Designer kirjoitti:Hän kuitenkin kertoi oppineensa ne RUK:ssa
Juuri niin.
Designer kirjoitti:Hän kuitenkin kertoi oppineensa ne RUK:ssa
No sitten oli aika hölmö kaveri tietyllä tavalla. Hyvä, ettette palkanneet.Yläpesä kirjoitti:Juuri niin.
Designer kirjoitti:No sitten oli aika hölmö kaveri tietyllä tavalla. Hyvä, ettette palkanneet.
Olin keväällä työpaikkani rekrytointiryhmässä ja minulla ilo ja kunnia saada sanoa painava sana kahden loppusuoralla olleen insinöörikandidaatin välillä. Molemmilla ihan OK paperit ja kiinnostus tehtävää kohtaan, jossa johtamismomenttiakin tarvitaan. Toinen lateli haastattelussa liukuhihnalta RUK:ssa oppimiaan kliseitä ja mottoja ja haki raadin miespuolisilta jäseniltä hyväksyntää. Valinta hänen raakkaamisestaan oli helppo. Paikka meni sille toiselle, joka ei edes ollut käynyt armeijaa, kun se jälkeenpäin tuli puheenaiheeksi.
Viljuri kirjoitti:Tuosta saisi sen käsityksen, että annoit sivuseikkoihin kohdistuvien mielipiteidesi ohjata rekrytointiprosessia.
Yläpesä kirjoitti:Höpsistä. Miten tämä tilanne eroaa siitä tässäkin ketjussa hehkutetusta tilanteesta, että kahden tasaväkisen hakijan kohdalla päätetään ottaa toinen, jolla on RUK-paperit? Miksi yleisessä käytössä olevasta taustatekijästä tuleekin äkkiä henkilökohtainen sivuseikka, kun se nähdään toisesta näkökulmasta?
Pidä vain juridiikat taskussasi.
Yläpesä kirjoitti:Höpsistä. Miten tämä tilanne eroaa siitä tässäkin ketjussa hehkutetusta tilanteesta, että kahden tasaväkisen hakijan kohdalla päätetään ottaa toinen, jolla on RUK-paperit? Miksi yleisessä käytössä olevasta taustatekijästä tuleekin äkkiä henkilökohtainen sivuseikka, kun se nähdään toisesta näkökulmasta? Jos haluaa korttia käyttää, pitää varautua siihen, että joskus sitä käytetään sinua vastaan. Pidä vain juridiikat taskussasi.
ervatsalo kirjoitti:Niin, armeijassa näkee pääasiassa yhteiskuntakelpoisen miesväestön läpileikkauksen.
Ne jotka eivät läpikäyvät sivarin tahi muun mukautetun järjestelmän, liikkuvat joko siinä rajapinnassa tahi harmaalla alueella.
Vekurinen kirjoitti:No jos mietitään asiaa, niin jonkinlaisen johtajakoulutuksen (oli se sitten hyvä tai huono) läpikäyminen tuntuu hiukan oudolta raakkausperusteelta, jos kyseessä on tehtävä, jossa sitä johtamismomenttia tarvitaan. Varsinkin silloin, kun rekrytoija suhtautuu avoimen kielteisesti ko. koulutusta järjestävään instituutioon.
varjo kirjoitti:Eli ihan noin täysin puolueettomasti on todettava, että täysin johtamiskokemattomaan kilpailijaan verrattuna päätös olla välittämättä johtamiskokemuksesta
varjo kirjoitti:Se miksi RUK:n käynti on taas hyväksyttävissä valintaeduksi, johtuu juuri siitä, että RUK tuo edes jotain johtamiskokemusta verrattuna sellaiseen ihmiseen joka ei RUK:ta käy.
Ja itsehän olet Yläpesä sanavalinnoillasi tuonut ilmi alemmuudentunteesi ja väheksyntäsi reserviupseereita kohtaan, joten on perusteltua olettaa, että päätöksessäsi oli mukana jotain henkilökohtaista.
Yläpesä kirjoitti:Kuka on väittänyt että tällaista asetelmaa on edes ollut? Tuliko jälleen kiire lähteä psykologisoimaan ja tekemään omia päätelmiään kuviteltuun tilanteeseen? Se sinun puolueettomuudestasi.
Jos tuo johtamiskokemus on vääränlaista, se katsotaan hakijalle haitaksi, koska kyseiseen organisaatioon ei haluta armeijakulttuurin kyllästämää johtajuutta. Tällöin jopa ilman johtajakokemusta oleva katsotaan paremmaksi. Häntä ei tarvitse poiskouluttaa jo oppimastaan. Pelkkää kustannuslogiikkaa.
Jos olet muussa älyllisessä tuotannossasi yhtä heikko kuin psykologisoinnissasi niin vilttiketju kutsuu.
varjo kirjoitti:No antamasi informaation perusteella tein tämän päätelmän, ottaen samalla huomioon viestihistoriasi.
Yläpesä kirjoitti:Taaskaan sinulla ei ollut mitään asiaa muuta kuin jatkaa henkilökohtaisten motiivien päätöntä arvailua, jotka jo itsekin totesit menneen metsään. Suits you. Tyypilliseen aliupseerihenkeen sopivasti yrität tästäkin tehdä auktoriteettikisan kummalla on pitempi, vaikka olen kiinnostunut vain asioista. En tippaakaan nettisaivareesta nimeltä varjo ja hänen reaalisesta minästään näppäinten takana.
Yläpesä kirjoitti:Tyypilliseen aliupseerihenkeen sopivasti yrität tästäkin tehdä auktoriteettikisan kummalla on pitempi, vaikka olen kiinnostunut vain asioista.
Yläpesä kirjoitti:Paino sanalla "jonkinlainen". Koulutusta on hyvää, huonoa ja siitä väliltä, adekvaattia ja epäadekvaattia kyseiseen organisaatioon jne. Kaikenkarvaisia johtajakoulutuksia voi hakea sieltä täältä ja niistä saa hienoja diplomeja. Jos rekrytointi olisi pelkkää koulutustodistusten määrän arvioimista, homma olisi viivottimella hoidettavissa. Rukin johtajakoulutus on epäkuranttia nykyisiin työyhteisöihin. On esitetty argumentteja että jopa päiväkodin hoitajista ja kotiäideistä saadaan parempia, tuloksellisempia johtajia kuin rukkilaisista. En ole tuosta täysin omaa kantaani lyönyt lukkoon.
mjr kirjoitti:mutta se oikeastaan on argumenttinikin: näin kompleksista kokonaisuutta ei voi pakottaa yksinkertaiseksi mustavalkoisuudeksi. Ja vaikka onkin ehkä epäreilua, ja ehkä irrelevanttia, aprikoida henkilökohtaisia tarkoitusperiä niin kyllähän sitä tulee tehneeksi, kun huomaa muuten älyllisesti haastavasta kirjoittajasta suhteellisen yksinkertaisen ja yksioikoisen tendenssin.
mjr kirjoitti:Ehkä niin on, että on jokin "tyypillinen" aliupseeri- tai RUK-henki, mutta siitä olen varma ettei se ole kokonaisuudessaan niin totaalisen negatiivinen kuin annat ymmärtää.
Tarkkailin aika paljon kanta-upseereita omana varusmiesaikanani, ja päädyin useimpia ihailemaan, vaikka olivatkin hyvin vastakkaista ihmistyyppiä kuin mitä itse, ja ehkä tietyllä tavalla henkisesti kapea-alaisia. Heissä oli tiettyä käytännöllistä päättäväisyyttä ja myöskin jonkinlaista palvelushenkeä, jota ei osannut pitää negatiivisena.
Varmasti voi olla että tälläiset anekdotaaliset kokemukset eivät anna luotettavaa kokonaiskuvaa, mutta se oikeastaan on argumenttinikin: näin kompleksista kokonaisuutta ei voi pakottaa yksinkertaiseksi mustavalkoisuudeksi.
Ja vaikka onkin ehkä epäreilua, ja ehkä irrelevanttia, aprikoida henkilökohtaisia tarkoitusperiä niin kyllähän sitä tulee tehneeksi, kun huomaa muuten älyllisesti haastavasta kirjoittajasta suhteellisen yksinkertaisen ja yksioikoisen tendenssin.
Mace kirjoitti:tiivistyy erinomaisesti Yläpesän ongelma: kaveri on niin pahasti oman agendansa sokaisema, ettei selvästikään kykene tarkastelemaan asiaa oikein millään tavalla objektiivisesti, mikä puolestaan heikentää uskottavuutta aika pahasti.
Vekurinen kirjoitti:Vai oletko sitten sitä mieltä, että RUKin käymisestä olisi jotain suoranaista haittaa työelämän johtamisessa?
Muistavatkohan +5 vuotta aiemmin armeijan käyneet enää mitään johtajakoulutuksestaan?
Yläpesä kirjoitti:Kyllä olen. Juuri sitä olen tässä toistanut. Joukkojen komentaminen, tahdottomien sotilaiden käskeminen ei tarjoa tämän päivän dynaamisten, tasa-arvoisten ja nimenomaan itsenäisten tiimien ohjaamiseen ja johtamiseen juuri mitään. Kriisijohtamisesta ei ole luovien ryhmien ohjaamiseen. Tämä ei silti millään tapaa ole pois siitä että Ruk-johtaminen on varmasti pätevää ja asiaankuuluvaa kriisitilanteissa ja tietenkin sotatilassa - johon se on tarkoitettukin. Sen soveltamisesta moderniin tiimiin on kuitenkin oikeasti haitallista, se on loukkaavaa, se haittaa ihmisten suhteita, estää heitä toimimasta ryhmän kannalta tuottavimmin, se vie pohjan avoimelta yhteistoiminnalta.
Yläpesä kirjoitti:Uskottavuus ei mielestäni kuitenkaan ole mikään henkilöihin palautettavissa oleva asia, vaan kyllä substanssin täytyy puhua omalla äänellään. Kovaa huutava kaveri saattaa olla rasittava mutta silti jyvällä. Symppaan esimerkiksi Jatkoajan one and only "Kivenä kengässä" -tyyppiä TOJ:a juuri tästä syystä. Rasittavan mesoamisensakin takana on yleensä jokin todellinen oivallus, totuuden siemen, vaikka se nettiyhteisön raivoisassa puristuksessa sitten helposti karkaakin hanskasta. Keskustelut Jatkoajassa ovat mielenkiintoisia sosiaalipsykologisia ilmiöitä, joissa ryhmäpaineet, suhteiden dynamiikka ja intrapsyykkiset ilmiöt esiintyvät kiehtovina todellisina ilmiöinä juuri sellaisenaan kuin ne esitetään kurssikirjoissa. Täällä näkee kuinka joukkohurmio jotain vääräuskoista kohtaan yltyy, kuinka haetaan vahvistusta ryhmän sisällä, että nyt "tuo" lynkataan, savustetaan ulos tai vain yksinkertaisesti vaietaan kuoliaaksi. Kun ruumis syntyy, yhteisö on sitten olevinaan kuin mitään ei olisikaan tapahtunut ja kukaan ei ole tehnyt tai nähnyt mitään. On ihan turha - vaikkakin suomalaiselle miehelle perinteistä - paeta omasta vastuustaan.
mjr kirjoitti:Mutta silti en pysty yhtymään äärimmäisen kapeaan asenteeseesi tässä kysymyksessä. Se tekee väkivaltaa kokemuksen monimuotoisuudelle - ja ihmiskunnan tietylle perusraadollisuudelle.
Armeija ei ole syy, se on melko puhdas seuraus, rangaistus rikoksesta.
varjo kirjoitti:Niin, huolimatta siitä, että et oikeastaan tiedä mistä puhut,
Ehkä sinulle jäi armeijassa traumaattisia kokemuksia esimiesten käskyistä,
jatkat puhumista RUK-johtamisesta vailla parempaa, tai edes minkäänlaista tietoa.
Näetkö mitään funktiota tämän paikan (jatkoaika) keskustelussa sille, että haen janalle sopivaa äärilaitaa, kuitenkin niin, että pystyn sen vielä allekirjoittamaan itsekin, ettei se ole pelkkää näytelmää? Näetkö järkeä sille, että ilman tällaista keskustelua spektri olisi pelkkä sinistä ja vihreää, pelkkää isänmaallista hyminää ja pieniä sivistyneitä varauksia silloin tällöin joihinkin yksityiskohtiin?
Viljuri kirjoitti:Mielipiteitä mielipiteiden vuoksi? Tekstiä tekstin vuoksi? Uusi sosiaalisen todellisuuden konstruktio konstruktion vuoksi?
Yläpesä kirjoitti:No ei, vaan henkilökohtaisesta asemasta nähtynä se polarisoituminen, joka liittyy kaikkeen nettikeskusteluun. Keskustelun edetessä ääripäät muodostuvat ja kristallisoituvat ja ne jotka sijoittavat itsensä näiden välille hiljenevät ja poistuvat keskustelusta. Kirjallisuudesta löytyy lisää.
Yläpesä kirjoitti:No ei, vaan henkilökohtaisesta asemasta nähtynä se polarisoituminen, joka liittyy kaikkeen nettikeskusteluun. Keskustelun edetessä ääripäät muodostuvat ja kristallisoituvat ja ne jotka sijoittavat itsensä näiden välille hiljenevät ja poistuvat keskustelusta. Kirjallisuudesta löytyy lisää.