hege

Jäsen
Vetypuolellakin on vaihtoehtoja ainakin tuotanto ja toisaalta mahdolliset käyttäjät, jotka tietysti osittain varmasti samoja. Energiayhtiöillä voisi ajatella olevan mahdollisuus ainakin seuraaviin:
  • Nostetaan sähkön hintaa tuottamalla vetyä silloin kuin markkinoilla on ylitarjontaa sähköstä (eli shkö halpaa). Parhaassa tapauksessa vedyntuottamiseen käytetty sähkö on itsessään jo CO2 vapaata.
  • Käytetään olemassa olevaa kaasuturbiinifleettiä "saasteettomaan" sähkö ja lämmön tuotantoon em. tilanteessa tuotetun ja varastoidun vedyn avulla peak-load tilanteessa
  • Konvertoidaan olemassa olevaa kaasuturbiinifleettiä vedylle (onnistuu vain niille toimijoille joilla olemassa riittävä osaaminen) ja tarjotaan palvelua 3rd party markkinoille
  • Myydään "ylijäämä" sähköllä tuotettu vety muille osapuolille (polttoaineeksi autoihin tms.)
Vedyn arvoketjussa lienee monta eripistettä missä voi hypätä sijoittamaan ja aina voi löytyä joku joka brändää tuotteensa paremmin kuin muut eli tuottaa vaikka vetyautojen Tesloja ja nämä varmasti parempia sijoituksia kuin vaikka vedyn tuottamiseen keskittyvät firmat mutta toisaalta yhtälailla vaikeampia löytää.
 

Kimmo_Ahteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Olen käsittänyt että vetyä tehdään enimmäkseen maakaasusta (fossiilinen). Jos sitä tehdään vedestä, siihen tarvitaan melkoinen määrä sähköä. En ymmärrä mikä tässä on se pihvi.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Vety on tosiaan nyt melkoisen hypetetty. En ole itse mukana, kun en oikein osaa arvioida yhtään, että kannattaisiko. Todennäköisesti kannattaisi, mutta onko tuo osakkeiden nykyhinta järkevä vai ei? Kun en tiedä, niin en ole lähtenyt mukaan.

Energiatekniikan saralta salkussani on tuttua ja turvallista Fortumia sekä sitten mahdollista tulevaisuuden nimeä, Golar LNG:tä. Ensimmäinen on turvallinen osinkokone ja silti todennäköisesti edelleen reippaasti aliarvostettu. Jälkimmäinen taas riskisijoitus, jossa uskon kuitenkin olevan suuren potentiaalin. LNG kun tulee hyvin todennäköisesti olemaan todella merkittävä siirtymäkauden energiamuoto matkalla kohti vetytaloutta.
 
Hö.

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kun puhutaan sähkön tuotannosta tai energiasta yleensä, niin pitää ymmärtää että pystymme hyödyntämään ympärillämme olevasta energiasta vain häviävän pienen murto-osan. Esim sähkön säilyttämisessä tai siirtämisessä on suurta hävikkiä. Kyse ei siis ole niinkään siitä, että energian tuottaminen olisi vaikeaa vaan siitä, että se on usein väärässä paikassa tai väärässä muodossa. Vedyn avulla voisimme pystyä hyödyntämään osan tästä energiasta, mikä ei nyt onnistu. Otan nyt muutaman esimerkin, jotka eivät välttämättä ole kovin hyviä, mutta voivat auttaa ajattelua.

Ensinnäkin tietyillä alueilla maailmassa on saatavilla reilusti geotermistä lämpöä, jota varmasti voitaisiin hyödyntää paremmin. Esim Islannissa valmistetaan alumiiniä, johon tarvitaan runsaasti energiaa, sillä siellä sitä on saatavilla edullisesti. En tiedä voitaisiinko Mika Anttosen poraamista harrastaa tehostamaan toimintaa tuollaisilla alueilla, mutta luulen että parinkymmenen vuoden päästä tiedetään.
Myös ydinvoimaloiden käyttämisessä syntyy reippaasti hukkalämpöä. Voi olla että vedyn muodostaminen olisi liian riskaabelia ja sen käyttäminen kaukolämpöön olisi kannattavampaa versus meren lämmittäminen, mutta anskattoo nyt miten kehitys kehittyy.
Viimeisenä ja ehkäpä vähäisempänä on tuo aurinko. Sehän on suhteellisen riittoisa lähde, mutta ilmakehä syö tehoja. Siinä vaiheessa kun avaruusmatkailu alkaa olemaan lähempänä, niin en tiedä voitaisiinko vetyä tuottaa ilmakehän ulkopuolella 24/7/365 ja hyödyntää esim rakettien polttoaineena. disclaimerina on sanottava, etten tiedä minkälaisista määristä vettä puhutaan tai ole tehnyt alustavia laskentojakaan. Okei, minä myönnän vielä senkin etten lukiossa lukenut edes lyhyttä fysiikkaa.
 
”En ole koskaan väittänyt, että kaikki konservatiivit olisivat typeryksiä. Sen sijaan kaikki typerykset ovat konservatiiveja.” - John Stuart Mill

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Olen vahvasti mukana vetyhypessä Nel asa, plug ja greenlane löytyvät salkusta. Nikola kiinnosti aikanaan, mutta meno oli liian kovaa. Sinällään rohkeille Nikola antaa nykyisellä kurssillaan pelipaikkaa ja muutenkin Nikolan kurssiliikkeet ovat näyttäviä. En pelkäisi hypeä liikaa, jossain välissä arvostus tulee väkisin menemään yliarvostuksen puolelle ja se tulee purkautumaan. Purkautumisen jälkeen yleensä alkaa vakaampi kehitys, jos fundamentit alalla ovat kunnossa. Laskisin näyttävän nousun tehneen Teslan mukaan tähän porukkaan.

Vetyosakkeiden ohella bitcoin on ollut varsin kuuma. Instituutioden asenne tuntuu lämpenevän bitcoinia kohtaan ja tämä on näkynyt kurssissa. Nyt nousun moottorina taitaa yksityishenkilöiden innon sijaan olla instituutioiden kiinnostus bitcoinin muodostuessa aina vain vakavammin otettavaksi sijoituskohteeksi.
 
Viimeksi muokattu:
"Tappaa eivät uskalla ja tiineeksi eivät saa." -UKK
Varmasti näin, mutta veikkaanpa kuitenkin, että pitkällä aikajänteellä vety-puolen lippulaivoja tulevat olemaan tutut jättifirmat tyyliin Shell, Mitsubishi jne.
Tähän vahva sama ja Shelliä löytyykin iso siivu, kun sitä sai aivan käsittämättömällä alella muutama kuukausi sitten (tosin tämä meni pitkään salkkuun). Shell on vahvasti mukana vetykeskusteluissa jo nyt, mutta luulen että he ratkaisevat asian kylmästi ostamalla jonkun firman itselleen, kunhan parhaat hevoset alkavat erottua ja ala näyttää stabiilin liikevaihdon merkkejä.
 
"Kumpi tunne on nyt päällimmäisenä mielessä enemmän, tyrmistys, pettymys vai epäusko?" -Jussi Saarinen 17.5.2014

hege

Jäsen
Vedyn tuotantopuolella miettisin niitä toimijoita joilla edellytykset tehdä joko uusiutuvaa tai päästötöntä vetyä koska ne ovat oikeasti avain vetytalouteen ja fossiilisen vedyn tekemisessä ei oikein ideaa ole koska se ei ratkaise CO2 asiaa mihinkään suuntaan. Tuottamisen puolella itse luulen energiayhtiöiden olevan vahvoilla koska heillä on vedyn avulla mahdollisuus ”varastoida” sähköä ja tasata tuotanto- ja kulutushuippuja ja rahastaa vielä asiakkaita samalla molemmissa tapauksissa. Lisäksi vielä heillä saattaa olla olemassa jo maakaasun jakeluverkostoa mitä voidaan (kenties) konvertoida vedylle. Energiayhtiöiden huono puoli on sitten siinä, että vedyn vaikutus kurssikehitykseen saattaa olla varsin pientä verrattuna vaikka puhtaasti vedyn hyödyntämiseen keskittyvissä yrityksissä kun vaikka Shellin tai Fortumin tapauksessa vedyn merkitys tuloksen kannalta on kuitenkin ainakin lähitulevaisuuden varsin rajallinen (Fortumin tapauksessa voi olla isompikin jos vedyntuotannon avulla vältetään vaikka ne tilanteet missä sähkön hinta on alle 15€/MWh koska sen luulisi nostavan suojausten arvoa).

En tiedä (joku viisaampi täälläkin on varmasti asiaa ajatellut), että pitäisikö vety nähdä öljy-yhtiöiden osalta nykyisiä tuotteita korvaavana tuotteena ja energiayhtiöillä taas täydentävänä mikä sitten positioi nämä tuotantoalat hieman eri tavalla?
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,SaPKo,Tappara,NY Rangers,Jokerit
No viisaammat, monta päivää ryskää? Millon ostetaan taas? Nyt on pelimerkkejä kun purin yhden huonon sijoituksen.
 
"You lost your soul, it’s such a pity. It’s rock ‘n roll, it isn’t pretty.”
Suosikkijoukkue
HPK
No viisaammat, monta päivää ryskää? Millon ostetaan taas? Nyt on pelimerkkejä kun purin yhden huonon sijoituksen.
Tänään paljon ja huomenna lisää. Itelläkin ois ollut pelimerkkejä, mutta päätin maksaa opintolainan kerralla pois. Eräänlainen joululahja itselle. Voi sitten lisätä tuon lainan kk erän sijoituksiin.

Onko se nyt tuo Brittien koronamutaatio mikä kursseja laskee?
 
Burkan Bauhaja, Demolition Grinder

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,SaPKo,Tappara,NY Rangers,Jokerit
Onko se nyt tuo Brittien koronamutaatio mikä kursseja laskee?
Jos siihen vielä yhdistää Brexit asian niin siinäpä tuo taitaa olla. Tai siis niin minä luulen, muuta syytä en ole keksinyt.

Niin, joku joskus sanoi että putoaviin markkinoihin on tyhmää sijoittaa mutta ans kattoo. Kait sitä aina jonkun tonnin uskaltaa laittaa jos keskihinnat putoaa
 
"You lost your soul, it’s such a pity. It’s rock ‘n roll, it isn’t pretty.”
Suosikkijoukkue
HPK
Jos siihen vielä yhdistää Brexit asian niin siinäpä tuo taitaa olla. Tai siis niin minä luulen, muuta syytä en ole keksinyt.

Niin, joku joskus sanoi että putoaviin markkinoihin on tyhmää sijoittaa mutta ans kattoo. Kait sitä aina jonkun tonnin uskaltaa laittaa jos keskihinnat putoaa
Niin kai noita uusia mutaatioita on löytynyt jo toistakymmentä ja Brexit tuskin tulee yllätyksenä. Kummallista hommaa.

Kyllä noihin putoaviin uskalsi sijoittaa ainakin keväällä ja varmaan nytkin. Tarkkailuasemissa ollaan jos rytisee oikein kunnolla.
 
Burkan Bauhaja, Demolition Grinder

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Jossain spekuloitiin myös vuodenvaihdetta ja salkkujen siivousta yhdeksi laskun syyksi, mutta eiköhän tuossa kaikki edellä mainittu vaikuta kokonaisuuteen.

Itse en vielä tehnyt mitään. Pitää kuitenkin katsoa, olisiko tässä paikka jollekin vaihdolle. Sinänsä en tästä laskusta ole pätkääkään huolissani, etenkin kun taustalla on ollut jopa yllättävän kovaa nousua. Pieni korjaus kuuluu asiaan.
 
Hö.

Alex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara + Pelaajista Nimo
Brittien tilanne vaikuttaa tänään. Buy the dip, iso suunta on ylöspäin ja ensi vuosi näyttää hyvältä. Tuskin vielä huomenna noustaan, mutta joulun jälkeen tai viimeistään tammikuun ekalla viikolla palataan viime viikon kurssitasoihin.
 

Fat Cat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Auttakaa nyt jahkailevaa miestä mäessä, mistä lapusta ilmainen lounas? Ainakin Fortum ja Sampo yli kolmen pinnan laskussa, toisaalta ajattelin aiemmin pistää rahani johonkin kiinnostavampaan.
 

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.
Auttakaa nyt jahkailevaa miestä mäessä, mistä lapusta ilmainen lounas? Ainakin Fortum ja Sampo yli kolmen pinnan laskussa, toisaalta ajattelin aiemmin pistää rahani johonkin kiinnostavampaan.
Se lappu voi olla myös käteinen. Pitkäjänteiseen sijoittamiseen kuuluu myös käteisvarat, joita kerätään nousukaudella ja aletaan käyttää laskukaudella. Itse olen sitä mieltä, että ollaan pörssien syklissä nyt siinä vaiheessa jossa käteisvarojen kerääminen on yksi hyvä kohde jolle saa tuottoa.

Edit- Sen verran lisättävä, että käteinen on kyllä vaatii aika paljon taitoa ja voi jäädä hiekolle tuotolle helposti. Todella vaikeaa on ennustaa kursseja vuosien päähän, joten käteis shortaaminen on aika haastava laji.
 
Viimeksi muokattu:
Hyi helvet## joku oli keittänyt aamulla pahaa kahvia hallilla!- No Duncan Keitti.
Suosikkijoukkue
TPS, Boston Bruins
Itse kevensin perjantaina salkkua ja nyt täytyy keventää hieman lisää. Tuo mutaatio on levinnyt ärhäkkäästi briteissä ja luo varmaan epävarmuutta markkinoihin jonkin aikaa. Vaikea uskoa että tuo mutaatio ei olisi jo levinnyt muihinkin Euroopan maihin kuin britteihin ja tanskaan. Lisäksi tuo Etelä-Afrikan mutaatio vaikuttaa huolestuttavalta kun lisääntyneen tartuttavuuden lisäksi aiheuttaa vakavampia oireita nuorissa ikäryhmissä. Lisäksi kestää vielä tovin ennen kuin saadaan varma tieto että rokote toimii näihin kahteen uuteen mutaatioon... Voi tietty olla että tulee ylireagoitua mutta ei harmittanut ainakaan että tuli helmikuun alussa kevennettyä salkkua. :)
 
- Hallille tultiinkin miten sattuu. Vain huoltajamme onnistui tänään kun ei kaatanut yhtään mehupulloa. // Hannu Jortikka
Itselle tämä näyttäytyy aika perus joulukuun lopun laskulta, tai tavallaan olen laskua odotellut jo alkukuusta lähtien. Pääsääntöisesti institutionaaliset sijoittajat kuitenkin jäävät joululomille tässä joulun alla, joten myynnit (=järjestelevät salkkuja uusiksi raportointivelvoitteiden takia) täytyy toteuttaa ennen lomille jääntiä. Toinen ilmiö mikä tätä korostaa on kuunvaihdeilmiö, eläkeyhtiöt ja -säätiöt maksavat eläkkeet yleensä kuukauden ensimmäisen tai viimeisenä pankkipäivänä, ja koska se vaatii käteistä sekä muutaman pankkipäivän tilitykseen, niin osakemyynnit toteutetaan noin viikkoa ennen kuun vaihdetta.

Eli ainakin omalta kohdalta no panic, mutta ostopaikkoja ilmenee varmaan tällä viikolla joten pitäkähään tuntosarvet herkillä!

edit. korjattu kirjoitusvirheitä, perkeleen lukihärö.
 
Viimeksi muokattu:
"Välillä kyllä mietin, että Kouvolassa on pakko asua Suomen tyhmimmät ihmiset" - KKtig mietiskeli 7.12.12 Juujärvelle kenkää(?) ketjussa.

Alex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara + Pelaajista Nimo
Auttakaa nyt jahkailevaa miestä mäessä, mistä lapusta ilmainen lounas? Ainakin Fortum ja Sampo yli kolmen pinnan laskussa, toisaalta ajattelin aiemmin pistää rahani johonkin kiinnostavampaan.
Sampoa on helppo suositella. On todella hyvällä ostotasolla jo nyt, ilman Nordean tukea pystynee maksamaan 1,70€ osingon. Nordean tulevat osingot vielä bonuksena päälle. Selkeästi ylimyyty tällä hetkellä.

Koronan takia ei kannata salkkua tyhjentää, sen verran tietoa on nyt viruksesta, ettei se enää pörssiin vaikuta tällaisia yksittäisiä päivälaskuja lukuunottamatta. Laskua ruokkisi ainoastaan, jos rokote ei toimisi.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Auttakaa nyt jahkailevaa miestä mäessä, mistä lapusta ilmainen lounas? Ainakin Fortum ja Sampo yli kolmen pinnan laskussa, toisaalta ajattelin aiemmin pistää rahani johonkin kiinnostavampaan.
Jos ilmaisella lounaalla tarkoitetaan pikavoittoa, niin omilla mittareillani seuraamistani osakkeista lyhyen tähtäimen tuotto-odotus olisi korkein Sotkamo Silverillä, mutta itse en tuohon uskaltaisi sijoittaa, kun kyseessä on lähinnä isoriskinen arpalappu. Ainakaan pitkäksi aikaa siihen kyytiin ei kannata heittäytyä.

Omasta salkustani löytyvistä osakkeista hyvä tuotto-odotus näilläkin hinnoilla olisi vielä Tokmannilla ja Tiedolla. Fortum on myös salkussa, mutta tällä hinnalla en lähtisi enää ostamaan. Sammossa minusta parempi tuotto-odotus.

Nordea voisi osingon leikkauksesta huolimatta olla kohtuullinen sijoitus näillä hinnoilla, koska hinta on laskenut sen verran rankasti. Ja kun osingot ehkä joskus palaavat, ne voivat olla prosentuaalisesti kovia. Itse en kuitenkaan vielä ostaisi tällä hinnalla. Myös Caverion on mielestäni aika edullisesti hinnoiteltu potentiaaliin nähden, mutta ihan täysin en ole vieläkään vakuuttunut sen kyvystä lunastaa potentiaalia.

Omassa salkussani on myös Taaleri ja Harvia. Ensimmäistä en näillä hinnoilla enää lisäisi. Harvia on sitten vaikeampi tapaus. Omat mittarini näyttävät jo täyteen hinnoittelua, mutta tämän osakkeen kohdalla en luota niihin. Ne ovat pettäneet aiemminkin. Ja tuossa tuntuu kasvumahdollisuudet sen verran suurilta. Mutta tällä hinnalla? Ehkä kyttäisin parempaa ostopaikkaa.
 
Hö.

molari

Jäsen
Omassa salkussani on myös Taaleri ja Harvia. Ensimmäistä en näillä hinnoilla enää lisäisi. Harvia on sitten vaikeampi tapaus. Omat mittarini näyttävät jo täyteen hinnoittelua, mutta tämän osakkeen kohdalla en luota niihin. Ne ovat pettäneet aiemminkin. Ja tuossa tuntuu kasvumahdollisuudet sen verran suurilta. Mutta tällä hinnalla? Ehkä kyttäisin parempaa ostopaikkaa.
Harvia on potentiaalinen ostokohde, saanut näkyvyyttä kansainvälisesti, hakee markkinaa USAssa -> joku iso ostaa pois kuljeksimasta.
 
Jokerit rynnii finaaliin - Iltalehti 31.3.2008

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Harvia on potentiaalinen ostokohde, saanut näkyvyyttä kansainvälisesti, hakee markkinaa USAssa -> joku iso ostaa pois kuljeksimasta.
Tämä on yksi syy sille, miksi en edes harkitse myyntiä, vaikka kaikki sitä puoltavat mittarit hälyttävät...

Ja vaikkei tuota ostettaisi, niin pitkällä tähtäimellä tuossa on loistavat näkymät. Jos sijoitusta miettisi, niin kuitenkaan ihan tällä hinnalla en avaisi positiota.
 
Hö.

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Jos ilmaisella lounaalla tarkoitetaan pikavoittoa, niin omilla mittareillani seuraamistani osakkeista lyhyen tähtäimen tuotto-odotus olisi korkein Sotkamo Silverillä, mutta itse en tuohon uskaltaisi sijoittaa, kun kyseessä on lähinnä isoriskinen arpalappu. Ainakaan pitkäksi aikaa siihen kyytiin ei kannata heittäytyä.
Näistä suuren vaihdon osakkeista arpalapuksi valitsisin Nikolan. Puolen vuoden aikajänteellä tarkasteltuna kurssi voi olla kaikkea muuta kohtuullisella todennäköisyydellä, kuin -/+ 20%. Nikolan kurssi nousi järkyttävässä hypessä 12 usd tasolta 90 usd tasolle ja siitä alas 17 usd tasolle. Päivittäinen volyymi pyörii kuitenkin korkealla tasolla, joten edelleen voi odottaa näyttäviä kurssiliikkeitä. Nikolan MC on edelleen päälle 6 miljardia usd ja teslalla on enemmän autoja avaruudessa, kuin nikolalla liikenteessä. Parhaimmillaan nikola kuului maailman arvokkaimpien autovalmistajien luokkaan.
 
"Tappaa eivät uskalla ja tiineeksi eivät saa." -UKK

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Näistä suuren vaihdon osakkeista arpalapuksi valitsisin Nikolan. Puolen vuoden aikajänteellä tarkasteltuna kurssi voi olla kaikkea muuta kohtuullisella todennäköisyydellä, kuin -/+ 20%. Nikolan kurssi nousi järkyttävässä hypessä 12 usd tasolta 90 usd tasolle ja siitä alas 17 usd tasolle. Päivittäinen volyymi pyörii kuitenkin korkealla tasolla, joten edelleen voi odottaa näyttäviä kurssiliikkeitä. Nikolan MC on edelleen päälle 6 miljardia usd ja teslalla on enemmän autoja avaruudessa, kuin nikolalla liikenteessä. Parhaimmillaan nikola kuului maailman arvokkaimpien autovalmistajien luokkaan.
Joo. Toki. Ulkomailta löytyy lisää. Minulla on ulkomailta kolmekin arpalappua. Biolääketieteen Alector, eräänlaista hengityskonetta valmistava Vapotherm sekä nestemäisen maakaasun saralla operoiva Golar LNG. Kaikki isoriskisiä lottolappuja. Tuotto-odotus joillain lyhyen tähtäimen mittareilla noille 60-160%, mutta voi hyvin jäädä turskaakin kouraan. Pienet panokset jännitystä tuomassa.
 
Hö.

huhheijaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Näistä suuren vaihdon osakkeista arpalapuksi valitsisin Nikolan. Puolen vuoden aikajänteellä tarkasteltuna kurssi voi olla kaikkea muuta kohtuullisella todennäköisyydellä, kuin -/+ 20%. Nikolan kurssi nousi järkyttävässä hypessä 12 usd tasolta 90 usd tasolle ja siitä alas 17 usd tasolle. Päivittäinen volyymi pyörii kuitenkin korkealla tasolla, joten edelleen voi odottaa näyttäviä kurssiliikkeitä. Nikolan MC on edelleen päälle 6 miljardia usd ja teslalla on enemmän autoja avaruudessa, kuin nikolalla liikenteessä. Parhaimmillaan nikola kuului maailman arvokkaimpien autovalmistajien luokkaan.
On kyllä vaikea nähdä, että yhtiö olisi edes nykyhintansa arvoinen. Koko arvo perustuu lupauksiin tulevasta, kun taas yhtiön perustajakin joutui jättämään pestinsä, kun alkoi vähän tulemaan syytöksiä yhtiön toiminnasta. En ihan heti ostaisi rekkayhtiötä, jonka mainokset kuvataan työntämällä rekka alamäkeen, jonka ilmi käydessä mutistaan, että eihän me nyt väitettykään, että se itsestään liikkuisi vielä tai noh väitettiin, mutta ei väitetty sitten, kun jäätiin kiinni. Tai noh, ei ainakaan sitten, kun jäätiin kiinni ja SEC alkoi koputtelemaan ovella, mutta kyllä siinä moni osa ihan oikeasti toimi (tosin nekin osat oli pitkälti muiden tekemiä, mutta sitten siinä oikeassa rekassa on meidän tekemät toimivat osat)! GM taisi kanssa painella vähän jarrua yhteistyön kanssa jostain merkillisestä syystä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy