Talouskasvu hyödyttää 90% väestöstä. Siitä rikkaasta mersumiehestä (joka muuten maksaa ökymersustaan vitusti enemmän kuin vuosi sitten) aina normiduunariin, opiskelijaan ja työttömään asti. Osaa hyötyy suoraan, osa välillisesti.
Vanhukset pitää hoitaa, se on selviö. Kysymys on siitä miten se tehdään. Jos nyt ei tehosteta toimintaa, lasku kasvaa ekspotentiaalisesti tulevaisuudessa kun hoidettavia enemmän ja enemmän. Jos nyt lyödään fyrkkaa vitusti vanhuksiin niin se on jostain pois jatkosta. Mistä?
Taitavasti väität, että nykyinen materialistinen yhteiskunta toimisi kuin pienen kansaneläkkeen kanssa operoiva mummo. Päättely johtaa kokoomuslaiseen (ja sailaslaiseen) kehään, jossa perustellaan aina vain uudestaan, kuinka tietyt ratkaisut ovat välttämättömiä tulevaisuuden "kakun kasvattamisen" vuoksi. Siten terveydenhuoltoon ei investoida tarpeeksi koskaan.
Edelleen kysyn, mitä varten se "kakku" on. Terveydenhuolto ja poliisi ovat jonkinasteisessa kriisissä. Samaan aikaan keskimääräinen materiaalinen hyvinvoimme vain kasvaa, missä on vika? Yrität täysin sivuuttaa sen, että hallitukset (myös Vanhasen punamulta) ovat aivan tietoisesti päättäneet panostaa tiettyjä ryhmiä hyödyttäviin veronalennuksiin. Julkiset palvelut ovat vastaavasti jääneet retuperälle. Milloin on varaa panostaa esimerkiksi vanhustenhoitoon, jos ei nyt?
RuuhkaTukka kirjoitti:
Taloudellinen kasvu on kapitalistisen talouden ylläpidossa keskeinen voima. Miksi näin? Koska kaikkien kapitalististen talouksien tuotannosta merkittävä osa on riippuvaista investoinneista. Nämä investoinnit taas on tehty, jotta voidaan tehdä lisää voittoa kasvavassa taloudessa. Poistamalla taloudellinen kasvu, esimerkiksi päättämällä että tällä hetkellä vallitseva hyvinvointi riittää, johtaisi valtavaan työttömyyteen ja bruttokansantuotteen pienenemiseen. Miksi näin? Koska investoinneista kannattaisi tehdä vain korvausinvestoinnit. Uusien rakennusten, tehtaiden, kauppojen, ym. perustaminen ei olisi kannattavaa ilman alati kasvavaa taloutta. Näin ollen, niiden suomalaisten työpaikat lopetettaisiin, jotka työskentelevät uusinvestoinneista riippuvaisilla aloilla. Tällaisia olisivat mm. merkittävä osa metallimiehistä, rakennusmiehistä, insinööreistä, arkitehdeistä ja niin edes päin. Näiden ihmisten työttömyys vähentäisi kulutuskysyntää, joka taas aiheuttaisi ongelmia uusinvestoinneista riippumattomilla aloilla. Seuraisi uusia irtisanomisia mm. kaupan alalla. Nämä irtisanomiset vähentäisivät kulutuskysyntää entisestää, jolloin talous ajautuisi todella synkkään lamaan. Tämän takia taloudellista kasvua tarvitaan. Se on nykyisen hyvinvoinnin säilyttämisen ensimmäinen ja tärkein vaatimus.
Niin, tämähän on suoraan kuin kansantaloustieteen oppikirjasta. Se että markkinatalouden tarvitsee koko ajan kasvaa Euroopan parhaalla vauhdilla hyvinvoinnin säilyttämiseksi, on menneisyyden yhteiskunnan jäänne. Jos nyt ajatellaan, vaikkapa ilmastonmuutosta, niin se asettaa jo rajansa loputtomalle kasvulle. Uusinvestoinnista riippuvilla aloilla on "pakko irtisanoa, jos investointeja ei tehdä"? Eihän se ole luonnonlaki, vaikka raimosailakset hyppisivät kuinka. Eivät ne investoinnit kokonaan pysähdy, jos taloudellinen kasvu hiipuu. Mietipä, kuinka paljon talous on kasvanut vaikkapa 30 viime vuoden aikana ja kuinka paljon siinä siis jo nykyisellään pyörii rahaa. Yrityksen on oltava toki kannattava toimiakseen, mutta miksi voiton pitäisi koko ajan suurentua? Tässä on kyllä ongelma: pörssiyhtiöillä ei ole vastuuntuntoa yritystään ja työntekijöitään kohtaan. Siksi vastuullista pienyrittäjyyttä pitää kaikin keinoin edistää.
Kun puhutaan taas ihmisten hyvinvoinnista, niin jopa EVAn kyselyissä on saatu tuloksia, joiden mukaan ihmiset lyhentäisivät mieluummin työaikaansa, kuin nostaisivat korkeampaa palkkaa. 1950- ja 60-luvulla nopea taloudellinen kasvu hyödytti kiistatta yhteiskunnallista hyvinvointia, tekeekö se sitä nyt? Keskiluokan materiaaliset tarpeet on tyydytetty. Eikö talous ole ihmisten hyvinvointia varten?