taantumisessa. Nykyään ihmisillä on parempaakin tekemistä kuin harjoitella kestävyysurheilua.

Ja mitä tulee toisessa viestissä (ei steeplerin) mainittuun valmennusosaamiseen ja sen katoamiseen, niin onko nyt ihan varmaa, että kyse on vain valmennusosaamisesta kun verrattaan vaikka esimerkkinä mainittuihin Martti Vainion aikoihin? Sikäli mikäli puhutaan tosiaan vain valmennuksellisesta osaamisesta eikä oteta muita ns. lisäravinteita huomioon tässä kohtaa?
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Jotenkin sitä ajattelisi, että Suomen hyvinvointiyhteiskunnasta ei nousta maailman juoksuhuipulle. Onhan se selvää, että yhteiskunnan muutoksella ja kehityksellä on osansa tässä taantumisessa. Nykyään ihmisillä on parempaakin tekemistä kuin harjoitella kestävyysurheilua.

Aika monella muullakin maalla on vaikeuksia pysyä Afrikan maiden, erityisesti Etiopian ja Kenian vauhdissa näillä kestävyysmatkoilla. Naisten maratonilla venäläisen pronssi ja miesten kympillä jenkin hopea oli mukavia yllätyksiä, muuten niin afrikkalaisten tai afrikkalaistaustaisten juoksijoiden rintamaan.

Eiköhän tässä kestävyyjuoksujen menestymättömyydessä makseta edelleen myös Lahden doping-käryjen hintaa.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Miksi nämä pitäisi siivota pois, mitä haittaa siitä on että siellä on näitä ynnä muuta suorittajia? Jos tarkoitat rahojen hukkaan menemistä niin paljonko yksittäisen urheilijan kisamatka maksaa ja mistä se rahoitus tulee?

No mielestäni se antaa väärän kuvan siitä missä Suomen urheilu oikeasti menee. Olympialaisissa ovat kuitenkin ihan parhaat mukana ja toisaalta haluan nähdä Suomen parempana urheilumaana kuin nämä Seychellit ja Caymansaaret jonne kiintiöpaikkoja jaetaan.

Edelleen palaan siihen pointtiini, että tässä maassa on mahtavat perinteet urheilussa. Vaikka vanhojen muistelu on pahasta, niin olemmehan me olleet voimistelunkin suurmaa aikoinaan ja löytyy olympiavoittajia myös painista ja painonnostosta.

Ymmärrän hyvin, että maailma on muuttunut ja avartunut. Mukaan on tullut uusia maita ja niissäkin harjoittelu on parantunut. Ei tässä pidäkään mitään Kenian juoksukulttuuria haaveilla, vaan kysymys kuuluu, että mihin helvettiin meidän urheilijamme ovat kadonneet?

Aineet voivat olla yksi syy, tai sitten ei. Minusta tuntuu, että se syy enemmänkin siinä, että henkinen kovuus on romahtanut, eikä toisaalta ole pakottavaa voitontarvetta. Yhteiskunnan tilanne toki heijastelee sekin, eli urheilijan ei ole mikään pakko menestyä, toisin kuin vaikka kenialaisen juoksijan tai ghanalaisen futaajan. Mutta se on vähän sitä tissiposkimeininkiä juuri.

Oman nuoruuteni sankareita olivat mm. Seppo Räty, Jani Sievinen, Antti Kasvio, Marko Asell jne. maailman huiput. Oli silloinkin väliinputoajia ja joskus epäonnistuttiin kisoissa. Mutta ei se kerma ollut mitään Osku Torroja tai David Söderbergejä jotka eivät ikinä kehity, vaan aina jäädään karsintaan. Sitten kun ei ole kilpailua kotimaassa, niin samat naamat käyvät aina hoitamassa sen samassa läpijuoksun ja kansa nauraa, kun selitellään.

Minua ei kiinnosta edes se yksittäisen urheilijan matkan hinta, aivan sama. Urheiluihmisenä minua kiinnostaa se palo siellä rinnassa ja myös voittaminen. Arvostan jokaista urheilijaa joka kisoihin pääsee, edes B-rajalla. Jokainen on minua satakertaa parempi. Mutta ei se ole se pointti, vaan se, että huippu-urheilun tulee lähteä siitä, että aina kilpaillaan muita vastaan ja vähintään nyt pyritään voittamaan oma itsensä. Ja jos niin ei käy, niin sen pitää vituttaa lujaa.

Tietenkin sählyt ja muut ovat nykyään niin kivoja lajeja, kun siellä ei tarvitse osata mitään ja voi "urheilla" jossain joukkueessa. Menevätkö lahjakkuudet sitten sinne? Tulisi palauttaa se urheilu tähän urheiluun, kuka on nopein, kuka on voimakkain, kuka on kestävin ja sitä rataa.

Ja lopuksi, jos kerran maailman huipulla KAIKKI käyttävät dopingia, niin miksi sitten Suomessa ei sitä tehdä? Etenkin jos kerran kaikki 70-luvun juoksutulokset on tehty aineiden avulla, eli perinteitä silläkin saralla riittää. Minä luulen, että tässä on edelleen kyse ihan muusta kuin dopingista.

Yksittäinen urheilijakin on syytön siinä mielessä, että hän on ympäristönsä tuote ja kasvanut tietyssä järjestelmässä tiettyjen arvojen keskellä. Jos ne arvot sallivat läpsyttelyn sinne päin, niin silloin menestyskin jää ikuiseksi haaveeksi.

EDIT. Yhteiskunnan tilaakin tarkastellessa tulee muistaa mm. Ruotsi ja Norja joissa urheilun arvostus (ja menestys) on aivan eri sfääreissä.
 
Viimeksi muokattu:

Jermu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Piti käydä katsomassa mitä elämäntapaluuserit ovat suoltaneet eiliseen live-seurantaan, ja odotukset eivät pettäneet, valitettavasti.

Tässä nyt muutama esimerkki:

Hah, Keskisalo hengästyi kesken matkan ja joutui luovuttamaan.

Keskisalolta tuima kiri, eiku.

Keskisalo luovuttaa.

Vittu pääsin olympiafinaaliin ja keskeytin tarkkailtuani koko matkan joukon hännässä. Toki saattoi pelastaa kasvojaa, sillä tuo vauhdin nosto tiputti miehen kuin tikan puusta.

Vittu, mikä vitutus tuli tästä juoksusta. Keskisalolta en odottanut mitään, mutta heti kun pudotaan kyydistä niin luovutetaan.

Siis ei jumalauta mitä paskahousuja, siis en puhu nyt Keskisalosta vaan yhtään mitään mistään ymmärtämättömistä penkkiurheilijoista. Toivottavasti osaavat edes hävetä typeriä kommenttejaan.

Muutenkin, Jatkoaika on urheilupalsta, mutta silti en lakkaa ihmettelemästä yleistä asiantuntemuksen puutetta. Ehkä 20% tänne joskus kommentoivista oikeasti ymmärtää urheilusta jotain (ja ehkä 5% näyttää tietävän enemmän kuin keskiverto penkkiurheilija), ja n. 50% tuntuu olevan sellaisia, joiden pää ei yksinkertaisesti kestä kisojen seuraamista.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Minua ottaa eniten päästä se suomalaisurheilijoissa että järjestään alisuoritetaan omaan tasoon nähden. On se taso mikä tahansa niin liikaa on niitä jotka jäävät valtavasti parhaasta tasostaan.

Keskisaloa en moiti,finaalipaikka oli hyvä suoritus. Sillä nilkalla suurin osa jatkoaikalaisista olisi saikulla toimistohommistaan.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Minua ottaa eniten päästä se suomalaisurheilijoissa että järjestään alisuoritetaan omaan tasoon nähden. On se taso mikä tahansa niin liikaa on niitä jotka jäävät valtavasti parhaasta tasostaan.

Kyllä ja sitten vielä osa kehtaa olla tyytyväinen suoritukseensa. En minä ymmärrä miten silloin voi kutsua itseään (huippu-)urheilijaksi.
 

Zous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ryan Reaves
Siis ei jumalauta mitä paskahousuja, siis en puhu nyt Keskisalosta vaan yhtään mitään mistään ymmärtämättömistä penkkiurheilijoista. Toivottavasti osaavat edes hävetä typeriä kommenttejaan.

Samanlaisia paskahousuja kuin Jukka Keskisalo? Kaveria naarataan pyörätuolissa, kun menee jalka hieman. Olihan tuo varmaan oikea loukkaantuminen jos oli kerran mennyt jo aikaisemmissa juoksuissa, mutta itseäni ihmetyttää se kuinka moni edelleen jaksaa puolustella tai kehua noita Suomalaisia yleisurheilijoita. Nimenomaan se millä tavalla keskeytys tuli heti, kun jäi kyydistä, niin olihan se vähän epäilyttävää. Onhan olympiafinaalissa juokseminen hyvin, mutta en silti rupea kehumaan ketään sen tason suorituksista. Tosin se ja sama, miten kaverille kävi eilisessä juoksussa, joten oli turha tuosta, ehkä mitään laittaa, mutta oli ketutus päällä isoimman mulkku juoksijan mitalista. Toki en muuta mielipidettä siitä, että se selityksen haku keskeytys olisi mahdoton vaihtoehto. Ja nyt tulee lisää ryöppyä tähän suuntaan, mutta ihan sama.

Kyllä ja sitten vielä osa kehtaa olla tyytyväinen suoritukseensa. En minä ymmärrä miten silloin voi kutsua itseään (huippu-)urheilijaksi.

Tää on yllättävän iso asia. Jos puuttuu kunnianhimo ja kelpaa, että on top 10, niin ei sillä tyylillä olla voittajia. Sitten moni haukkuu huippuja ylimielisiksi, kun he osaavat vaatia itseltään enemmän ja omaavat rajattoman itseluottamuksen. Sitten sympataan jalat maassa Suomalaisia ketkä ei tee itsestään numeroa, vaan tyytyy sanomaan, että hyvä kisa, vaikka en jäänyt kuin toiseksi viimeiseksi. No kukin tyylillään.
 

tsajari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins
Onhan olympiafinaalissa juokseminen hyvin, mutta en silti rupea kehumaan ketään sen tason suorituksista.

....

Ja nyt tulee lisää ryöppyä tähän suuntaan, mutta ihan sama.

Kyllä, tulee ryöppyä.

Kyllä minä sanon, että nykypäivän Suomessa olympiafinaaliin juokseminen on todella hyvin ja niin kuin on edellä mainittu, Keskisalo taisi olla yksi niitä harvoja jotka tekivät kauden parhaansa tai vähintään lähelle sitä meidän joukkueestamme. Se, että tekee kauden parhaan, saatika oman ennätyksen, olympiakisoissa on aina hieno juttu. Se kertoo oikeasta kunnon ajoituksesta ja henkisestä lujuudesta koska kovempaa painetilaa ei ole. Kaiken lisäksi tuo lajikin hämää parhaan ajan tekemisessä kun juoksut voivat olla taktisesti niin totaalisen erilaisia. Jos Jukka olisi päässyt 100m finaaliin uskoisin yleisen ajattelutavan olevan aivan toinen vaikka olisi kuinka käynyt "Asafat". Tai jos Keskisalo olisi kaverisi, uskon, että kehuisit häntä olympiafinaaliin pääsystä. Vähän sanoja takaisin ja harkintaan, ei pidä ihan polkea urheilijoita jotka selvästi ovat tehneet parhaansa.
 

Fordél

Jäsen
Samanlaisia paskahousuja kuin Jukka Keskisalo? Kaveria naarataan pyörätuolissa, kun menee jalka hieman. Olihan tuo varmaan oikea loukkaantuminen jos oli kerran mennyt jo aikaisemmissa juoksuissa, mutta itseäni ihmetyttää se kuinka moni edelleen jaksaa puolustella tai kehua noita Suomalaisia yleisurheilijoita. Nimenomaan se millä tavalla keskeytys tuli heti, kun jäi kyydistä, niin olihan se vähän epäilyttävää.

Mikset voi uskoa selitystä, että heti kun joutui tekemään väistöliikkeen, ei puudutus enää toiminut ja kipu alkoi? Mielestäni paljon uskottavampi selitys kuin se, että taso ei riittänyt kärjen vauhtiin, jolloin laittoi leikin kesken. Kaveri, joka on kaksi kertaa missannut olympialaiset, ei varmasti niin tekisi vaan olisi taatusti juossut maaliin jos vain olisi pystynyt. Eikä sitä paitsi Keskisalolla ollut peli tuossa yhtään menetetty vaan olisi ihan hyvin voinut napata siitä muutaman päänahan edestä.

Mitä tulee pyörätuoliin niin se on järjestäjien varotoimenpide, joka tulee lähes aina kentälle kun joku loukkaantuu. Jos jalat on sun tärkein työkalu ja tulonlähde niin silloin ei riskeerata yhtään mitään. Penkkiurheilijalle pyörätuoli voi näyttää rajulle ja ylläri, että siitäkin saatiin taas otsikot. Tälläkin kertaa ihan turhaa.
 

Zous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ryan Reaves
Kyllä minä sanon, että nykypäivän Suomessa olympiafinaaliin juokseminen on todella hyvin

On toki, mutta en kehu silti heikoista sijoista. Ei ole siihen tarvetta. Jos on viimeinen finaalissa, niin on. En varsinaisesti Keskisalon juoksua ole haukkunut missään vaiheessa. Kyse nyt oli lähinnä kokoajan tuosta loukkaantumisesta mistä olen puhunut. Mutta niinkuin sanoin, niin on aivan sama jos on kymmenes. En odottanut Jukalta tulosta. En haukkunut hänen juoksuaan. Joten en kehu, enkä hauku hänen juoksujaan, vaan kyse ollut tuosta loukkaantumisesta missä olen häneen hieman kohdistanut negatiivista palautetta. Jos en odota häneltä mitään, niin on mun turha hänen juoksuaan haukkua.
 

Zous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ryan Reaves
Mitä tulee pyörätuoliin niin se on järjestäjien varotoimenpide, joka tulee lähes aina kentälle kun joku loukkaantuu. Jos jalat on sun tärkein työkalu ja tulonlähde niin silloin ei riskeerata yhtään mitään. Penkkiurheilijalle pyörätuoli voi näyttää rajulle ja ylläri, että siitäkin saatiin taas otsikot. Tälläkin kertaa ihan turhaa.

Pyörätuoli heitto oli lähinnä mainitsemattoman nimimerkin suuntaan heitetty, kun meitä paria nimimerkkiä huuteli paskahousuksi ja lähinnä vitsinä heitin. Mutta niinkuin sanoin en Jukan suoritusta juoksuna ole haukkunut, joten turhaan jatkan vääntöä. Oli keskeytyksen syy, mikä tahansa, niin siitä on turhaa vääntää täällä, koska ratkaisua siihen tuskin saadaan.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Ei tässä pidäkään mitään Kenian juoksukulttuuria haaveilla, vaan kysymys kuuluu, että mihin helvettiin meidän urheilijamme ovat kadonneet?

Lahjakkuudet puuttuvat, massaa ei ole tarpeeksi.

Vetoaminen harjoitteluun tai tahtoon on näköalatonta. Harjoittelun määrällä tuloksia voi parantaa vain rajallisesti. Sen jälkeen harjoittelu kääntyy itseään vastaan. Harjoittelun laatuun voi panostaa, mutta laatuakaan ei voi nostaa määräänsä enempää.

Tahtoon vetoaminen on vielä typerämpää. Urheilija voi yrittää kaikkensa, mutta ei se tuloksiin johda. Ei Keskisalo nykykunnolla juokse lähellekään ennätystään, vaikka kuinka tahtoisi. Ei Pitkämäki heitä ysikymppistä, vaikka kuinka uhoaisi.

Joukkuelajit imevät lahjakkuuksia. Niissä fyysinen lahjakkuuspotentiaali hukkuu kokonaisuuteen. Se ei näy samalla tavalla kuin yksilölajeissa.

Sellaisten lajien kuin voimistelu ja paini näkyvyys ja arvostus on niin heikkoa, että täytyy käydä hyvä tuuri, jotta niihin joku lahjakkuus sattuisi. Tällaiset lajit eivät ime ihmisiä, niihin ajaudutaan.

Jotta suomalaisen urheilun tason murehtimisessa olisi jokin järki, sitä pitäisi verrata jonkin samankokoisen maan tuloksiin, jossa urheilijat toimivat samanlaisissa olosuhteissa ja samanlaisin rerussein ja jossa harrastajien määrä on samanlainen.

En usko, että Suomi häviää tällaisessa vertailussa muille maille. Ei meillä tehdä sinänsä mitään väärin. Ei meidän urheilijoidemme harjoitusmenetelmissä tai asenteessa ole mitään vialla. Meillä ei vain ole lahjakkuuksia, jotka voisivat menestyä - eivät ainakaan ilman doupingia.
 

Zous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ryan Reaves
Lahjakkuudet puuttuvat, massaa ei ole tarpeeksi

Onhan se toki varmasti vaikeaa näin pienestä maasta löytää, mutta kuitenkin esim. keihäänheitto on hyvä esimerkki, että mihin se taso on heilahtanut. Ennen oli aivan maailman kärkeä kuitenkin kyseisessä lajissa. Onko se sitten, niin, että nykyään jääkiekko ja jalkapallo vie niin paljon nuoria, että yleisurheilussa ei tule samalla tavalla tasokkaita urheilijoita kuin ennen. Ei siihen oikein muuta osaa sanoa.

Tahto ei sinällään ole oikea sana, mutta jos ei ole uskoa omaan tekemiseen, niin on se tuhoontuomittua suurimmassa osassa lajeisssa, vaikka olisit kuinka lahjakas ja hyvä. Korvien väli on yllättävän tärkeä urheilijalle ja sitä ei kannata aliarvioida.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Edelleen palaan siihen pointtiini, että tässä maassa on mahtavat perinteet urheilussa. Vaikka vanhojen muistelu on pahasta, niin olemmehan me olleet voimistelunkin suurmaa aikoinaan ja löytyy olympiavoittajia myös painista ja painonnostosta.

Minä olen sitä mieltä ettei sinne huipulle päästä ainakaan niin että karsitaan näitä isoihin kisoihin pääsijöitä. Ja kyllä olemme olleet varsinkin kokoomme nähden todellinen urheilun huippumaa, näin ei valitettavasti ole enää ja varmasti asioita ollaan tehty matkan varrella väärin. Silti olen sitä mieltä että rajan selvittäneet urheilijat on ansainneet paikkansa kisoihin, oli se lopullinen menestys sitten mitä tahansa. Ja tottakai saa olla pettynyt suomalaisten suorituksiin, koska eihän niistä isossa kuvassa ole paljoa iloa purjehtijoita ja paria ampujaa lukuunottamatta irronnut. Ja omien ennätysten ja kauden parhaiden tulosten odottaminen ei tietenkään ole väärin kun puhutaan olympialaisista, tässä mielestäni moni on epäonnistunut mutta siinäkin saattaa olla taustalla se että sitä maagista kisarajaa on jouduttu metsästämään niin kovin ettei enää ole paukkuja kauden päätapahtumassa. Näin ei tietenkään saisi olla.

Minua ei kiinnosta edes se yksittäisen urheilijan matkan hinta, aivan sama. Urheiluihmisenä minua kiinnostaa se palo siellä rinnassa ja myös voittaminen. Arvostan jokaista urheilijaa joka kisoihin pääsee, edes B-rajalla. Jokainen on minua satakertaa parempi. Mutta ei se ole se pointti, vaan se, että huippu-urheilun tulee lähteä siitä, että aina kilpaillaan muita vastaan ja vähintään nyt pyritään voittamaan oma itsensä. Ja jos niin ei käy, niin sen pitää vituttaa lujaa.

Tästä ihan samaa mieltä.

Ja lopuksi, jos kerran maailman huipulla KAIKKI käyttävät dopingia, niin miksi sitten Suomessa ei sitä tehdä? Etenkin jos kerran kaikki 70-luvun juoksutulokset on tehty aineiden avulla, eli perinteitä silläkin saralla riittää. Minä luulen, että tässä on edelleen kyse ihan muusta kuin dopingista.

Minä en ota kantaa käyttääkö kaikki huiput, sen verran kuitenkin totean asiaan että tässä haluan säilyttää lapsenuskoni ja en pilaa kisafiilistäni tuota pohtimalla. Minun kirjoissa urheilija olkoon syytön kunnes testit muuta osoittaa. Vastasi se sitten todellisuutta miten vähän tahansa.

Yksittäinen urheilijakin on syytön siinä mielessä, että hän on ympäristönsä tuote ja kasvanut tietyssä järjestelmässä tiettyjen arvojen keskellä. Jos ne arvot sallivat läpsyttelyn sinne päin, niin silloin menestyskin jää ikuiseksi haaveeksi.

Jotainhan meillä on tässä järjestelmässä pielessä koska suomalaiset pärjää varsin mukavasti junioritasolla mutta aikuisten tasolle siirryttäessä näistä ikäryhmiensä huipuista valitettavan harvoista kasvaa aikuisten tason huippuja.
 
Saman massa väestön puolesta on kuitenkin käytössä, tai väestömäärä taitaa olla kasvanutkin. Kyllä niitä perinteitäkin vielä on, yelisurheilu on edelleen erittäin susittua Suomessa.

Niin, jos nyt esim. armeijassa cooperin testin keskimääräinen tulos on tainnut pudota jotain 300 metriä 1970-luvun ajoista, niin ehkä se hivenen vaikuttaa myös kestävyysjuoksun tilanteeseen.
 

Fordél

Jäsen
En haukkunut hänen juoksuaan. Joten en kehu, enkä hauku hänen juoksujaan, vaan kyse ollut tuosta loukkaantumisesta missä olen häneen hieman kohdistanut negatiivista palautetta. Jos en odota häneltä mitään, niin on mun turha hänen juoksuaan haukkua.

Mutta niinkuin sanoin en Jukan suoritusta juoksuna ole haukkunut, joten turhaan jatkan vääntöä. Oli keskeytyksen syy, mikä tahansa, niin siitä on turhaa vääntää täällä, koska ratkaisua siihen tuskin saadaan.

Jos hyväksyt, että Keskisalo loukkaantui niin miksi siitä pitää antaa yhtään mitään negatiivista palautetta? Loukkaantui siis ilmeisesti väärin vai?
 

Janus

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Ei tässä pidäkään mitään Kenian juoksukulttuuria haaveilla, vaan kysymys kuuluu, että mihin helvettiin meidän urheilijamme ovat kadonneet?

Yle Puheella puitiin Suomen uinnin tilaa muutama päivä sitten ja siellä tuli esille ihan mielenkiintoista pointteja tuohon esittämääsi kysymykseen.

Keskutelussa todettiin, että nuoria lupauksia meiltä edelleen löytyy, mutta aikiustähtiä heistä ei tällä menolla tule. Yhdeksi syyksi aikuistähtien puuttumiseen mainittiin nimenomaan yhteiskunnan nykytila ja urheilu-uran arvostus suhteessa muihin uravalintoihin.

Siellä spekuloitiin mm. että vanhemmat kustantavat lastensa urheilua hyvin mielellään tiettyyn pisteeseen saakka (koska se koetaan lapsen kehitykselle hyödylliseksi). Mutta jos nuori 14-15 vuotiaana alkaa puhumaan peruskoulun jälkeen urheiluun panostamisesta (koulun sijaan - esim. tyyliin Jani Sievinen), niin sille ei enää ymmärrystä löydy.

Vanhempien rahallinen tuki myös usein loppuu aikuisiän kynnyksellä ja silloin on urheilijan vaikeaa itseään elättää ja silti treenata vaadittavalla tavalla. Tätä tilanetta verrattiin esim. jenkkien systeemiin, jossa urheilijalupausten harjoittelu ja kehitys rahoitetaan mm. college-stipendien avulla. Näiden nuorten ei tarvitse juuri miettiä toimeentuloaan vaan voivat puhtaasti keksittyä harjoitteluun ja kilpailemiseen (ja saavat vielä siinä koulutuksen kylkiäisenä).

Tämän saman asian voisi hyvin kuvitella pätevän muihinkin urheilulajeihin Suomessa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös