Nimimerkki
MustatKortit ystävällisesti taisi pyytääkin minut tähän ketjuun kommentoimaan - tässä JA:n ihmeellisessä maailmassa olen täysvasemmistolainen ja
sosiaalidemokraatti, koska olen pari piirua vasemmalle Hunnien Attilasta (tai Daespoosta). Se toki on totta, että keynesiläisenä tunnun talouspoliittisesti olevan jossain Arhinmäen tasalla tai ylikin, lähes siis mitä nykyaikana kutsutaan "kommunistiksi, mikä on tietysti osoitus tämän aikakauden jo tapahtuneista, lukkoon lyödyistä poliittisista siirtymistä, joiden hyväksymisessä ja impletoinnissa sosiaalidemokraatit ovat olleet suorastaan avainasemassa.
Viikonloppuna en kauheasti paneutunut eduskuntavaaleihin vaan palauttelin mieleen 70-luvun alun suurta poliittista kriisiä lukemalla Rentolan loisteliasta
Vallankumouksen aave -tutkimusta. Kysymys oli siis Beljakovin operaatiosta, minkä Kekkonen, Saarinen ja SDP:n sanoisiko poliittinen perusolemus torjuivat (Leskinen ei lopulta pystynyt viemään puoluettaan mukaan Kekkosen ohittamiseen vasemmalta). Se oli osoitus siitä, miten vaaralliseen tilanteeseen Kekkonen oli maan ajanut tekemällä itsensä (ja Neuvostoliiton hyväksynnän) korvaamattomiksi asioiksi: se avasi mahdollisuuden ohittaa hänet vasemmalta hänen omia keinojaan käyttäen. Todennäköisesti tämä vaarallinen (mutta suurimmaksi osaksi ei-julkinen) kriisi järkytti Kekkosta niin että jatkoi hamaan dementiaan saakka, joskin tietysti myös hänen loputtomalla vallanhimollaan oli tähän myös osuutta.
Mietin sitä, että tuosta 70-luvun alkupuolesta on kulunut vasta nelisenkymmentä vuotta 2010-luvun alkupuoleen, ja lähes kaikki on muuttunut: Suomi on liittynyt länteen ja globaaliin maailmantalouteen. Jos taas menemme 1970-luvusta 40 vuotta taaksepäin niin Suomessa vallitsi oikeistoradikalismin aalto ja demokratia oli (silloinkin) vaarassa. 1890-luvulla puolestaan Suomen moderni poliittinen kulttuuri alkoi vasta muotoitua. Jne. jne.
Nämä meidän nykyiset kiistan aiheemme ja väittelymme tuntuvat nyt kauhean merkityksellisiltä. Hesarissa oli viime viikolla verkkosivuillaan jopa otsikko: "Historian vaikein vaalikausi edessä?" - taisi olla sentään kysymysmerkki perässä, mutta ei edes rajoitetta "rauhanajan" (vaikka silloinkin oltaisiin niin kaukana vaikeimmista ettei voi edes kuvitella). Anyway, historia ei taida olla pysähtymässä, emmekä voi olla varmoja sen suunnasta kovin kauaksi eteenpäin. Tällä hetkellä emme pysty edes kuvittelemaan tulevia kriisejä ja haasteita. Niinpä olisin varovainen kaikkien historiallisten tuomioiden ja arvioiden esittämisen suhteen.
SDP:stä voi sanoa sen, että vähän kuin liberaalit aikoinaan niin sen työ tuntuu tehdyltä:
Kokoomus muistaa nyt joka välissä mainita, että se puolustaa "hyvinvointivaltiota" (sosiaalidemokraattinen konsepti), eikä kansan valtaisa enemmistö halua pois pohjoismaisesta yhteiskuntamallista. Tässä suhteessa, historiallisella perspektiivillä, me
kaikki olemme sosiaalidemokraatteja. Samalla tietysti on sanottava, että me kaikki olemme siten hyväksyneet sosiaalidemokraattisen kompromissin siitä, että hyvinvointivaltion ehdottomana perustana on toimiva ja dynaaminen markkinatalous. Mutta liberalisaation ja globalisaation aikana se perusta onkin liikkumassa pois hyvinvointirakenteimme alta, perusta ei enää kestä. Tästä veikkaan syntyvän vielä suuria vaikeuksia ja ikäviä ristiriitoja ja kriisejä yhteiskuntaamme. Toivoisin että silloin löytyy niin pragmaattinen, maltillinen ja kompromisseihin valmis vasemmisto kuin oikeistokin niitä yhdessä kohtaamaan. Muuten ei olla historiasta juuri opittu mitään.
Tämän kummemmin en osaa tätä "demareiden loppua" kommentoida.