Nesteen osakkeen kanssa on itsellä pitkä historia. Ostin osaketta elokuussa 2007, ja siitä asti on Neste aina löytynyt salkusta. Silloin hinta-ankkuroin mielessäni Nesteen kurssia siten, että alle 20 euron kurssilla Neste olisi hyvä ostos, mutta sitten kantti petti ja ostin osaketta reilulla 24 eurolla, eli split-korjattuna nykykurssissa reilulla 8 eurolla. Neljän vuoden päästä sijoitus oli 75 % tappiolla ja aika lailla unohduksissa salkun pohjilla. Siihen aikaan kyllä melkein sijoitus kuin sijoitus oli yhtä pahasti tappiolla. Koska osaketta oli salkussa, tuli firmaa kuitenkin seurattua sen verran, että loppuvuodesta 2013 huomasin Nesteellä olevan hyvä boogie päällä ja ostin vuoden päätteeksi Nestettä ihan reiluhkosti lisää, vaikka kurssi olikin tullut parissa vuodessa jo yli 100 % ylös. Itse asiassa yli kolminkertaistin omistukseni silloin ja samalla sain keskihintaa alennettua sen verran, että sai realistisen näkymän siihen, että positio voisi joskus nousta jopa voitolle. Tämä onkin sijoitusurani harvoja onnistuneita khattauksia. Tästä oppineena koitan muistaa, ettei pidä khatata pelkästään hinnan laskun takia, vaan vain, jos firmalla alkaa oikeasti mennä paremmin.
Loppuvuodesta 2014 harrastin verosuunnittelua. Halusin myydä jotain tappiolla olevaa, ja kohteeksi valikoituivat vuonna 2007 ostamani Nesteen osakkeet. Tämä osoittautui huonoksi valinnaksi tavalla, jota en silloin osannut aavistaa. Tarkoitus ei ollut keventää omistusta Nesteessä, ja ostinkin yhtä paljon osakkeita takaisin kuin olin myynyt, tosin kurssi ehti tällä välillä karata pari euroa korkeammalle, mutta tämä ei ollut se kalliiksi käynyt aspekti tässä.
Keväällä 2015 alkoi jo vähän huimata Nesteen kurssinousun kanssa ja olin todella lähellä painaa laitaan koko omistukseni. Olin ihan kahden vaiheilla, että painanko myyntinappulaa vai en. Syksyllä sitten harmitti, etten ollut myyntinamiskaa painanut, kun kurssi tuli neljänneksen alas. Osin tämän takia sitten alkuvuodesta 2016, kun pörssit muuten kyntivät syvällä, mutta Neste oli toipunut takaisin kevään 2015 hintoihin ja ylikin, sekä oli salkkuni suurin sijoitus, korjasin virheen ja myin vähän yli puolet Nesteen osakkeistani. Samalla allokoin loput Nesteen osakkeeni mielessäni pitkään salkkuun ikiholdiin. Tässä kun sai voitot lukittua ja sijoituksen paino keveni roimasti, oli loput Nesteen osakkeet helppo taas unohtaa salkkuun.
No tuostahan kurssi tuli sitten muutamassa vuodessa vielä aika monta sataa prosenttia ylös, mutta mielessään "ikiholdiin" siirretyistä osakkeista oli helppo pitää kiinni, varsinkin kun olin jo aiemmin keventänyt reilusti nousun päälle. Monta kertaa ajattelin, että nyt varmaan voisi muuten myydä osan osakkeista pois, ellen olisi tehnyt niin jo aiemmin. Ja ennen kaikkea, jos en olisi myynyt vuonna 2007 ostamiani alkuperäisiä Nesteen osakkeitani verotappioina jo vuonna 2014. Ne osakkeet kun olisivat olleet erinomaista myytävää 2020-luvun taitteessa, kun olisi saanut 40 % myyntihinnasta hankintameno-olettamaan, mutta ei tosiaan tullut mieleenkään silloin vuonna 2014, että näiden yli seitsemän vuoden omistuksen jälkeen tappiolla olevien osakkeiden kanssa voisi kohta päästä hyödyntämään kymmenen vuoden omistuksen jälkeen avokätistä hankintameno-olettamaa. Tämän takia sitten vuosilta 2013 ja 2014 peräisin olleista lopuista Nesteen osakkeistani pidinkin kaksin käsin tiukasti kiinni, kun enää ei tarvinnut montaa vuotta odottaa, että kymmenen vuotta tulee omistusta täyteen. Että näiden kanssa nyt ainakin pidetään kymmenen vuoden omistus tiukasti maalilinjana, kun salkusta kerrankin löytyy jotain satoja prosentteja voitolla olevaa, joilla maalilinja on jo nähtävissä. Ja vaikka joulukuun 2013 lopussa ostamistanikin Nesteen osakkeista suurimman osan erehdyin myymään jo tammikuussa 2016, tuli ensimmäiselle erälle kuitenkin kymmenen vuotta nyt vuodenvaihteessa täyteen. Nyt on vaan kurssi niin "alhaalla", ettei voi myydä, vaikka en ole firmasta ollut enää pariin vuoteen kovin innostunut. Olisihan se kaksin-kolminkertaisella kurssilla myydessä ollut kannattavampaa, vaikka veroihin olisikin mennyt varmaan enemmän, mitä enää on koko jäljellä oleva omistuksen arvo. Varsinkin, kun vuonna 2021 kuitenkin sen verran onnistuin myymään voitollakin olleita positioita, että kaikki lisämyynnit olisivat menneet 34 % verolle. Mutta silti olisi kannattanut myydä ja ottaa jättiverot maksuun.
Ja jos en olisi elokuussa 2007 ostanut Nestettä, en olisi luultavasti ostanut myöhemminkään, koska firma osui vuonna 2013 tutkaani ainoastaan siksi, että sitä oli jo salkussa, eli se osoittautui hyväksi ostokseksi, vaikka valahtikin välillä 75 % tappiolle. Ei ole kyllä toiste osunut kohdalle, että mikään muu osake olisi yhtä syvältä tullut yhtä hyvin ylös.
Nyt olen syksystä asti himoinnut salkkuun Hexistä lähinnä Wärtsilää, mutta en ole onnistunut ostamaan. Tänään yritin vielä hätäpäissäni tehdä aamuhuutarissa vaihdon myymällä Lindexin ulos ja ostamalla Wärtsilän sisään. Lindex meni kaupaksi, mutta Wärtsilää en ollut lähelläkään saada ostettua. Ja sitten Lindexin rapsaa paremmin pureskeltuani ostinkin sen osakkeet iltapäivällä takaisin 4 % halvemmalla kurssilla. Eli käytännössä sain ikään kuin 4 % osingon siitä, kun salkussa on edelleen yhtä monta osaketta kuin eilen, mutta käteistä on enemmän. Tosin eiköhän Lindex hae lähipäivinä vauhtia vielä ainakin 2,85:stä asti ja kesällä ehkä alempaakin, mutta onhan siinä positiivisia mahdollisuuksia lähitulevaisuudessa velkasaneerauksen lopun häämöttäessä horisontissa.