Kirjoitin, että suurin epävarmuus poistui ja se on täysin eri asia kuin ettei olisi edelleen suuriakin epävarmuuksia. Maaliskuussahan oli pahempi paniikki kuin finanssikriisissä ja kurssit painettiin aivan lattiaan. Tätä ylilyöntiä paikataan koko ajan, kun huomattiin ettei maailma lopu tähän koronaan. Viime viikkojen uutiset ovat pääosin olleet positiivia ja tukevat normaalia vuotta 2021.
Esimerkiksi USA:n työttömyysraportti tuli viime viikolla, joka kertoi työttömyyden nousseen nopeasti yli 15 % tason. Lähtötaso 4 % tienoilla. Raportti ei sisältänyt vielä huhtikuun loppua ja toukokuuta, jolloin tilanne on edelleen pahentunut. Työttömyyden odotetaan edelleen pahenevan kesää kohti ja mahdollisesti ylittävän 1930-luvun suuren laman aikaisen ennätyksen 25 %.
Credit Suissen pääekonomisti kuvaili työraporttia kenties USA:n historian synkimmäksi makroekonomiseksi raportiksi.
Pörssi reagoi raporttiin nousulla. Dow Jones kohosi useita satoja pisteitä.
Tämän voi selittää sillä, että työpaikkojen menetys oli leivottu pörssikursseihin jo siinä maaliskuun romahduksessa. Ja kun työraportti tuli julki, niin se oli helpotus markkinoille, kun ei ollutkaan tuon pahempi, ja vahvisti uskoa että kyllä ne työpaikat tulee takaisin syksyllä.
Uskoo ken tahtoo. Eihän ne työpaikat tule takaisin tänä vuonna. USA:n työttömyys ei varmaan laske uudelleen 4 % tänä vuonna. Epävarmaa on, josko ensi vuonnakaan. Joku J. P. Morganin investointipäällikkö arvioi että voi kestää 10-12 vuotta saada kaikki kriisissä kadonneet työpaikat takaisin.
Ennemmin selitän tämän pörssin ja sijoittajien mielendynamiikalla. Sijoittajat ovat yleensä optimistisia ja lisäksi alla on pitkä ja tuottoisa nousukausi, josta on henkisesti vaikea luopua. Joten maaliskuun romahduksen jälkeen pörssi pyrkii nopeasti palaamaan siihen tuttuun ja turvalliseen nousukäyrään, ja sivuuttaa uhmakkaasti makroekonomian indikaattorit, jotka kertovat että vielä pitää laskea.
Se on kuitenkin ennenaikaista, samoin kuin Trumpin näkemä positiivinen kehitys koronatilanteessa. Jossain vaiheessa se todellisuus lyö sitten märällä rätillä kasvoille niin että pörssitkin huomaa.
Ja tätähän on tapahtunut aiemmissakin kriiseissä, että pörssit ovat silloin hyvin heiluvaisia ja voivat intoutua pitkiinkin ylämäkispurtteihin vastoin yleisesti huononevia talousuutisia. Joten ei sikäli mitään uutta, ja jos jossain välissä taas lasketellaan lähelle (tai alle) maaliskuun pohjalukemia, niin ei pitäisi tulla yllätyksenä kenellekään.