Matti Mononen on kyllä harmittava tapaus. Fysiikka aivan mieletön mutta ei ikinä pystynyt käsittelemään kilpailutilannetta ja lisäsi stressiä vielä armottomalla rangaistusmetodillaan. Siinä on taas se suomalainen käsitys urheilusta vähän negatiivisessa mielessä. Ikävä loukkaantuminen sitten toikin taukoa.
Kyllä on taas surullisen kuvaava esimerkki siitä, kuinka lyhyt ihmisen muisti on. Matti Mononen on kuitenkin sijoittunut
neljänneksi Göteborgin EM-kilpailuissa vuonna 2006 ja voittanut nuorten EM-kilpailuissa pronssia. Aikuisten arvokilpailuissa ei ole koskaan jäänyt ilman tulosta ja mm. Ateenan olympiakilpailuissa karsinnassa hyppäsi ennätyksensä 565, joka ei kuitenkaan riittänyt loppukilpailuun. Noh, ei selkeästikkään pystynyt käsittelemään kilpailutilanteita ja paskoi housuunsa joka ikinen kirta numerolappu rinnassaan.
--
Tuohon keskusteluun siitä, että miksi suomalaisurheilijat eivät tahdo pystyä kauden parhaimpiinsa arvokilpailuissa, niin kannattaa ottaa huomioon sellainen seikka, että nuo kilpailut ovat luonteeltaan aivan erilaisia, kuin kotimaan kilpailut. Arvokilpailuissa kilpailijat kerätään callingiin n. tuntia ennen kilpailua, josta heidät viedään kootusti kentälle, joissa heillä on esim. heitoissa tasan kaksi lämmittelysuoritusta aikaa ottaa tuntumaa suorituspaikkaan. Kotimaan kyläkilpailuissa voit ilmestyä suorituspaikalle vaikka viisi minuuttia ennen kilpailun alkua ja lämmittelysuorituksia voit rykiä vaikka sata ennen kilpailun alkua. Kenttälajeissa arvokilpailuissa on karsinnassa aina n. 20 muuta kilpailijaa ja kentällä tapahtuu jatkuvasti kaikkea muutakin, mitkä tuovat viivästystyä kilpailun kulkuun. Suoritusten väliksi saattaa muodostua siis reilusti yli puoli tuntia. Kotimaan kilpailuissa tuo väli on lähempänä viittä minuuttia. Ja tuo Bergiuksen kommentti siitä, ettei osaa hypätä vastatuuleen, on sekin hyvin kuvaava. Suomessa urheilijat saavat lähes poikkeuksetta urheilla parhaissa mahdollisissa olosuhteissa tuulten suhteen (hypyt/heitot voidaan suorittaa molempiin suuntiin), kun halutaan nähdä hyviä tuloksia ja monesti myös arvokisarajoja metsästetään. Esim. juuri seiväsmiehet ovat metsästäneet kisarajoja lähes jokaisessa kilpailussa viime vuosina. Arvokilpailuissa niitä tuulia ei metsästetä, vaan suoritukset tehdään juuri sinne, minne ne on ajat sitten päätetty. Eli ei ole suurikaan ihme, että esim seipäässä kovassa myötäisessä tehtyjä tuloksia ei saada arvokilpailuissa uusittua.
Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö urheilijan pitäisi pystyä sitä kauden parasta arvokilpailuissa tekemään. Nämä seikat ovat etukäteen tiedossa ja niitä voi harjoitella. Monella urheilijalla ei kuitenkaan ole realistisia menestysmahdollisuuksia arvokilpailuissa, joten ehkä he eivät koe sitä erityisen tarpeelliseksi.