Sosialidemokraatit – SDP

  • 1 438 877
  • 11 309
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Suomenkin paperiteollisuus on toki Metson asiakas, mutta ei Suomi ole kuin yksi maa ja kaikki tietävät, että ei Suomeen ole enää mitään jätti-investointeja muutenkaan tehty vuosiin. Rauman Paperikone 4 on viimeinen Suomessa startannut paperikone, vuonna 1998. Eli ehkä suomalaisten paperimiesten lakkoilu ja muu vastaava ei juuri tämän uutisen kanssa ole kovinkaan suuresti tekemisissä, yhtään sinänsä lakkoilua ja muuta hölmöilyä puolustamatta.
Paperimiesten lakkoilut ovat korkeintaan vauhdittaneet muutosta, jonka suunta on ollut näkyvillä jo pitkään. Maailmalla on edelleen peruspaperiteollisuuden ylikapasiteettia, jota on kyllä jo ajettu alas, vaikka toisaalta muutamissa maailmankolkissa uuden tuotannon käynnistämiselle voi olla perusteita. Suomen tapainen korkeahkon kustannustason maa, sis. työvoiman ja kotimaisen raaka-aineen hintataso, ei ole kovin vahvoilla tässä pudotuspelissä. Lakkoiluherkkyys ja huonot näytöt työmarkkinarettelöiden sopimisesta ovat heikentäneet Suomen asemaa entisestään suurten yhtiöiden kv-strategioissa.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
No eipä niin olekaan, shit. No joka tapauksessa, tuskinpa näitä yt-neuvotteluita olisi pystynyt millään väistämään? Ainakaan hallituksen tekemillä päätöksillä.

Niin viime hallituskaudella demareita kuunnellessa tuntui siltä, että savupiipputeollisuuden alasajo on porvarihallituksen salajuoni ja demareiden vallassa ollessa Voikkaat ja Kemijärvet ja muut tupruttaisivat savua.
 

julle-jr

Jäsen
No eipä niin olekaan, shit. No joka tapauksessa, tuskinpa näitä YT-neuvotteluita olisi pystynyt millään väistämään? Ainakaan hallituksen tekemillä päätöksillä.
Ei, Suomessa on yksinkertaisesti liian kallista. Muualla tehdään koneita ja laitteita halvemmalla. Toki täällä vielä esimerkiksi Metson tuotepaletin alueilla on tiettyä laatuetua, mutta eri asia on, kuka siitä haluaa maksaa ja minkä verran.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Pelkkä nosto vai verohelpotus ja nosto (työnantajan kannalta, eli työntekijä saisi saman palkan, mutta se maksaisi vähemmän työnantajalle)?

Molemmat käy, minimiä 2v ylös ja sitten vielä porkkanat niille jotka haluaa jatkaa sen jälkeen, esim. 20% tasavero (tiettyyn rajaan asti) ja tellit yms. jää pois. Työnantajalle myös porkkana, samalla tavalla sivukulut pois.

Toisaalta samaa mieltä, mutta ratkaisu ei kuulosta hyvälle. Toisaalta saattaa tuon neljän vuoden jälkeen sysätä osan töihin, jolloin tuo 4v koulutus on mennyt täysin hukkaan. Lisäksi luultavasti jokatapauksessa lisäisi opiskeluaikaa, opiskelijat kävisivät enemmän töissä ja opiskelut viivästyisivät. Optimaalinen ratkaisu olisi joko opintotuen nosto tai tulorajojen nosto ja jos valmistuu määräajassa (tietenkin jos on ollut saikulla yms, nämä otetaan huomioon) saisi vaikkapa tiettyyn summaan asti takaisinmaksu helpotusta jos tulot ovat menneet yli. Tuo jälkimmäinen olisi mielestäni parempi ja nykyinen 15% korko on aika myrkkyä monelle. Varsinkin jos opintojen jälkeen on ostettu oma kämppä ja tehty muksu.

Olen mielessäni pyöritellyt useampaakin mallia tämän osalta, ehdottamani oli mallia keppi. Yksi voisi olla malli keppi+porkkana eli korotettua opintotukea ensimmäiset 3v, tulorajojen nosto ensimmäiset 5v mutta opintotukea maksetaan maks 5v.

Erittäin hyvä jos rajataan varsinkin siten että pk-sektori saa neuvotella vapaammin. Mitä pienempi, sitä vapaammin. Tietysti joku alaraja olisi hyvä olla. Tuotakin voisi ehkä kiertää siten että pienyrittäjät saisivat palkata pienemmällä palkalla työntekijöitä ja valtio ei ota näiltä niin paljon veroja, joka tarkoittaa että palkansaajalle nettopalkka olisi lähes sama.

Alaraja voisi olla 0.5% vuodessa, tämän jälkeen kaikki yrityskohtaisia.

Riippuu miten toteutetaan, yritystuet nyt ensiksi pois.

Suorat yritystuet pois, kyllä.

Vähemmän jyrkkä progressiivinen veroprosentti voisi olla myös hyvä.

Siirrytään kohti yhteistä semi-tasaveromallia. Ensimmäinen 10k verovapaata, sen jälkeen kaksi porrasta esim. 10K-50K verot 30% ja yli 50K verot 40%. En ole laskenut vaikutusta joten nämä siis hatusta.

Sitten omaa pohdintaa, miksei näitä pitkäaikaistyöttömiä voi päästää pk-sektorille töihin, vaikkapa 7€ tuntipalkalla, josta valtio yms ei ota yhtään itselleen. Halvempaa se on olla ottamatta mitään (tosin ALV:na yms sitä tulee takaisin) kuin maksaa joka kuukausi kämppä + eläminen. Nykyään suhtkoht taitavia äijiä on vapaana, mutta pienyrittäjillä ei tässä tilanteessa riitä massia palkata noita. Josta aiheutuu tämä loistava tilanne että kasvua ei kannata hakea, uusia työpaikkoja ei synny, vanhoja työpaikkoja vähenee josta palataan takaisin vaiheeseen yksi.

Suomen isoin työllistymisen este eli AY-liike ei tätä hyväksy. Toki hallitus/eduskunta voisi tässäkin asiassa ottaa vallan takaisin oikealle paikalle ja kertoa että näin mennään, pulinat pois.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Lisäksi luultavasti jokatapauksessa lisäisi opiskeluaikaa, opiskelijat kävisivät enemmän töissä ja opiskelut viivästyisivät. Optimaalinen ratkaisu olisi joko opintotuen nosto tai tulorajojen nosto ja jos valmistuu määräajassa (tietenkin jos on ollut saikulla yms, nämä otetaan huomioon) saisi vaikkapa tiettyyn summaan asti takaisinmaksu helpotusta jos tulot ovat menneet yli.

Kertokaapa, minkä vuoksi sieltä yliopistosta pitäisi ehdottomasti valmistua nopeasti? Tässä mutin vastauksessahan valmistuminen viivästyy, koska opiskelija on työelämässä opintojensa aikana. On jotenkin ristiriitaista vaatia opiskelijaa lopettamaan työt, jotta hän pääsisi valmistumaan nopeammin, jotta hän pääsisi työelämään.

Oma mielipiteeni on, että työelämään pitää päästä nuorempana, mutta sinne voidaan mennä ihan hyvin jo opiskeluaikanakin. Työelämä voi nimittäin hyvinkin auttaa opiskelijaa hahmottamaan hänelle kursseilla opetettuja asioita käytännössä ja laajemmassa kuvassa, mikä puolestaan voi auttaa keskittymään myöhemmillä kursseilla tärkeimpiin asioihin. Käytännön työkokemuksen hyöty kun on merkittävä ja tukee myös syväntävien kurssien teorian sisäistämistä.

Eikä minusta ole edes välttämätöntä, että työ olisi oman alan hommia. Silloin jos opiskelija tienaa itse rahaa ja maksaa siitä myös veroja, hän ei ole pelkästään yhteiskunnassa "saajapuolella". Myös ns. "hanttihommat" auttavat ymmärtämään yhteiskunnan toimimista, ja auttavat myös opiskelijaa muutakin kuin vain rahan saamisen muodossa.

Pelkästään valmistumisaikoihin tuijottaminen on ainoastaan tilastojen kaunistamista.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Yleensä valmistunut tienaa enemmän, valtiolle paremmat verotulot. Jos oletetaan että kummassakin tapauksessa ei tulorajat ylity ja nostaa vaikkapa 8 kk ajalta vuosittain tuet. Omassa tapauksessani tienasin kuukausittain enemmän opiskelijana kesähommissa kuin nykyään. Mutta vuorotyössä + helvetisti viikonloppu-ylitöitä. Nykyinen tuntipalkkani on tosin korkeampi kuin oli tuolloin, mutta viikonlopusta tuli yli viikon palkka (olisiko ollut 47 tunnin palkka) ja noita oli keskimäärin kaksi kertaa kuukaudessa. Lisäksi vuorotyökorvaukset yms. Enkä ole lähellekkään ainut kenelle noin on käynyt.

Minusta paras vaihtoehto on kesätyöt + muut lomat töissä ja kouluajat koulussa, turha sitä valmistumista on sen takia venyttää että pääsisi töihin, kuitenkin sitäkin ehtii tehdä valmistumisen jälkeen ja kauan.

Ja yleensä nuo mitä sanoit ehtii tajuamaan riittävän hyvin kesätöissä, ainakin omien kokemuksien mukaan. Tosin eri asia on että pääseekö oman alan töihin. Ja onhan nuo hanttihommat hieno asia, niitäkin itse paljon tehnyt, mutta paljon on kavereita jotka valmistumisen jälkeen palaavat noihin hommiin koska se oman alan työkokemus puuttuu täysin ja vuoden päästä valmistumisesta puskee jo nuorempia kavereita kenellä on sama tutkinto ja omalta alalta työkokemusta. Siinä on mennyt koulutus isolta osin (valtion näkökulmasta) täysin hukkaan.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Suomen tapainen korkeahkon kustannustason maa, sis. työvoiman ja kotimaisen raaka-aineen hintataso, ei ole kovin vahvoilla tässä pudotuspelissä. Lakkoiluherkkyys ja huonot näytöt työmarkkinarettelöiden sopimisesta ovat heikentäneet Suomen asemaa entisestään suurten yhtiöiden kv-strategioissa.

Osaatkos muuten arvioida, mikä kotimaisessa paperiteollisuudessa on ollut työvoimakustannusten osuus? Isot pojat ovat nimittäin antaneet minulle kertoa notta korkean jalostusarvon tuotannossa ne ovat aikamoisen pienet meinaan, ja että on siis halpaa populismia antaa toisin ymmärtää. Jään ihan kiinnostuksella odottamaan vastaustasi.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Osaatkos muuten arvioida, mikä kotimaisessa paperiteollisuudessa on ollut työvoimakustannusten osuus? Isot pojat ovat nimittäin antaneet minulle kertoa notta korkean jalostusarvon tuotannossa ne ovat aikamoisen pienet meinaan, ja että on siis halpaa populismia antaa toisin ymmärtää. Jään ihan kiinnostuksella odottamaan vastaustasi.

Työvoimakustannusten osuus on varsin pieni paperiteollisuudessa.

Kuten jo aikaisemmin on todettu, paperiteollisuuden kohtalo Suomessa on vaakalaudalla syystä että paperin kulutus laskee Euroopassa, Suomessa puun hinta on korkea, teollisuutta kuritetaan rikkiveron tyyppisillä maksuilla jne.

Lakkoherkkyys ei enään ole paperityöläisten kohdalla ongelma, mutta ongelma se on sen takia että meillä on vielä AKT jonka ahtaajat voivat pistää paperitehtaat kiinni.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Työvoimakustannusten osuus on varsin pieni paperiteollisuudessa.

Taisi olla n. 5% prosenttia - siinäpä saa palkkoja aika karusti leikata, notta kilpaillaan Kiinassa ja Intiassa tapahtuvan tuotannon kanssa. Eivätkä ne lakotkaan tavanneet kovin yleisiä olla - enemmän taisi pääomaa haitata työn kukkoilu siinä tilanteessa, jossa koko maailma on avoin sijoittaa. Eivät tienneet paikkaansa. Meille, noin vanhanaikaisesti ajatellen, kansakuntana, paperiteollisuuden säilyminen, vaikka sitten vähemmän tuottavana (vaan ei tuottamattomana) olisi voinut olla ihan toimiva vaihtoehto vaan eipä kapitaalilla tunnetusti ole isänmaata...
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Taisi olla n. 5% prosenttia - siinäpä saa palkkoja aika karusti leikata, notta kilpaillaan Kiinassa ja Intiassa tapahtuvan tuotannon kanssa.

Huoh. Ei suomalainen paperiteollisuus kilpaile Kiinan ja Intian kanssa juuri yhtään. Kilpailijat ovat ensi sijassa eurooppalaisia ja osittain pohjois-amerikkalaisia. Eli palkkakustannuksien vertailu Kiinaan on turhaa.

Eivätkä ne lakotkaan tavanneet kovin yleisiä olla - enemmän taisi pääomaa haitata työn kukkoilu siinä tilanteessa, jossa koko maailma on avoin sijoittaa. Eivät tienneet paikkaansa. Meille, noin vanhanaikaisesti ajatellen, kansakuntana, paperiteollisuuden säilyminen, vaikka sitten vähemmän tuottavana (vaan ei tuottamattomana) olisi voinut olla ihan toimiva vaihtoehto vaan eipä kapitaalilla tunnetusti ole isänmaata...

Eihän paperiteollisuus ole täältä vielä kuollut pois, turhaan kirjoittelet muistopuheita. Ja sitten pitää muistaa että paperiteollisuus on vain osa metsäteollisuutta, sellu- ja kartonkipuoli pitää pintansa vielä pitkään (kysyntä jopa kasvaa).
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Huoh. Ei suomalainen paperiteollisuus kilpaile Kiinan ja Intian kanssa juuri yhtään. Kilpailijat ovat ensi sijassa eurooppalaisia ja osittain pohjois-amerikkalaisia. Eli palkkakustannuksien vertailu Kiinaan on turhaa.

Jaahas, mukava aina viisastua! Missäs olet oppinut tuntemaan paperiteollisuutemme rakennetta ja haasteita? Itsekin olin aikoinaan sektorilla hommissa vaikka toki enemmänkin IT- kuin business-puolella.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Jaahas, mukava aina viisastua! Missäs olet oppinut tuntemaan paperiteollisuutemme rakennetta ja haasteita? Itsekin olin aikoinaan sektorilla hommissa vaikka toki enemmänkin IT- kuin business-puolella.

Piensijoittajana on pakko tutustua alaan tarkemmin.

Paperin kulutus kasvaa ainoastaan kehittyvissä maissa, Eurooppa seuraa Pohjois-Amerikkaa jossa paperin kulutus kääntyi laskuun jo paljon aikaisemmin.

Ainoa kasvava ala on tosiaan kartonki ja siinä Suomi on vielä suht tehokas, kiitos pitkäkuituisen havusellun joka käsittääkseni sopii varsinkin ns. premium kuluttajapakkauksiin paljon paremmin kuin eukasellu jota kehittyviltä maista pääasiassa löytyy (ja jota Stora ja UMPpi tuottavat itsekkin Uruguayssä ja tulevaisuudessa Kiinassa).
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Piensijoittajana on pakko tutustua alaan tarkemmin.

Hyvin järkevää - sanoisin, että sinun kannattaa ehdottomasti pitää silmällä myös Intian ja Kiinan markkinoita... Niillä kun on ollut sangen huomattava merkitys täkäläisissä strategioissa, kun paperimarkkinoista on käytännössä tullut globaaleja.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Osaatkos muuten arvioida, mikä kotimaisessa paperiteollisuudessa on ollut työvoimakustannusten osuus? Isot pojat ovat nimittäin antaneet minulle kertoa notta korkean jalostusarvon tuotannossa ne ovat aikamoisen pienet meinaan, ja että on siis halpaa populismia antaa toisin ymmärtää. Jään ihan kiinnostuksella odottamaan vastaustasi.
Tuossa edellä jo tulikin asiaa. Suomalaiset työvoimakustannukset ovat suorittavan portaan töissä kansainvälisesti todella korkeat, mutta duunarien liksa jokunen kymmenen prossaa suuntaan tai toiseen ei tietenkään ratkaise metsäteollisuuden ja erityisesti suomalaisen perinteisen paperiteollisuuden kohtaloa. Huomiosi on siksi aiheellinen. Suomi kyllä tunnetaan edelleen jonkin verran lakkoherkkänä maana. Lähimenneisyyden näytöt muistetaan vielä hyvän aikaa maan rajojen ulkopuolellakin, vaikka paperin lakot on toviksi lakkoiltu. Mutta kuten jo edellä totesin, lakot ovat korkeintaan vauhdittaneet vääjäämätöntä muutosta.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Sellanen perusoikeistolainen pienyrittäjän näkökulmalista. Otetaan kommentteja

-Eläkeikää pitää nostaa

Niin pitää. Demareitahan tässä hiertää AY vastustus ja keinona pelkkä ikämuutos.
Ymmärrän, että nykyeläkeläiset ja eläkeikää lähestyvät eivät halua omista eläkkeistään tinkiä nuoremman sukupolven hyväksi, mutta pakkohan se olisi näin tehdä. Itse olen sitä mieltä, että ammattinimikkeellä on tässä kuitenkin merkitystä.

Sukupolvien välinen epäoikeudenmukaisuus vaatisi tämän asian korjaamista. Mutta nimenomaan pitempinä työurina, ja tähän vaikuttaa muutkin asiat kuin eläkeikä. Terveyspalvelut (SOTE menee kokkareiden ja demareiden takia päin p:tä) ja työelämän joustoto (esim lyhyemmät työviikot iän karttuessa) auttaisvat jaksamana.

Mutta jep, myös mekaaninen eläkeikärajan nosto tarvitan.


-Nuoret nopeammin duuniin. Opiskeluaikoja pitää lyhentää (opintorahaa saa vaikkapa vain ensimmäiseltä neljältä vuodelta lähtökohtaisesti, loput opintotuet nollakorkoista opintolainaa).

Kaksiteräinen miekka. Suomen kilpailukyky kun kuitenkin perustuu osaamiseen, joka siis tarkoittaa korkeata koulutustasoa. Ja sitä ei saavuteta pikakouluttamalla ihmisiä. Lapiohommissa me emme missään tapauksessa tule olemaan kilpailukykyisiä sillä semmosta palkka-alea ei voida toteuttaa, joka bulkkityön nostaisi tässä maassa kansainvälisesti kannattavaksi.

Tämä lähtee yleisesti pienyrittäjien ajatuksesta, että ilman koulutusta niitä firmoja voi pyörittää.. ja voikin. Mutta huipputeknologinen kehitystyö nyt vaan vaatii pikiä kouluttautumisia. Samat äänet valittelevat humaistisista koulutuksista, mutta miten sitten yhteiskuntaa ja ihmisten palveluja kehitettäisiin, jos meillä ei olisi korkeasti koulutettuja humanisteja (ihminen ei ole mekaniikkaa, vaan toimii sosisaalishenkisellä pääomalla), puhumattakaan terveydenhuollon huippuosaajista.

Jotenkin niillä, jota eivät ole kouluttautuneet on sellainen kuva, että koulutuksessa viivytään yliaikoja makoilumielessä. Näitä on taatusti aina, mutta niin häviän pieni osa, että heillä ei ole merkitystä yleiskuvasssa.


-Sosiaalituki osittain vastikkeelliseksi, kattoon räkijöiltä tuet pois.

Aika vaikea yhtälö tämäkin. Kaksiteräinen miekka tässäkin, jolla siis matalapalkkatöitä ja osa-aikahommia tekevät joutaisivat samoihin hommiin vielä pienemmällä palkalla, ja tämän palkan (sosiaalietuuden) maksaisi yhteiskunta, eikä se matalapalkka alan yrittäjä.

Jos taas ei pistetä oikeisiin töihin, niin mitä ihmettä nämä ”puhdetyöt” sitten olisivat? Mikä lisäbyrokratia tätä pyörittäisi? ”kattoon räkijöitä” on myös hyvin vähän. KELA:n tukien väärinkäyttäjiä, eli ”huijareita” on eniten toimeentulotuessa (jossa nämä väärinkäytökset ovat yleisimpiä) ja niiden osuus oli noin kolme promillea, eli täysin merkityksetön määrä jotta byrokratiaa kannattaisi lisätä entisestään tätä valvomaan ja kyttäämään.

Sosiaalitukien kannustinloukut poistuisivat tehokkaimmin perustulomalleilla. Nythän meillä on KELAssa ja kunnissa armeija ihmisiä tekemässä vain etuuspäätöksiä papereiden perusteella. Perustulomallissa suurin osa näistä voitaisiin laitaa niihin oikeisiin sosiaalitöihin, tai säästää hallinnon kuluissa.

-Yrityskohtaiset palkkaneuvottelut.

Tämä taas on jo nyt aika hyvin mahdollista. Se, että meillä on yleissitovilla työehtosopimuksilla määritetty alaraja on sitten varmaan arvokysymys. Pienimmillä palkoilla on tässä maassa vaikea tulla toimeen, enkä ainakaan minä haluaisi meille matalapalkkatyötä Amerikan malliin, jossa töitä on oltava useampia toimeen tullakseen, tai että tarjoilijoiden palkka on tipit. . . ellei sitten tätä tukemassa olisi perustulomallista perustoimeentuloa.

Samoin yrityskohtainen sopiminen on erittäin alariippuvaista, ja kun suurin osa suomalaisista on töissä pienyrityksissä, on tilanne hieman eri kuin suurissa, satoja työntekijöitä omaavassa yrityksessä. Pienyritykselle on ”edullista” että sen ei tartte työpaikalla näistä kiistellä, jolla vältetään negatiivista ilmapiiriä ja eripuraa (hyvähenkinen tiimi tuottaa aina paremmin kuin kyräilevä ja riitelevä)


-Laittomien lakkojen poistaminen pistämällä liitot täyteen korvausvastuuseen aiheuttamistaan vahingoista.


Tämäkään ei ole ihan yksiselitteinen, vaikkakin ymmärrän tän pointin hyvin. Mutta millä rajauksilla tämä toteutettaisiin? Eikö olisi enää mahdollista puuttua epäeettisiin toimimiin yrityksessä tai jos ”korpilakko” ei ole AYlähtöinen, niin pitääkö AY osaston se maksaa (istumalakko jonkun työntekijän puolesta).

Muttaperiaatteessa sopimusyhteiskunnassa soppareiden on pidettävä, puolin ja toisin.

-Kunta- ja terveyshuoltouudistus, raju kuntien määrän vähentäminen, nykyinen esitys ei riitä.

niinpä.. Mutta kun RKP haluaa pienet ruotsinkieliset kunnat säästää, Demarit taas ei uskalla ottaa edes kantaa, kun pelkäävät kannatuksensa puolesta, ”pakkoliitoksia ei tule” hokema on pöljyyden esiaste. No tämä asia ei tule seuraavassakaan hallituksessa muuttumaan, kun Kepu ja/tai persut pääsee valtaan. Molemmat on hajanaisen kuntarakenteen kannalla.


-Investointien kannustaminen veroratkaisuilla

No juurihan massiivinen tällainen tehtiin, kun yhteisöveroa laskettiin ja osinkoveroa kiristettiin. Eli siis kannustettiin investoimaan voittojen ulosmittaamisen sijasta.


-Työllistämisen helpottaminen työnantajan kustannuksia tiputtamalla

Ekaks asiasta pitäsi tehdä yksinkertainen. eli työnatajalla pitäsi olla yhden luukun palvelu, jossa ei tarttisi tietää mitään mistäään, ainoastan lyödä työntekijän palkka laskuriin ja katsoa paljonko pitää maksaa. Ja tämän maksettuaan byrokratia pilkkoo sen sitten niihin osiin ja instansseihin joihin kuuluu.

Maksujahan on alennettu mm. KELA maksun poistolla ja nämä maksut on kuitenkin sosiaaliturvan tason takaajia. Eläkemaskut on kysymyksenä riippuvainen siitä eläkekysymyksestä ylipäätään.

Yrittäjä tietty katsoo tätä niin, että alentaa pitäisi, mutta yhteiskunnan näkövinkkelistä ensimmäisenä pitäisi asiasta tehdä superyksinkertaista työllistäjälle. Vasta sitten katsoa miten sosiaalipalvelujen rahoitusta tehdään.


-Verokiilojen poisto esim. tasavero-mallien avulla.

Tasaveromallit eivät ole kauhean järkeviä ilman tulonsiirtojärjestelmän tulonhankintavähennysjärjestelmiä. Perustulomaleissahan on tasavero, vaikka todellisuudessa verotettavan tulon alarajat tekee verotuksesta aina progressiivista. Tuloverotuksen progressio ei sinällään estä rikastumasta (siirtyy osinkotulojen puolelle, kun veroaste ero täytyy), mutta kokonaisveroasteen laskeminen tarkoittaa suoraan palveluiden vähentämistä. Meillähän tuo on nyt 43,1% kun Ruotsissa ja Tanskassa se on 49%.

Suurin verokertymähän tulee ALV:stä, jota on korotetty parin viime vuoden aikana 24% (Ruotsissa 25%)ja tämän vaikutukset kulutuskäyttäytymiseen ja ostovoimaan ovat toki ongelmallisia.


Mutta veroasteen laskeminen tarkoittaa palveluista luopumista. Joten olisi hyvä pysytä kertomaan mistä palveluista. Sosiaali- ja Terveysmenot on ne suurimat, mutta eipä taida tulla kalua Kok ja SDP erilaisten intressien takia.

Touko Aallon blokkaus on aika mainio SOTE tilanteesta
Kokoomus ja demarit ovat selityksen velkaa Touko Aalto
 
Touko Aallon blokkaus on aika mainio SOTE tilanteesta
Kokoomus ja demarit ovat selityksen velkaa Touko Aalto
"Suomeen tarvitaan oikeudenmukainen ja kansanterveyttä edistävä järjestelmä, joka kohtelee kansalaisia tasa-arvoisesti asuinpaikasta tai tulotasosta riippumatta. Kokoomus ja demarit ovat selityksen velkaa, miksi he ovat eri mieltä? Nykyjärjestelmän kannattaminen tarkoittaa eri mieltä olemista. "

No eihän yksityistä terveydenhuoltoa käyttävä etujoukko (kok) tai työterveydenhuoltoa käyttävä etujoukko (sdp), jotka yhteenlaskettuna taitavat kattaa suurimman osan maan terveyspalveluista, tietenkään näe mitään vikaa järjestelmässä, joka 14 kasvuvuodesta huolimatta rapautettiin uusliberalististen sini-puna-multa -hallitusten toimesta maailman parhaasta yhdeksi länsimaiden surkeimmista (edellä mm. sellaisia kehityksen kehtoja kuin Kolumbia ja Marokko).
 

PTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
"
No eihän yksityistä terveydenhuoltoa käyttävä etujoukko (kok) tai työterveydenhuoltoa käyttävä etujoukko (sdp), jotka yhteenlaskettuna taitavat kattaa suurimman osan maan terveyspalveluista, tietenkään näe mitään vikaa järjestelmässä, joka 14 kasvuvuodesta huolimatta rapautettiin uusliberalististen sini-puna-multa -hallitusten toimesta maailman parhaasta yhdeksi länsimaiden surkeimmista (edellä mm. sellaisia kehityksen kehtoja kuin Kolumbia ja Marokko).

Nyt en malta olla kysymättä, millähän mittarilla Kolumbia ja Marokko ovat edellä? Uskotko aidosti, että kyseisissä maissa saa parempaa terveydenhuoltoa kuin Suomessa? Kyllähän tutkimusten mukaan Suomessa hoitotulokset ovat kohtuullisen hyvällä tasolla, vaikka tosiaan siitä olen samaa mieltä, jonkinlainen rahoitusvaje on olemassa ja menneet hallitukset kantavat tietysti vastuunsa (lääkäreitä ja hoitajia tarvitaan julkiselle ilman muuta lisää näin suuressa kuvassa - vielä enemmän väestön ikääntyessä). Tietysti pelkkä rahamäärä ei kerro kaikkea vaan kyse on osaltaan myös niistä toimivista rakenteista.
 
Nyt en malta olla kysymättä, millähän mittarilla Kolumbia ja Marokko ovat edellä? Uskotko aidosti, että kyseisissä maissa saa parempaa terveydenhuoltoa kuin Suomessa?
Terveydenhoito Suomessa – Wikipedia

WHO:n selvityksiä, tosin yli kymmenen vuoden takaa. Voihan olla että tuoreimmassa selvityksessä lisää kehitysmaita on kiilannut ohi. Uskon aidosti WHO:n dataa, eihän minulla mitään käsitystä ole Kolumbian tai Marokon terveydenhoidosta.
 

PTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Terveydenhoito Suomessa – Wikipedia

WHO:n selvityksiä, tosin yli kymmenen vuoden takaa. Voihan olla että tuoreimmassa selvityksessä lisää kehitysmaita on kiilannut ohi. Uskon aidosti WHO:n dataa, eihän minulla mitään käsitystä ole Kolumbian tai Marokon terveydenhoidosta.

Se on aina tietysti, millä mittareilla mitataan. Tässä on taas toisenlaista tietoa: Suomen terveydenhuollon laatu parempi kuin OECD-maissa keskimäärin - Sosiaali- ja terveysministeriö Olettaisin kyllä, että esimerkiksi vakavimpien sairauksien hoidossa Suomi on valovuoden edellä vaikkapa Kolumbiaa tai Marokkoa. Ongelmia yhtään väheksymättä.

E: tästä ketjustahan löytyy jostain myös noita tukimuksia, kun käytiin muinoin kovaa kiistaa siitä, onko Suomen terveydenhuolto aliresurssoita vai ei. Itsehän siis olin sitä mieltä, että on, vaikka hieman liian niukoilla resursseilla saadaankin kohtuullisen hyviä hoitotuloksia. Tällä hallituskaudella esimerkiksi vanhustenhuolto olisi varmasti ansainnut paljon suuremman panostuksen...
 
Viimeksi muokattu:

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
"Suomeen tarvitaan oikeudenmukainen ja kansanterveyttä edistävä järjestelmä, joka kohtelee kansalaisia tasa-arvoisesti asuinpaikasta tai tulotasosta riippumatta. Kokoomus ja demarit ovat selityksen velkaa, miksi he ovat eri mieltä? Nykyjärjestelmän kannattaminen tarkoittaa eri mieltä olemista. "

Nyt-liitteessähän jokunen vuosi takaperin joku äärivasemmistolainen väläytteli yksityisten terveyspalvelujen kieltämistä ratkaisuksi ongelmiin eli kukaan ei saisi edes omilla rahoillaan ostaa yksityisesti mitään.

Mielenkiintoistahan olisi tietää mitä tapahtuisi jos yksityisen puolen pienen pienet Kela-korvaukset poistettaisiin ja yritykset laitettaisiin maksamaan nyt tarjomanasa työterveyshuolto kokonaan omasta pussistaan.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Urpilainen: Taloustilanne niin paha, että rakenneuudistuksia aikaistettava - Hallituspolitiikka - Politiikka - Helsingin Sanomat
Jutta on ainakin rehellinen tietämättömyydestään: "Huomasin kesällä 2013, että Suomen bkt on v. 2006 tasolla".

On pelottavaa että meillä on valtiovarainministeri joka on noin pihalla. Nyt vasta kesällä huomasit Jutta? Ei jumalauta.

Toki tämä Jutan avaus oli valmennusta demariuskovaisille joita nyt valmistetaan siihen välttämättömien rakennemuutosten sarjaan.
 
Suosikkijoukkue
HIFK ja brändin juojat. NP#35.
Jutta on ainakin rehellinen tietämättömyydestään: "Huomasin kesällä 2013, että Suomen bkt on v. 2006 tasolla".

Ei vaan Jutta Urpilainen ->
Jutta Urpilainen NettiHesarissa kirjoitti:
Urpilainen kertoi havahtuneensa kesällä siihen, että Suomen bruttokansantuote on vuoden 2006 tasolla.

Kiva kun valtiovarainministeri aika ajoin havahtuu talousasioiden äärellä. Tunnen oloni taloudellisesti turvalliseksi Suomessa.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Terveydenhoito Suomessa – Wikipedia

WHO:n selvityksiä, tosin yli kymmenen vuoden takaa. Voihan olla että tuoreimmassa selvityksessä lisää kehitysmaita on kiilannut ohi. Uskon aidosti WHO:n dataa, eihän minulla mitään käsitystä ole Kolumbian tai Marokon terveydenhoidosta.

Siis uskot ihan rehellisesti että Kolumbiassa ja Marokossa on parempi terveydenhoitosysteemi kuin Suomessa? Ei herranjumala sentään, kuinka pahvi oikein olet??

Mene lukemaan se tutkimus. Perehdy erityisesti ranking-järjestelmään. Tule takaisin ja kerro omin sanoin kuinka pönttö olet.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös