Uusimmassa tiede-lehdessä oli juuri artikkeli, että siitä että kuinka yleisen kuvitelman vastaisesti näin ei ole. Siis että demokratiaa tarvittaisiin markkinatalouden toimimiseen. Ja oli siinä myös puhetta siitä, että Kiinan talouskasvu on muutenin tapahtunut yleisten talous-uskomusten vastaiseksi, esim maa ei ole ottanut velkaa investointeihinsa, mutta silti kasvu on ollut sitä 10% vuodessa.
Aikaperspektiivi on tässä olennaista, Kiinan hallintokoneisto on toistaiseksi vuonna 1989 antamansa esimerkin valossa onnistunut pitämään maan sisäisen tyytymättömyyden valtaeliitin mielestä siedettävällä tasolla, mutta ei liene kuin ajan kysymys, kun suuret alueelliset ja sosiaaliryhmien väliset ristiriidat pakottavat muutoksiin tai sitten repressiivisten toimintamallien jatkuessa kasvaviin levottomuuksiin ja vähintäänkin myös sen talouskoneiston yskimiseen. Jos ja kun kiinalaiset eivät keksi ikiliikkujaa, on maalla aivan välttämättä edessä myös poliittisia muutoksia, aivan vastaavalla tavalla kuin itse asiassa myös Venäjän tapauksessa.
Se mitä marxistit ja muut vastaavat eivät ymmärtäneet tai eivät suostu ymmärtämään, on mielestäni siinä, että talous ja nykyiset modernit toisiinsa limittyneet poliittiset ja muut valtarakennelmat perustuvat keskeisesti
luottamukseen ja
informaation vapaaseen saatavuuteen. Eikä pelkästään ideaalisella, systeemitasolla, vaan aivan konkreettistakin konkreettisemmassa käytännössä. Kumpikin synnyttää toistaan. Niistä yhdessä syntyy yhteiskunnallista legitimiteettiä.
Toisaalta informaatiota on niin paljon, ettei sitä mikään yksittäinen taho pysty jäännöksettä hallitsemaan. Ei yksittäinen kansalainen, perhe, yritys, sijoittaja, keskuspankki tai hallitus, puhumattakaan mistään ministerineuvostojen alaisista gosplaneista tai sitten mahdollisesta muita suuremmasta älystä, muodostipa tämän sitten Brysselin eliitti, Helsingin Sanomien toimittajat tai vaikkapa Seattlen kaduilla kiviä heittelevä nuoriso, aina kulloisenkin muodin mukaan.
Demokratian ja vapaan talouden vahvuus on siinä, että se valjastaa myös informaatiopuolella "tyhmyyden" hyötökäyttöön (vrt. emergenssi kompleksisisten ilmiöiden yhteydessä, ~ kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa, eikä käytännössä materialismilla, idealismilla tai puhtaalla reduktionismilla voida ihmisten kanssa operoida, niin kivaa kuin se myös minunkin mielestäni olisi, Platon ja myöhempien aikojen kyberneetikot vain nurkkaan häpeämään dystopioidensa kanssa), kuitenkin oikeusjärjestelmän (~
rule of law) kautta sellaisilla "
checks and balances" tyylisillä takeilla, ettei tyhmyys johda nyt pelkästään alimpien yhteisten nimittäjien etsimiseen, kuten totalitaarisissa tai vaikkapa keskus- tai etujärjestöjohtoisissa järjestelmissä joukkovoiman hyödyntämisessä usein ajaudutaan.
Avoimet ja jopa osin markkinaliberaalit (myös Suomen ja Ruotsin merkityksessä) yhteiskunnat kykenevät eri suuntaan vetävien impulssien ristitulessa yleensä optimoimaan toimintaansa jollakin aikavälillä, joka tapauksessa huomattavasti useammin ja todennäköisemmin kuin ei-avoimet yhteiskunnat. Tämä on erittäin selkeästi nähtävissä myös ympäristö- ja kestävään kehitykseen liittyvien kysymysten osalta, missä vuorovaikutus kansalaisten, yritysten ja valtiovallan kanssa toimii paremmin kuin mikään keskuskomitea voisi koskaan kuvitella toimivansa. Esimerkiksi Venezuelan ja Iranin tapauksissa avoimeen talouteen kuuluvaa hintamekanismia (näin on, Sarkozy!) on menty niinkin paljon vääristelemään, että poliittinen ja taloudellinen järjestelmä johtaa auttamatta öljyn ja muun energian haaskaukseen. Kyse on viime kädessä informaatiovajeesta. Kun taas toisaalta esimerkiksi Yhdysvallat syystäkin vit*ttav*sta kv-järjestelmään kohdistamastaan unitarismistaan huolimatta tuntee hintamekanisminkin vaikutukset, ja on ja tulee olemaan auttamatta myös Suomea edellä ympäristöteknologian innovoinnissa ja käyttöönotossa.
Vaikkakin maan autotehtaat ovatkin ammattiyhdistysten hallitsemina kovin huonosti näihin tarpeisiin toistaiseksi vastanneetkin. Ei tarvitse olla Jimmy Hoffa, että rekkamieskin alkaa kysellä energiatehokkuuden perään.