Tätä aihetta voi tietysti lähestyä kahdesta kulmasta: joko tilastollisesti tai moraalisesti. Usein molemmat näkökulmat ovat läsnä.
Tilastollinen näkökulma painottaa suuria massoja, keskiarvoja sekä kasvuympäristön vaikutusta. Moraalinen on useammin individualismin ja hierarkkisen kilpailun puolella.
Kukaan tuskin voi väittää, etteikö ihmisellä olisi lukuisia vaikutusmahdollisuuksia oman elämänsä kulkuun. Jokainen löytää myös varmasti omasta elämästään ne hetket, jolloin tuli tehtyä hyvä tai huono päätös.
Tästä päästäänkin siihen, haluammeko keskittyä yksittäisten ihmisten elämänpolkujen tutkimiseen vai suuriin ihmisjoukkoihin. Olemmeko kiinnostuneita siitä, miten ihmiset keskimäärin toimivat, vai poikkeusyksilöistä, jotka kulkevat vastavirtaan?
Media on yleensä kiinnostunut jälkimmäisistä, eikä asetelma rajoitu ainoastaan koulu- ja työelämämenestykseen. Vuodesta toiseen saamme lukea inspiroivia tarinoita superlaihduttajista, entisistä huumenuorista ja elämänmuutoksen tehneistä menestyjistä. Tällaiset tarinat vetoavat yleisöön, sillä ne vahvistavat kontrollin tunnetta: minäkin voin vaikuttaa omaan elämääni.
Juuri tämä moraalikeskustelu pyörii jatkuvasti erilaisten arvolatautuneiden käsitteiden ympärillä. Puhutaan laiskuudesta, ahkeruudesta, luovuttamisesta ja itsensä ylittämisestä. Näin luodaan asetelma, jossa yksilö ikään kuin itse päättää, menestyykö hän elämässään vai ei. Tämä on aika lailla jokaisen self-help -teoksen ja bestsellerin käsikirjoitus, ja kuten myyntitilastoista havaitaan, se uppoaa erinomaisesti yleisöönsä.
Edellä mainittiin varsin kiinnostava yksityiskohta. Nimittäin se, että jokaisella terveellä ihmisellä on vastuu omasta elämästään. Ymmärrän, mitä tällä haetaan, mutta tartun kuitenkin tuohon terve-sanaan. Oletan, että sillä viitataan fyysiseen terveyteen, eli siihen, että kykenee toimimaan työelämässä ja suoriutumaan päivittäisistä rutiineista. Emme lähde siis tuomitsemaan neliraajahalvaantunutta siitä, että tämä ei pysty elättämään itseään.
Entäpä sitten ne ihmiset, joilla on mielenterveyteen liittyviä ongelmia? Rajanveto on paljon hankalampaa, koska - jälleen kerran - olemme tottuneet pärjäämään sekä vastuuttamaan itseämme ja toisiamme monista asioista. Menestynyt ihminen puhuu yleensä siitä, miten hän pääsi ahkeruudellaan, sinnikkyydellään ja kovalla työnteolla asemaansa. Ääneen lausumattomana oletuksena on, että jollakin toisella ei ole näitä ominaisuuksia, minkä vuoksi hän ansaitseekin työttömyyden, köyhyyden tai mielenterveysongelmansa.
Kuten huomataan, astutaan jälleen moraalisen puheen alueelle. Pidämme moraalisesti toivottavana, että jokainen ihminen huolehtii toimeentulostaan ja pärjäämisestään. Moni meistä nauttii siitä, että pääsee vertailemaan itseään laiskureihin ja huonon itsekurin omaaviin ihmisiin.
Jää kuitenkin avoimeksi, mistä laiskuus ja ahkeruus kumpuavat. Ovatko ne yksilön päätöksiä, geneettisiä ominaisuuksia vai ympäristön tuotetta? Moni haluaa ainakin uskoa, että on olemassa jonkinlainen vapaa tahto, joka jyrää yli fyysisistä tai ympäristöllisistä esteistä. Ajatus on vapauttava, sillä se lisää hallinnan tunnetta: En ole vain lastu laineilla, vaan pystyn itse päättämään kohtalostani.
Oma näkemykseni on, että ihmisellä on huikea potentiaali kehittyä tuottavaksi ja hyvinvoivaksi yksilöksi. Potentiaalin realisoituminen taas riippuu sattumasta, peritystä kasvuympäristöstä ja osin myös yksilön omasta persoonasta. Sitä en kuitenkaan allekirjoita, että kysymys olisi vain laiskuudesta tai yrityksen puutteesta.
Jos ajatellaan vaikka hyvinvoivia tietotyöläisiä, niin harvemmin heidän arkensa on puurtamista tai jatkuvaa ylisuorittamista. Realistisempaa olisi puhua mielekkäästä itsensä haastamisesta kohtuullista korvausta vastaan. Yleensä siihen asemaan on vieläpä päädytty opiskelemalla mielenkiintoisia asioita itselle sopivassa oppimisympäristössä. Ahkeruudelle ja motivaatiolle on ollut oiva kasvualusta.
Edellä kuvaillulle henkilölle on helppoa tuntea ylemmyyttä suhteessa niihin ihmisiin, jotka eivät pärjää yliopiston pääsykokeissa, kirjallisessa ilmaisussa tai työpaikkarekryjen ryhmähaastatteluissa. Yhteiskunnan kannalta nämä eroavaisuudet yksilöiden menestyksessä ovat tiettyyn pisteeseen asti hyväksyttäviä. Ongelmia syntyy vasta sitten, kun huonosti pärjäävien joukko kasvaa. Hyvinvoivat alkavat suojelemaan asemaansa, mikä katkeroittaa heikosti pärjääviä. Syntyy tilanne, jossa ihmiset eivät pysty enää samaistumaan erilaisiin elämänpolkuihin.
Suomessa tilanne on tältä osin hyvä, sillä erot ihmisten välillä eivät ole massiivisen suuria. Sen takia viestini voi olla turhan pessimistinen. Näen kuitenkin pidemmän aikavälin uhkana sen, että kaikista heikoiten pärjäävä joukko kasvaa määrällisesti ja eriytyy hyvin toimeen tulevista. Se voisi johtaa massiivisiin kansantaloudellisiin tappioihin ja yhteiskunnallisen luottamuksen heikkenemiseen.