Tämä ei sinänsä ole kansantalouden periaatteet huomioiden ihan niin yksioikoista.
Perintövero kohdistuu saajan osalta tuloon/omaisuuteen, jonka eteen saaja ei ole tehnyt käytännössä mitään.
Ts. voidaan argumentoida, että sillä ei verona ole myöskään ohjausvaikutusta (siis jos ei olisi globaalia verokilpailua) siihen miten saaja toimii, jolloin se on verona ihan pätevä markkinatalouden näkökulmasta.
Pikälti kuten kirjoitat. Mutta nostin näkökulmanani Harakan väitteen, jonka mukaan perintövero on markkinatalouden paras vero. Sitä se ei ole, koska veron tuotot ohjataan lyhytkestoisesti (vuosittain) osaksi valtion julkisten menojen rahoitusta. Ja kuten tiedät, jatkuvasti kasvussa olevat verotulot eivät niihin riitä, vaan velkaa otetaan aina lisää. On markkinatalouden kannalta ongelma, että perintäverolla ja muilla verotuloilla voidaan rahoittaa mm. toimimattomia ja vääriä tukia. Tällainen toiminta ei edistä markkinataloutta ja tämä kritiikki oli Harakan väitteelle.
Näkisin välttämättömänä yritys- ja henkilötukien leikkaamisen miljardeilla ja samaan aikaan tapahtuvan tuloverotuksen alentamisen. Perintövero voi tulla käsittelyyn kuten aiemmin kirjoitin, eli työn verotuksen alentaminen kaikissa tuloluokissa on ykkönen ja perintöveroa voi sen jälkeen asteittain pudotella.