Sari (ja Jari) Sairaanhoitajan kuulumisia

  • 609 271
  • 5 631

Viljuri

Jäsen
Kuten jo totesin, turha jatkaa tuon lausunnon tai lupauksen setvimistä omista poteroistamme.

Seuraavissa vaaleissa nähdään miten bluffi lopulta toimi.

Demarileiriä kannattava Aarno "Loka" Laitinen on loppujen lopuksi tiivistänyt tämänkin asian hyvin, jo monta vuotta sitten. Suurin melu nousee aina silloin kuin palkkoja ollaan korottamassa. Joku 1990-luvun alun syvä lama Sundqvisteineen oli lähes lasten leikkiä kollektiivin syvien tuntojen näkökulmasta!

Sillä ainahan löytyy kollektiivista niitä, joiden mielestä korotus kuin korotus on aina naurettava, kyllähän palkka pitäisi vähintään tuplata, tai sitten triplata demaripankinjohtaja Liikasen lupamaalla tavallla. Ihmisten tileillähän on aina paljon rahaa, ja kukapa nyt ei toveriaan vastamäessä tukisi?

Ja jos ei vapaaehtoisesti ja puhtaasta solidaarisuudesta, niin sitten tirvaistaan kulakkip*rk*l*ttä turpaan! Kyllä joukossa viisaus tiivistyy!

Silti vielä suurempi osa kollektiivin jäsenistä on näissä tilanteissa kateudesta vihreinä, ja vannoo tuikkaavansa tuleen sen st*n*n naapurin mökkirähjän. Jos polttonesteitä valmistava teollisuus tai -jakelu on juuri aikeen toteuttamishetkellä myötätuntolakossa ("SAK-piireissä" tämä tapahtuu käytännössä siis joka perjantai ja lauantai), niin vähintäänkin vahinkoa on otettava takaisin seuraavalla kierroksella korkojen kera. Korporatismi on suuri! Makrotalousteoriat pieniä, ja velanmaksu se vasta mälsää onkin.

Eläköön pyhä yksinkertaisuus!
 

lihaani

Jäsen
Taloustutkimuksen mukaan 61% kansasta hyväksyy TEHY:n työtaistelun. Ei liene vasurikommareitten propagandaa. Varsinkin kun Taloustutkimus on elinkeinoelämän omistama.

Vitut! Kansa on vaihdettava!
 
K

kiwipilot

Vitut! Kansa on vaihdettava!

Joutaakin vaihtoon, sen verran pölkkypäistä porukkaa ainakin tuon tutkimuksen perusteella. Olen satavarma että suurimmalla osalla tuosta 61:stä prosentista ei ole mitään hajua mistä nuo korotukset otetaan. Ja vielä suurempi osa ei tajua että korotukset tulevat vuosittain eikä vain kertasatsina. Puupäista sakkia. No, ainakin kansalla on itsensä näköinen presidentti.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Et sattunut huomaamaan HN:n ja Yläpesän viestejä jotka tästä asiasta tekivät oikeisto-vasemmisto asetelman, minä vain korjasin näitä näkökulmia.

.....

koska se vaatisi että olisit seurannut ketjua ja vieläpä ymmärtänyt lukemaasi.

Kyllä huomaa, että veresi anti-demaranttitaso on päässyt huolestuttavan alas. Pikainen tsekkaus haku-toiminnolla läväytti esiin nämä vasuri-oikeisto-näkökulman rakentelut:

Niin, JA:n kommunisti-vasemmistosiivelle tulee yllätyksenä se
että ollaan johdonmukaisia eikä käännetä rotseja sen mukaan mikä puoluekanta on vastassa.

Harmi että talouden Nobelit jaettiin juuri, tällä vasemmistovihreällä teorialla olisi voinut käydä pokkaamassa miljoonan euron palkinnon.

Kai jopa te vasurit tajuatte eron näiden kahden tapauksen välillä?

Tietämättömyys yhdistettynä sokeaan vasemmistolaiseen kiihkoon onkin sitten jo niin pelottava voima että sitä vastaan tulisi kaikkien taistella.

Faktoja et pysty sinäkään kaikessa vasemmistohurmoksessa kieltämään.

Tässä taas jälleen kerran korostetaan sitä vanhaa viisautta että vasemmalla osataan kyllä jakaa rahaa kaikille mutta siinä vaiheessa kun pitäisi miettiä mistä se raha otetaan menee sormi suuhun. Eiku...

Tarkennuksen vuoksi, että nämä eivät ole minun tai HN:n näppäimistöltä, vaan espoolaisen mustapaitaisen pikkuoravan manian tuotteita. Tyylillesi uskollisesti muistisi toimii vain pätkittäin. Mautonta, mutta pukee sinua.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Heh, olisi pitänyt laittaa varoitus Yläbörsälle, arvasin ettei hän ymmärrä lukemaansa:

Jos lukemisen ymmärtämisesi olisi edes auttavalla tasolla niin olisit varmaan huomannut että pääsääntöisesti olen pitänyt oikeisto-vasemmisto linjaukset pois tästä työtaistelusta koska toinen osapuoli on jakautunut puoluekentältään..

Eli nyt rautalangasta kaikkein tyhmimmällekkin väestönosalle:

En pidä Tehyä vasemmistolaisena koska se koostuu niin monen puolueen jäsenistä. Hallitus + KT vs. Tehy kiista ei siis ole mikään oikeisto-vasemmisto -sota. Tehy vaatii hirveitä korotuksia, KT tarjoaa "vain" suuria korotuksia. Motivaatio molemmilla on raha.

Sen sijaan JA:n tunnettujen vasemmisto-vihreiden kirjoittajien linjaukset Tehyn suhteen kuvaavat hyvin sitä totaalista arkirealismin ja taloustietämyksen puutetta ja näitä haihattelevia mielipiteitä tuleekin ojentaa oikeistolaisen tiukalla faktapitoisella sivalluksella.

Mutta jatka vain näitä maxmeder-mäisiä "näpäytyksiä", minusta on kiva kyykyttää sinua.
 

Pietari02

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
K

kiwipilot

Hauska lukea Taloussanomien sivuilta kuinka tehy on tyrmistynyt yrityksistä murtaa hoitajien työtaistelu. Nyt Laitinen-Pesola kertoo kuinka tämä rikkoo jo perustuslakia. Ihmetyttää vaan, että mitä haittaa tehylle tästä on, jos heidän rintama on muka niin tiivis kuin on annettu ymmärtää?

Linkki uutiseen on http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2007/10/19/Tehy%20tyrmistyi%20ty%F6nantajien%20murtamisyrityksist%E4/200726107/382?rss=2i107/382?rss=2i.

Kertoo vain orastavasta paniikista Tehyläisten riveissä. Ja ennenkuin joku kalevi tulee suunapäänä vaahtoamaan niin varmasti paniikkia on myös KT:n joukoissa.
 

manu 17

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Canadiens, K-Vantaa, Arsenal
Isohkon kaupungin budjettipäällikkö? Jos hänen ratkaisunsa tähän ongelmaan oli se että valtio voi antaa lisää rahaa kunnille koska rahat palautuu kumminkin valtiolle niin en enään yhtään ihmettele miksi puhutaan entisestä budjettipäälliköstä. Ja jos kyseinen kaupunkin on Kemin tai Kotkan tapainen taantuva pitäjä niin sekään ei yllätä.

Edelleenkään et osaa lukea. Mainitsin kyllä että Helsingin kaupungin entinen budjettipäällikkö jonka kertoma autotalli-vertaus on. Täysin rinnastettavissa valtioon tai kuntaan eli rahan pitäisi pysyä kotimaassa ja käyttää se kotimaiseen kulutukseen. Vuosittainen käytettävissä oleva rahamäärä on suunnilleen arvioitavissa. Jos hoitajien ja muiden korotetut palkat lisää kotimaista kulutusta sehän tuottaa valtiolle tuloja työpaikkojen lisääntymisen ja muun muodossa. Mutta tämänhän sinä tiedätkin. Eikö kokoomuksen ja demareiden ajamat veronalennukset tähtää myös kotimaisen kysynnän kasvuun ja työpaikkojen lisääntymiseen? Osta kotimaista niin työllistät.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
...
Edit: Arvaan että mustapaitojen mielestä tämä on ihan oikein, koska säännöt ovat toisille toiset ja jotkut vain ovat demokraattisempia kuin toiset.

Koska luultavasti luokittelet minut mustapaidaksi, niin vastaan tähän. Ainakin minun mielestäni tämä palkkojen korottaminen vain ei-tehyläisille on selvästi laitonta, palkat maksetaan ammattinimikkeen perusteella, eikä tietenkään liiton jäsenyys siihen voi vaikuttaa. Miten työnantaja edes voi tietää onko joku tehyn jäsen vai ei, vai onko tehyn jäsenrekisteri julkinen? Mutta toisaalta tehy on vaatinut, että tulevat korotukset tulevat vain tehyläisille, joten ainakin tehyn tulkinnan mukaan näin voi tehdä.

Minulla on muuten yksi osittain musta paitakin, sellainen marimekko pystyraita. Ostin sen naamiaisiin.
 

Clocks

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pitää tulkita niin, että tuo lausahdus mitenhän voisi työnantajaa auttaa on mielestäni koominen (vrt. "kyllä multa pari kymppiä lähtee Calounin palkkaamiskolehtiin, ketkä on messis??!!")

Terve taas - täsmennän mitä tarkoitin. Sairaaloissa on paljon duunia jota voitaisiin tehdä kouluttamattomin vapaaehtoisvoimin, esim. safkan jakelua, tavaran-, pyykin-, tai jätteiden käsittelyä. Tällä tavalla koulutetun henkilökunnan osaaminen voitaisiin kohdistaa täysipainoisesti sitä vaativiin tehtäviin. Ei se ongelmaa ratkaisisi, mutta voisi säästää henkiä kuitenkin. Vähän kuin juuri lakkautetut/supistetut "varapoliisit" (en muista oikeaa nimitystä), siviileille vaan vihreät päälle ja osaltaan varmistamaan että työtaistelusta eivät kärsi ne jotka ovat siihen syyttömiä. Sitä itse pidän tärkeimpänä, esim. Tehylle tärkeintä on 500 EUR heti.

Kyselin siksi kautta rantain, että oma elämäntilanne ei moista uhrausta sallisi, enkä siksi halua jeesustella kun ei ole aikomusta vastata huutoon.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kokoomus vaaliohjelmassaan kertoo hoitajien tarvitsevan tuntuvan korotuksen. Kokoomus rummutti vaaleissa tarvetta nostaa hoitajien palkkoja tuntuvasti, käytännössä sitä ei tapahtunut.

http://www.iltalehti.fi/vaalit/200702125735238_vl.shtml

Täh, eikö kaikkien aikojen suurin tarjottu korotus ole merkittävä? Ja kun kerran linkitit tuohon iltalehteen, niin kai luit sen myös itse. Kokoomuksen kommentti "Oikeudenmukaiseen lopputulokseen päästää useilla tällaisilla ratkaisuilla." jäi vissiin lukematta? Tarjottu korotus on yli puolet tuosta 500 eurosta ja kun siihen liittää tuon kommentin, niin voi vetää johtopäätöksiä. Mutta kuten jo aiemmin totesin, sä olet niin pihalla tosiasioista, että kannattas keskittyä vaikka formuloihin ja keppanaan.
 

Siniviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, sympatiat JYP
Miten työnantaja edes voi tietää onko joku tehyn jäsen vai ei, vai onko tehyn jäsenrekisteri julkinen?
Palkasta pidätetään mm ammattijärjestön jäsenmaksu. Toki työnantaja tietää mille järjestölle ja kuinka paljon kunkin työntekijän tilistä pidätetään. Tuo nyt pitäisi olla tiedossa jokaisella (työssä olevalla).
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Terve taas - täsmennän mitä tarkoitin. Sairaaloissa on paljon duunia jota voitaisiin tehdä kouluttamattomin vapaaehtoisvoimin, esim. safkan jakelua, tavaran-, pyykin-, tai jätteiden käsittelyä. Tällä tavalla koulutetun henkilökunnan osaaminen voitaisiin kohdistaa täysipainoisesti sitä vaativiin tehtäviin.

Periaatteessa hyvä ajatus, mutta itse ottaisin tuon vapaaehtoistermin pois ja peräänkuuluttaisin parempaa erikoistumista. Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa on paljon työtehtäviä, jotka ei juuri koulutusta tarvi, isosta vastuusta puhumattakaan, mutta jotka kuitenkin on tärkeitä tukitoimia. Näihin voisi palkata lähes kouluttamatonta porukkaa, eikä tarvitsisi haaskata koulutettuja voimavaroja näihin.

Peräänkuulutan siis suurempia tuloeroja terveydenhuoltoon. Jos haluat parempiin hommiin, kouluta itseäsi. Ruotsissa on ilmeisesti 30% vähemmän sairaanhoitajia kuin Suomessa asukaslukuun suhteuttuna, joten onko kyse juuri tästä? Tällöin kokonaiskustannukset voitaisiin ehkäpä pitää aisoissa ja samalla saataisiin paremmin motivoituneita työntekijöitä töihin.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Palkasta pidätetään mm ammattijärjestön jäsenmaksu. Toki työnantaja tietää mille järjestölle ja kuinka paljon kunkin työntekijän tilistä pidätetään. Tuo nyt pitäisi olla tiedossa jokaisella (työssä olevalla).

Not true, jäsenmaksun voi maksaa myös itse, minäkin maksan, ei työnantajani tiedä kuulunko liittoon tai mihin.
 

Siniviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, sympatiat JYP
Ei muuten maksa, osuus on huomattavasti pienempi.
Oli mikä oli, niin peruskysymys oli, mistä työnantaja tietää mihin liittoon työntekijät kuuluvat. Jäsenmaksun perintä on yksi varma lähde. Palkasta perintä on kuitenkin "normaali" tapa.

Toinen kysymys on sitten, jos työntekijä haluaa salata liittonsa, mitä otsikon tapauksessa en enää ihmettele.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Oli mikä oli, niin peruskysymys oli, mistä työnantaja tietää mihin liittoon työntekijät kuuluvat. Jäsenmaksun perintä on yksi varma lähde.

Tietämättä vastausta kysyn: saako työnantaja hyödyntää tällaista henkilötietorekisteriä omiin erillisiin tarkoituksiinsa? Jäsenyystieto on ymmärtääkseni kerätty ainoastaan jäsenmaksun hoitamista varten ja nyt listaa käytettäisiin aivan toisiin tarkoituksiin. Mitä sanoo tietosuojavaltuutettu?
 

Siniviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, sympatiat JYP
Tietämättä vastausta kysyn: saako työnantaja hyödyntää tällaista henkilötietorekisteriä omiin erillisiin tarkoituksiinsa?
Onko palkanmaksu erillistarkoitus? Siitähän tässä oli kyse. Ei ole tietenkään, koska se on osa normaalia henkilöstöjohtamista työnantajan taholta. Totta kai pitää olla selvillä kuka kuuluu mihinkin, mitkä yleiskorotukset koskevat ketäkin ja mistä kuopista neuvotellaan kenenkin luottamusmiehen kanssa, jos niistä paikallisesti sovitaan. Mikä tässä nyt on tai pitää olla hämärää?
 

AnFa

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Sairaaloissa on paljon duunia jota voitaisiin tehdä kouluttamattomin vapaaehtoisvoimin, esim. safkan jakelua, tavaran-, pyykin-, tai jätteiden käsittelyä.

Siis ei kait nuo edes kuulu sairaanhoitajan tehtäviin. Itsellä on ainakin käsitys et noita tehtäviä hoitaa laitoshoitajat tjsp. Oletko itse ajatellut ilmottautua vapaaehtoiseksi?
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Onko palkanmaksu erillistarkoitus? Siitähän tässä oli kyse. Ei ole tietenkään, koska se on osa normaalia henkilöstöjohtamista työnantajan taholta. Totta kai pitää olla selvillä kuka kuuluu mihinkin, mitkä yleiskorotukset koskevat ketäkin ja mistä kuopista neuvotellaan kenenkin luottamusmiehen kanssa, jos niistä paikallisesti sovitaan. Mikä tässä nyt on tai pitää olla hämärää?

Ay-jäsenmaksun hoitaminen ei ole palkanmaksua. Se on työnantajan tarjoama palvelu ay-järjestölle jäsenmaksujensa automatisoimiseksi. Työnantajan ei tarvitse olla tietoinen kuka kuuluu mihinkin järjestöön voidakseen maksaa hänelle oikean palkan, koska palkka ei määrity näiden jäsenyyksien perusteella. Jäsenyystiedon käyttäminen muuhun kuin jäsenmaksun määrittämiseen ja maksun suorittamiseen on ymmärtääkseni henkilötietojen käyttöä työnantajan omiin tarkoituksiin.
Kenelle kaikille palkkasihteeri siis luovuttaa tiedon ay-jäsenyyksistä ja mitä näillä listoilla tehdään? Se on kysymykseni.
 

Viljuri

Jäsen
A-Zoomissa entinen SAK:n pääpropagandisti Viialainen (nykyään maakuntajohtaja) esitti monta mielenkiintoista pointtia.

Kuten allekirjoittanutkin on monta kertaa tuonut esille, on myös hänellä sellainen käsitys, että terveydenhuollon suuryksiköissä (keskussairaalat ja sen sellaiset) vaikuttava hierarkia ja johtosysteemit eivät ole tästä päivästä. (Siis toisin kuin Yläpesä oudosti kuvittelee, jopa asevelvollisuusarmeijamme on tässä mielessä modernimpi.)

Viialainen arveli siis, että osasyy ylimitoitettuihin palkkavaatimuksiin voisi olla myös tällä puolella.

Toisekseen, aivan kuin kuka tahansa, joka ei erityisemmin kärsi vanhakantaisista ideologioista tai kollektiiveihin iskevistä hysterioista, hän ihmetteli alan tuottavuuden laskua, meillähän on enemmän hoitajia kuin muualla vertailukelpoisissa OECD-maissa, ja silti on väitetysti koko ajan liian kova kiire...

Omaa pohdintaa...

Joku siis mättää pahasti suuryksiköissä (HUS ja kumppanit), mutta ehkä myös koko terveydenhuollossa. Jos ja kun vastuuta annettaisiin myös hoitoketjun alemmille tasoille, niin palkkakin alkaisi nousemaan. Tosin johtamisjärjestelmien modernisointia ja vastuun jakamista vastustavat ennen kaikkea lääkärit, pääosin ay-politiikasta kumpuavilla pseudoargumenteilla.

Palaten Viialaisen haastatteluun...

Onneksi Ylen ajankohtaistoimitus on Ylen ajankohtaistoimitus, sillä lopuksi Viialainenkin sai toimittajan tätä nimenomaisesti kahdesti kysyttyä syylliseksi koko tilanteeseen kokoomuksen. Toimittajan (Saarikoski) tiedostava toiminta pelasti haastattelun sentään lopulta puhtaan toveripropagandan puolelle, ellei sitten koko kuviota oltu etukäteen sovittu toimittajan ja Viialaisen välillä, Viialaisen nykyisen työnantajan rauhoittamiseksi. Olisihan se eri inhaa Etelä-Savolle, jos joku hallituksen hanke menee sivu suun vain pelkästään maakuntajohtajan persoonan takia... ;)
 
K

kiwipilot

Hyvää pohdintaa Viialaiselta ja voisi kuvitella että sanoma meni kovakalloisemmankin korotustenpuolustajan kalloon. Myös saikkujen argumentti "lisää palkkaa - lisää houkuttelevuutta - lisää duunareita" lensi komeasti jorpakkoon entisen AY-jyrän perusteluita kuunnellessa.

Joku siis mättää pahasti suuryksiköissä (HUS ja kumppanit), mutta ehkä myös koko terveydenhuollossa. Jos ja kun vastuuta annettaisiin myös hoitoketjun alemmille tasoille, niin palkkakin alkaisi nousemaan.

Vastuuta on kyllä jo nyt näköjään ihan riittämiin kun siitä niin kovasti yritetään vierittää muiden niskoille.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kuten allekirjoittanutkin on monta kertaa tuonut esille, on myös hänellä sellainen käsitys, että terveydenhuollon suuryksiköissä (keskussairaalat ja sen sellaiset) vaikuttava hierarkia ja johtosysteemit eivät ole tästä päivästä. (Siis toisin kuin Yläpesä oudosti kuvittelee, jopa asevelvollisuusarmeijamme on tässä mielessä modernimpi.)

Olen kyllä muistaakseni itsekin puhunut samansuuntaista joissain aiemmissa ketjuissa, siis sairaalaorgaanin järkyttävästä hierarkisuudesta, alistamisesta, kuuliaisuuden vaatimuksesta, kyttäämisestä, kateudesta ja henkisestä väkivallasta. Mutta pitele Viljuri silti housuistasi, kyllä armeija edelleen vetää tässäkin pohjat. Kyllä sairaaloissa kuitenkin on edes periaatteessa (edistyksellisissä yksiköissä) mahdollista jopa demokraattinen päätäntä ja neuvottelut ennen toimeen ryhtymistä ja tietty itsenäisyyskin on sallittua.

Silti, kyllä tässä oikeilla jäljillä ollaan: tarkkaan kategorisoidut tehtävät, jyrkkärajaiset työnkuvat, "ei kuulu mulle/mun toimenkuvaan", mahdottomuus edetä uralla (poislukien hallinnollisen linjan lääkärit ja hoitsut) ja sosialistisiin järjestelmiin imeytynyt välinpitämättömyys ovat kaikki osatekijöitä siinä tahmeassa hidasliikkeisessä ja muutosresistentissä laitoksessa joka sairaalana tunnetaan. Lääkäreiden militantit sidokset ruk-henkiseen johtamiseen vielä sopan mausteena. Sitä keitosta ei kovin heikko kaveri pysty hämmentämään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös