Sari (ja Jari) Sairaanhoitajan kuulumisia

  • 608 763
  • 5 631

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tässä omalaatuisessa työhön takaisin pakottamisessa nyt näkee tämän laillisuus-aspektin oleellisuuden - on vaikea kuvitella mitään pakkofeudalismia nykymaailmaan: eli jos vapaassa yhteiskunnassa on asianmukaisesti irtisanoutunut työstään niin asian tietysti pitäisi olla siinä, mutta sitten valtiovalta pakottaakin sinut samaan työhön takaisin... Eli ei olisikaan oikeutta lopettaa omaa työtään. (Ehkä tässä häämöttää "roskatöiden" tulevaisuus?) Mitenköhän tuollaisen oikeuden lakkauttaminen mahtuisi nyky-kokoomuslaiseen maailmankuvaan? Mutta jos irtisanoutuminen onkin ollut laiton ja ei-validi niin tilanne on mielestäni selkeästi erilainen, ja jättääkin vähintään moraalista pelivaraa työnantajalle ja viranomaisille.
 

Wristlock

Jäsen
En itse lähtisi tuijottamaan tuottavuuteen palkka-asioissa. Useimmat ovat olleet työssä vuosia, ehkä palkkaansa valittaen, mutta eivät ole tehneet mitään, vaikka palkka ei ole ihmeemmin noussut. Nyt olisivat saaneet keskimäärin 12%, niin ovat kirjoittamassa nimiä alle. Jotkut ovat vedonneet siihen, että vuosia on luvattu lisää. Itse en ainakaan tällaisia lupauksia muista nähneeni. Tehyn lupauksia ei lasketa. Minimin määrää se, millä saadaan palkattua työntekijät. Lopullisen palkkatason pitäisi julkisella puolella määrätä kohtuullisuus, jos se ylittää minimin. Minimi näyttäisi ylittyneen ennenkin, mutta kohtuudessa on ollut mielestäni hieman tarkistamista. Kaksi viimeistä lausettasi eivät oikein auenneet, joten ehkä tarkennat niitä.

Onhan se oleellista. Ei välttämättä saada, mutta tähän asti hoitajat on saatu palkattua. Todellakin toivon, mutta silti useimpien sairaanhoitajien työ lienee suhteellisen rutiiniluonteista, suorittavaa työtä. Työhön kuuluu varmasti tiettyjä perusvaatimuksia, ei heikot hermot jne., mutta nämä ovat enemmän luonnekysymyksen tyyppisiä, jotka eivät vaikuta palkkaan, jos ehdot täyttäviä hoitajia löytyy tarpeeksi. Varmasti löytyy tehtäviä, joissa tarvitaan hyvinkin nohevia hoitajia, mutta käsittääkseni se näkyy ainakin jonkin verran palkassa.

Nää on jotain ihan järkyttäviä kommentteja. ”...eivät välttämättä tule kalliiksi veronmaksajille, ...”. Mitä vitt... ei kai kukaan voi olla niin saatanan tyhmä, että tuleminen kalliiksi veronmaksajille=ensi vuoden vero%? No ”näin reipas” velkojen lyhentäminen on ainakin omasta mielestäni erittäin fiksua (ehkä jopa tarpeellista), koska sitten voidaan ensi vuoden budjettia laatiessa pohtia, että mihin tuhlataan tämä esim. 100 miljoonaa. Korkomenoilla ei makseta yhdenkään hoitajan palkkaa tai vanhuksen hoitoa. Toki palkankorotusten kustannusvaikutusta pienentää hieman lisääntyneet verotulot ja kulutus. Sen vaikutus on erittäin vaikea mitata, eikä se liene kovin iso.

Kyllä minä tiedän varsin hyvin, että palkankorotusten vaikutukset on jollain tavalla hoidettava myös tulevaisuudessa ja taloustilanne kulkee sykleissä ylös ja alas jne. Noilla hieman epäselvillä lauseilla tarkoitin yksinkertaisesti sitä, että suurin osa meistä tajuaa hoitohenkilökunnan arvon, työn tärkeyden ja vähäisen palkka-arvostuksen (suhteessa taloudellisesti tuottaviin aloihin) vasta sairaalanpedillä maatessa. Hoitohenkilökunnan työ voi tietysti vaikuttaa rutiininomaiselta ja suorittavalta, mutta jos näissä "rutiineissa" (esim. oikea lääkkeiden annostelu) tapahtuu virheitä, niin seuraukset ovat hieman konkreettisemmat kuin meikäläisen kaltaisen paperinpyörittäjän virheiden mahdollisesti aiheuttamat taloudelliset tappiot. Arvokysymyksiä.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Pakko väliin heittää

Täälläkin on ollut juttua näistä, että on painostettu laittamaan nimi listaan.

Joensuussa oli (ainakin joillekkin) vanhemmille sairaanhoitajille painotettu tehyn (ilmeisesti luottamusmiehen) puolesta et kannattaa tarkkaan harkita laittaako nimeään listaan, jos on muutaman vuoden sisään jäämässä eläkkeelle. Moni oli sit jättänyt laittamatta vaikka alunperin oli ollut tarkoitus laittaa. Hyvä et joskus näinkin päin.

Tästä taisin itsekin jo aikaa sitten ketjuun kommentoida, kun kuulin useammastakin lähteestä samaa. Ko. paikkakunnalla on ilmeisen fiksu luottamusmies, koska oli todella toiminut näin.
 

Wristlock

Jäsen
Palkkaa halutaan siksi lisää, että ollaan koulutettuja, vaikka ei oikeasti ollakaan. Työkin on niin vastuullista, mutta vastuuta ei oteta mistään. Työ on raskasta ja ylityöitä joutuu tekemään koko ajan, palkkavertailuun otetaan kuitenkin siistin päivällä tehtävän sisätyön palkka.

Olette te sekasin.

Tarkoitatko, että kukaan, joka ei ole tehnyt jotain jonninjoutavaa xeroxkopio-gradua (itse tein juuri tällaisen) ei ole oikeasti koulutettu? Suomi on tulevaisuudessa täynnä maisterinpapereita heiluttelevia ihmisiä, jotka eivät osaa tehdä käytännössä yhtään mitään (eikä heille ole kyllä koulutusta vastaavaa työtäkään) ja sen paperin takia pitäisi maksaa sitten hyvää palkkaa työstä riippumatta. Kuolemaanjohtaneista tai pysyvän haitan aiheuttaneista hoitovirheistä joutuu kyllä vastuuseen sairaanhoitaja siinä missä lääkärikin.
 

Hemingway

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sapko
Suomi on tulevaisuudessa täynnä maisterinpapereita heiluttelevia ihmisiä, jotka eivät osaa tehdä käytännössä yhtään mitään

Juuri näin. Minäkin olen tällainen tyhjänkouluttautuja. Toisin sanoen osaamisalue on laaja eli mitään en osaa.

Tosiasiahan on, että ylivoimainen enemmistö sairaanhoitajien palkkatavoitetta kritisoivista ei lähtisi opiskelemaan hoitajaksi, vaikka palkka nousisikin.

Syitä ovat mm. seuraavat:

a) Eritteet ja veri
b) Työn luonne on sellainen, että työtä on pakko tehdä, sitä ei voi olla tekevinään. Jatkoaikaankin ilmestyy näitä kriittisiä kirjoituksia keskellä työaikaa. Sairaanhoitajalla ei tätä mahdollisuutta pääsääntöisesti ole. Kaikki heistä eivät oikeasti ehdi edes syömään. Olen sen nähnyt.
c) Sairaiden jatkuva läsnäolo on raskasta.
d) Vuorotyö.
e) Kehnohko palkka työn luonteeseen nähden korotusten jälkeenkin.

Mm. nuo ylläluetellut ovat myös syitä siihen, miksi Suomessa on hoitajapula. Homma on loppujen lopuksi melkoisen kurjaa. En minä ihmettele, että kuppi on mennyt nurin, vaikka käytetyt keinot ovatkin nyt ylimitoitettuja.

Taustalla vaikuttanee myös yhteiskunnan yleinen hedonistuminen. Yksilöt pohtivat yhä tarkemmin, miten saavat maksimoitua nautintonsa valinnoillaan. Sairaanhoitajan työ ei nykyisellä palkkatasolla näytä olevan erityisen houkutteleva valinta.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tarkoitatko, että kukaan, joka ei ole tehnyt jotain jonninjoutavaa xeroxkopio-gradua....

Takoitus oli kirjoittaa tuohon sana "korkeasti", vaan sehän jäi kirjoittamatta. Toki hoitajat on koulutettu, mutta ei korkeasti koulutettuja. Onko maisterit korkeasti koulutettuja onkin sitten toinen juttu, ainakin korkeammin kun hoitajat.

Suomessahan on kyllä menty pahasti metsään koulutusasioista viime vuosina. En oikein tajua miksi siivoojolle, varastomiehillie yms. perusduunia tekeville järjestetään ammattikoulutason koulutusta. Kyllä sitä trukkia oppii ajamaan ihan ilman kouluakin päivässä parissa. Suomalaisia ylikoulutetaan duunarihommiin ja samalla lasketaan yleisesti koulutuksen arvoa.
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Se että Tehyn puheenjohtaja on Kokoomuslainen ei muuta asiaa mihinkään suuntaan, jos tässä jokin asetelma on niin se on suoraselkäinen oikeistohallitus vs. selkärangaton vasemmisto joille rahan jakaminen on hyvin helppoa ilman sen suurempia murheita mistä se raha tulee.

Jaa, onkos selkäraganton vasemmisto uhkaillut joukkoirtisanoutumisilla? Selkärangattomia vasemmistolaisia johtaa kokoomuslainen ja keskustalainen?

Eli siis voitko kertoa, mikä on vasemmiston rooli tässä työtaistelujupakassa? Oikeiston rooli nyt on selvääkin selvempi.

Daespoo, Daniel Colemanin mukaan viha tappaa luovuuden. Nyt angstinamiskaa luonaaseen ja sen jälkeen taas paremmalla sykkeellä keskusteluun mukaan.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Daespoo, Daniel Colemanin mukaan viha tappaa luovuuden. Nyt angstinamiskaa luonaaseen ja sen jälkeen taas paremmalla sykkeellä keskusteluun mukaan.

Älä nyt hyvä mies vie Jatkoajan parhaalta huumoriosastolta eväitä! (Eihän kukaan luule että Mille naurat nyt -ketju pärjäisi tälle?)

Daespoon helmiä hoitsuketjussa:

"Niin, JA:n kommunisti-vasemmistosiivelle tulee yllätyksenä se että ollaan johdonmukaisia eikä käännetä rotseja sen mukaan mikä puoluekanta on vastassa."

"Sorry, en jaksa enään toistaa itseäni mutta vastaan nyt yleisesti."

"Mikä vittu siinä on kun täällä jatkuvasti toistetaan tätä saatanan mantraa uskonnollisessa kiihkossa?"


Daespoon yksiössä ei taida olla yhtään peiliä, tai kenties se ainoa on vaahdossa.
 

TBK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sydän on KIRVEEN muotoinen!
Jos nyt annetaan hoitajille periksi, seuraavaksi on vuorossa opettajat, polliisit, palomiehet, siivoojat jne.
Juuri näin! Onkin jo aika alkaa arvostaa julkisen sektorin työntekijöitä ja nostaa heidän palkka vastaamaan työn vaatimuksia. Toivottavasti sairaanhoitajat pääsevät tavoitteisiinsa ja toimivat ikään kuin pään avaajina muille sektoreille. Toivonkin siis, että sairaanhoitajat, poliisit, pallomiehet, sosiaalityöntekijät, rajavartijat, vangin vartijat, tullivirkailijat, opettajat jne. saavat palkkansa työn vaatimuksia ja vastuuta vastaavalle tasolle!
 
Juuri näin! Onkin jo aika alkaa arvostaa julkisen sektorin työntekijöitä ja nostaa heidän palkka vastaamaan työn vaatimuksia. Toivottavasti sairaanhoitajat pääsevät tavoitteisiinsa ja toimivat ikään kuin pään avaajina muille sektoreille. Toivonkin siis, että sairaanhoitajat, poliisit, pallomiehet, sosiaalityöntekijät, rajavartijat, vangin vartijat, tullivirkailijat, opettajat jne. saavat palkkansa työn vaatimuksia ja vastuuta vastaavalle tasolle!
Listaappa vielä paikat mistä rahat aattelit näihin ottaa? Veroprosenttia 5 pykälää ylös?
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Tässä kun on keskustelu ohjautunut lähinnä valtionbudjetin hoitamiseen, niin pistetään muutama uutinen koskien ketjun aihetta.

Vaikka me kaikki oltaisiin miten myötämielisiä tahansa sairaanhoitajien huonosta palkkauksesta ja toivottaisiin/vaadittaisiin heille nyt paremmat edut, niin joulupukkia ei ole olemassa tässäkään tapauksessa. Kunnilla ei ole enää lisärahaa hoitoalan palkkojen maksuihin. Toteutunut 2%:n tasa-arvoerän maksaminen normaalien palkankorotusten lisäksi ilman valtiolta tulevaa lisätukea uhkaa jo nyt monien kuntien talouksia.
Sairaanhoitajien 24%:n sopimuskauden palkankorotusvaatimus olisi kokonaan rahoitettava valtion budjetista ja tällöin se koskisi koko hoitoalaa. Tehyn Jaana Laitinen-Pesola puhuu joka käänteessä valtion hyvästä rahatilanteesta, joten silloin on huomattava puhua täälläkin valtion budjetin hoidosta. Lisäksi kunta-alan akavalaiset, SAK:laiset ja muut STTK:laiset olisivat vaatimassa samaa palkankorotusta itselleen kuin mitä tehyläiset saisivat itselleen.

Kansalaiset ottavat myötämielisen kannan siihen, että sairaanhoitajien palkkaus on hoidettava kuntoon. Samat ihmiset, esim. kunta-alan akavalaiset, ovat tyrmäämässä nyt puheenjohtajansa Erkki Kangasniemen suulla Tehyn palkkavaatimukset jyrkästi. Kangasniemi on suoraselkäinen ammattiyhdistysjohtaja, joka ajaa omien jäsentensä etuja niinkuin pitääkin. Kaksinaismoralismi esiintyy kunta-alan akavalaisten jäsenistössä. Samoin on tilanne kunta-alan SAK:laisten ja STTK:laisten palkansaajajärjestöjen jäsenten suhteen. Toinen mahdollisuus on, että työmarkkinamenetelmistä ei ole mitään hajua. Soitellaan vaan suuta samaan tapaan kuin Esko-Juhani Tennilä ja Eero Heinäluoma, Päivi Räsäsen antaessa sivustatukea, eduskunnassa.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
...jos tässä jokin asetelma on niin se on suoraselkäinen oikeistohallitus vs. selkärangaton vasemmisto joille rahan jakaminen on hyvin helppoa ilman sen suurempia murheita mistä se raha tulee.

Hyvin daespoomainen näkökulma, ei siinä mitään: kaikki ongelmat voi ulkoistaa oikeisto-vasemmisto -akselille, jolloin asiassa kuin asiassa voi fantasoida "hyvän" ja "pahan" välisellä taistelulla. Tällä tavalla monimutkainen maailma outoine käsitteineen, vaikeine vaalijärjestelmineen ja moniulotteisine ihmisineen on helpompi jäsentää, ja voimakas samaistuminen (pitkälti itse rakentamansa kahtiajaon) johonkin osapuoleen mahdollistaa yksiselitteisen reaktiivisen "ajattelun" (vrt. suomalaiset taistolaiset 1970-luvulla). Se on selviytymisstrategia siinä missä joku muukin, jos kohta siihen turvautuvat ajavat itsensä aika ajoin älyllisesti umpikujaan — sitä itse huomaamatta.

Mutta ei tämän työtaistelun ydin ole oikeiston ja vasemmiston välisessä valtataistelussa, vaan kyseessä on alemman keskiluokan (epäpuoluepoliittinen) kapina, jonkalaista länsimainen demokratia aika ajoin tarvitsee voidaakseen uusintaa itseään havahtumalla (arvo)keskusteluun siitä, mitkä yhteiskunnan toiminnot ovat minkäkin arvoisia (sekä teettäjälleen että tekijälleen). Tätä arvokeskustelua on toki vaikea ymmärtää saati käydä, jos sitä lähestytään stalinistisella — tai kuusivuotiaan — mekaanisella maailmankuvalla.
 

Vakio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Man City
Toivonkin siis, että sairaanhoitajat, poliisit, pallomiehet, sosiaalityöntekijät, rajavartijat, vangin vartijat, tullivirkailijat, opettajat jne. saavat palkkansa työn vaatimuksia ja vastuuta vastaavalle tasolle!

Jep. Minustakin kaikkien palkkoja pitäisi nostaa vähintään se 25% ja mieluummin vielä kertarysäyksellä. Eihän tuo muuten tunnu missään.

Miten ajattelit muuten rahoittaa tämän palkkarallin?
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Listaappa vielä paikat mistä rahat aattelit näihin ottaa? Veroprosenttia 5 pykälää ylös?

En ole TBK, mutta toistan: Ei tarvitse nostaa veroja, kun otetaan jo olemassaolevilta momenteilta: armeija, liikenne, maataloustuet jne. Katsotaan täikamman avulla ne valtion toiminnot, joihin voisi olla varaa silloin kun on hyvät ajat ja primääritehtävät hyvin hoidossa, mutta joista luovutaan käsillä olevien kassakriisien aikana. Valtionvarainministeri on varmaan tällaisessa tehtävässä avainpaikalla. Karsimaan karsimaan.
 
En ole TBK, mutta toistan: Ei tarvitse nostaa veroja, kun otetaan jo olemassaolevilta momenteilta: armeija, liikenne, maataloustuet jne. Katsotaan täikamman avulla ne valtion toiminnot, joihin voisi olla varaa silloin kun on hyvät ajat ja primääritehtävät hyvin hoidossa, mutta joista luovutaan käsillä olevien kassakriisien aikana. Valtionvarainministeri on varmaan tällaisessa tehtävässä avainpaikalla. Karsimaan karsimaan.
Sulla on siis selkeä visio. Tarkennatko noita hieman, esim. missä noilla alueilla olisi sitä löysää? Asevelvollisuusarmeijan alasajo ilmeisesti yhtenä? Vai kalustouusinnat pois, kertauksetkin? Teiden hoitoa vähemmäksi? Maajussit oman onnen nojaan; jos ei kaura kasva, niin voivoi?
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Miten ajattelit muuten rahoittaa tämän palkkarallin?

Koska ketjun finanssinerot niputtivat valtionvelan ja henkilökohtaisen veron nättiin pakettiin, niin se sallinee myös vastaavan vertauksen kulujen osalta? Kun henkilökohtaisessa taloudessa joskus ajaudutaan tilanteeseen, että on tehty hankintoja tai tilauksia ja alkaa näyttää, ettei metwurstiin enää olekaan varaa niin Yläpesälässä kirjataan ylös kaikki menoerät, laitetaan ne välttämättömyysjärjestykseen ja vedetään johonkin kohtaan viiva, jonka alle jäävät sinällään kivat jutut peruutetaan/jätetään ostamatta jne. Nyt olemme eduskuntaan valinneet valioyksilöitä, jotka voivat käydä aivan vastaavanlaisen priorisoinnin. Pakolliset ja välttämättömät hommat hoidetaan, niiden jälkeen katsotaan minkä verran rahaa on jäljellä - ei luultavasti paljon - ja niistä sitten sovitaan. Ei siis kuvitellakaan että kyettäisiin vielä nyhtämään lisää tuloja jostain, vaan karsitaan ei-välttämättömiä menoja.
 

TBK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sydän on KIRVEEN muotoinen!
Jep. Minustakin kaikkien palkkoja pitäisi nostaa vähintään se 25% ja mieluummin vielä kertarysäyksellä. Eihän tuo muuten tunnu missään.

Miten ajattelit muuten rahoittaa tämän palkkarallin?
Juu, en minä puhunut 25%:n noususta. Sairaanhoijille on luvattu vaalien alla tietty korotus ja se myös heille suotakoon. Muiden edellä maninittujen palkat laahaavat kovasti jäljessä verrattuna kolutukseen/vastuuseen/työn määrään/elin kustannusten nousuun/yleiseen Länsimaiseen linjaan, joten heidän kohdallaan palkkojen tarkastus olisi kohdallaan, olisi ollut jo vuosia sitten.

Jos on kyetty tinkimään niinkin tärkeistä asioista, kuin omaisuusvero, alkoholivero ja on kyetty nostamaan edustajien palkkoja useilla prosenteilla, niin julkisen sektorin työntekijöiden palkan korotus ei pitäisi olla mahdoton rasti hoiettavaksi. Vielä kun vastapainoksi valtiohallinnolla henkilöstöpolitiikka vähentää useita satoja työpaikkoja keskittämmällä hallintoa, niin palkkojen nosto ruohonjuuritasolla tuskin on mahdottomuus.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Sulla on siis selkeä visio. Tarkennatko noita hieman, esim. missä noilla alueilla olisi sitä löysää? Asevelvollisuusarmeijan alasajo ilmeisesti yhtenä? Vai kalustouusinnat pois, kertauksetkin? Teiden hoitoa vähemmäksi? Maajussit oman onnen nojaan; jos ei kaura kasva, niin voivoi?

Minulla on arvoihin pohjautuva visio siitä, mitä tarvitaan juuri nyt eniten, ja mitä voi siirtää tuonnemmaksi parempien aikojen haasteeksi, tai joista voi luopua ikiajoiksi. Samanlaisia listoja kykenee tuottamaan jokainen kansanedustaja ja ministeri. Siitähän tässä - jälleen toistaen - on kyse: arvovalinnoista. Kassakriisi on toissijainen asia, joka on puhtaasti hoidettavissa arvoihin pohjautuvilla käytännön päätöksillä.

Asevelvollisuusarmeija on aivan ensisijainen säästökohde. Koko maan kattavan tieverkoston ylläpitämisestä pitää reivata merkittävästi, jotta eniten käytetyt väylät voidaan hoitaa kuntoon ja pitää yllä. Maajussit ovat yrittäjiä, joiden tulee tulla toimeen työnsä hedelmillä. Tekesin yritys-sossu pitää järkeistää ja tuet kohdentaa oikeasti tukea tarvitselville ja tiensä alussa oleville yrittäjille. Syrjäseutujen pakkohengittäminen ja kepulainen tukeminen pitää järkeistää välittömästi. Valtion toimintoja pitää siirtää sellaisille alueille, joissa se tulee edullisimmaksi. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään.
 

manu 17

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Canadiens, K-Vantaa, Arsenal
Koska ketjun finanssinerot niputtivat valtionvelan ja henkilökohtaisen veron nättiin pakettiin, niin se sallinee myös vastaavan vertauksen kulujen osalta? Kun henkilökohtaisessa taloudessa joskus ajaudutaan tilanteeseen, että on tehty hankintoja tai tilauksia ja alkaa näyttää, ettei metwurstiin enää olekaan varaa niin Yläpesälässä kirjataan ylös kaikki menoerät, laitetaan ne välttämättömyysjärjestykseen ja vedetään johonkin kohtaan viiva, jonka alle jäävät sinällään kivat jutut peruutetaan/jätetään ostamatta jne. Nyt olemme eduskuntaan valinneet valioyksilöitä, jotka voivat käydä aivan vastaavanlaisen priorisoinnin. Pakolliset ja välttämättömät hommat hoidetaan, niiden jälkeen katsotaan minkä verran rahaa on jäljellä - ei luultavasti paljon - ja niistä sitten sovitaan. Ei siis kuvitellakaan että kyettäisiin vielä nyhtämään lisää tuloja jostain, vaan karsitaan ei-välttämättömiä menoja.

Ei maksa vaivaa enää selittää että kyse on valinnoista eli ideologisista eroista. Sitä täällä on jo yritetty selittää monella suulla tai näppäimillä. Toivotonta. Jos ajatellaan kuntataloutta niin ei rakenneta hiihtoputkea ennen kuin kunnassa on tarpeeksi lääkäreitä, vaikka sitten ylimääräisillä eduilla hankittuja. Valtion osalta tähän liittyen Saulihan on jo kiristänyt eduskunnan matkustuskuluja, hyvä alku säästämiselle oikeassa paikassa. Tästä on kyse, valinnoista mihin JO OLEMASSA OLEVA raha laitetaan ja siitä kuinka yhteiskunta tukee tuottamattomia pakollisia tehtäviä. Kuinka verrataan tuottavuutta kun hinnoitellaan mitä maksaa 10min. vierellä tai sylissä ja esim. selkeästi tuloksella mitattavaa ruokapalvelua? Hoitopuolen kuluihin on vaan pakko laittaa rahaa jotta toisessa päässä lasku ei kasva myöhemmin liian suureksi.
 

kalevi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Joensuussa oli (ainakin joillekkin) vanhemmille sairaanhoitajille painotettu tehyn (ilmeisesti luottamusmiehen) puolesta et kannattaa tarkkaan harkita laittaako nimeään listaan, jos on muutaman vuoden sisään jäämässä eläkkeelle. Moni oli sit jättänyt laittamatta vaikka alunperin oli ollut tarkoitus laittaa.
Tehyllä ei ole ollut tarvetta painostaa ketään kirjoittamaan nimieään listaan sillä jo jonkin aikaa on ollut tiedossa että nimiä tulee aivan riittävästi. Totta kai jollakin innokkaalla aktiivilla on saattanut mennä kierrokset hieman yli, mutta järjestön yleinen linja on siis ollut se että vapaaehtoista on ja jokainen harkitsee omalta kohdalta hyvin tarkkaan lähteekö mukaan.

Yhdeksi ongelmaksi on paljastunut se että isolla osalla hoitajista ei ollut mahdollisuutta päästä listalle; nyt sitten harkitaankin toista kierrosta lähinnä jäsenistön osallistumishalun sekä KT:n epärehelllisen käytöksen takia.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit

Tämä kirjoitus edustaa hyvin asiaa, joka saa minut aina tuntemaan surulliseksi. Kirjoittaja edustaa keskiverto "tuulipukuväkeä", jolla ei oikeasti ole mitään käsitystä isosta kuvasta. Kansa saa sellaiset edustajat mitä se ansaitsee. Tästä kirjoituksesta tulee väistämättä mieleen se demokratian huono puoli, että kaikki saavat äänestää.

Samassa tekstissä mainitaan luvattu korotus, vaikka mitään ei ole luvattu. Kansanedustajien palkat on myös hyvä nostaa esille joka helvetin yhteydessä ja muutenkin ollaan pihalla kun lumiukot. Alkoholiveroa on muuten nykyhallituksen toimesta päätetty nostaa.
 

Wristlock

Jäsen
Mikä se prosentti tai summa on, joka heille on vaalien alla luvattu ja kuka on luvannut?

Pakko kai se on vielä kerran toistaa, kun ei mene kaikille perille. Jyrki Katainen on vaalien alla luvannut, että valtio maksaa kunnille sopimusosapuolien välisen neuvottelutuloksen yleisen korotuslinjan ylimenenevän osuuden. Kataisen lausunto tarkoittaa kaikessa tyhmyydessään sitä, että sopimusosapuolet sopivat ja sitten valtio hoitaa oman osuutensa mukisematta. Juu juu ei ole kirjattu hallitusohjelmaan, mutta nythän kyselitkin vaalilupauksista ja kyseinen lupaaja sattuu olemaan kaiken lisäksi hallituksemme valtiovarainministeri.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tästä on kyse, valinnoista mihin JO OLEMASSA OLEVA raha laitetaan ja siitä kuinka yhteiskunta tukee tuottamattomia pakollisia tehtäviä.

Juuri näin. Lisää esimerkkejä. Vuonna 2006 maksetut sairausvakuutuskorvaukset olivat yhteensä 2941 miljoonaa euroa. Niistä yhteiskunta maksoi seuraavia mm. korvauksia:
397 miljoonaa Korvaukset lääkärinpalkkioista,hammaslääkärinpalkkioista, tutkimuksesta ja hoidosta sekä matkoista. (13,5%)

Lääkkeisiin 1100 miljoonaa (37,4%).

Ensin mainittu 400 milliä on siis lekuritukea yksityisille lääkäripraktiikoille (matkoja lukuunottamatta), vaikka samaan aikaan varsinainen julkinen terveydenhoito huutaa sitä rahaa. Stop tykkänään ja nuo rahat sinne oikealle julkiselle puolelle. Tuet ehdottomasti pannaan niin kauan kuin kassakriisi on päällä.

Lääkkeiden tukemiseen käytetään reilusti yli miljardi euroa, järkyttävä summa! Tuosta on heti pudotettavissa sadoissa miljoonissa liikkuva summa, kun oikeasti siirryttäisiin käyttämään rinnakkaislääkkeitä (geneerinen substituutio). Julkisen sektorin ei missään tapauksessa pidä seurata lääketalojen subventoimien lääkäreiden mielipideohjausta, jonka vaikutus näkyy vieläkin erittäin selvästi: Suomessa G-merkittyjä lääkkeitä käytetään noin puolet siitä mitä esim. muissa pohjoismaissa. Ja sitäkin enempään on aivan perustellut mahdollisuudet.

Jo pelkästään näillä muutoksilla voitaisiin rahoittaa kaikki nyt puhutut palkkamuutokset. Rahaa jäisi kenties jopa yli.

edit: Lukujen lähde Kelan tilastojulkaisusta:
http://www.kela.fi/it/kelasto/kelasto.nsf/alias/Sava_06_pdf/$File/Sava_06.pdf?OpenElement
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
En minä myötämielinen ole jos niin luulit? Mutta ketjun aihe on kuitenkin toinen kuin valtiontalous. Sille voi jopa avata oman ketjunsa halutessaan. Itse lukisin mieluiten tässä ketjussa KT - Tehy tapahtumia, enkä niinkään makrotalouden peruskursseja kerta toisensa jälkeen. Sikäli kun ne tuntuvatkin olevan tarpeen.

Ketjun aihe koskettaa valtiontalouden hoitoa lähes ennen kaikkea nyt, kun kunnilla ei ole rahaa lisäpalkankorotuksiin.
Sairaanhoitajien arvostus on korkealla Suomessa. Sairaanhoitajat ovat nyt korostamassa arvostustaan konkreettisesti lisäpalkkavaatimustensa myötä. He vetoavat Suomen valtion talouden hyvään tilaan ja kansalaisten myötämielisyyteen asiansa hoitamiseksi. Kansalaisten myötämielisyys sairaanhoitajien asialle lakkaa sillä hetkellä, kun kyse on omista eduista. Tämän osoittivat jo kunta-alan palkansaajajärjestöt, kun eivät suostuneet antamaan osuudestaan Tehyn jäsenten hyväksi mitään. Jaana Laitinen-Pesola valitti tästä, kun mainitsi, että kirjastonhoitajat ja sosiaalityöntekijätkin saivat samat prosenttikorotukset kuin tehyläiset.

Aion jatkossakin kerta toisensa jälkeen palata kahteen kysymykseen. Millä työmarkkinamekanismilla, jonka työntekijäjärjestöt itse ovat luoneet/hyväksyneet voidaan hoitaa yhden liiton, Tehyn, vaatimuksia? Mistä rahoitetaan mahdolliset Tehyn saamat lisäpalkankorotukset julkisalalla, kun huomioidaan se tosiasia, että lisäpalkankorotukset tulevat muillekin kuin vain tehyläisille?
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös