I
Minusta on tietyllä tavalla väärin, että työllistettävä "pakotetaan" tällaiseen työhön muutaman euron päiväpalkalla - tietty päälle tulee työmarkkinakorvaus, Kelan tuki tjsp.
Ongelma on järjestelmän perusteissa ja ideologisissa paineissa sen muuttamista vastaan.
Syyperusteinen sosiaaliturva ja "ei makseta makaamisesta" johtavat byrokraattiseen systeemiin, jonka lieveilmiönä on kannustinloukut ja pakkotyö tai koulutus. Soininvaaran perustulomallissa (kunhan oikea perustulotaso löytyy) on etuna se, että kaikki työ kannattaa, jolloin syrjääntymistä ei tapahdu nykymittakaavassa.
Ongelma on, että ideologisesti varsinkin oikealla on katsottu, että ”makaamisesta pidä maksaa” vaikka niin tehdään tosiaasissa nytkin, ja suuremmissa määrin. Onneksi asenteet on muuttumassa, sillä perustulomalli ei ole mikään uusi keksintö, mutta siinä on jotain vaikeasti hyväksyttävää ideologisesti, niin vasemmalla kuin oikealla.
Ja eikä sellasta muutosta voi tietenkään kerralla tehdäkään, mutta nyt näyttäs puheiden perustella ainakin kokoomuksessa olevan ymmärrystä jo tähän suuntaan menosta.
Toinen vaihtoehto estää syrjääntymistä on Tanskan malli, jossa irtisanomasuoja on olematon, mutta työttömyyskorvaus aluksi korkea, joka edesauttaa ”no panic” ilmapiiriä ja uudelleen työllistymistä. Tämä ei vain oikein käy Ay-liikeelle. Ay –liikehän on vakituisissa työsuhteissa olevien liike, jolla ei kauheasti ole tarjottavaa pätkätyöläisille tai muissa epätavallisissa työsuhteissa oleville. Ansioperusteista työttömyysturvaa pitäs uskaltaa käsitellä (joka ei tarkoita sen poistamista, mutta missä muodossa ja millä mallilla sen käyttö olisi tasapuolisempaa ja kansantaloudellisesti järkevämpää kuin nyt)
suomenoloissa ”täystyöllisyys” on jotakuinkin sellanen 4,5% työttömyys, ja tämä’ porukka onkin sitten sosiaalisesti niin moniongelmaisia, että heidän auttamisekseen on oltava näitä järeämpiä sosiaalituen muotoja. Mutta jos tähän porukkaan vajoaminen kyetään estämään muulla järjestelmällä, niin resurssit /ihminen nousisivat tälläkin sekotorilla.