On ollut kyllä erikoinen sijoitusvuosi. Toisaalta todella paljon "saavuttamattomia voittoja", kun en käytännössä mitenkään hyödyntänyt koronakuoppaa ja myös hypeosakkeissa (ennen kaikkea vety) olen paljon maltillisemmin mukana, mitä haluaisin. Ja vaikka korona vei kolmessa viikossa kolmasosan salkun arvosta, niin nyt vuoden lähestyessä loppuaan Nordnetin salkku näyttäisi olevan vuoden alusta silti hiukan yli 50 % plussalla. Kokonaisuutena kyseessä on kevyesti 15-vuotisen sijoitusurani ylivoimaisesti tuottoisin yksittäinen vuosi. Aivan yllättäen kävi lopulta niin, että piti siirtyä loppuvuodesta Nordnetissä jo private banking -asiakkaaksi.
Mitä hypeosakkeisiin tulee, niin tähän vetyjunaan sentään uskalsin edes jollain tavalla hypätä kyytiin, kun viime vuosien lukuisia muita vastaavia tilaisuuksia olen useammin vain seurannut vierestä tai näön vuoksi hiukan kuorinut kermaa kakun päältä (nettikasino-osakkeiden hype, sormenjälkitunnistimien valmistajien hype, kannabisosakkeiden hype, bitcoinmania jne). Näissähän aina tuntuu siltä, että on jo myöhässä, kun itse huomaa hypen, mutta hyvin aina ehtii kyytiin, kun vaan toimii välittömästi enempiä miettimättä. Ja tätä olin vieläpä odottanut monta vuotta, että seuraava kupla puhallettaisiin cleantech-alan firmoihin.
Vuoden paras sijoitukseni tuleekin tuolta vetypuolelta, kun heti vuoden alkajaisiksi ostamani Plug Powerin osakekurssi on kiihdyttänyt loppuvuodesta juuri sopivasti, että sijoitus ehti dollarin heikentymisestä huolimatta euroissakin 10-kertaistua hankintahintaani verrattuna ennen vuoden loppua. Saa nähdä millaisella arvostuksella tästä joskus osaa luopua. Salkun kulmakiviosakkeista sitten Neste ja Revenio ovat jälleen tänäkin vuonna nousseet erittäin vahvasti. Näistäkin kyllä molemmista myin jo kauan sitten "puolet pois" – saavuttamattomia, saavuttamattomia! No, itse asiassa olin v. 2015 todella lähellä myydä kaikkikin Nesteen osakkeeni, mikä olisi ollut jälkikäteen katsoen isompi virhe kuin kaikki pieleen menneet sijoitukset yhteensä. Viime vuosien loppumattomalta tuntuvan nousun isoin oppi onkin ollut oppia pitämään kiinni salkun parhaista osakkeista. Suomalaisethan tutkitustikin tykkäävät ostaa laskevia lappuja ja myydä nousevia, kun kannattaisi tehdä juuri päinvastoin.
Näyttää tosiaan siltä, että tänä vuonna salkun tuotto hakkaa jopa Nasdaq-indeksin ja Hex-indeksin nyt on varmaan jo vuosikausien ajan löylyttänyt jokainen, joka on vain osannut pitää alipainossa eräitä indeksin suurimpia yrityksiä (mm. Nokia, Nordea ja Telia). Itseltäkin kyllä löytyy Nordeaa ja jopa Teliaa ihan reiluhkosti ja Nokiallakin olen aikoinaan turskaa tehnyt, eli näitäkin kärsii omistaa ja voi silti hakata indeksin mennen tullen – jos nyt indeksiä haluaa jonkinlaisena vertailukohtana pitää – mutta juju on omistaa myös jotain muuta, kun indeksisijoittajalla on lähinnä vain näitä. Toki Helsingin pörssi on viime vuosina kai ollut ihan poikkeuksellisen surkea siinä, miten heikosti moni pörssin suurimmista yrityksistä on kehittynyt yleisesti markkinaan verrattuna.
Todella mielenkiintoista nähdä miten markkina jaksaa kehittyä alkavana vuotena. Loppuvuosihan on perinteisesti momentum-osakkeiden aikaa ja ne ovat nyt marras-joulukuussa olleetkin aivan poikkeuksellisen kuumia, niin kuin hype-aikoina yleensä ovatkin. Tammikuun pitäisi sitten tilastojen mukaan olla vastaavasti pienyhtiöiden kuukausi. Lisäksi edellisen vuoden heikoimmin kehittyneet osakkeet perinteisesti rekylöivät vahvasti tammikuun alussa. Eli noihin tilastollisiin anomalioihin voisi vielä yrittää jotain peliliikkeitä kehitellä ennen vuodenvaihdetta. Tältä vuodelta on toki vaikea löytää noita heikosti kehittyneitä osakkeita – ja ne harvat tuntuvat ehkä jo vähän turhan sakeilta firmoilta omistaa edes swingailuun.