onko siis prosessissa mahdollisuus erehtyä, kysymys kai on kuitenkin tulevaisuuden tilanteen ennakoinnista? Vai onko "rahoituksen hinta" aina vakio tai erittäin helposti ennakoitavissa oleva asia? Joka tapauksessa tämä lyhyt keskustelu on jo valaissut sen asian, että ollakseen kannattava paperitehtaan tulisi tehdä yli 6% voittoa - eli lienee normaalia että "tappiollisen" ja "kannattamattoman" välinen ero voi olla melkoisen suurikin noin taloustieteellisesti katsottuna? (Ja kannattamattomuuteen voi tietysti myös vaikuttaa, kuten esimerkiksi Savon Sellun tapauksessa, mikä ilmeisesti oli kannattamaton M-realille, mutta nyt tämän yksityissijoittajan johdolla tehdyt toimet ovat muuttaneet tilannetta ja yritys onkin kannattava - Stora-Enson päätös olla myymättä tehtaita voi siis myös johtua pyrkimyksestä vähentää tuotantoa eikä siitä, ettei ostajia näin "kannattamattomalle" toiminnalle löydy?)
Yritän vastata:
Voiko prosessissa erehtyä: Kyllä voi - liiketoiminnan ennustamisessa ja arvioinnissa voidaan erehtyä. Toisaalta yhtiön johdolla on yleensä oikeasti hyvin perustellutua dataa käytössään, joten suurimmaksi osaksi ratkaisut lienevät oikeita.
Rahan hinta: Mikä se on?
Rahan hinta yhtiölle on:
Vieraan pääoman hinta + oman pääoman hinta, eli velan hinta + osakeomistajien vaatima tuotto (joka on tietysti velkaa korkeampi).
Rahan hintaan vaikuttaa se, että mikä on pääomarakenne (kuinka paljon on velkaa, ja kuinka paljon omaa pääomaa) ja tietysti liiketoiminnan riski. Suuret suhdannevaihtelut nostavat riskiä, jonka vuoksi esim. syklisen teollisuuden rahoituskustannus on esimerkiksi tasaista elintarviketeollisuutta korkeampi.
Velan hinnasta vähennetään tarkoissa laskelmissa vielä verohyöty, mutta tämä menee jo niin detalji-tasolle, että siitä en viitsi täällä kirjoittaa tuon enempää.
Rahan hinta: Vakio vai ei ja voiko ennakoida helposti?
Rahan hinta ei ole vakio. Koron nousu nostaa pääoman kustannusta ihan samalla tapaa kuin asuntovelallisillakin. Yhtiöt voivat ja usein suojaavat korkokuluja koronnousua vastaan, mutta pitkään jatkuva koronnousu johtaa väistämättä kasvaviin korkokustannuksiin. Nouseva korko nostaa myös oman pääoman tuottovaatimusta, ja vieläpä enemmän kuin mitä velan korko nousee. Lähivuosien rahoituksen kustannus on yhtiöille kuitenkin melko helppo ennakoitava johtuen noista tehdyistä suojauksista.
tappiollinen vs. kannattamaton - Hyvin kiteytit, ero on suuri ja se on hyvä ymmärtää. Edes kaikki taloustoimittajat eivät tunnu tätä ymmärtävän :)
Pieni korjaus: paperitehtaan tulee tuottaa yli 7-8% ollakseen kannattava. 6% ei ole riittävän kannattava.
Miksi ei tehtaita myydä?
En tiedä varmaksi kun en yhtiön johtoon kuulu, mutta olen varma, että kyseessä tulee nimenomaan tarjonnan vähentäminen. Johtohan ei edes yritä myydä laitoksia, joten silloin varmasti siellä on analysoitu, että kapasiteetin vähennys johtaa niin paljon parempaan kannattavuuteen (raaka-aine kysyntä pienenee ja hintapaine kasvaa kun taas lopputuote tarjonta kutistuu ja hinnan korotuksien läpivienti helpottuu) kuin mitä myyntituloista saataisiin ja nimenomaan pitkällä tähtäimellä! Lyhyellä tähtäimellä kannattaisi myydä, niin ei tarvisi alaskirjata suuria tappioita taseen kautta. Eli ei pörssiyhtiöt todellakaan katso pelkästään kvartaaleja! Kvartaalitalous on osittain median hypetyksen tuottamaa ilmiötä! Pörssiyhtiötä ei voida johtaa kvartaaliperusteilla, ja tämä on minusta siitä hyvä esimerkki!