No ihan itse puhuit valtion edusta. Ja kyllä suomessa ja demareissa on hyvin paljon ihmisiä, jotka ovat valmiita rajoittamaan yksilönvapautta, oikeutta omaan omaisuuteen jne. neukkulatouhuun. Nopeasti tulee esimerkkinä mieleen ilmeisen suosittu Sanna Marin, joka ehdotti muinoin maastapoistumisveroa, millä estettäisiin omaisuuden vienti maasta pois. Haisee kyllä neukkulalle aika pahasti ja vähän yli.
Eikö sinua sitten kiinnosta valtion varallisuus? Niin kauan kuin valtio rahoittaa jokaiselle ihmiselle terveydenhoidon ja perustoimeentulon, on järkevää pyrkiä sellaisiin ratkaisuihin, joiden kokonaisvaikutus on pitkässä juoksussa positiivinen.
Kaikissa puolueissa on henkilöitä, jotka haluavat rajoittaa yksilönvapautta. Jos yksilönvapaudeksi mielletään kaikki libertaarisen ideologian ulkopuoliset valtion interventiot, vapauden rajoituksia on aivan joka puolella.
Oletan kuitenkin, että kannatat itsekin jos jonkinlaista yksilön autonomisuuden rajausta. Enemmänkin tässä kannattaisi keskustella siitä, millä tavalla ja minkä verran sitä vapautta on tarkoituksenmukaista rajata. DDR-vertaukset ovat tarpeettomia. Suomen politiikassa markkinatalouden vastustajat ovat hyvin harvassa; heitä löytyy lähinnä vasemmistoliiton vanhoista jääristä. Kysymys onkin sekatalouteen liittyvistä aste-eroista, joten mielestäni olisi ihan hyvä pysytellä keskustelussa jonkinlaisessa realistisessa tilannekuvassa.
Demarien ongelma on siinä, että politiikan sisältö vastaa hyvin vähän 2000-luvun vaatimuksia. Ei niillä Sorsan ja Paasion teeseillä voi ratkaista ongelmia keskellä globalisoitunutta ja automatisoitunutta yhteiskuntaa. Markkinataloudesta ay-peluri Rinne ei ymmärrä yhtään mitään. Tämän takia ei ole mitään merkitystä sillä, leikkasivatko demarit vuonna 2014 sopivasti ja porvarit sen perään liikaa. Kokoomuksen politiikka pohjautuu enemmän yksilön toimintaan ja vaikkapa työttömien motivointiin pakolla. Tätä Kokoomus ajaa oli se sitten hallituksessa tai oppositiossa.
Demarit (ja vassarit) vaihtavat periaatettaan täysin sen mukaan, kummalla puolella aitaa puolue sattuu olemaan. Siksi demarit on Suomen kaikista suuremmista puolueista myös eniten hukassa. Ja siksi demarien kannatus on mitätöntä tasoa muissa ikäluokissa, paitsi vanhojen toverien keskuudessa. Ellei ihmettä tapahdu, demarit ovat tulossa tiensä päähän 10-20 vuoden aikana.
Mielestäni ei ole ihan reilua verrata edellisen hallituksen leikkauksia tämän hallituksen leikkauksiin. Edellisen hallituksen periaate oli, että tuloeroja pyritään pitämään kurissa samalla, kun tehdään välttämättömiä leikkauksia. Sipilän hallitus on tehnyt leikkauksia edellisen hallituksen leikkausten päälle, eikä sillä ole ollut kovinkaan suurta ideologista ongelmaa siinä, että leikkaukset kohdistuvat voittopuoleisesti heikko-osaisille.
Demarit tuskin katoavat puoluekartalta. Vaikka puolue on tällä hetkellä ideologisesti pienessä käymistilassa, sillä on kuitenkin aika vankka asema poliittisella kartalla keskusta-vasemmistossa. Jotta demarit katoaisivat puoluekentältä, pitäisi jonkin toisen puolueen (vihreät, vas etupäässä) lisätä merkittävästi kannatusta.
Voisi toki käydä niinkin, että Suomen poliittinen ilmapiiri siirtyisi merkittävässä määrin oikealle, mutta nykyisiä puoluekannatusmittauksia tarkastellessa se ei vaikuta kovin todennäköiseltä. Pressanvaaleissakin yhtä lukuun ottamatta kaikki ehdokkaat olivat sijoittuneet keskusta-vasemmistoon.