Southern Rock

  • 54 178
  • 282

Kaknoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mule

Warren Haynesin Gov`t Mule-bändi, joka on Suomessakin asti käynyt, itseasiassa tiedättekin varmaan jo kyseisen poppoon. Todella vahvaa bluespohjaista etelän rockia amerikan saundilla. Harmi, kun Gregg Allman potee lentopelkoa, The Allman Brothers Band olisi mukava nähdä Suomessa ja ylipäätään Euroopan kamaralla.

Osaa se Warren laulaakin, tässä tyylinäyte Black Sabbath-klassikosta: http://www.youtube.com/watch?v=wpPKbq4MBRk

Niin, Haynes tunnetaan nimenomaan kitaristina vaikka onkin upea laujaja myös. The Guitarist lehden äänestyksessä muistaakseni sijalla 12. Nämä nyt toki on näitä pilipali äänestyksiä.... Kävi Suomessa bändinsä kanssa tosiaan ja se oli ainoa keikka silloin Euroopassa. Seuraavina kesinä kävi monessa keskieuroopan maassa. mm. Puolassa joka olisi ollut helppo koska paikka oli lähellä Gdnaskia. Harmi kun en päässyt. Mitä tulee näihin Allman Brothers johdannaisiin niin näitähän näkee Euroopassa vähän väliä. Tänä kesänä mm. Greg Allman ja Derek Trucks jotka vetivät vieläpä kimpassa yhden keikan. Tämä Trucks taas on soitanut pitkään Allmanien kanssa ja omaa aivan mahtava soundin kitarassaan (http://www.youtube.com/watch?v=Vuadh1o0yC8) mutta saattaa lipsua enemmän jazzin puolelle. Kuten huomaatte videolla vieressä seisoo myös Warren Haynes. Vaimonsa Susan Tedeschin kanssa pysyvät kyllä hienosti perusasioiden äärellä. Kannattaa tutustua.

Jos jollain on mahdollisuus olla New Yorkissa uuden vuoden aattona niin Mule antaa siellä joka vuosi ilmaiskeikan. Yhdestä on myös tallenne: Live... With A Little Help From

Mielenkiintoinen palsta tämä. En ollut huomannutkaan. Jatketaan tästä.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
HIFK
Minulla on sellainen näkemys, että lentoturman jälkeinen Skynyrd on ollut koko ajan enemmän ja enemmän "Garyn bändi". Kun Rossington aikanaan päättää lyödä Gibsonin naulaan tai kaatuu saappat jalassa, lienee bändin tarun päätepiste siinä.

Totta. Mutta jos menee siihen kuka "omistaa" Lynyrd Skynyrdin niin vastaus on Rossington sekä Collinsin ja Van Zantin perikunnat. LS tahkoaa edelleen mukavat summat taaloja joista menee prosentit edellämainituille. Rossingtonin mukaan myös muille manan majoille menneiden soittajien omaisille (lähinna kai Gaines, Powell ja Wilkeson) tulee royalteja.

Bändin nimistä ja niiden käyttöoikeuksista voisi varmaan aloittaa oman topicin mutta esimerkiksi Molly Hatchet sai olla Molly Hatchet ilman ainuttakaan alkuperäisjäsentä kun Bobby Ingram osti nimen itselleen ja Blackfoot maksaa Medlockelle nimen käytöstä.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Bändin nimistä ja niiden käyttöoikeuksista voisi varmaan aloittaa oman topicin mutta esimerkiksi Molly Hatchet sai olla Molly Hatchet ilman ainuttakaan alkuperäisjäsentä kun Bobby Ingram osti nimen itselleen ja Blackfoot maksaa Medlockelle nimen käytöstä.
Nämä tapaukset on mielestäni ihan perseestä. Kyllä bändissä PITÄÄ olla alkuperäisjäseniä, että nimen käyttö olisi perusteltua. Olkoon miten tahansa ostettu, silti. Blackfoot taas henkilöityy niin vahvasti Medlockeen, että olisivat tuonkin voineet jättää tekemättä. Ihan sama olisi, jos Lemmy löisi basson naulaan ja Philthy Animal sekä Robbo Robertson ryhtyisivät kiertämään Motörheadina.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Bändin ehdottomasti kovin albumi on "Doc Holliday Rides Again" vuodelta 1981. Löytyy cd:nä helpohkosti. Etelän aatelia.

Tätä on muuten tullut näiden suostuttelujen jälkeen kuunneltua hitosti ja etelän aateliahan tämä nimenomaan on, hieno levy. Koko kiekossa oikeastaan kulminoituu etelän rockin kaikki piirteet: Bruce Brookshiren viskin karhea ääni, pitkät ja hyvällä tavalla raa`at riffit, etelän lyriikat sekä omanlaisensa rennohko tiunnelma. Urut antavat biiseihin myös hyvää taustatukea. Biisirakenteet ovat myös hyviä ja levyn avausraita Last Ride on huikea.

Bändihän on muuten edelleen aktiivinen ja tästä linkistä löytyy kai suhteellisen tuoretta videokuvaa bändin keikalta: http://www.youtube.com/watch?v=AQE6KDBGOLY

Lavat ovat käyneet selkeästi pienemmiksi, mutta aito rock-asenne paistaa kokemuksineen läpi. Patuilta on myös tullut uusi levy ainakin kotisivujen mukaan nimeltään "From The Vault", mutta en ole biisimateriaalia ainakaan heidän sivuiltaan tai netistä löytänyt.

Joka tapauksessa rautainen etelän bändi, samaa sarjaa kuin Lynnarit, Mollyt ja Allmanit. En ihmettelisi vaikka saataisiin bändi Suomeenkin vielä, kun Blackfootkin on innostunut kiertämään syksyistä Suomea.
 
Suosikkijoukkue
Jokerit, Detroit Red Wings
Esken vasta tajusin, että täällä on southern rockille oma ketju, loistavaa. Itse etelän soundien suurkuluttajana diggailen. Listataapampa nyt muutamia tunnettuja ja vähän tuntemattomampia (?) etelä-vaikutteisia porukoita joita on tullut kuunneltua:

Molly Hatchet

Vanhoilla levyillä uskomaton soundi, kolme kitaraa luovat tukevan fiiliksen ja loistavan pohjan, Danny Joe Brownin ääni kirsikkana kakun päällä. Edelleen aktiivinen bändi, joka tuottanut ihan 2000-luvullakin todella kuunneltavaa musiikkia. Suosittelen kaikkia diggaajia tutustumaan uuteenkin materiaaliin. Johtavana hahmona nykyisin Bobby Ingram, Phil McCormack ja Dave Hlubek.

Lynyrd Skynyrd

Southern Rockin kuningas. Ei kaipaa selittelyjä. Kaksi kertaa nähty livenä, eturisvistä, toisella kerralla lens plegu suoraan käteen ja toisella kerralla Johnny Van Zant ojensi lippiksen kesken shown... (kylmät väreet)

Blackfoot

Kulta-aikana kantavana voimana keuhkopuoli Rickey Medlocke, joka nykyisiin vetää skebaa Lynnareissa. Blackfoot on vielä aktiivinen kiertolainen, joskin kokoonpano on muuttunut. Jos pääsee näkemään livenä, kannattaa mennä katsomaan, mutta jos tämä yksi suosikkibändeistäni vielä julkaisisi tällä rosterilla levyn, miettisin kahdesti ostaisinko...

Allman Brothers Band

Kaikkienhan täällä pitäisi tuntea bändi, eikö? Aivan loistava dixie meininki. Kappaleet kuten Jessica, Ramblin' Man ja Blue Sky tulevat ekana mieleen, mutta Allmaneilla on paljon hyvää musaa. Osa biiseistä on tosin sellaisia, jotka vaativat useamman kuuntelukerran ja kunnollisen pureskelun ennen nielemistä. Avautuessaan nämä setiti ovat kuitenkin ylempää neroutta.

.38 Special

Keskimmäisen Van Zantin veljeksen bändi, jossa erikoisuutena kaksi laulajaa, Donnie Van Zant ja Don Barnes. Bändillä on melko Lynyrdimäinen meno ns. tusinabiiseissään, joista löytyy todella kovaa kamaa kun etsii, mutta suuret hitit, kuten Hold On Loosley, Back Where You Belong jne. menevät ehkä vähän enemmän kasarin tai main streamin puolelle. Ehdottomia helmiä löytyy tältä porukalta! Nyt kaikki joille bändi on täysin vieras: häpeissään youtubeen kuunetelemaan ja rakastumaan!

Atlanta Rhythm Section

Ehkä vähän vähemmän tunnettu bändi, ainakin pohjolassa.. Ei ihan ykkösen laturiksi, mutta vaha kakkos-kolmoskentän pelaaja, valmentajan luotto äijä. Suurimmat hitit varmaankin Spooky ja Homesick.

Marshall Tucker Band

Tässä kallistutaan jo melkein kantrin puolelle, mutta kyllä genreluokittelussa southern rock osuu myös kohdalle. Äärimmäisen miellyttävää musiikkia.

The Outlaws

Erinomainen southern rock meininki! Bänin ykköshahmo oli Hugie Thomason, joka kuoli vähän Lynyrdiin liittymisensä jälkeen. Huippakmaa myös näiltä. Green Grass and High Tides menee samaan kategoriaan Molly Hatchetin Fall of The Peacemakersin, Freebirdin, ja Blackfootin Highway Songin kanssa. Muita hyviä mm. (Ghost) Rides in the Sky ja Hurry Sundown.

CCR

Ei kaipaa selityksiä.

Georgia Satellites

Ns. toisen allon southern rock bändi, joka soittaa hieman kupallisempaa rockia. Ehdottomasit suosittelen.

Ted Nugent

Vaikka Uncle Ted onkin Detroitin mies, luokitellaan tämä southern rockiksi. Loistavat kitarasoundit ja paljon hyviä biisejä!

Neil Young

Ei myöskään kaipaa selityksiä

Van Zant

Johnny ja Donnie Van Zantin yhteinen projekti. 3 levyä tullut ulos, joista mielestäni paras on My Kind of Country.

ZZ Top

Ei selityksiä...


South will rise again! Keep on rockin'
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Georgia Satellites

Ns. toisen allon southern rock bändi, joka soittaa hieman kupallisempaa rockia.
En mie nyt sitä kuppaisena pitäisi, ihan hyvä bändi.

Van Zant

Johnny ja Donnie Van Zantin yhteinen projekti. 3 levyä tullut ulos, joista mielestäni paras on My Kind of Country.
Taitaa olla muuten neljä levyä jo. Kaksi ensimmäistä (Brother To Brother, Van Zant II) ovat mulle ne läheisemmät, kun ovat rockaavampia. Kaksi uudempaa sitten enemmän kantrivoittoisia.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Tätä on muuten tullut näiden suostuttelujen jälkeen kuunneltua hitosti ja etelän aateliahan tämä nimenomaan on, hieno levy.
Albumin päätösbiisi Lonesome Guitar on hyynnostattavine tunnelmineen ja lopun kitaratulituksineen minun kirjoissani ihan siinä Freebirdin ja Fall of the Peacemakersin kannassa, mitä tulee "Southern anthemeihin". Kerrassaan loistava kappale.

Näin muuten Doc Hollidayn livenäkin kerran, Nummirockissa 1990. Helvetti, miten hieno keikka oli se.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Mihinköhän bittiavaruuteen Blackfootin viralliset sivut ovat kadonneet? Ettei vain olisi bändillä nyt jotain nimikiistan tyyppistä vääntöä Herra Medlocken kanssa, sillä aiemmin kuulin juttua, että pientä epäselvyyttä siitä Blackfoot-nimen käytöstä on kai ollut.

Jos asia olisi näin niin faktahan on se, että Blackfoot oli/on Medlocken bändi, mutta voisihan Riku antaa toisaalta bändin kiertää Blackfootina, koska bändissä on kuitenkin kaksi alkuperäisjäsentä eli Greg T. Walker bassossa ja Charlie Hargrett kitarassa (joka ei kuulemma ollut bändin mukana enää viimeisimmällä Suomen kiertueella, onkohan jättänyt bändin?) ja se, että Medlocke soittelee Lynnareissa eikä ole Blackfootiin enää kytköksissä varsinaisesti.

Noh, money talks ja voihan olla, etten vaa huolimattomuuttani nettisaittia löytänyt, mutta tällaisia ajatuksia vain heräsi tuosta.

Kovassa livevedossa nyky-Blackfoot kuitenkin on. Train, Train ja Highway Song jyrähtää edelleen lujaa.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Nykyinen Blackfoot

Vastailenpa itselleni yksinpuheluna, kun olen onkinut tietoa Blackfootin kohtalosta.

Kylläpä päättyi melkoiseksi farssiksi perinteisen Southern Rock-bändin kohtalo, ei voi muuta sanoa. Ensinnäkin, Mr. Blackfoot ja mustajalan perustaja, nyky-Lynnari Rickey Medlocke meni sitten sotkemaan ja lopettamaan bändin nykyisen keikkailun ja aktiivisen toiminnan syistä, jotka mulle ei ole vieläkään aivan auenneet. Ihmettelen, sillä bändissä oli sentään kaksi aivan alkuperäistä jäsentäkin eli Charlie Hargrett kitarassa ja Greg T. Walker bassossa, intiaani-miehiä niin kuin tähän bändiin sopii. Medlocken jälkeen bändissähän on toisena kepittäjänä toiminut Mike Estes sekä Bobby Barth joiden kanssa livenauhoituksiakin in tehty.

Hargrettin kommentteja lueskelin jostain ja ymmärsin, että mies potkittiin ilmeisesti ulkonäköön ja ulkoisiin tekijöihin liittyneistä syistä. Siis perkele perinteisestä etelän rock-bändistä, jossa viskille käryävä, halolla päähän hakattu romuluinen punaniska on enemmän sääntö kuin poikkeus. "It`s business" taisi Hargrett todeta tiivistetysti. Näin myös muu bändi lopetti ja näin Blackfootin nettisivut hävisivätkin aiemmin mitä ihmettelin. Noh, tilalle saatiin luotua tällainen: BLACKFOOT

Eli Blackfoot pysyy bändin nimenä jatkossakin, mutta vanhat tai originaali-jäsenet on korvattu jollain nuorilla nykyrock-jenkkiklopeilla, joista en ole ainuttakaan aiemmin kuullut ja Rikin mukaan ovat vielä tänä vuonna studioon menossa pokkana nauhoittelemaan Blackfoot nimellä uutta matskua ja onpa keikkojakin bookattu jo, voi morjens!

Tuntuu aivan käsittämättömältä tällainen pelleily, jota Medlocke päätti mennä tekemään. Ihan vitutti lähes lueskella hänen ylistystään tätä uutta kokoonpanoa kohtaan. Okei, saattavat tehdä ihan rouheaa rockiakin, mutta en mä tätä Blackfootina voi pitää, en vaan voi. Paatuneemmat fanithan eivät edes Siogosta eteenpäin ole pitänyt Blackfootia Blackfootina, kun Ken Hensley toi bändiin urkusoundit ja aikuisrock-meiningit.

Tässä kuitenkin tilanne tiivistetysti mun käsittääkseni. Raha ja nimenvääntö-seikat tuntuvat ennestään jo hiipuvaa etelän rockin bändeiä piinaavan ottaen esimerkiksi Molly Hatchetin tuntien nyky-Mollien tilanteen sekä Bobby Ingramin vallan Jacksonvilleläisessä bändissä. Toki ex-Blackfoot miehet voisivat perustaa jonkun "Marauder" tai "Tomcattin`" Gator Country tyyliin kuten Hatchetin kohdalla, joka soittaisi sitä oikeaa Blackfootia.

Medlockea arvostan kitaristina, koska soittaa hienoa ja tanakkaa rockia Lynnareissa, mutta kyllä mä aika ahneen kuvan äijästä nyt sain, että vielä pitää mennä bändejä sotkemaan. On vain näköjään hyväksyttävä, että bisnes on bisnestä ja eihän sitä tiedä kuinka kauan kulisseissa tätäkin on väännetty. Onneksi kerkesin nähdä tuon aiemman Blackfootin ja helvetin kovan keikan vetivätkin. Nykybändi toki myös veivaa Highway Songia ja Baby Blueta, mutta ei sillä asenteella, soundilla, tunteella...

Tässä vielä Hargrettin tuntemuksia: Charlie Hargrett's Blackfoot Pages

Ja tässä uuden Blackfootin sivusto, minkä jo aiemmin linkitinkin: BLACKFOOT

Sivustolla myös Medlocken kommentteja asiasta.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Gator Country tyyliin kuten Hatchetin kohdalla, joka soittaisi sitä oikeaa Blackfootia.
Varmaan aika osuva vertaus.

Toisaalta jos ollaan kovin nihilistejä, niin kokoonpanojen eläminen on ollut southern-bändien kohdalla enemmän sääntö kuin poikkeus. Siis todella railakas eläminen, mistä tahansa syystä. Tietysti tuo Blackfoot-case on ihan eri asia eikä tämä vuodatus millään tavalla liity kirjoittamaasi, mutta muutamissa tapauksissa jengi on vaihtunut orkestereissa kuin pipo ikään eikä tahti ole pahemmin kärsinyt. Muutama jamppa on etelän mailla vähän kuin Warren Haynes. Soittaa missä tahansa niin aina on hyvä meininki.

En ollut Blackfootin viime käänteisiin tutustunutkaan. Mielenkiintoinen kuvio. Molly Hatchetin nimen käyttöoikeutta on aiemminkin sivuttu, sekin on vähän omanlaisensa juttu. Hiukan kitkaa syvässä etelässä.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Muutama jamppa on etelän mailla vähän kuin Warren Haynes. Soittaa missä tahansa niin aina on hyvä meininki.

Totta, hyviä pointteja tuot Kääpiö taas esiin, sillä esimerkiksi onhan Lynyrd Skynyrdissäkin suoraan etelän rockin huipulta äijää vaihtunut hemmetisti ja aina yhtä eleetön kepittäjä Gary Rossington on enää vanhasta Lynnari-kokoonpanosta jäljellä. Tästä huolimatta Lynyrd Skynyrd vuonna 2012 kuulostaa ihan Lynyrd Skynyrdiltä, sillä Skynyrd-musa onnistuu myös näiltä "uudemmilta" etelän miehiltä ja homma toimii. Olenkin pitänyt Skynyrdiä aina etelän rockin korkeakouluna, johon ei kuka tahansa tule stunttaamaan edellistä soittajaa.

The Allman Brothers Bandissakin on myös rosterissa ollut vilkastakin muutosta läpi vuosien ilman siirtoikkunan sulkeutumisen näkymistä. ABB:lla myös kuitenkin musiikki on pysynyt samana ja Warren Hayneshan sopii bändiin mainiosti kaikin puolin.

Blackfootiin palatakseni pitää toki muistaa hieman kieli poskella kirjoitetusta aiemmasta viestistäni huolimatta, että Blackfoothan on/on ollut aina Medlocken bändi ja ykkösnyrkkilevyt Strikes-Marauder-Tomcattin` tehtiin silloin, kun Medlocke oli liideri bändissä vokalisti/kitaristina ja nuo levythän ovat tehneet Blackfootista historiallisen ja ne ovat samalla etelän rockin kulmakiviä.

Kuitenkin tapa, jolla Riki nyt päätti Medlocken jälkeisen ajan Blackfootin toiminnan jätti aika halvan maun, sillä kuitenkin Walker ja Hargrett bändissä vaikuttivat vanhoina ja alkuperäisinä bändi"kavereina". Olisin toki ymmärtänyt, jos vaikka Medlocke olisi väliaikaisesti Skynyrdistä palannut Blackfootiin itse soittamaan, mutta että nyt viimeisetkin häivähdykset vanhasta Blackfootista vietiin ja korvataan uudella Blackfoot-rykmentillä, joka ei itseasiassa ole edes Blackfootia. En tiedä, miten hyvissä väleissä Riki on ollut Blackfootiin, koska jos häntä ei olisi haitannut Blackfootin keikkailu ja toiminta ko. kokoonpanolla, tuskin hän siihen olisi edes bändin perustaja puuttunut. Ihmeellistä, että Hargrettilla ja Walkerilla alkuperäisinä soittajina ei ollut sanan sijaa.

Noh, joka tapauksessa tällainen case ja tosiaan kuten mainittua niin vielä voimissaan olevilla etelän rock-pioneeribändeillä on yllättävän paljon tätä kärhämää ja välit saattavat olla moneenkin suuntaan tulehtuneet. Onneksi kaikenlaisia projektejakin syntyy ja esim. Warren Haynesin oma bändi Gov`t Mule on hyvä esimerkki tästä, jossa toiminta on aktiivista ilmeisen hyvässä ilmapiirissä ja bändi tekee tanakkaa bluesia ja rockia etelän tyyliin.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Itseasiassa närää Medlocken ja Walkerin johtaman Blackfootin välillä oli koska kun bändi laitettiin uudestaan kasaan ei kukaan kertonut Medlockelle mitään vaikka nimi oli hänen ja oli julkaissut 90-luvulla kaksi levyä yksinään Blackfoot nimellä (Medicine Man 1990 ja After the Reign 1994). Luulen että vaikka miehet bändissä ovat muuttuneet niin homman nimi on sama: bändi kiertää ja Medlocke vetää komissiot välistä ainoana uutena puolena se että ilmeisesti julkaistaan uusi levy jossa Medlocke toimii sävellys ja tuotantohommissa. Ainoa hyvä pointti itseasiassa minkä tässä näen ja mikä tuo hommaan edes vähän kredibiliteettiä.

Tässäkö on sitten rockin tulevaisuus kun alkuperäisesittäjät alkavat lähentelemään eläkettä? Hassua: olin aina luullut että KISS tekisi tämän ensimmäisenä.

Jos musiikissa on parempaa trilogiaa kuin Strikes-Marauder-Tomcattin' niin mielelläni sen kuulisin.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Itseasiassa närää Medlocken ja Walkerin johtaman Blackfootin välillä oli koska kun bändi laitettiin uudestaan kasaan ei kukaan kertonut Medlockelle mitään vaikka nimi oli hänen...

Ahaa, tätä vähän hainkin eli Walkerin ja Medlocken välillä on ennenkin verenpaine noussut.

Blackfoot-niminen yhtye siis jatkaa ja kaipa tuo heidän tuleva levynsä pitää kuunnella kerran läpi, vaikka varsinaisia viitteitä vanhaan Blackfootiin ei varmaankaan paljoa ole tai mistäs sitä tietää. Jonkinlaisen etelän rock-rouheuden toivoisi kuitenkin olevan nykyisenkin bändin soitannossa, koska mitään mielikuvituksetonta nykyhevi-bändiä en haluaisi nähdä Blackfoot nimellä.

Olisi se kiva nähdä näitä vanhoja pieruja aina aivan alkuperäiskokoonpanossaan, mutta varsinkin southern-bändeissä viikate on valitettavasti heilunut aivan liian tiuhaan. Blackfootissa myös, sillä alkuperäinen rumpali Jackson Spires kuoli muistaakseni vuonna 2007. Black Sabbathista on kuitenkin esimerkki siitä, että näiden reunioneiden tekeminen ei ole niin helppoa, vaikka kaikissa ukoissa henki pihihisi.

Blackfoot pysyy kaikesta huolimatta jatkossakin levylautasella, tottakai. Todella kovaa tavaraa on bändi aikanaan pystynyt tekemään ja noita vähemmän tunnetumpia levyjä olen itseasiassa yrittänyt hieman löytääkin kokoelmiini eli esim. After The Reign, No Reservations ja Flying High nyt esimerkiksi, mutta ei ole missään tullut vastaan.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Totta, hyviä pointteja tuot Kääpiö taas esiin, sillä esimerkiksi onhan Lynyrd Skynyrdissäkin suoraan etelän rockin huipulta äijää vaihtunut hemmetisti ja aina yhtä eleetön kepittäjä Gary Rossington on enää vanhasta Lynnari-kokoonpanosta jäljellä. Tästä huolimatta Lynyrd Skynyrd vuonna 2012 kuulostaa ihan Lynyrd Skynyrdiltä, sillä Skynyrd-musa onnistuu myös näiltä "uudemmilta" etelän miehiltä ja homma toimii. Olenkin pitänyt Skynyrdiä aina etelän rockin korkeakouluna, johon ei kuka tahansa tule stunttaamaan edellistä soittajaa.
Kyllähän Medlocke soitti (rumpalina) Skynyrdissä jo ennen kuin bändi sai edes levydiiliä. Johnny taas on paras mahdollinen Ronnie nyt, kun Ronnie ei enää ole maisemissa.

Skynyrd on kyllä Garyn bändi, ollut jo vuosikymmenet. Jos Rossingtonista aika jättää tai jäbä lyö Les Paulin naulaan, niin silloin olisi herrasmiesmäisintä lopettaa Skynyrdin nimellä toimiminen. Maailma on täynnä nimiä, ja jos klassisesta kokoonpanosta ei ole ketään mukana niin silloin vaan bändi hautaan, piste.

Skynyrd muuten puuhaa levyä.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Skynyrd on kyllä Garyn bändi, ollut jo vuosikymmenet.

Jep, Rossingtonhan on Skynyrdin kippari ja myös soitannollisesti merkittävässä osassa ollut aina. Garyn panosta Skynyrdiin ei voi missään nimessä vähätellä. Powell oli viimeisimpänä poismenijänä Ean Evansin lisäksi todella ikävä menetys Lynnareille, siinä oli mies paikallaan kosketinsoittimien takana. Medlockesta muistelinkin vähän, että oli rumpalina Skynyrdissä jo aiemmin. Päälle toistasataakiloisen Johnny Van Zantin työskentelyyn olen todella tyytyväinen ja on paras mahdollinen stuntti veljelleen.

Uudesta levystä sen verran, että fanin toive olisi, että Jumala&Aseet-kiekkoon verrattuna pientä rosoisuutta saisi kappaleisiin jonkin verran tulla. Ei kuitenkaan liikaa säröä, mutta sellaista vanhaa soundia, you know.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
No niin tämä ketju saa mainintansa arvoisen nostamisen ketjuarkistoista taas pinnalle, etelästä nimittäin kajahtaa. Päivämäärä on 21. elokuuta 2012, kun etelän rockin pioneerin, Lynyrd Skynyrdin uusi albumi nimeltään Last of a Dying Breed julkaistaan.

Bändihän on ollut studiossa ja ainakin bändin kapellimestarin Gary Rossingtonin mukaan hauskaa on ollut mikä lupaa hyvää:

"It was great to get back in the studio with Bob for this new album. We kind of went back old school this time. All of us playing together in the studio as a band, tracking songs and creating licks. We had a lot of fun and the music really flowed for us, so that’s when you know you are on to something good. We can’t wait to let the fans hear these songs and play ‘em live."

Ja mikä parasta niin tuosta lyhyehköstä Garyn haastiksesta saa sen kuvan, että Lynnarit olisivat vetäneet biisejä studiossa vanhemman liiton poljennon tyyliin, toivottavasti albumilla tulee olemaan hieman karheammat soundit mitä God&Guns tai Vicious Cycle-levyillä ja muutenkin olisi mukava kuulla sellainen etelän anthemin tyylinen kitaratulitus, johonkin kappaleen loppuun näiltä veteraaneilta. Ei nyt mitään uutta Free Birdin hakemista, mutta kuitenkin. Taitoa ja tyylikkyyttä tällä etelän rockin akatemialla nimittäin on sellaiseenkin.

Ei muita toiveita juurikaan, tuskin tässä tulee pettymään sillä nuoremman Van Zantin kanssa tehdyt levyt ovat olleet erittäin hyviä mielestäni ja Skynyrd kuulostaa niissä Skynyrdiltä, vaikka soundeja onkin nykypäiväistetty. Toivottavasti myös terveyttä riittää bändillä, jota on viime vuosina kohdanneet suuret menetykset ja murheet. Rossingtonilla itsellään taisi olla pumpun kanssa jotain hämminkiä aiempina vuosina hänelläkin, mutta kyllä Gary varmasti kunnossa on, totutun eleettömänä, stetsonin alta vilkuillen. Tulevalla levyllä itseasiassa bassoa näppäilee uudemman aallon southern rock-bändi The Black Crowesin Johnny Colt, varmaan sopii meriitteineen tuolle paikalle.

Bändihän keikkailee myös kesällä Euroopassa saapuen mm. Sweden Rockiin, muttei Suomeen. Kyllähän Lynnareita menisi länsinaapuriinkin katsomaan, kun samoilla festareilla esiintymässä ovat mm. myös Motörhead, Blue Öyster Cult, Bad Company....
 
Viimeksi muokattu:

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Lynyrd Skynyrdin uusi albumi nimeltään Last of a Dying Breed julkaistaan

Ja Ylös!

Lynnareiden tulevan levyn nimikkobiisi on kuunneltavissa tässä osoitteessa: Lynyrd Skynyrd - Last of a Dyin' Breed by Roadrunner USA on SoundCloud - Create, record and share your sounds for free

Etelän rockin pioneerilta tulossa tosiaan syksyllä uusi, kauan odotettu kiekko ainakin mulle ja ainakin tuon maistiaisen perusteella taattua Skynyrd-laatua tulossa. Kantrahtava ja helposti lähestyttävä biisi ja tunnelmaltaan sopivan leppoinen veto pienessä honku tonk-hengessä. Toivotaan sitten, että rouheaa etelän kitaratulitusta on luvassa levyllä noin muutenkin ja pitäisin tätä lähes vaatimuksena, jos tämän remmin kapteenina seisoo Gary Rossington Gibson Firebirdinsä kanssa yhdessä mustajalka Rickie Medlocken kanssa. Johnny Van Zant on mies paikallaan tämän yhtyeen keulakuvana rehtinä etelän jääränä ja livemeininki on kohdillaan, sen todistaa mm. Sweden Rockin keikkataltionnit!

Long live Lynyrd Skynyrd!
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Muutama kerta tullut kuunneltua Skynyrdin uusin Last of the Dying Breed ja onhan se toistaiseksi ollut melkoinen pettymys monessakin suhteessa. Jos yhtye haluaa tehdä kunniaa alkuperäiselle 70-luvun bändille pitäisi tekstien muuttua vähemmän poliittisiksi. Ronnien sanoma oli että "käsiaseet vaan tappaa eikä niistä ole muuhun", "anna luodit takaisin" tai "voin vaan kirjoittaa kappaleita siitä" kun 2000-luvun bändi taas hortoilee pyssyn ja raamatun kanssa valittaen Presidentille että Amerikka on hirveässä jamassa ja nyt täytyy saada muutosta. Ei ole yllätys että Skynyrd esiintyy republikaanien puoluekokouksessa syksyllä tai että inkkari-Medlocke esiintyy Fox-kanavalla paasaamassa henkilökohtaisen vapautensa puolesta kun joku Obaman lakiesitys sitä kuulemma karsii. Miksi muuten duunarien bändinä esiintyvä joukko kannattaa Romneytä joka ei ole eläessään tehnyt mitään "oikeaa työtä". Sanoituksellisesti yhtye on täysin päinvastaista mieltä asioista kun perustajansa, ja mihin on jäänyt hauskat simppelit rock-lyriikat joita uusi Skynyrd esitti vielä 90-luvulla varsinkin erinomaisella Edge of Forever cd:llä.

Biiseistä ainoastaan hirven lailla svengaava nimikappale, maltaiden kiroista kertova akustinen Start livin' life again sekä bluesahtava Honey Hole nostavat päätään keskinkertaisuuden ja southern-kliseiden yläpuolelle. Ja nyt jos koskaan tulee kaivattua Billy Powellin pianoa elävöittämään musiikkia. uuden kosketinsoittajan ansiot kun jäävät lähinnä pieneen Hammond-soitantaan taustalla ja mitä hyötyä on kolmesta kitarasta jos niitä ei edes kunnolla erota toisistaan.

Ehkä Lynyrd Skynyrd haluaa olla oma itsensä ja ottaa alkuperäiseen bändiin pesäeroa. Siinä se kyllä kahdella edellisellä levyllä on onnistunut, mutta nimi on enemmän kuin sen nykyisten jäsenten summa.

1,5 / 5
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Ei oikein sytytä uusi Skynyrd. Ja en ole kuunnellut bandiä juurikaan viimeiseen reiluun kymmeneen vuoteen.
Itse olen sitä sukupolvea joka haki kaikki Skynyrdit kirjastosta teininä 80-90 luvun vaihteessa. Opettelin kaikki vanhat levyt ulkoa siinä seuraavien parin vuoden aikana ja sitten ostin uutena Last Rebelin, joka silloin teininä toimi, suoraviivaista southern rockia tyyliin One Thing, Outta Hell In My Dodge, Best Things in Life.
Sitten tuli Endangered Spieces, kolahti kovaa. Hienoja vetoja akustisesti kuten vaikkapa tämä:
Devil In The Bottle
http://www.youtube.com/watch?v=WX8VCupFGB8&feature=related

Linkki: Youtube

Osaako joku aktiiveista täällä suositella noista viimeisestä 12(!) levystä jotain, en jaksaisi kaikkia hankkia, edes kirjastosta.

Pakko vielä mainita että unelmien täyttymys Lynyrd Skynyrd Hartwall Areenalla 1997 oli miksattu ihan päin persettä, ainakin jäälle kuului hirveä diskanttikorostus ja jäi paska maku keikasta. Hienointa oli Billy Powellin meininki pianon takana, gimme three steps jne..

_
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Jos yhtye haluaa tehdä kunniaa alkuperäiselle 70-luvun bändille pitäisi tekstien muuttua vähemmän poliittisiksi. Ronnien sanoma oli että "käsiaseet vaan tappaa eikä niistä ole muuhun", "anna luodit takaisin" tai "voin vaan kirjoittaa kappaleita siitä" kun 2000-luvun bändi taas hortoilee pyssyn ja raamatun kanssa valittaen Presidentille että Amerikka on hirveässä jamassa ja nyt täytyy saada muutosta. Ei ole yllätys että Skynyrd esiintyy republikaanien puoluekokouksessa syksyllä tai että inkkari-Medlocke esiintyy Fox-kanavalla paasaamassa henkilökohtaisen vapautensa puolesta kun joku Obaman lakiesitys sitä kuulemma karsii.
Ehkä se on vaan niin yksinkertaista että ihmiset muuttuvat iän myötä, kuka enemmän ja kuka vähemmän. Lynnareista on tainnut tulla nippu Leonard Skinnereitä? Ammoisella 70-luvulla Skynyrdit olivat nuoria pitkätukkia, tavoiltaan vallattomia ja roska Jacksonvillen kunnon ihmisten silmässä. Nyt Skynyrdien ja pitkälti myös fanien keski-ikä on vähän korkeampi. Samalla molemmista on tainnut pitkälti tulla näitä "kunnon ihmisiä". En oikein jaksa uskoa että Rossington ja Medlocke heittelevät kiertueella televisioita uima-altaisiin ja järkkäävät hotellihuoneita remonttikuntoon näinä vuosina.

Etelän meiningissä on ollut aina mukana annos nurkkapatrioottisuutta. Sekä soittaja- että varsinkin faniporukoissa tuntuu olevan sikäläisiin oloihin sovitettua leijonariipus -asennetta, on ollut ennenkin. Onhan tuo eteläuhoaminen amerikkalaiseen mittakaavaan suhteutettuna kohtuullisen junttia touhua, ei siitä mihinkään pääse. Sanoisin että tässä southern rock -genren piirteessä on simppelisti kyse perikonservatiivisuuden kansanmiesversiosta.

Vaikka Molly Hatchet ei suoranaisesti liity tähän aiheeseen, niin en malta olla viittaamatta laulaja Phil McCormackin välispiikkeihin MH:n ja Lynyrd Skynyrdin yhteiskeikalla, silloin kun viimeksi Suomessa kävivät. Protect your families ja sitä rataa. Paikalla olleet ehkä muistavat. Ja olipa tuolloin tuore Lynyrd -levy saanut nimekseen God & Guns... mitkäpä muut asiat näin läheisiä olisivatkaan syvässä Etelässä! And don't forget son, there is someone up above, muistutti sanoituksen äiti kappaleessa Simple Man jo Ronnien eläessä.

Uuden Skynyrd -levyn pätkiä olen tuubista kuunnellut toisella korvalla ja ohimennen. Kitarat soivat mukavasti ja soundit tuntuvat olevan paikallaan, jäljet osaa kyllä johtaa sylttytehtaalle. Pitää perehtyä lisää.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
HIFK
Osaako joku aktiiveista täällä suositella noista viimeisestä 12(!) levystä jotain, en jaksaisi kaikkia hankkia, edes kirjastosta.

Pakko vielä mainita että unelmien täyttymys Lynyrd Skynyrd Hartwall Areenalla 1997 oli miksattu ihan päin persettä, ainakin jäälle kuului hirveä diskanttikorostus ja jäi paska maku keikasta. Hienointa oli Billy Powellin meininki pianon takana, gimme three steps jne..
_

70-luvun levytyksistä kaksi ekaa ei täytebiisejä tunne joten ne tietenkin ja uudemmista vuosituhannen vaihteen Vicious Cycle ja Edge of Forever ovat hyviä. Kokoelmista kannattaa aloittaa Legend- LP:stä joka sisältää b-puolia, harvinaisempia vetoja tai muuten vaan julkaisematta jääneitä biisejä. DVD-puolella Freebird the Movie jossa on 70-luvun keikkataltiointeja ja livelevyistä 2003 Lyve on ehdottomasti tutustumisen arvoinen hienon settilistan ja jousien takia. Noista voi aloittaa :)

Sivuunkirjoittanutkin oli Areenalla 1997. Samaa mieltä Powellista. Hauskaa oli myös seurata Leon Wilkesonin hattushowta. Ihme fiksaatio että hattu pitää vaihtaa joka biisiin.
 

KooPee

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Melkeinpä ainut 2000-luvulla merkittävä Southern Rock bändi on Drive-By Truckers. Decoration Day ja The Dirty South levyt ovat puhdasta timanttia. Tarinoita etelästä ilman punaniskameininkiä.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
uudemmista vuosituhannen vaihteen Vicious Cycle ja Edge of Forever ovat hyviä..

Thänks, tsekkasin pikaisesti tuubista minkälaista settiä levyillä. Nyt tiedän miksi ainakin Vicious Cycle. ;)
Red White And Blue, kylmiä väreitä tulee ja pakko päästä hallille taas kesän jälkeen...

Sanoin frendeille jo ekan kerran kun kuulin hallilla että kovasti kuullostaa Skynyrdiltä, niin täynnä olin tätä bändiä 90-luvun kuuntelun jälkeen etten ottanut edes selville tuota, oliko Skynyrdiä vai ei.

Nämä pari lättyä täytyy ainakin hommata käsiin jostain.

Ja kaikki matsku ennen vuotta 1994 on mulle enemmänkin kuin tuttua.


_
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Melkeinpä ainut 2000-luvulla merkittävä Southern Rock bändi on Drive-By Truckers. Decoration Day ja The Dirty South levyt ovat puhdasta timanttia. Tarinoita etelästä ilman punaniskameininkiä.
Samaa mieltä (olen varmaan tässä tai jossain toisessa ketjussa bändiä joskus aiemminkin kehunut). Viime vuonna kävin katsomassa Drive-By Truckers keikan ja olihan se yksi kovimmista keikoista ikinä, harmi ettei kukaan ymmärrä tuoda bändiä Suomeen keikalle.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Lynnareiden uusinta Last Of The Dying Breediä on tullut pari kertaa Spotifyn kautta pyöriteltyä ja annetaas muutama kommentti tästä. Riman olin nostanut melko korkealle, sillä edellinen levy, God&Guns, tarjosi nipun hyviä biisejä varsin kantaa ottavine sanoituksineen ja muutenkin levy kuulosti jonkunmoisen levytystauon jälkeen todella hyvältä ja raikkaalta. Nytkin pieniä kokoonpanomuutoksia oli bändissä tapahtunut edelliseen levyyn verrattuna, muttei mitään sen isompaa.

Last Of the Dying Breedillä mennään mielestäni melko samalla reseptillä, vahvat mielipiteet ja toteamukset vilisevät lyriikoissa ja soundimaailmakin on melko lailla samanlainen. Itse kuuntelin tuota levyä Spotifysta, missä kappaleita taisi olla bonusbiiseineen peräti 15 eli aika paljon. Levy alkaa oikein lupaavasti, sillä kantrihengessä menevä nimikkobiisi kyllä tekee selväksi heti, että Skynyrd on nyt äänessä. One Day At a Time sekä Homegrown kuulostavat heti näin ensimmäisillä kuunteluilla mukavilta etelän veisuilta, joissa sanomaa kuuntelijalle riittää, mikäli haluaa niihin enemminkin syventyä. Ensimmäinen hidas veto kuullaan heti neljäntenä Ready To Flyn nimisen kappaleen puolesta, edelleen varsinkin uskottavassa lihassa olevan Johnny Van Zantin hieno lauluääni pääsee tässä esille, vaikken varsinaisesti mikään slovarifani ole koskaan ollutkaan.

Tämän jälkeen levyssä alkaa pieni suvantovaihe, vaikka Missisisippi Blood rautalanka-tunnelmallaan on pelkästään sanoituksiltaan vahvaa kuultavaa ja Good Teacherissa on jämäkkää poljentoa heti biisin alusta alkaen. Honey Hole lievissä bluesrytmeissä on erottuva teke loppupäästä siinä missä myös Do It Up Rightissa on hyvää yritystä, mutta muuten loppupää levystä on aika valjuhkoa. Kappaleet ovat hyvin soitettuja ja nuorempi Van Zant on mies paikallaan mikin varressa. Kitarointi on myös tarkkaa perus hyvine riffeineen ja sooloineen, vaikka on totta että aina ei pysty erottamaan, että kenen Gibson vinkuu milloinkin. Hammondia on tarjottu tiettyihin biiseihin tuomaan Skynyrd-musiikkiin sopivaa maustetta, mutta minäkin kaipaan Billy Powellin sellaista honkytonk-meininkiä piano-osastolla. Enkelikuoro jää myös levyllä puuttumaan, joka on Lynnareiden kohdalla ollut aina olennainen asia.

Silti tosiaan jotain tästä jää puuttumaan. Tietynlaista rosoisuutta ja napakampaa otetta etelän tapaan olen jo pitkään Skynyrdiltä toivonut biiseihin, jossa southern brother Molly Hatchet on osittain onnistunut uudemmissa levytyksissään, vaikka bändien juuret ovat musiikillisesti hieman erilaiset Hatchetin turvautuessa räväkkään boogieen. En nyt halua mitään uusintoja Free Birdistä, mutta tuolla Lynyrd Skynyrdinkin leivissä on sen tason kepittäjiä, että sellainen 7-8 minuuttinen etelän anthem levyn päätteeksi toisi heti särmää ja asennetta levyyn, jätettäisiin vaikka yksi slovari pois. Molly Hatchet on mielestäni tässä onnistunut ja esim. heidän viimeisimmän Justice levyn nimikkobiisi on upeaa kitarasotaa, joka nostaa sellaisen äänivallin kuuntelijan kotiin kaiuttimista, että heikompaa hirvittää. Resepti olisi yksinkertainen, että tällainen fani vetäisi olohuoneessa ilmakitaraa mukana ja eläytyisi täysin lempibändinsä musiikkiin, nyt sitä ei tämän levyn kautta tapahdu.

Minäkin toivoisin sitä vanhan Skynyrdin rentoa henkeä myös noihin kappaleisiin, mitä tulee niiden viestintään katsojalle.
Kontrasti uuden ja vanhan Skynyrdin välillä on melkoinen, kun vanha "painos" lauloi etelästä, viskin juonnista/muista päihdyttävistä aineista sekä yleisestä elämästä, kun taas nykyinen Skynyrd on kuin poliittinen ryhmä, joka tuo mielipiteensä musiikin avulla esille. Varsinkin täällä Suomessa ja muuallakin Euroopassa tästä musiikinlajista pitäville etelän miesten vahvat mielipiteet eivät ole niin läheisiä eivätkä lyriikat välttämättä kosketa sillä tavoin mitä Jacksonvillessä tai Alabamassa, jossa Skynyrd on enemmän kuin rock-bändi ja johon on helppo samaistua juuri tietynlaisessa konservatistisessa redneck-hengessä, ketkä sitten samanlaista ajattelumaailmaa ja arvoja suosivat. Skynyrd todella haluaa vaikuttaa asioihin musiikillaan vain ja ainoastaan Amerikassa ja ehkä bändi huomaa Euroopan kiertueillaan että lyriikalliset sanomat eivät päde ihan samalla tavalla täällä kuin etelävaltiossa, ei sillä, ei ole Red&White&Blueta tainnut olla paljoa EU-kiertueide settilistassa. Tämä on kuitenkin asia, jonka jollain tapaa pyrin sulkemaan musiikillisista asioita pois soitti Skynyrd studiossa tai livenä.

Tuo Edge Of Forever on tosiaan levy, jossa bändi runttasi vanhalla Skynyrd-teemalla laulaen työnteosta ja muista aihealueista, jotka viittasivat vanhempaan Skynyrdiin. Tuo on muutenkin hyvä levy, mukana vielä Hughie Thomasson ja Leon Wilkensonkin siinä missä myös Billy Powell. Vicious Cycle siinä missä jumala ja aseetkin voittavat tämän viimeisimmän kiekon, mutta kyllähän tämä tulee ostettua, mutta ei sen takia että keräilisin kaiken Skynyrd-materiaalin vaan, että haluan suosikkibändini musiikin myös cd:n/vinyylin kautta kuultavaksi. Levy voi myös useamman toiston jälkeen kuulostaa yhä paremmalta, vaikka ei tämä seiskaa 6½ korkeammalle tule nousemaan arvoasteikolla 4-10.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös