Entäpä sitten ne ihmiset, joilla on mielenterveyteen liittyviä ongelmia? Rajanveto on paljon hankalampaa
Rajanveto on mahdotonta, koska tosiasiassa meillä ei ole keinoa tietää, pystyykö ihminen kussakin hetkessä tekemään valintoja.
Moni kaksisuuntaista sairastava on tuominnut Tapio Suomisen rattijuoppoudet ja toilailut, koska heidän mielestään sairauden kanssakin pystyy kantamaan vastuunsa.
Lääkityksen avulla elämäänsä hallitsevien lisäksi on kuitenkin kaksisuuntaista sairastavia, joiden elämä on vähintään ajoittain holtitonta.
Millä
tiedollisella perusteella kukaan pystyy osoittamaan, milloin ihmisellä on mahdollisuus hallintaan? Ei sellaista tiedollista perustetta ole. Kunhan oletamme tunteen vallassa, että pystyisi tai ei pystyisi, mutta nämä oletuksemme ovat umpimielisen irrationaalisia ja uskonnollisia.
Hallintaan ja valinnan mahdollisuuteen uskominen on uskonnon harjoittamista, uskoa korkeampaan voimaan, joka ei ole sidottu luonnonlakeihin. Ikään kuin meillä olisi päissämme kaiken yläpuolella oleva pikku-ukko, joka tekee päätöksiä meihin kohdistuvien mikro- ja makrovaikutteiden ulkopuolella.
Edelle kirjoitettu koskee myös yhteiskunnan perusnormit täyttäviä ihmisiä. Mihin perustuu oletus, että ihminen pystyy tekemään valintoja?
Kun koiralle antaa kaksi ruokakippoa, sen on usein helppo tehdä valinta. Emme kuitenkaan pidä koiraa yleisesti ottaen valitsevana subjektina, vaan oletamme sen toimivan mielihyvän ohjaamana.
Miten ihminen biologisesti eroaa eläimestä? Emmekö mekin ole vain sisäisiin ja ulkoisiin ärsykkeisiin reagoivia tahdottomia lihamöykkyjä, joita johtaa ensisijaisesti tunne, toissijaisesti tunne ja sen jälkeen vielä tunne.
Kun keski-ikäinen eroaa pitkästä avioliitostaan ja aiheuttaa kriisin itselleen ja perheelleen, hän usein selittää asiaa rationaalisesti, vaikka erityisesti miesten tapauksessa kysymys on hyvin usein vain siitä, että vieras pillu kiinnostaa enemmän. Sen vuoksi ollaan valmiita hylkäämään vaimon ja lasten hyvinvointi. Kaikki aikaisemmin rakennettu menettää merkityksensä, kun tunne vie.
Koko ihmisen elämä on hallitsemattomia tunnepoukkauksia. Usein ne eivät ole likikään yhtä suuria kuin avioero, mutta yhtä kaikki meitä vie tunne eikä valinta.
Työikäisistä 20–54-vuotiaista miehistä 65 prosenttia ja naisista 49 prosenttia oli painoindeksin mukaan ylipainoisia tai lihavia vuonna 2020. Suurin osa heistä tahtoisi olla normaalipainoisia, mutta vaikka normaalipainon saavuttaminen ei ylivoimainen tehtävä ole, niin silti harva siinä onnistuu. Niin avuttomia tunteidemme otteessa olemme.
Ja sitten se elämässään pärjännyt ylipainoinen keskiluokkanen vaatii sosiaalitukien leikkaamista, koska ihmisten on kannettava vastuu, vaikka on itse esimerkki siitä, ettei hallintaa ole.