Anteeksi hieman myohassa (ja ilman aakkosia) tuleva vastaus - siirryin tassa valissa tyomatkalle ulkomaille. Jatit muuten vastaamatta, etta kuka tai mika ryhma on niin suuri este, etta kokoomus ei saa kynnyskysymystaan runnottua lapi vaikka taloudessa on ollut paremmat ajat kuin vuosikymmeniin? No, tapoihisihan tosiaan kuuluu toisinaan lukea hieman valikoiden.
Rahallinen kokonaispanos ei olekkaan se ongelma, ongelma on siinä että fattasta rahaa veivaavan työpanos menetetään ja SE on oikeasti ongelma. Suomessa ei ole varaa siihen että jotkut elämäntapaintiaanit istuvat himassa räkimässä kattoon. Ja mitä enemmän/helpommin rahaa fattasta saa, sitä matalampi kynnys on ihmisillä sitä hakea.
Puhuttiin siis kattoon rakijoista. Ongelman ytimesta olemme samaa mielta, ongelman suuruudesta eri mielta.
Tänään tuli muuten Keskuskauppakamarin tutkimus tasaveromallista. Nykyinen verokertymä saataisiin jos kaikkia tuloja verotettaisiin 32% poislukien ensimmäinen 5000€ joka olisi verovapaata.
Itse olen tasaveron vankka kannattaja sen helppouden ja selvyyden vuoksi. Tarkemmin laskematta sen pitäisi helpottaa myös kaikkein vähätuloisimpia.
Onko sama prosentti myos paaomatuloille? Nythan niiden veron korottamista on vastustettu, koska se veisi investoinnit Suomesta? Vai onko malli sellainen, etta paaomatulot ennallaan ja sitten viela alennus ylempiin tuloluokkiin?
Ai ylempiin tuloluokkiin, miten niin?
Nopeasti laskien 30000 euroa tienaavalle helsinkilaispakanalle jaisi tuon mallin mukaan 5000+(0,68*25000)=22000.
Kun taas verolaskuri kertoo, etta tana vuonna samasta summasta helsinkilaispakana maksaa veroja 6524 euroa, joten hanelle jaa kateen 30000-6524=23476 euroa. Veronkiristys 6,7%
Tasavero siis koituu erityisesti keskiluokan kukkarolle, joten en ihmettele, etta kokoomus (anteeksi, karjistan) ajaa asiaa julkisuuteen Hakamiehen entisen tyonantajan kautta. Ei haluta korva-kampanjaan vaikkua ;-)
Haluatko viela laskelman 40000 tienaavan tuloille:
tasaveron jalkeen kateen 28800 - nykymallissa 29536. Kiristys 2,5%.
Voit jatkaa haarukointia, niin saat vastauksen kysymykseesi:
IHan mielenkiinnosta - missä kohtaa menee sinulla hyvä- ja keskituloisen raja? bruttotulot vuodessa siis, 60 donaa?.
Ehka voisin siis yllaolevan esimerkin avulla esittaa asian niin, etta mainostamani yhteiskunnan yllapitajat (siis esim julkisen alan tyontekijat) tienaavat vuodessa keskimaarin 30000-40000e/brutto, joten tulevat veronkevennykset painottuen tahan tasoon ja sen alle. Toki kevennysta vahan myos ylospain, mutta painopiste taalla tasolla. Mutta samalla myos sen peruskysymyksen muistaminen, etta kaikki eivat ole ansiotyossa ja siksi myos tiettyjen tukimuotojen (esim. lapsilisa) korottaminen pitaisi muistaa huomioitaessa taloudellista kehitysta yksilotasolla.
Tämä tapahtui niiden vaalien jälkeen jossa SDP kivenkovaan väitti ettei laske veroja vaan panostaa hyvinvointiyhteiskunnan vähempiosaisten tukemiseen - ja teki täsmälleen toistepäin. Kokoomuksen verolinjalla meni tuo kausi, vastoin isoja puheita.
Eli jalleen kerran siis toteat, etta demarit osaavat hoitaa asioita aivan yhta hyvin kuin kokoomus. IMHO?
Fakta on se että mitä enemmän on jaettavaa kakkua, sitä paremmin myös ääripäät voivat. On turhaa keskittyä suhteellisiin tuloeroihin ja niiden kasvamiseen, kaikkein tärkeintä on katsoa kunkin tuloluokan konkreettista ostovoiman kehitystä.
Kylla. Ja olemme siis vain eri mielta siita, etta halutaanko sita jakaa tasaisemmin kaikille vai kuten nyt kun se voimakkaasti kasautuu ylapaahan. Minun mielesta painotus jatkossa siis keskituloiseen massaan. Enta sinun?
Ensinnäkin, tuo 4% prosentin inflaatio sisältää jo nuo kaikki mainitsemasi kulujen nousu. Ja vuositasolla inflaatio on edelleen alhaisempi kuin keskimääräiset palkankorotukset, joskin nyt ollaan jo lähellä.
Sisaltaako tuo 4% myos jo nuo suunnitellut hoitomaksujen ja paivahoitomaksujen korotukset. Ennakoivaa inflaatiota havaittu. Keskimaaraisista palkankorotuksista eivat myoskaan nauti esimerkiksi elakelaiset.
Kateus, kateus ja kateus. Jos firmat jakavat paljon osinkoja niin niillä menee keskimäärin helvetin hyvin. Eli ne maksavat myös paljon veroja. Ja työllistävät ihmisiä.
Kukaan ei estä ihmisiä pyrkimästä parempiin töihin tai perustamaan omaa firmaa. Tätä oma-aloitteellisuutta ja yritteliäisyyttä Kokoomus ajaa kaikkein vahviten. Demareilla keskitytään rankomaan elämässä menestyviä, Kokoomuksessa yritetään kannustaa kaikkia menestymään. Tässä on se suurin idealoginen ero.
Kateuskortti kaytetty. Hyva on, etta yrityksilla menee hyvin. Kohta nahdaan varmaan kovia panostuksia esimerkiksi vanhustenhoitoon. Sita vartenhan yritysten hyvinvointia tuetaan?
Alempi kappale on varmaan IYHO?
Kukaan ei myoskaan esta ihmista olemaan vahemman ahne ja antamaan omistaan enemman myos huono-osaisille.
Olet niellyt Kepu-propagandan aika sumeilematta.
Oletat että veron alennus siirretään kokonaisuudessaan ruoan hintoihin, minä en usko tätä alkuunkaan. Palvelualojen alvin pienennys muutama vuosi sitten antaa hyvää osviittaa.
Jos ansioveroja olisi alennettu samalla euromäärällä niin kaikki hyöty olisi tullut kuluttajille ja oltaisiin oikeasti verotettu kulutusta eikä ansioita (mikä lienee tavoite kestävämmälle kehityksellekkin).
En oleta, etta alennus siirtyy kokonaan ruoan hintoihin. Sen sijaan tiedan, etta ruokakassin hinnalla on suurin merkitys niilla, joilla rahapussi on pienin. Faktisesti naille ihmisille pienemman veron merkitys on suurempi. Nyt he saavat ehka hieman enemman ruokaa kuin ennen - tai toivottavasti edes saman verran kuiin tahan asti.
Edelleenkaan kaikilla ei ole ansiotuloja. Samalla euromaaralla olisi toki voinut vaikka nostaa kansanelakkeen perusosaa ja laskea hoitokulujen maksukattoa. Hyoty olisi silloinkin tullut kuluttajille - ja parantanut selvasti monien ihmisten elamanlaatua.
No, turhapa naista on enempaa vaantaa. Mielipide-eroja. Ja loppujen lopuksihan demarithan hoitavat asioita kuitenkin yhta hyvin kuin kokoomuskin. Lapsilisien indeksiin sitomista odotellessa, hyvat paivanjatkot.
_Lahtee oluelle ja sushille_