Ihan ensinnäkin voisit korjata nuo lainaukset kuntoon. Minä en ole sanonut puoliakaan noista asioista mitä laitat suuhuni.
Pahoittelen. Tässä kun keskustelee kahden hyvin samanlaisia näkemyksiä edustavan nimimerkin kanssa, niin menivät valitettavasti sekaisin. Nyt ne on korjattu. Olenko muuten oikeassa, jos sanon, että tässä on ollut itselläni vastassa oikeistoliberaali ja toisaalta jonkinsortin oikeistokonservatiivi?
Niin, jotta tässä ei olisi epäselvyyttä toisten poliittisesta ajattelusta, niin itseni muuten määrittelisin jonkin sortin keskusta-vasemmistolaiseksi maltillis-konservatiiviksi. Tuen vahvasti pohjoismaista hyvinvointivaltiota ja talouspolitiikassa keynesiläisyyttä. Sitten toisaalta on tärkeää nähdä, että nyky-yhteiskunnassa on unohdettu tietty vastuun käsite vähän kaikilla tasoilla. Minusta tässä subjektiivisessa päivähoito-oikeudessa on kyse siitä, saa toki olla eri mieltä (vaikka tässä me taidamme olla samassa rintamassa). Kotihoidontuki on myös itselleni tärkeä asia samoin kuin ylipäänsä perhepolitiikka ja esimerkiksi vanhempien kasvatusvastuun korostaminen (ei sysätä kaikkea yhteiskunnalle..). Yrittäjyysmyönteisyyden mainitsin jo aiemmin, minkä vuoksi talouspoliittinen ajatteluni ei ole perinteistä vasemmistolaisuutta.
dana77 kirjoitti:
Pakotetaanko ihmiset muuttamaan työn perässä työttömyysturvan leikkauksen uhalla, tarjotaanko porkkanaa vai leikataanko työttömyysturvaa kaikilta ja näin kannustetaan työllistymään järjestelmällisesti?
Raju väite. Sanotaanko nyt näin, että joillekin korkeakoulutetuille aloille on esimerkiksi selkeää ylikoulutusta. Sitten vastaavasti hoitoalalla tilanne on päinvastoin. Tällöin on ihan utopiaa puhua työn perässä muuttamisesta. Esimerkiksi irtisanottujen paperityöntekijöidenkään on vaikea löytää töitä ilman uudelleen koulutusta.
dana77 kirjoitti:
Eikö tämä maa ole täynnä kaikenlaisia kasvu ja startup rahastoja? Sellainenko pitäisi vielä saada uusi, että maa pelastuisi?
Hallitus panostaa kokonaisia kymmeniä miljoonia tähän, Sipilän suuruusluokka on parissa miljardissa. Saadaan esimerkiksi Telia-Soneraa myymällä (mitä järkeä on muuten valtiolla tällä hetkellä omistaa?). Tällä luodaan oikeita työpaikkoja, päinvastoin kuin pistämällä ihmisiä väkisin työmarkkinoille kilpailemaan vähistä työpaikoista.
dana77 kirjoitti:
Jos joku on työtön, niin hänellä ei pitäisi olla mitään hävittävää.
90-luvun lamassa nurin menneiden pienyritysten omistajat voivat olla toista mieltä. Yrittämisessä on nimenomaan myös hävittävää, koska on se henkilökohtainen riski. Siksi yrittäjien sosiaaliturvaa pitäisikin paikata ja tehdä ensiyrityksen perustamisesta mahdollisimman joustavaa, kunhan vaan toteuttamiskelpoisia yrittämisideoita löytyy. Kysehän on kuitenkin siitä, että tietyillä aloilla yrityksen perustaminen on vaan helpompaa, koska on kysyntää ja uusia innovaatioita on helpompi kehittää.
Daespoo kirjoitti:
Kyllä, ongelma on siinä että kansalaiset eivät tällaista hyväksy. Kun talous käy kuumana kuten vuosina 2004-2007, veroja pitäisi korottaa, julkista kulutusta pitäisi vähentää ja täten kerätä puskureita (=maksaa velkaa pois) mutta ne poliitikot jotka tälläistä ajavat eivät pääse valtaan. Kansalaiset kysyy miksi veroja pitäisi korottaa ja julkisia menoja vähentää kun rahaa tulee ovista ja ikkunoista?
Tästä olen samaa mieltä siinä mielessä, että veronalennuspolitiikka oli osittain vastuutonta (noususuhdanteessa). Muistatko muuten myös, mikä suurista puolueista ajoi niitä veronalennuksia innokkaimmin?
Daespoo kirjoitti:
Keskusta vastustaa tätä ideologista syistä, samaten Persut ja KD. Taloudellisista syistä näitä ei vastusteta, käsittääkseni (tai ne on vain verhottu taloudellisilla syillä).
Toki itsekin vastustan etupäässä muiden kuin taloudellista syiden perusteella. Mutta kun ne taloudelliset hyödytkin ovat kyseenalaisia jopa valtionvarainministeriön omien laskelmien perusteella:
Kotihoidontuen leikkaamiselle ei löydy perusteita - Blogit - Verkkouutiset
Palataan muuten nyt siihen Paul Krugmaniin. Hän on käsitellyt tätä työvoiman tarjonnan lisäystä yhdysvaltalaisessa kontekstissa teoksessaan The Conscience of a Liberal. Siinä hän puhuu maahanmuuton vaikutuksesta USAn työmarkkinoille. Vaikka hän itse kannattaa liberaalia maahanmuuttopolitiikka, näkee hän ongelmia nimenomaan työntekijöiden työmarkkina-aseman kannalta siihen, että USAan tulvii työperäistä maahanmuuttoa. Työttömyyttä tämä ei suinkaan vähennä -> Vartiainenhan taisi heittää joskus, että työpaikkoja voi olla vaikka kuinka paljon, jos työvoimaa on vaan saatavilla. Eihän tämä pidä missään tapauksesa paikkansa. Toki esimerkiksi uusklassismin klassikko Milton Friedman oli sitä mieltä, että työttömyyttä ei pidäkään vähentää alle 5 prosentin, koska se vähentää kilpailua työmarkkinoilla. Suomen työvoimapolitiikan tavoite ei kuitenkaan voi olla tämä, eihän?
Daespoo kirjoitti:
Nyt virta päälle! Jos Suomessa on jokin taho joka ajaa valmiiksi pysyvässä työsuhteessa olevien etuja niin se SAK ja muu ay-liike, työllisyyden kasvattaminen on näillä esillä vain juhlapuheissa.
Nyt sitten konkretiaa. Kerro, miksi EK (ja uusliberalistiset taloustieteilijät) sitten kannattavat vuorotteluvapaajärjestelmän purkamista (ja ay-liike ei)? Sehän aivan oikeasti tarjoaa työttömille töitä ja samalla jo vakitöissä oleville hengähdystauon. Moni EK:ssa eivät varmaan kaikki toki, ajattelee myös friedmanilaisittain, ettei työttömyyden radikaali pienentäminen ole tavoiteltavaa (koska palkat nousevat, jos kilpailu työpaikoista vähenee). Eihän työnantajapuolikaan ajattele asiaa mitenkään omista etupyyteistään riippumatta minään Suomen kansantalouden kokonaisetuna (ei tee ay-liikekään aina niin, se on selvä).
Daespoo kirjoitti:
Huhhuh, Sipilä varmasti hyväksyy mainitsemasi reaaliteetit, niiden avulla hän teki itsestään miljonäärin yrittäjänä.
Eihän hän hyväksy sitä, että kotihoidontuen heikentäminen olisi taloudellinen välttämättömyys. Muutenkin näen, että Sipilä taitaa katsella asioita hyvinkin avarakatseisesti. Yrittäjyys ja talous palvelevat ihmisten hyvinvointia eikä päinvastoin. Jos olisi vain ajatellut sitä, että mahdollisimman monen pitää saada kunnolla rikastua, ei olisi puuttunut esimerkiksi osinkoverotusuudistukseen. Katsotaan nyt, kellä on väärä kuva miehestä, mutta onhan Sipilä tainnut nähdä punamullankin ihan varteenotettavana seuraavana hallitusvaihtoehtona.
Daespoo kirjoitti:
Mitäs jos Sipilän mallin sijoitukset eivät onnistu ja kasvua ei tule? Säännölliset vuositulot Sammon osingoista meni ja tilalle ei tullut mitään?
Niinhän voi toki olla, sen näkisi sitten. Tässä kohtaa luotan kuitenkin enemmän hänen yrittäjätaustaiseen asiantuntemukseensa kuin sinipunahallituksen poliittisten broilereiden.
Daespoo kirjoitti:
Ei käyty alempana, syynä ensisijaisesti Suomen riippuvuus idänkaupasta. Suomessa vedettiin ns. syväkyykky mutta pohjalta hypättiin paljon korkeammalle kuin Ruotsi. Suomen malli aiheutti yksilötasolla paljon syvempiä ongelmia kuin Ruotsin kuminauha-keynesiläisyys mutta kansantalouden tasolla Suomi otti paljon suuremman loikan kuin Ruotsi.
Ruotsi säilytti paremmin hyvinvointivaltiomallinsa kuin Suomi, taisi työttömyyskin olla alempi. Talouspolitiikalla on aina eettinen ulottuvuutensa. Toki Ruotsissa on omat ongelmansa.