koukou kirjoitti:
Kysytäänpä täältä hieman vinkkiä, eli jos minulta löytyisi n. 1000€ ylimääräistä ja haluaisin sijoittaa sen esim. osakkeisiin tai rahastoihin niin mistä lähteä liikkeelle? Mikä olisi fiksuin tapa edetä asiassa? Ja riittääkö tuo 1000€ mihinkään kannattavaan sijoitukseen?
Pitäisi tietää riskinsietokykysi ja tuottovaatimuksesi lisäksi sijoituksen aikahorisontti. Rahastoja onkin jo hehkutettu, mutta niiden kuluista ei ole mainittu mitään. Tuollaisella kertasijoituksella rahastot tulevat usein erittäin kalliiki verrattuna suoriin osakesijoituksiin.
Osakkeita voi ostaa myös yksittäiskappaleina, eli se etteikö raha riittäisi pörssierään ei ole mikään este. Osakkeita on ostettava pörssierällä jaollinen oleva määrä TAI pörssierää pienempi määrä. Jos pörssierä on 100, niin voi ostaa n*100 osaketta "kerrallaan" TAI <100 osaketta, esim: 500 osaketta tai 27 osaketta.
Nuo alle pörssierän kokoiset määrät vain toteutuvat hitaammin, koska pitää löytyä vastaavia vajaita pörssieriä ostavia toimeksiantoja. Minä olen useasti ostanut vajaita pörssieriä ja aina on kyllä oston ja myynnin saanut toteutumaan päivässä. Ehkä jotain vähän vaihdettua (Nordic Aluminium esim. ) ei kannata ostaa alle pörssierää. Mitä suurempi vaihto osakkeella sitä helpommin ja nopeammin osakkeista pääsee eroon, tai niitä voi ostaa.
Jos tuo 1000e on "pelirahaa", joka voi pahimmassa tapauksessa heikentyäkin, niin suosittelen tutustumaan warrantteihin, ovat johdannaisia, joilla saa hurjan vipuvaikutuksen tuottoihin. Esimerkkiä pukkaa taas:
Jos odotat, että Nokia (tai Nasdaq-indeksi) nousee lähiaikoina, niin ostat ostowarrantteja ko. kohteille. Sitten katsot vaikka viikon ja huomaat, että Nokia on noussut 5% (tai Nasdaq 4%), niin warranttisi arvo onkin noussut noin 30%! Riippuen riskinottohalusta, voi jopa päivässä tuplata pottinsa, kun se Nokia (tai Nasdaq) nousee vaikka prosentin.
On myös olemassa myyntiwarrantteja, joiden arvo nousee, jos Nokian (tai Nasdaqin) arvo laskee. Eli "pörssiromahduksessakin" voi tehdä tuottoa.
Tietenkin tuo hurja vipuvaikutus toteutuu myös toiseen suuntaan, eli tappiota voi tulla helposti paljon.
Nokian lisäksi on useita muitakin osakkeita, joista on olemassa warrantteja. Samoin Nasdaqin lisäksi on olemassa muitakin indeksejä, joista on olemassa warrantteja.
Rahastot yleensä seuraavat aika tarkoin kohdemaansa pörssin yleisindeksiä, vaikka Venäjä-rahasto RTF:ää ja Suomi-rahasto OMHEXiä ja "Saksa"-rahasto DAXia. Onhan se hienoa, kun indeksi nousee ja rahaston arvo nousee. Mutta jos olisi laittanut vaikka DAX-warranttiin rahansa eikä rahastoon, niin joku 10% kuukausinousu voisi olla helposti 400%:n kuukausinousu!
Jos pelkää, ettei ehkä uskalla laittaa rahaansa likoon tuollaiseen, niin on olemassa ETF:iä, joilla ostetaan esim. jotain tiettyä indeksiä ikään kuin pörssistä. Tällä ETF-osuudella saa ko. indeksin tuoton ilman markkinariskiä. Eli about saman tuoton saa RTF:ään sijoittavalla ETF:llä, kuin venäjä-rahastolla. Ainoa vaan, että ETF:ien palkkiot ovat minimaaliset verrattuna rahastopalkkioihin. Lisäksi ETF:iä voi ostaa koska vaan ja myydä koska vaan ilman mitään ikäviä viiveitä, jotka ovat tuttuja rahastopuolelta.
Tässä hieman ETF:ien hinnoista:
"Eurooppalaisten indeksiosuusrahastojen vuotuisten hallinnointipalkkioiden keskiarvo (2003) oli 0,483 %. Sama luku vuonna 2003 aktiivisesti hoidetuille rahastoille oli 1,62% ja perinteisille indeksirahastoille 1,20% (Fitzrovia). Aktiivinen salkunhoito tarkoittaa, että rahastosalkun arvopaperiomistukset määräytyvät salkunhoitajan harkinnan mukaan."
Lisätietoa warranteista:
http://www.handelsbanken.se/shb/inet/IStartSv.nsf/Frameset?OpenView&id=Z_Warranter_Fin
Lisätietoa ETF:istä:
http://eqonline.fi/docs/eq/ETF_P.ppt
(uskaltaa avata tuon powerpoint-tiedoston)