Sanot ettei saa vähätellä, mutta heti perään vähättelet. Tässä tunnutaan olevan sitä mieltä, ettei mitään kannata katua jos lakeja ei ole rikottu. Tai että jos on itse tehnyt huonoja valintoja niin niistä ei saisi varoittaa muita. Jos sinusta on täysin ok, että jotkut pyrkivät etsimään kumppaneiksi nimenomaan 16-17 vuotiaita ja juottamaan heitä humalaan niin en voi sinua auttaa.
Jos kumppani on juotettu tai juonut itsensä niin humalaan, ettei hän pysty tahtoaan ilmaisemaan, se on laitonta, oli osallistujien iät mitkä tahansa.
Kyllä sillä on iso merkitys, onko lakia rikottu vai ei. Lait kuitenkin pääpiirteittäin peilaavat demokratiassa enemmistön moraalia. Minustakin suojaikä voisi olla korkeampi mutta mitä ilmeisimmin olen vähemmistössä. Ruotissahan suojaikä on 15-vuotta mikä kuulostaa hurjalta.
Todellinen hyväksikäyttö, jossa tekoja tapahtuu uhrin tahtoa vastaan, tulisi aina tietenkin ilmoittaa ja tekijä saattaa vastuuseen. Jos rikosilmoituksen tekeminen on liian kova paikka, kuten varsinkin nuorille voi olla, ymmärrän hyvin vertaistuen hakemisen somessa.
Eri tason asia on omasta halusta tehty teko, joka vasta myöhemmin on alkanut kaduttamaan, vaikka ikäeroa olisikin ollut kumpaan suuntaan tahansa. Sen rinnastaminen todelliseen hyväksikäyttöön on väärin niiden uhreja kohtaan.
Kuitenkin hyvin kauan sitten koetuista kokemuksista tehdyt somepostaukset ovat vähän arveluttavia. Niiden muistikuvat ovat voineet kovastikin muuttua, kyse ei siis tarvitse olla tahallaan valehtelusta. Tämä otetaan tuomioistuimissa yhä enemmän huomioon. Valemuistoista löytyy paljon artikkeleja ja Johanna Karvisen blogissa tämä on mielestä selkeästi selitetty. Linkki Karvisen blogiin.
Jos oikeusistuimien asiantuntijatkaan eivät voi varmuudella tietää onko kyse muistosta vai vilpittömästä valemuistosta, sometuomioistuimille se on tietenkin mahdoton tehtävä. Siksi hyväksikäyttökokemukset olisi syytä tuoda julki mahdollisimman nopeasti.