Minä olen pitänyt Tehyn vaatimuksia kohtuuttomina ja edes 12 prosentin korotus tälle 2500 euron palkkakuopassa olevalle ryhmälle olisi mielestäni ollut liikaa.
Mutta tämä pakkolakiesitys - ei hyvä jumala. Tuohan on sotatilalaki. Eläkkeellä olevia pakotetaan töihin, muissa töissä olevia pakotetaan töihin. Tämä tarkoittaa sitä, että sairaanhoitajan koulutus on sellainen taakka, että aivan sama jos olet joskus toiminut hoitsuna ja vaihtanut alaa, niin sinut velvoitetaan rauhanaikana palaamaan vanhaan työhösi lain uhalla.
Jos perustusvaliokunta katsoo, että tämä on ihan normilaki, niin kyseisen elimen poliittisuus asettaa hurjan ennakkotapauksen. Länsimaisen oikeuskäytännön ja perustuslain voidaan kävellä määräenemmistöllä. Seuraavaksi voimmekin julistaa Suomen kuningaskunnaksi samalla menettelyllä tai sosialisoida Nokian.
Ei liioitella, käytännössä
neuvotteluosapuolet pakotetaan tällä lailla tekemään se, mitä kaikissa lakoissa ja työtaistelutoimenpiteissä (ml. lääkärien) on aina tehty. Eli neuvottelemaan siitä, että miten akuutti elämää pelastava hoito sairaaloissa järjestetään. Käytännössä se koskee pienehköä osaa työtaistelutoimenpiteisiin osallistuvista hoitajista.
Jos tämä on sodanjulistus korporatistien mielestä, niin tällainen sodanjulistus kannattaa tehdä. Moraalisesti asiassa ei ole epäselvyyttä.
Sivuhuomiona todettakoon, että et näytä tietävän sitä, että mikä on määräenemmistö. Tarkoitat yksinkertaista enemmistöä.
Ennakkotapauksesta ei ole myöskään kysymys kuin ehkä poliittisessa mielessä, ja jos muisti on kovin lyhyt. Toisaalta esimerkiksi kyseenalaisiakin perustuslakivaliokunnan ratkaisuja esitettyjen lakien perustuslainmukaisuuteen löytyy paljon. Aivan liian paljon. Olipa siis tämän lain osalta pohdinnan tulos mikä tahansa.