Mainos

Sosialidemokraatit – SDP

  • 1 506 639
  • 11 679

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Ja mitenköhän toimittaja on voinut lyhentää lausetta niin että se saa toisen tarkoituksen? Vaikea uskoa että Urpilainen on sanonut jotain ihan täysin muuta ja siitä on referoitu lause joka Hesarissa printattiin suorana lainauksena.

Lähinnä tuli mieleen tilanne, jossa Urpilainen olisi (en tiedä oliko, mutta ajattelin, että hyvin olisi voinut - onhan hänkin kokenut poliitikko, joka osaa pyörittää puppugeneraattoria) antanut pidemmän vastauksen, josta sitten toimittaja tiivisti "olennaisen".

Pointtina tuossa kirjoituksessani oli se, että Urpilainen totesi, että pääministerinä olisi aktiivinen ja kävisi neuvotteluita Moskovassa - ja täällä se Daespoitui siihen, että Urpilainen kusettaa tyhmiä väittämällä, että saisi asian hoidettua vain käymällä Moskovassa. Eli tyypillisen tyhmään yksinkertaistukseesi lähdin jälleen mukaan. ANTEEKSI.

On kyllä kieltämättä huvittavaa miten paljon demareita puolustelet täällä, ottaen huomioon väitetty poliittinen suuntautumisesi.

Jaa. Mitenköhän tämän nyt muotoilisi. Minulla on tietty poliittinen arvomaailma, johon kuuluu ahkeruus, yritteliäisyys, oikeudenmukaisuus ja kannustavuus - mutta myös huono-osaisista huolehtiminen. Tämä arvomaailma sopii hyvin kaikkiin kolmeen suureen puoleeseen, myös demareihin, vaikka Sinä muuta väität. En ole minkään puolueen jäsen, mutta lähes aina olen äänestänyt kokoomusta. Silti pystyn näkemään hyviä puolia myös demareissa.

Kun on poliittisesti sitoutumaton, niin on kohtuullisen helppoa arvioida asioita asioina. Tutkailla erilaisia lausumia ja linjauksia ilman etukäteisiä arvolatauksia. Voi havaita, että välillä hallituksen teot ovat järkeviä ja välillä niissä on parantamisen varaa. Välillä demarit lupailevat liikoja, mutta välillä puhuvat ihan järkeviäkin. Ei tarvi kaikkia lausumia tuomita sen mukaan, kuka sanoi - vaan voi aidosti kuunnella, mitä sanoi.

Ja vastaavasti kun on kokoomuksen raivokas kannattaja, niin on sitten Daespoilattava demareita ja heilutettava aina tyhmäkateusidiootti-korttia. Oletko muuten kokoomuksen jäsen, saako kysyä?

Korostan vielä keskeistä näkemystäni siitä, että kolme suurta puoluetta ovat pieniä painotuseroja lukuunottamatta hyvin samanlaisia. Erot puolueiden sisällä ovat suuremmat kuin puolueiden välillä.
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Tuota voit kysyä sellaisilta yrittäjiltä, jotka ovat menettäneet kotinsa sekä perheensä siksi, että esim. iso toimeksiantaja on tehnyt konkurssin tai siirtynyt ulkomaille. Kyllä yrittäjäkin työ saattaa loppua vaikka olisi vuosia ollut toimelias ilman minkäänlaisia lomia. Harva tällainen yrittäjä tuskin sossun luukulle ensimmäisenä on pyrkimässä.

Pointti on se, että on kohtuutonta viedä talo alta...ja usein tässä menee sitten koko perhe. Jos vielä mietitään sitä kuinka paljon PK yritykset tässä maassa työllistävät ja paljonko veroja maksavat valtiolle.

Väärässä ketjussa ollaan, mutta monien oikeistolaisten mielipiteiden mukaanhan tilanne on juuri oikea. Jos ei ole osannut varautua riskeihin, niin se on yrittäjän tyhmyyttä ja silloin joutaakin käydä näin. Vertaa esim. keskusteluun dieselin hinta -ketjussa.

Itse en ole tuota mieltä.
 

PTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Vastuuyhteiskunta rakentuu nykyisen hyvinvointiyhteiskunnan päälle, joten rautarouvan Britannia ei käy eikä sitä ole vielä varmasti missään edes testattu, mutta toivottavasti Suomessa kuljetaan kohti vastuuyhteiskuntaa. Eriasia on sitten mitä sille kehitykselle käy jos/kun demarit pääsevät valtaan.

Niimpä luotiin ja se sopi siihen aikakauteen kuin nenä päähän. Kiitos siitä työstä! Nyt ovat ajat muuttuneet ja se kuka näihin haasteisiin pystyy parhaiten vastaamaan, saa mun puolesta olla vallassa. Vasemmisto yrittää kynsin ja hampain pitää kiinni rakenteista ihan kuin ne olisivat jokin itseisarvo vaikka tärkeintä on saada luotua ihmisille palvelut, oli se malli sitten mikä hyvänsä. Tähän kaipaisin vasemmistolta selkeitä omia uusia ideoita ja vaihtoehtoja. Pelkkä rahan lisääminen ei voi olla aina ratkaisu vaikkakin terveydenhuollossa se pääratkaisu onkin.

Vahva tai heikko julkinen sektori - kunhan palvelut pelaavat ja ihmiset kantavat vastuun itsestään ja toisistaan.

Hmm, pidätkö nykyistä kehityssuuntaa sitten kulkemisena kohti ”vastuuyhteiskuntaa” sanotaan verrattuna vaikka 80-lukuun? Laman jäljiltä julkiset palvelut (terveydenhuolto, poliisi, koulutus) kärsivät järjestäen resurssipulasta. Samalla ihmisten eriarvoistuminen on kiistatta suurempaa, vaikka yleinen elintaso onkin kohonnut. Toisaalta on kysyttävä, kenen elintaso on eniten kohentunut . Toisaalta, mitkään varallisuusluvut eivät kerro suoraan lisääntyneestä työstressistä ja paineesta, jossa osa ihmisistä elää. Se on käsittääkseni seurausta esimerkiksi julkisten palveluiden resurssipulasta ja kiristyneestä työelämän kilpailusta.

Mielenkiintoista on, että sivuutat ”vastuuyhteiskuntaa” kuvatessasi sen tosiseikan, että kokoomuksen kannatus kumpuaa keskimäärin jostain muualta. Kyllä vaikkapa suurituloinen kokoomusta äänestävä pankinjohtaja ajattelee pääosin ihan muuta kuin yhteiskunnan kokonaisvaltaista kehittämistä. Väittäisin, että kokoomuksessa ja sitä äänestävissä on keskimäärin enemmän hyvin toimeentulevia henkilöitä, jotka haluavat maksimoida oman materiaalisen hyötynsä. Kaikki historialliset esimerkit tukevat käsitystä, jonka mukaan oikeistolainen politiikka johtaa epätasa-arvoisempaan yhteiskuntaan kuin sosialidemokraattinen vastaava.

Ja tämä näkyy konkreettisesti politiikassa esimerkiksi suurituloisten veronkevennysten suosimisena ja siinä ettei julkisten palveluiden tilasta kanneta samanlaista huolta. Ei niitä tietenkään haluta suoraan purkaakaan, mutta seurauksena on rahoitusvaje. Tätä ei nähdä samanlaisena ongelmana kuin vaikkapa sosialidemokraateissa, koska se ei kokoomuksen peruskannattajakuntaa samanlailla välittömästi hätkäytä (esim. on varaa ostaa yksityisiä terveyspalveluja).
-----------------------
Eipä sillä kyllä sosialidemokraattejakin äänestävät ajattelevat monesti itse materiaalisestikin hyötyvänsä äänestyspäätöksestään. Toisaalta väitän, että monet demarit hyötyvät ihan välittömästikin julkisista palveluista, jolloin he tulevat samalla tukeneensa rakenteita, joista hyötyvät lopulta kaikki. Toisaalta puolueessa ja sen kannattajissa on vahva usko hyvinvointivaltioon luonnollisesti, koska ovat sen rakentamista olleet ajamassakin.

Lipposlaisen ja tuomiojalaisen siiven välien selvittelyssä on minusta kyse nimenomaan siitä, haluaako puolue jatkaa näiden yleishyödyllisten rakenteiden tukemista vai siirtyä ajamaan yksityiskohtaisemmin, keskiluokkaistuneen kannattajakuntansa materiaalista etua, mikä taas ei olisi mielestäni hyvinvointiyhteiskunnan kokonaiskehityksen kannalta niin suotavaa. Tällöin kaikki kolme suurta puoluetta linnoittautuisivat vain puolustamaan tietyn keskiluokkaisen enemmistön välittömiä etuja välittämättä esimerkiksi niistä, jotka eivät tällä hetkellä äänioikeuttaan käytä. Samalla ei välitetä niistä suuremmista kokonaisuuksista, joille kansalaisten hyvinvointi perustuu.

Lopulta yksisilmäinen etupolitiikkaa kaatuu kaikkia kansalaisia vastaan, kun huomataan yhtäkkiä ettei terveydenhuolto toimi tai poliisi ei ehdi ajoissa paikalle. Kilpailuyhteiskunta on minusta osuva termi kuvaamaan tilaa, jossa kaikki kansalaiset yrittävät maksimoida oman etunsa. Yhdysvallat ja Britannia ovat osuvia esimerkkejä yhteiskunnista, joissa pyritään tähän. Alhainen verotusaste tarkoittaa kuitenkin sitä, että ne jotka pärjäävät tässä kilpailussa, eivät voi kuin hyväntekeväisyyden kautta kantaa vastuuta muista kuin itsestään (ja perheestään). Jotkut kokevat, että yhteiskunnassa tarvitaan mahdollisimman suurta itsekkyyttä: kahmitaan mahdollisimman paljon rahaa omiin taskuihin tai sitten toisena puolena on rikollisuus niillä, jotka eivät kilpailun kovissa säännöissä pärjää.
-------------------

Kysymys valtion universaaleista palveluista ja tulonsiirroista on ihan pohtimisen arvoinen. Universaalit palvelut tarjoavat kaikille kansalaisille varallisuuteen katsomatta mahdollisuuden saman veroiseen ja laadukkaaseen palveluun pääasiassa sellaisissa asioissa, joita kaikki varmasti joka tapauksessa tarvitsisivat (terveydenhuolto, poliisi, koulutus, kirjasto jne.). Minusta tällöin taataan paitsi TSS-oikeudet, myös yhdistetään tietyllä tavalla ihmisiä. Juristi tai siivooja, molemmat käyvät saman peruskouluksen ja käyttävät samoja terveyspalveluja.

Universaaleisssa tulonsiirroissa täyttyy viimeinen asia, mutta ovatko sitten esimerkiksi rikkaille lapsiperheille maksettavat lapsilisät tarpeellisia, on toinen kysymys. Tästäkö Fordel on tarkkaan ottaen kyse, kun puhut ”vastuuyhteiskunnasta”? Suomessa on konsensuksena vallalla tietty näkemys siitä, että yhteiset tulonsiirtojärjestelmät takaavat niiden laajapohjaisen kannatuksen ja painostuksen niiden ylläpitoon. Toisaalta näin niistä ei muodostu myöskään vain köyhille suunnattu tukimuoto, jolloin kansalaisia ei erotella varallisuuden perusteella hyvinvointivaltiosta puhuttaessa. Toisaalta, mihin pantaisiin tarpeen raja?

Historiallisestihan ainakin Ruotsissa sosialidemokraatit olivat jakaantuneita suhteessa universaaleihin tulonsiirtoihin. Jotkin tutkijat ovat väittäneet, että nimenomaan paikallisen keskustapuolueen kanta ratkaisi kiistan universaaliuden hyväksi. Näin taattiin myös sen kannattajakuntaan voimakkaammin välittömästi kohdistettavat etuudet. Hyvinvointivaltion pohja laajeni.

Voi tietysti kysyä, olisiko tarpeen purkaa esimerkiksi universaali lapsilisäjärjestelmä ja korvata se tarveharkinnaisemmalla mallilla. Tällöin voitaisiin vielä selkeämmin ohjata tuki niille perheille, jotka sitä eniten tarvitsevat tarkoittaen yleensä yksinhuoltaja- ja monilapsisia perheitä. Mutta, kuka olisi tällaista järjestelmää kannattamassa? Kokoomuksen kannattajakuntahan koostuu keskimäärin niistä varakkaammista lapsiperheistä, jotka siis menettäisivät uudistuksessa. Olisiko puolue siis valmis ensin viemään heiltä tuet ja sitten vielä perään panostamaan voimakkaasti tarveharkintaiseen tukeen useimmiten poliittista vasemmistoa äänestäville köyhemmille perheille?

Vai kävisikö niin, että kun universaalius ensin purettaisiin, käytännössä varattomempien lapsiperheiden tuet eivät nousisi. Porkkanana kokoomus tarjoaisi varakkaille, uudistuksessa menettäneille vaikka niitä veronalennuksia, joilla taas heikennettäisiin pohjaa julkisilta tukimuodoilta. Mitä tämä tarkoittaisi pitkässä juoksussa, johtaisiko se entistä ”luokka- ja eturyhmäsidonnaisempaan” politiikkaan?
----------------------------

Pienyrittäjien asemahan on siitä mielenkiintoinen, että ainakin nimenomaan sosialidemokraattien ja muun vasemmiston (vihreät (ovat tässä perinteistä vasemmistoa edellä), vasemmistoliitto (ei luokkataisteluhengessä kuitenkaan tartu)) pitäisi mielestäni tarttua vastuullisen sellaisen tukemiseen, varsinkin nykymaailmassa. Jos yrittäjä haluaa kantaa vastuuta yhteiskunnasta, niin yhteiskunnan pitäisi myös tietysti kantaa vastuuta tästä yrittäjästä. Niin ennen yrityksen perustamista kuin mahdollisen epäonnistumisen jälkeen. Monikansalliset yritykset ovat osakkeen omistajien käsissä, joille merkitsee vain voitto.

Jokainen tietää, että pienyrityksessä työnantajan ja työntekijän suhde on keskimäärin paljon vastuullisempi. Kun pääomat liikkuvat monikansallisten yritysten monopoliasemien turvin täysin epäeettisesti ympäri maapalloa, nimenomaan pienyritykset ja osuuskunnat olisivat hyvä vastaus tälle kehitykselle. Varsinkin kun mihinkään suuren mittaluokan valtio-omistukseen ei ole mahdollisuuksia.

Norjan hyvinvointiyhteiskuntahan perustuu pitkälti vastuulliseen pienyrittäjyyteen, jota paikallinen työväenpuolue on ollut ajamassa. Ruotsissa ja käsittääkseni myös Suomessa oli enemmän kyse valtion ja suurten yritysten liitosta, jossa merkittävässä roolissa olivat yhteiset intressit talouskasvun tukemiseen mutta myös valtionomistus. Nyt kun suurten yhtiöiden omistus on liukunut ahneille osakkeenomistajille ja valtion omistusohjaus on vain vitsi, niin olisiko paikallaan lähestyä Norjan mallia? Ylipäänsä yrittäjän tehtävien selkiyttäminen voisi olla paikallaan. Nythän on itse asiassa suuri yksimielisyys siitä, ettei se ainakaan merkitse pelkän voiton tuottamista, kuten Stora Enson paheksuminen osoittaa.

Miksi ylipäänsä ihmisen tavoite olisi pyrkiä vain omaan etuun? Kyllä kaikki näkevät, että toimivimmat yhteiskunnat muodostuvat sinne, missä ihmiset ovat valmiita kantamaan vastuuta toisistaan. Tämähän on ajan suurimman haasteen, ilmastonmuutoksenkin, problematiikka, saadaanko aikaan päätöksiä, joilla päästään yhteiseen hyvään? Väittäisin, että pohjoismaisilla hyvinvointivaltioilla on omasta takaa tähän parhaimmat eväät, kuten esimerkiksi ruotsalaisten aktiivisuus ilmastoasioissa osoittaa.

Näköjään tuli analysoitua taas kaikki maan ja taivaan välillä, jospa saataisiin vähän syvällisempää keskustelua aikaan.

Edit: Hemmetti, onko koko ketjun pisin viesti? Lukekaa, on siinä asiaakin ajatuksenvirran seassa. Jaotellaanpa sitten hieman. Ei tähän tekstiin oikeasti mennyt kuin alle tunti, heh.
 
Viimeksi muokattu:

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Lähinnä tuli mieleen tilanne, jossa Urpilainen olisi (en tiedä oliko, mutta ajattelin, että hyvin olisi voinut - onhan hänkin kokenut poliitikko, joka osaa pyörittää puppugeneraattoria) antanut pidemmän vastauksen, josta sitten toimittaja tiivisti "olennaisen".

Kokenut poliitikko?? Jep jep.

Voi tietysti olla että teoriasi pitää paikkansa mutta kuinka todennäköistä se on?

Mutta ymmärrän hyvin miksi haluat uskoa teoriaasi.

Oletko muuten kokoomuksen jäsen, saako kysyä?

En ole enkä ole koskaan ollutkaan.
 

Fordél

Jäsen
Hmm, pidätkö nykyistä kehityssuuntaa sitten kulkemisena kohti ”vastuuyhteiskuntaa” sanotaan verrattuna vaikka 80-lukuun?

Kyllä tässä se on selkeitä elementtejä näkyvissä, että vastuuyhteiskuntaa kohti ollaan menossa kun kuuntelee oikeistopoliitikkojen puheita. Se ei kuitenkaan tapahdu yhdessä vaalikaudessa eikä pelkän poliittisen prosessin tuloksena. Myös ihmisten ajatusmaailmassa täytyy tapahtua muutosta. Hienoa kuitenkin, että asioihin on selvästi lähdettu puuttumaan ja uskon nykyisen politiikan sopivan paljon paremmin tähän aikaan kuin sen mitä vasemmisto ajaa. Voipi kuitenkin olla, että tämä työ jää kesken, mutta pikku hiljaa sitä kohden mennään, sillä en näe oikein muuta vaihtoehtoakaan eikä vasemmiston suunnalta ole heitetty selvää kilpailevaa mallia.

Laman jäljiltä julkiset palvelut (terveydenhuolto, poliisi, koulutus) kärsivät järjestäen resurssipulasta. Samalla ihmisten eriarvoistuminen on kiistatta suurempaa, vaikka yleinen elintaso onkin kohonnut. Toisaalta on kysyttävä, kenen elintaso on eniten kohentunut . Toisaalta, mitkään varallisuusluvut eivät kerro suoraan lisääntyneestä työstressistä ja paineesta, jossa osa ihmisistä elää. Se on käsittääkseni seurausta esimerkiksi julkisten palveluiden resurssipulasta ja kiristyneestä työelämän kilpailusta.

Keskeistä ei ole se, että mikä on rikkaimpien ja köyhimpien välinen ero vaan se, että mikä on niiden kaikkein köyhimpien elintaso. Tässä on paljon vielä tehtävää, jotta heikoimmassa olevien asemaa saadaan parannettua, mutta ei pidä missään nimessä mennä syyllistämään niitä, jotka pärjäävät. He luovat sitä varallisuutta, joka sitten auttaa heikkoimmassa asemassa olevia esimerkiksi työllistymisen kautta.

Mielenkiintoista on, että sivuutat ”vastuuyhteiskuntaa” kuvatessasi sen tosiseikan, että kokoomuksen kannatus kumpuaa keskimäärin jostain muualta. Kyllä vaikkapa suurituloinen kokoomusta äänestävä pankinjohtaja ajattelee pääosin ihan muuta kuin yhteiskunnan kokonaisvaltaista kehittämistä. Väittäisin, että kokoomuksessa ja sitä äänestävissä on keskimäärin enemmän hyvin toimeentulevia henkilöitä, jotka haluavat maksimoida oman materiaalisen hyötynsä. Kaikki historialliset esimerkit tukevat käsitystä, jonka mukaan oikeistolainen politiikka johtaa epätasa-arvoisempaan yhteiskuntaan kuin sosialidemokraattinen vastaava.

Olet varmasti täysin oikeassa siinä, että kokoomusta kannattavat ovat keskimäärin paremmin toimeentulevia. Toinen tärkeä elementti on varmasti koulutustaso, joka kokoomuksen kannattajissa on korkeampaa kuin muiden puolueiden kannattajissa keskimäärin. Nämä ovat niitä mielikuvia, jotka vielä pitävät paikkansa. Sen jälkeen kaikki nuo oletuksesi menevätkin samaan sarjaan SDP:n viime eduskuntavaalien mainonnan kanssa. Se, että olet hyvin toimeentuleva ei automaattisesti tarkoita, että haluaisit maksimoida oman materiaalisen hyötysi ja nyt tulee PTS se kaikkein tärkein kohta; muiden kustannuksella. Kokoomus haluaa ihan samoissa määrin pitää huolta heikompi osaisista, mutta keinot ovat vain erilaiset ja siksi se näyttää vasemmiston silmissä jotenkin vastuuttomalta oman edun ajamiselta.

Itse kannatan jossain määrin kokoomusta enkä todellakaan sen takia, että hyötyisin heidän ajamasta politiikasta eniten. Kannatan kokoomusta sen takia, että uskon koko Suomen hyötyvän heidän ajamasta politiikasta eniten. Kun menestyminen osuu johonkin "kansanryhmään", vaikuttaa se positiivisesti heti muihinkin. Ei menestymisestä pidä mitenkään rankaista niin kuin vasemmistossa tunnutaan monesti ajattelevan. Tasapaistämisellä tuhotaan niitä huippuja, jotka vievät tätä yhteiskuntaa eteenpäin. Tasapäistäminen pitäisikin ulottaa sinne alatasolle, jossa pitäisi niitä kaikkein heikoimmassa asemassa olevia nostaa ylöspäin.

Voi olla, että oikeistolainen politiikka johtaa jollain tapaa epätasa-arvoisempaan yhteiskuntaan jos mitataan esimerkiksi sen köyhimmän ja rikkaimman eroa. Mutta kuten kirjoitin niin sillä erolla ei mielestäni ole merkitystä vaan menestyjien täytyy antaa menestyä, sillä se kilvoittaa lisää menestyjiä. Sen sijaan pitää huolehtia niistä heikoimmassa asemassa olevisa. Vasemmistolaisella politiikalla taas tasapäistetään, mutta onko se sitten tasa-arvoisempaa politiikkaa? Mielestäni ei. Mielestäni on epätasa-arvoa myös se, että niille, jotka haluavat viedä tätä maata eteenpäin kovalla työllä ja menestyä, ei anneta siihen kunnon mahdollisuuksia.

Ja tämä näkyy konkreettisesti politiikassa esimerkiksi suurituloisten veronkevennysten suosimisena ja siinä ettei julkisten palveluiden tilasta kanneta samanlaista huolta. Ei niitä tietenkään haluta suoraan purkaakaan, mutta seurauksena on rahoitusvaje. Tätä ei nähdä samanlaisena ongelmana kuin vaikkapa sosialidemokraateissa, koska se ei kokoomuksen peruskannattajakuntaa samanlailla välittömästi hätkäytä (esim. on varaa ostaa yksityisiä terveyspalveluja).

Julkiset palvelut yms. eivät ole mikään itseisarvo. Itseisarvo on se, että ihmiset saavat palveluita tarpeisiinsa laadukkaasti ja nopeasti sekä niin, että niiden tuottaminen rasittaa yhteiskuntaa mahdollisimman vähän, jolloin jää resusseja käytettäväksi muihin palveluihin. Se on sitten ihan sama tuottaako palvelut julkinen, yksityinen vai kolmas sektori kunhan ne pelaavat. Tämä periaate on jo kirjattu esimerkiksi kunnallislakiin, jossa annetaan kunnille oikeus tuottaa palvelunsa haluamallaan tavalla. Ja tämä ei varmaankaan ole pelkän oikeistolaisen politiikan saavutus. Kunta on toki vastuussa palvelusta, mutta sen toteutuksen voi hoitaa esim. kolmas sektori.
 

12961

Jäsen
Ihan kiva ajatus, että kaikki olisimme palkansaajia. Entä miksi sinusta pienyrittäjän sosiaali-tai oikeusturvan pitäisi olla heikommalla tasolla palkansaajiin verrattuna? Siksi, että toimii yrittäjänä ja luo työpaikkoja?


PK-yrittäjän kannalta olisi myös erittäin tärkeää tasapuolistaa lailla vanhempainvapaat niin, että ne jaettaisiin tasan vanhempien kesken.

Itse tarvitsisin lähes välttämättä työntekijän lisää, vieläpä alalle, jossa suurin osa hakijoista on naisia ja kaiken lisäksi pian tulossa lapsia tuottavaan ikään. Ongelma on, että en uskalla ottaa riskiä piakkoin tulevasta äitiyslomasta ja palkata naista tehtävään. Kouluttamiseen ja ympäristöön tottuessa menee kuitenkin lähemmäs puoli vuotta, rahaa myös paljon enkä halua, eikä taitaisi olla edes varaa sopeuttaa uusi työntekijä kahdesti. Onko tämä nyt oikein, että PK-yrittäjä voi hyödyntää vain pienen osan potentiaalisesta työvoimasta ja miten tilanne voi olla tämä?

TS-yhtymän pojista Keijo Ketonen avautui reilu vuosi sitten melko värikkäästi samasta asiasta HS:ssa TS:n päätoimittaja-asiassa herättääkseen keskustelua, joka tuolloin lähtikin aivan toisille raiteille.
 
Viimeksi muokattu:

peruna

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Ongelmia

Samalla ihmisten eriarvoistuminen on kiistatta suurempaa, vaikka yleinen elintaso onkin kohonnut. Toisaalta on kysyttävä, kenen elintaso on eniten kohentunut.

Hyvä PTS, mihin tämä väittämä perustuu? Vaikuttaa olevan aika mutua. Mitä katsoo tilastokeskusten tulonjako dataa viimeiseltä 40 vuodelta, niin huomaa, että kaikki tuloluokkien ovat olleet miltei samanarvoisia. Ainoastaan 10 % eniten ansaitsevien asema on parantunut muihin nähden. Pointti on: kaikki on saanut suuremman palan kakkua?

Toinen asia mikä hämää demareissa on heidän kyvyttömyys ajatella mitään hyvinvointimallin ulkopuolelta. Se, että hyvinvointimallia ei olisi, on demareiden/vasemmiston mielestä automaattisesti paha tai huonoa. Tämän tyyppinen ajattelu lähenee uskontoa. Valitettavasti keskusta ja kokoomus ovat liittyneet tähän sokeasti uskovien joukkoon mikä ei lupaa paljon.

Toinen asia, mikä riepoo on se, että demarit eivät tiedosta (ei kyllä muutkaan) enemmistön totalitarismi ongelmaa tai ei ainakaan tuo sitä esille voimakkaasti. Perus 51 % voi laittaa 49 % tekemään mitä haluaa. Tämä rikkoo ainakin minun tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden käsitettä. On hassua siis väittää, että demarit ajaisivat tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta. Pitäisi olla sentään rehellinen.

Kuten sanottua, nämä kaksi viimeistä kappaletta koskee myös muita puolueita, mutta eniten demarit ovat leimautuneet tähän sokeasti uskovan asemaan. Se on vaan aika jännää kun itse väittävät olevan suvaitsevaisia.
 

HABS #11

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pelicans, Antikale Lahko
Pääministerinä Urpilainen olisi asiassa aktiivinen ja Moskovassa neuvottelemassa asiassa.

Hyvä Jutta, et sä mikään tyhmä oo tai jotain!

Vittu mitä paskaa, joko Jutta on oikeasti täysi broileri tai sitten tykkää syöttää tyhmemmälle kansanosalle lisää paskaa.

Pahoin pelkään että liian moni lukija, varsinkin vasempaan päin kallistuneet, luulevat että puutulleissa ongelma on siinä ettei Masa ole hypännyt Moskovan koneeseen ja mennyt lukemaan Putinille lakia.

Ilmeisesti Väyrynenkin on täysi broileri kun tänään mennyt Moskovaan neuvottelemaan puutulleista Venäjän kanssa.
Tämä neuvottelu Moskovassa onkin nyt ok?
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Ilmeisesti Väyrynenkin on täysi broileri kun tänään mennyt Moskovaan neuvottelemaan puutulleista Venäjän kanssa.
Tämä neuvottelu Moskovassa onkin nyt ok?

Voi hyvä luoja sentään, nyt virta päälle ihmiset!

En aio edes vastata tähän enempää, mieti nyt sekuntti taas mitä minä kirjoitin.
 

PTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Demari vastaa

Fordél kirjoitti:
Se, että olet hyvin toimeentuleva ei automaattisesti tarkoita, että haluaisit maksimoida oman materiaalisen hyötysi ja nyt tulee PTS se kaikkein tärkein kohta; muiden kustannuksella. Kokoomus haluaa ihan samoissa määrin pitää huolta heikompi osaisista, mutta keinot ovat vain erilaiset ja siksi se näyttää vasemmiston silmissä jotenkin vastuuttomalta oman edun ajamiselta.

Näin en missään tapauksessa väittänyt. Ihmisen varallisuusasema ei automaattisesti kerro yhtään mitään henkilön vastuullisuudesta, sama kumpaankin suuntaan. Olisiko ihmisluonto kuitenkaan niin positiivinen kuin annat ymmärtää? Kyllä välitön oman materiaalisen edun tavoittelu on osin ymmärrettävästi ja valitettavasti hyvin keskeinen osa monien ihmisten poliittisia valintoja.

Jos ei ole työtä, on ihan ymmärrettävää, että halutaan äänestää puoluetta, joka takaisi työllisyyden nousun. Varakkaammille henkilöille konkreettinen materiaalinen etu taas voi tarkoittaa vaikkapa suurituloisten alenevaa tuloverotusta. Ja kuka tällaisen Suomessa parhaiten takaisi? Aivan oikein. Kokoomus kanavoi paljon juuri niiden varakkaampien ihmisten ääniä, jotka ajattelevat ensi sijaisesti omaa materiaalista etuaan. Vai demareitako he muka äänestävät? Sama se on vasemmiston kohdalla: ne keräävät esimerkiksi työttömyysturvaa ja työllisyyttä ajattelevien työttömien ääniä. Mielenkiintoisena kuriositeettina voisi kysyä, kummat käyvät nykyään ahkerammin ajamassa etuaan vaaliuurnilla?

Toki hyvinvointivaltiossa tämä ei ole tietenkään yhtä selväpiirteistä kuin oli joskus 1900-luvun alussa Suomessakin. Äänestäminen ei ole yhtä yhteiskuntaryhmäsidonnaista. Toisaalta hyvinvointivaltion ilmapiirissä ihmiset ajattelevat herkemmin laajempaa yhteiskunnallista hyvinvointia kuin pelkästään omaansa.

Tämä voi tarkoittaa, että sosialidemokraattisesti ajatteleva hyvätuloinen äänestää vaikka demareita tai vihreitä, mutta tietysti myös toisin päin. Pienituloinenkin voi uskoa kokoomuksen takaavan parhaan yhteiskunnan (äänestyspäätös ei todellakaan perustu aina rationaalisuuteen, heh). Näin äänestämisessä korostuvat entistä enemmän arvot, kun sosiaalisen aseman merkitys on toki edelleen vahva mutta jonkin verran heikentynyt.

Varmaan jopa republikaanit väittävät ennen vaaleja, että kantavat huolta myös heikompiosaisista, mutta tosiasiassa politiikassa joudutaan tekemään valintoja eri asioiden välillä. Mielestäni et voi yksinkertaisesti mitenkään kiistää sitä, etteikö kokoomus aja osin juuri hyvätuloisten materiaalista etua, jolloin osaltaan jää vähemmän resursseja esimerkiksi julkisiin palveluihin ja kipeämmin rahaa tarvitsevien ihmisten tarpeisiin.

Fordél kirjoitti:
Ei menestymisestä pidä mitenkään rankaista niin kuin vasemmistossa tunnutaan monesti ajattelevan. Tasapaistämisellä tuhotaan niitä huippuja, jotka vievät tätä yhteiskuntaa eteenpäin.

Heh, ylempänä kirjoitat, ettei hyvätuloinen välttämättä ajattele omaa materiaalista etuaan, aivan oikein. Mutta nyt olet taas toista mieltä. Mitä oikeasti on menestyminen ja miten siitä rankaistaan? Onko rankaisua ottaa vaikkapa miljoonasta eurosta kaksisataa tuhatta julkisiin palveluihin ja tulonsiirtoihin? Miksi hyvin markkinataloudessa menestyvän ihmisen pitäisi ylipäätään ajatella, että yhteiskunnallinen vastuunkanto on rankaisemista?

Eikö sen pitäisi olla juuri päinvastoin, eikö paljon vastuuta kantavan pitäisi olla tyytyväinen, kun saa kantaa vastuuta? Tasapäistäminen ja holhous ovat yhteiskunnallisessa keskustelussa niitä sanoja, joita käytetään yleensä silloin, kun ei ole halua kantaa vastuuta.


peruna kirjoitti:
Hyvä PTS, mihin tämä väittämä perustuu? Vaikuttaa olevan aika mutua. Mitä katsoo tilastokeskusten tulonjako dataa viimeiseltä 40 vuodelta, niin huomaa, että kaikki tuloluokkien ovat olleet miltei samanarvoisia. Ainoastaan 10 % eniten ansaitsevien asema on parantunut muihin nähden. Pointti on: kaikki on saanut suuremman palan kakkua?

Ensinnäkään eriarvoistumista ei kaiketi kuitenkaan mitata pelkällä materialla vaan huomioon on otettava esimerkiksi päällekkäisten terveydenhuoltojärjestelmien syntyminen ja toisaalta yleinen yhteiskunnallinen ilmapiiri (yhteisöllisyys vs. kilpailuyhteiskunta). Tilastosi ei sitä paitsi ota huomioon tulonsiirtojen varassa olevien ihmisten ostovoimaa, mikä on jäänyt palkansaajien vastaavasta (eläkeläiset, opiskelijat, työttömät jne.).

Kertoisitko muuten, missä kuvaamasi fundamentaalinen usko konkreettisesti näkyy? Pohjoismainen malli on osoittanut toimivuutensa kuitenkin melkein millä mittarilla tahansa. Eikä se kyllä tarkoita, että siihen uskottaisiin sokeasti.
 

Fordél

Jäsen
Heh, ylempänä kirjoitat, ettei hyvätuloinen välttämättä ajattele omaa materiaalista etuaan, aivan oikein. Mutta nyt olet taas toista mieltä.

Voitko kertoa, että mikä ristiriita näissä lausunnoissa on kun en itse sitä tajua? Kyse oli siitä, että hyvin toimeentuleva ei tarkoita automaattisesti sitä, että maksimoi oman materiaalisen hyötynsä muiden kustannuksella. SDP:ssähän tuntuu olevan vallalla ajatus, että kun toinen rikastuu niin se on toiselta ja tietenkin siltä vähäosaiselta pois. Tästä hyvä esimerkki on ote Päivi Lipposen (SDP) puheesta 1.5. 2008:

"Rikkaat saavat rikastua, mutta sosialidemokraatit vastustavat sellaista politiikkaa, jossa rikastuminen mahdollistuu polkemalla tasa-arvoa ja yhteisöllisyyttä. Rikastuminen ei voi tapahtua vähäosaisten kustannuksella siten, että otetaan pois niiltä, joilla on ennestään jo vähän. Jo riittää oikeistolainen usko tihkumisteoriaan, että pöydältä aina jokin murunen tipahtaa vähäosaisenkin suuhun." (lähde:
http://www.sdp.fi/fi/ajankohtaista/puheet/?a=viewItem&itemid=1040)

Miten ihmeessä joku rikastuu vähäosaisten kustannuksella? Tiedätkö arvon PTS mitä Päivi-täti tällä tarkoittaa? Samanlaisia lausuntoja antoi Tarja-täti pressan vaalien aikana. Mutta jos joku voisi tosiaan selittää, että mikä tässä on se juju niin mielelläni lukisin selityksen.

Mitä oikeasti on menestyminen ja miten siitä rankaistaan? Onko rankaisua ottaa vaikkapa miljoonasta eurosta kaksisataa tuhatta julkisiin palveluihin ja tulonsiirtoihin? Miksi hyvin markkinataloudessa menestyvän ihmisen pitäisi ylipäätään ajatella, että yhteiskunnallinen vastuunkanto on rankaisemista?

Tottakai menestyjän täytyy kantaa kortensa kekoon ja mikä on sitten se määrä niin siitä tuskin kannattaa tässä ruveta jauhamaan. Menestymistäkään en viitsi tähän lähteä määrittelemään, sillä oletan, että kun pystyt noin hyviin kirjoituksiin niin sulla on perustiedot kunnossa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Näin en missään tapauksessa väittänyt. Ihmisen varallisuusasema ei automaattisesti kerro yhtään mitään henkilön vastuullisuudesta, sama kumpaankin suuntaan.
Ei suoraan, mutta varallisuus ja koulutus korreloivat jonkin verran keskenään ja toisaalta koulutus ja vastuullisuus varmasti myös keskenään.
Jos ei ole työtä, on ihan ymmärrettävää, että halutaan äänestää puoluetta, joka takaisi työllisyyden nousun.

Sama se on vasemmiston kohdalla: ne keräävät esimerkiksi työttömyysturvaa ja työllisyyttä ajattelevien työttömien ääniä. Mielenkiintoisena kuriositeettina voisi kysyä, kummat käyvät nykyään ahkerammin ajamassa etuaan vaaliuurnilla?
Kuriositeettisi ei ole tippaakaan mielenkiintoinen, koska se on niin triviaali, mutta se sitä vastoin on mielenkiintoinen kysymys että kuka ajaa parhaiten työttömien etuja. Perinteisesti on ajateltu että oikeisto alentamalla yritysten verotusta ja maksuja nimenomaan tekee kannattavaksi ja mahdolliseksi uusien työpaikkojen syntymisen. Jos veroja nostetaan ja työllistymisen kustannukset nousevat, niin palkkaavatko yritykset helpommin uusia työntekijöitä vai eivät?
Onko rankaisua ottaa vaikkapa miljoonasta eurosta kaksisataa tuhatta julkisiin palveluihin ja tulonsiirtoihin? Miksi hyvin markkinataloudessa menestyvän ihmisen pitäisi ylipäätään ajatella, että yhteiskunnallinen vastuunkanto on rankaisemista?
Rankaisua on ottaa miljoonasta eurosta puoli miljoonaa tai yli julkisiin palveluiden ja tulonsiirtoihin. Ei kenenkään ihmisen pidä olla niin tyhmä että tekisi työtä, jonka hedelmät menevät täysin toisten hyödyksi, on kyse sitten työttömästä jolle tarjotaan pätkätyötä jonka takia menevät kaikki tuet tai sitten kovasta osaajata, joka ansaitsee miljoonan. Jälkimmäisen merkitys yhteiskunnan viivan alle jäävään lukuun on toki moninkertaisesti tärkeämpi.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Miten ihmeessä joku rikastuu vähäosaisten kustannuksella? Tiedätkö arvon PTS mitä Päivi-täti tällä tarkoittaa? Samanlaisia lausuntoja antoi Tarja-täti pressan vaalien aikana. Mutta jos joku voisi tosiaan selittää, että mikä tässä on se juju niin mielelläni lukisin selityksen.
Eiköhän tällä tarkoiteta esimerkiksi yritysten TES-shoppailua, määräaikaisten työsopimusten ketjutuksia ja muita keinoja painaa vähän toimeentulevien palkkoja alas ja tinkiä heidän eduistaan.
 

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Eiköhän tällä tarkoiteta esimerkiksi yritysten TES-shoppailua, määräaikaisten työsopimusten ketjutuksia ja muita keinoja painaa vähän toimeentulevien palkkoja alas ja tinkiä heidän eduistaan.

Johtuuko tämä työnantajan ahneudesta vai siitä, että työn teettäminen Suomessa on vitun kallista?

Näistä vuokratyöläisista, määräaikaisista ja osa-aikaisista puhutaan juhlapuheissa ja yleisönosastoissa sekä eduskunnan kyselytunneilla. Aiheella kerätään irtopisteitä mielikuvatasolla, mutta mitään ei tehdä. Ja jos jotain oikeasti yritetäänkin, niin ay-liike ampuu sen alas välittömästi.

Esimerkkinä vaikkapa äitiysloman, tai modernisti vanhempainvapaan, kustannukset. Malleja, miten kustannukset jaettaisiin niin isän kuin äidinkin työnantajien sekä valtion välillä, on useita; hyviäkin, mikäli lehtijutuista oikein olen ymmärtänyt. Miesvaltaiset alat vaan tyrmäävät homman välittömästi, niin työntekijä kuin työnatajapuoli. Ovatpa kerrankin samalla asialla.

Omassa työssäni olen välillisesti törmännyt kahteen tilanteeseen, joissa ay-liitto on aiheittanut loose-loose tilanteen.

Toinen tapaus on edellisen työvoimapulan ajoilta -90-luvun alusta, kun työnantajani olisi halunnut maksaa parempaa palkkaa parhaille työntekijöille sitouttaakseen heidät firmaan. Palkat kun ovat luottamusmiehelle kerrottavia asioita, niin lakon uhalla olisi pitänyt maksaa kaikille samasta työstä sama palkka työpanoksesta riippumatta. Seuraus: kukaan ei saanut lisää ja firma menetti osan hyvistä työntekijöistä.

Toinen tuoreehko tapaus on lähettämöstä. Ihmisten ostoskäyttäytyminen on muuttunut niin, että ruuatkin ostetaan isolti viikonloppuisin. Eli lähettämöissä on hässäkkä torstain ja perjantaisin ja alkuviikolla hiljaisempaa. Yritimme joustavia työaikoja, eli 40h viikko mutta to-pe 9-10h päivä tasaten alkuviikolla lyhyemmillä. Ja tämäkin vain iltavuoroviikoilla, eli aamuvuorot olisivat olleet normaalia 8 h päivää. Työntekijöille kävi, liitolle ei. Seuraus: osa lähettämötyöntekijöistä joutui osa-aikaisiksi. Osa-aikasia sitten palkattiin toki lisääkin.

Ay-liikettä toki tarvitaan, mutta tuollaisesta JypFabumaisesta vainoharhaisuudesta pitäisi päästä vähitellen eroon. Toki korjattavaa on myös työnantajapuolella, Alko on hyvä esimerkki siitä, miten asioita ei pidä hoitaa.

t. hanu
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Johtuuko tämä työnantajan ahneudesta vai siitä, että työn teettäminen Suomessa on vitun kallista?
No tämä nyt on niin mielipidekysymys kuin vain voi.

Keksin muuten vielä paremman esimerkin vähäosaisten kustannuksella rikastumisesta. Sitä ovat nämä kovin suositut pikavipit eli koronkiskonta vähemmän luottokelpoisilta yksilöiltä.
 

Fordél

Jäsen
No tämä nyt on niin mielipidekysymys kuin vain voi.

Keksin muuten vielä paremman esimerkin vähäosaisten kustannuksella rikastumisesta. Sitä ovat nämä kovin suositut pikavipit eli koronkiskonta vähemmän luottokelpoisilta yksilöiltä.

Harvinaisen huono esimerkki, sillä ketään ei kait pakoteta ottamaan pikavippiä. Ja jos et ole luottokelpoinen niin pikavippiä tuskin saat. Tai mistä minä tiedän kun en ole moiseen joutunut vielä turvautumaan. Mutta jos sen teen niin syytän siitä vain itseäni, en esimerkiksi riistoporvaria. "Ei se ole tyhmä joka pyytää vaan..."
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Harvinaisen huono esimerkki, sillä ketään ei kait pakoteta ottamaan pikavippiä. Ja jos et ole luottokelpoinen niin pikavippiä tuskin saat. Tai mistä minä tiedän kun en ole moiseen joutunut vielä turvautumaan. Mutta jos sen teen niin syytän siitä vain itseäni, en esimerkiksi riistoporvaria. "Ei se ole tyhmä joka pyytää vaan..."

Onko liiketoiminnan siis edes teoreettisesti mahdollista olla epäeettistä? Pystytkö itse keksimään mitään esimerkkiä lainsäädännön rajoissa pysyvästä liiketoiminnasta, joka kuitenkin olisi mielestäsi ei-hyväksyttävää - vai onko aina hyvä kuin käy?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Harvinaisen huono esimerkki, sillä ketään ei kait pakoteta ottamaan pikavippiä. Ja jos et ole luottokelpoinen niin pikavippiä tuskin saat. Tai mistä minä tiedän kun en ole moiseen joutunut vielä turvautumaan. Mutta jos sen teen niin syytän siitä vain itseäni, en esimerkiksi riistoporvaria. "Ei se ole tyhmä joka pyytää vaan..."
Tiedätkö nyt yhtään mistä puhut? Joillakin ihmisillä on jonkinlainen "pakko" pikavippejä käyttää koska he eivät muuta lainaa saa. Pikavippejä nimenomaan saavat luottokelvottomatkin yksiköt, sitähän oikein isolla mainostetaan. Toivon että kokoomuksen vastuuyhteiskunta-politiikka ei ole tuota yksilönvastuu-politiikkaa. Silloin olisi samalle paskalle vain uusi nimi keksitty.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Ay-liikettä toki tarvitaan, mutta tuollaisesta JypFabumaisesta vainoharhaisuudesta pitäisi päästä vähitellen eroon. Toki korjattavaa on myös työnantajapuolella, Alko on hyvä esimerkki siitä, miten asioita ei pidä hoitaa.

t. hanu

Jaa-a Hanu hyvä, missäs mää oon kirjoittamasi asian tiimoilta vainoharhaillu? Oon kyllä elämänkokemuksellani toki sitä mieltä, ettei yksittäinen duunari kovin vahvoilla ole missään ilman yhdistymistä ja joukkovoimaa, mutta ei kaikki liitonkaan torvelous multa ylistystä saa, esimerkkinä nuo kertomasi tapaukset nyt vaikka.

Tuosta työn teettämisen kalleudesta sen verran, että sitä kulurakennetta ei pelkästään ammattiliitot rakentele, vaan monet yhteiskunnallisetkin aspektit vaikuttaa tuossa voimallisesti ja niitä ei ammattiliitot ole olleet sentään luomassa.

Tossa liksanmaksujutussa kyllä usko väitteeseen onnahtelee, missään en oo kuullukaan, että palkanmaksulle liitto olis ylärajaa asetellu, alarajaa kyllä, niinkuin pitääkin. Joissain paikoissa joissa olen ollu, on homma toiminu, kun työnantaja on väelle kertonut reilusti, että jotkut saa enempi, kun tekevät duuninsa hyvin, toki bonus on ollu kaikkien saannilla, jos työ maittaa ja jälki on hyvää. Sen sijaan voin kuvitella, että työilmapiiri hiukan rakoilis, jos toisille makseltas parempia liksoja salaperäisesti ja perustelematta ja sehän olis taas työnantajan tappio, kun huonohenkisestä firmasta lähtee kaikki jotka pois pääsee ja loput kyräilee ja työteho kärsii. Ehkä tässä työnantajasi ei ihan koko totuutta sitten kertonut, vaan liittohan se on helppo syntipukki, niinkun poliitikolle EU.

Tuo on hieno termi kyllä, JypFabumainen vainoharhaisuus -)
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Urpilainen vaikuttaisi vähemmän tyhmältä?

Erehdyit. Jos luet tuon uudelleen niin saatat(?) ymmärtää.

Jos et luettuasi ymmärrä, niin selvennän: kritisoin tyhmiä _vitun urpo_ kirjoituksiasi, joissa vedät johtopäätöksiä yhden lauseen perusteella ja perusteluiksi kelpuutat _idioottikateus_kortin . Yritin herättää keskustelua siitä, onko moinen heittely järkevää. Varmaan tullee bannia itsemoderoinnista, mutta olen sitä mieltä, että tuollaisen paskan kirjoittaminen tänne ei keskustelua edistä.

Se, että onko Urpilainen tyhmä vai enemmän tyhmä jää nähtäväksi. Palataan siihen myöhemmin, mutta mielellään sitten hieman asiallisesti perustellen.

Tässä ketjussa on ollut viime aikoina loistavaa kirjoittelua (PTS, Fordel, Dana, mjr), kiitos heille siitä.

Fordel kirjoitti:
Miten ihmeessä joku rikastuu vähäosaisten kustannuksella? Tiedätkö arvon PTS mitä Päivi-täti tällä tarkoittaa? Samanlaisia lausuntoja antoi Tarja-täti pressan vaalien aikana. Mutta jos joku voisi tosiaan selittää, että mikä tässä on se juju niin mielelläni lukisin selityksen?

Poimin tämän yksittäisen lauseen kuvaamaan kokonaan tätä täällä käytyä hyvää keskustelua.

Globalisaatiokriittinen näkemys tästä aiheesta riittänee muistuttamaan siitä, että meidän pitäisi aina muistaa, että varallisuus tässä maailmassa syntyy mitä suurimmissa määrin Suomen rajojen ulkopuolella ja kaupankäynnillä siitä hyödytään sitten täällä Suomessa. Sieltä löytyy runsaasti esimerkkejä siitä, miten joku rikastuu vähäosaisten kustannuksella. Esimerkkeinä vaikkapa Etelä-Afrikan kaivosteollisuuden hedelmien valuminen amerikkalaisille tai lapsityövoiman käyttö erilaisissa hikipajoissa ympäri Aasian ja Afrikan jne. RIkkaus kasautuu tietylle eliitille ja sadat miljoonat tulevat toimeen alle dollarilla päivässä. "Omilla ansioilla rikastumisen"-perustelu on hieman irvokas, kun tiedetään, että monien rikkaiden ainoa "oma ansio" on ollut se, että on sattunut syntymään oikeasta vaginasta.

Miten näistä löytyy kytkös demariketjuun ja Suomeen. Siten, että aina kun puhutaan tuottavuudesta ja kannattavuudesta, niin verrataan vaihtoehtoisiin sijoitusmuotoihin ja niiden tuottoihin. Miksi sijoittaa suomalaiseen firmaan, kun saattaa saada suuremman tuoton kehittyviltä markkinoilta? Pitääkö ottaa huomioon eettiset pohdinnat vai ajaako rikkauksien tavoittelu näiden edelle. Sehän on hyvä, että rikastutaan, niin siitä sitten tulee hyötyä kaikille ja se ei ole keneltäkään pois?

Jos palataan ihan arkiseen demarikeskusteluun ja yhteiskuntamme rakenteisiin niin haluan korostaa paria seikkaa:

1) verotuksen, palkkojen ja koulutuksen suhde: itseäni häiritsee se, että hyvin koulutetut ja hyvätuloiset ihmiset kritisoivat korkeaa verotusta, mielestäni liikaa. Otetaan esimerkiksi lääkäri, joka saa käytännössä ilmaiseksi aivan huikean kalliin ja laadukkaan koulutuksen, johon valtion varoja käytetään (kaikki asteet huomioiden) lähes parikymmentä vuotta. Sitten saadaan palkkaa 80000€, josta veroa menee 36%. Tai 100000€ 38,5% Se on monien mielestä kohtuuttoman paljon. Haloo. Olisiko tällainen veroja kritisoiva lääkäri valmis siihen, että verot pudotettaisiin alas ja kertamaksuna valtio perisi osan koulutuskustannuksista takaisin? Tuskin. Olen sitä mieltä, että kun saat valtiolta ilmaiseksi hyvän pohjan tehdä paljon rahaa, niin pitää sitä sitten "kiitollisuudesta" muistaa maksaa takaisin. Nykyiset veroprosentiti eivät ole kohtuuttomia, jos muistaa, että mitä tämä valtio on meille ilmaiseksi antanut. Jos taas unohtaa saamansa edut, niin sitten tilanne on luonnollisesti toinen.

Kuka muuten tietää, paljonko pitää tienata ansiotuloja vuodessa, että veroprosentti menee yli 50%. Tuohan on se useimmiten käytetty hyvätuloisten perustelu siihen miksi veroja pitäisi laskea nimenomaan yläpäästä "kun veroja menee yli puolet". Nyt ei puhuta siis marginaaliverosta ja sen noususta vaan siitä, että missä on raja niille, jotka maksavat ansiotuloista veroa yli puolet. On muuten aika korkealla, käykääpä katsomassa verolaskurilla edit. sillä korkein mahdollinen ansioveroprosentti (Helsinki kotikaupunkina) on 48,5% ja sillä saa tienata vaikka miljardin - eli väite siitä, että valtio vie yli puolet on melkoista kärjistystä.

2) Veronalennuksen kohdentaminen ylimpiin tuloluokkiin.

Perusväittämä on se, että kun meille tulee paljon hyvätuloisia, niin kakku on suurempi, jolloin kaikille riittää enemmän. Koska raha kiertää ja luo työpaikkoja ja ponnistelee ihmisiä yrittämään enemmän jne.

Meidän suurin ongelma on se, että meillä on vähäosaisia, jotka elävät ilman työtä pienten tulojen varassa. Näiden työllistyminen on vaikeaa, koska työn tuottavuus ei ole riittävän suurta ja toisaalta kannuste työhön menoon on riittämätön (palkan tulo pudottaa tukea, jolloin saldo kasvaa vain vähän). Näiden ihmisten saaminen työhön olisi paljon tärkempää kuin se, että hyvätuloisen ansio nousisi muutamilla tuhansilla.
Miksi näitä ihmisiä ei saada työhön, koska tuottoprosentti sijoitukselle ei ole riittävän suuri, vaihtoehtoinen sijoitus tuottaa enemmän. Ja koska nämä ihmiset elävät tulonsiirtojen varassa, on pidettävä veroja "korkealla", että on varaa maksaa tulonsiirrot. Muna vai kana?
Toisekseen jos veroja lasketaan vaikkapa kustannusvaikutuksella 500miljoonaa euroa ja painotetaan ylimpiin luokkiin - tai lisätään sama summa tulonsiirtoihin, kumpi pitää talouden pyörät paremmin liikkeellä. Eikö ole todennäköisempää, että vähäosainen panee varmuudella sen rahansa liikkeelle kotimaisille markkinoille ja pitää pyörää pyörimässä?
Hyväpalkkaisiin töihin löytyy aina tekijä, siitä en hirveän huolissani ole.

Lisäksi korostan seikkaa, jonka olen aiemminkin nostanut esiin: julkisen alan palkat. Kuten Tehy-jupakka osoitti, meillä ei ole halua nostaa julkisen puolen palkkoja, koska siihen "ei ole varaa". Mielestäni meidän yhteiskunta pysyy pystyssä myös niiden ahkerien ja tunnollisten koulutettujen ihmisten työpanoksella, jotka tekevät töitä julkisella sektorilla (hoitajat, poliisit, opettajat, palomiehet jne). Painottamalla veronalennukset siten, että näille ihmiselle koituu siitä "suhteessa enemmän" hyötyä, kompensoidaan sitä, että palkkakuluihin menevä summa on pakko pitää valtion kassassa pienempänä. Siis maksetaan vähemmän rahaa valtion kassasta, mutta veroprogressiolla pidetään paremmin tasapainossa suhdetta näiden ihmisten tulojen ja hyvätuloisten ihmisten välillä.

Korostan vielä, että on helevetin hienoa, että meillä on ahkeria hyvätuloisia ihmisiä, jotka maksavat "liikaa" veroja. Ilman heitä yhteiskunta ei myöskään pyöri. Mutta, heidänkin toivoisin ymmärtävän, että lisätulojen kasautuminen heille ei ole automaattisesti hyvä asia kaikista näkökulmista.

Mikä puolue näitä ajatuksiani parhaiten tukee? En tiedä. Varmaan kaikki?
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös