Se mihin valtio voi vaikuttaa, on määritellä kustannuskatto.
Tavallaan puhut asiaa ja tavallaan et. hallitus ja eduskunta ovat lainsäätäjiä ja tasan kyllä kykenevät lailla määräämään esim. hoitajamitoituksen. Toki voivat myös päättää, minkä valtio palvelun rahoitukseen korvamerkkaa, mutta eiköhän kunnilla kuitenkin ole oma mahdollisuutensa kustannukseen panostaa, kun omaavat oikeuden veronkantoon.
Tässä casessa kuitenkin se oleellisin on valtion lyödä perälauta hoitajamitoitukselle lakiin, jolloin se on oikeasti sanktioitavissa ja vaikutukseltaan voimakkain. Enemmänhän saa lakia rikkomatta sijoittaa hoitajia ja omia laatuparannuksiaan jokainen toimija vapaasti, mutta kun kyse on ihmisten elämänlaadusta ja jopa terveydestä, se pitää taata niin voimakkaasti kuin mahdollista tapahtumaan.
Siinä olet oikeassa, ettei palvelun tasoa oikein voi erimitallisissa asioissa eduskunta sanella, muuten kuin sen alimman. Asiakkaat taas eivät juuri voi vaikuttaa hoivapalvelujen toimivuuteen ja laatuun mitenkään, jos voisivat, ei tässä tilanteessa oltaisi. Koko palettiin ei tule järkeä, ennen kuin julkinen toimija määrittää palvelun tason, joka yksityisen pitää täyttää.
Kilpailutuksissa on kuitenkin monta sudenkuoppaa, tiedän, kun olen joitakin ollut suunnittelemassa ja toteuttamassa. Usein esillä on se, kuinka huonolla osaamisella ja ymmärryksellä maallikot valiokunnissa ja muissa päättävissä elimissä kilpailuttavat, mutta eteen on tullut myös tapaus, jossa tarjouskilpailun voittaja päättikin omavaltaisesti toimia kriteerien vastaisesti, eli pyydetyn sijasta toimitti halpaa sekundaa. Tervassa oltiin, vaikka kriteerit purulle täyttyivät, siinä oltaisiin menty käräjille, käsittely kokonaisuutena n. 2 - 4 vuotta, kustannukset jumalattomia, eikä koko tuona aikana olisi voinut uutta kilpailutusta käynnistää, palvelussa, jonka piti toimia koko ajan keskeytyksettä. Sillä ei firmalle ollut mitään merkitystä, että toista kertaa heidän tarjouksiaan ei koskaan tulla katsomaan, vaan menevät suoraan roskiin. Vaan mistäs tuon olisi voinut mitenkään varmistaa ennalta.
Siksi, mitään po. kaltaisia ihmisten hyvinvointia koskevia julkisen palvelun toimintoja ei koskaan pitäisi kilpailuttaa, vaan julkinen asiantuntija organisaatio valitsee parhaan ja voi sen kenkiä vaikka samantien, jos homma ei hoidu.