Nykymaailmassa yksi erittäin merkittävästi ihmisen osaa määrittävä asia on älykkyys. Suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa kaikilla on mahdollisuus kouluttautua, mutta koska älykkyys jakautuu normaalijakauman mukaisesti, noin puolet kansasta kuuluu ihmisiin, joilla ei ole eväitä korkeampiin kognitiivisiin toimintoihin, joita kouluttautumiseen ja rahan tekemiseen usein tarvitaan. Entisessä maailmassa ahkeruudella ja yritteliäisyydellä saattoikin pärjätä, mutta nykymaailmassa älyn merkitys on erittäin suuri.
Suomen tapaisessa maassa on monenlaisia mekanismeja, joilla tasataan esimerkiksi toimeentuloa. Suomi on ahkerimpia tulonsiirtoyhteiskuntia mitä maailmasta löytyy. Älykkyyttä taas on kovin vaikeaa - ja typerää - koettaa tasata, paitsi älykkyyden ilmentymiä voidaan yrittää tasapäistää. Onhan sitä koulumaailmassa yritettykin jossakin määrin, esimerkiksi tunkemalla samaan luokkaan niin lahjakkaat, keskitasoiset, hitaat kuin häirikötkin. Opettaja joutuu etenemään osittain hitaimman ehdoilla, mahdollinen avustaja häsää hitaiden kanssa, ja häiriköt häiritsevät kaikkia. Joku hitaampi varmaan saa tuossa kombossa hitusen enemmän oppia kalloonsa kuin muutoin, varsinkin jos resurssit antavat mahdollisuuden extrahuomiolle. Lahjakkaimmat taas kärsivät useammastakin syystä; eteneminen on turhan verkkaista, häiriköistä on riesaa, ja oma potentiaali jää liian vähälle käytölle, jos sitä ei osaa kanavoida oikein.
Olen koko ikäni ollut suomalaisen koulutusjärjestelmän kannattaja siinä mielessä, että näen maksuttoman tai ainakin vähämaksuisen koulutuksen aina korkea-asteelle saakka keskeiseksi menestyksen mahdollistajaksi. Suomen kaltaisella pienellä ja pohjoisella kansalla ei ole varaa olla kouluttamatta väestöään laajasti ja tasokkaasti, mikäli haluamme olla hyvinvointia tuottava länsimaa. Täydellisiä emme tässä suhteessa ole, emmekä tule koskaan olemaan, mutta osaamisen ja menestymisen portaikolla olemme kuitenkin kivunneet jo niin ylös, että alaspäin pääsisi varsin pitkälle. Ymmärrän monella tapaa jatkuvan kasvun ja länsimaisen elämänmuodon kritiikkiä, mutta sama kritiikki on joidenkin esittäjien puolelta melko kaksinaismoraalista. Halutaan pienempää kuluttamista, enemmän ansaitsemisen ja varakoitumisen suitsimista, lyhyempää ja taas lyhyempää työviikkoa jne., mutta kuitenkin määrättyä suht laajaa ja mielellään kasvavaa hyvinvointia. Tässä ollaan tekemisissä yhtälön kanssa, joka antaa vastaukseksi tyhjän joukon.
Väitän, että myös nykyisessä ja tulevassa maailmassa ahkeruus ja yritteliäisyys ovat keskeisiä menestystekijöitä. Minäkään en usko, että älykkyyden merkitys pärjäämiselle olisi ainakaan heikentynyt, mutta on aivan luonnollista, että älykkäät ihmiset tekevät keskimäärin vaativampia asioita kuin ne, joilla ei säteile yhtä vahvasti. On mielestäni oikein hyvä asia, että koulutuspaikoista on kova kilpailu, jotta älykäs ja määrätietoinen aines pääsee opiskelemaan esimerkiksi lääketiedettä. Arvostan sitä, että voin Suomessa luottaa asioivani älyllisesti kompetentin ja ammattitaitoisen lääkärin kanssa, en ”lääkärin” kanssa,joka olisi päässyt tehtäväänsä merkittävien helpotusten kautta, jotta myös hitusen tyhmästä ja hitaasta voi tulla lääkäri.
Meillä toki on tahdon kokemus, mutta se on tunne, jonka yhteys todellisuuteen on usein hatara. Minäkin olen tahtonut elämässäni monenlaista ja tehnyt tavoitteideni eteen kovasti töitä, mutta ihan eri asia on se, olenko valinnut tahtoni. En ole. Tahto on tullut minuun. En ole valinnut sitä itse.
Oli niin tai näin, kysymys on myös siitä, kuka hyötyy tai kärsii valinnoistasi, joita olet tai et ole tahtonut. Jos moni hyväksyy taustaansa liittyvät heikkoudet tai puutteet syyksi sille, ettei oikeastaan kannata tavoitella tässä maailmassa kovinkaan tukevaa oksaa, niin onhan tämä helpointa sellaisessa yhteiskunnassa, joka harrastaa mahdollisimman paljon tulonsiirtoja ynnä muuta tasaamista.
Minusta ajattelusi muistuttaa hitusen mm. Intiassa paikoitellen yleistä fatalismia. Ihminen on ikään kuin kohtalonsa orja, jonka on turha panna vastaan hänelle annettua osaa. Henkikin lähtee silloin ja sillä tavalla kuin on jo aiemmin säädetty. Ihan sama mitä olet tahtovinasi, niin käy kuin on määrä käydä. Mitä taas mm. suomalaiseen yhteiskuntaan tulee, niin tilastollisessa mielessä on tietenkin selvää, että ihmisten kotiolot ynnä monet muut taustatekijät - myös älykkyys ja muut lahjakkuudet - korreloivat populaation tasolla positiivisesti ihmisten tulevaan menestykseen. Kuten
@mjr totesi, niin yksilön tasolla voi käydä miten vaan. Narkkareiden lapsesta voi tulla yliopiston professori, mutta yhtä lailla menestyneen akateemisen kulttuuriperheen perillisestä voi kehkeytyä koulupudokas tai osaansa valittava tyhjäntoimittaja, jonka taskuun ei annettu eikä peritty raha tee pesää.
Väitän myös, että jokainen ihminen voi omalla asenteellaan ja toiminnallaan vaikuttaa olennaisesti omiin menestymisen mahdollisuuksiinsa. Mikään tai kukaan ei silti takaa yksilön kohdalla sitä, että ahkeruus ja määrätietoisuus - edes terävällä älyllä maustettuna - ovat yksittäiselle henkilölle vuorenvarma menestysresepti, sillä monenlaista epäonnea ja vastoinkäymistä voi sattua. Silti nuo ovat likimain parhaita lääkkeitä pärjäämisen tavoittelussa kaikille, ja etenkin niille, joiden suku ja tausta eivät pursuile rahaa, sivistystä, älykkyyttä ja vaikutusvaltaa. Mielestäni on todella hieno juttu, että Suomen tapaisessa maassa vaatimattomastakin taustasta tulevalla yksilöllä on
mahdollisuus menestyä jossakin. Erittäin monessa muussa maassa nuo mahdollisuudet ovat vastaavista tai suhteellisesti jopa vähän paremmistakin oloista ponnistavalle paljon huonommat, jos eivät vallan olemattomat. Vaikeampi minunkin olisi ollut kerätä yliopistotutkintoja ja päästä tekemään mielenkiintoisia hommia, jos olisin syntynyt kouluja käymättömän pienviljelijäperheen lapseksi jossakin muualla kuin Suomessa tai muutamassa muussa maassa.