En tiedä miten sairaanhoitajilla pyörii työvuorot, mutta ainakin teollisuudessa kolmivuorotyötä tekevällä seuraa viimeisen vuoron jälkeen loma. Eli esimerkiksi esille tullut malli, jossa oli 2 aamua, 2 iltaa, 2 yötä ja 4 lomalla, tarkoittaa kuukaudessa melkein neljää vapaapäivää enemmän kuin normaali päivätyölaisellä. Työajat voi olla välillä huonoja, mutta yleensä koulutukseen nähden palkat ovat hyviä kun lisät lasketaan mukaan, kuten pitääkin. Kyllä työajat, palkat ja muiden palkat on tiedossa kun työpaikka on vastaanotettu.
Puhutaan nyt kuitenkin vapaapäivistä, eikä lomasta. Se ensimmäinen vapaapäivähän alkaa tosiaan siitä, kun tehtaan portista kävelee viimeisen yön jälkeen ulos. Perverssi on se, joka ei oikopäätä mene siitä nukkumaan. Kyseessä ei ole neljä vapaapäivää ihan siten, kuin päivätyöläisellä on esimerkiksi pääsiäisenä, että alkaisi jo edellisenä iltapäivänä. Osa siitä vapaa-ajasta on sijoittunut mielestäni aika tyhmästi jälkimmäisen aamuvuoron ja ensimmäisen illan väliin ja päivälle ennen ensimmäistä yövuoroa.
Juonenahan tuossa keskeytymättömässä työaikamuodossa (TAM 37) on se, että sillä tehdas pyörii tauotta arjet ja pyhät ja koneista saadaan kaikki irti. Hommaan tarvitaan viisi eri porukkaa l. vuoroa, joille työaika on kuvatulla tavalla rytmitetty siten, että yhden vuorokauden aikana kolme vuoroa on töissä ja kaksi vapaalla. Vapaapäivien määrä on järjestelmän myötä vähän pakosti tuollainen. Toki niitä kyllä tarvitseekin heittelevien unirytmien nollaamiseen. Tämä koskee tietystikin vain keskeytymätöntä vuorotyötä. Esmes keskeytyvään kolmivuorotyöhön (TAM 35), jossa ollaan arkiviikko töissä ja viikonloput vapaalla, ei tule ylimääräisiä vapaita ellei paikallisesti sovita, ja maksettavat lisät ovat vain se iltalisä ja yölisä.
Sen nyt vielä kuitenkin toistaisin, että takeita työvuoromuodon ja siten saman ansiotason pysymisestä ei ole kellään tehtaan osalta tai omalta osaltaan. Viime vuoden veropörssissä kerrottujen lukujen varaan ei sen puolesta oikein voi laskea, vaikka siellä hyvältä näyttäisikin. Työpaikkakin otetaan nykyään vastaan useammalla määräaikaisella työsuhteella, joiden aikana työnantaja ymmärrettävästi voi tahtonsa mukaan töniä henkilön toisessa vuoromuodossa tehtävään työhön. Terveydenhuoltoalallakin samanhenkistä ongelmaa uskoisin olevan: Tietysti ajattelisi sitä hyväpalkkaista vuorotyötä olevan alan laitoksissa pysyvästi tarjolla, mutta asia sinänsä on sitten taas se, että tekeekö esmes Sirpa Sairaanhoitaja niitä rahallisesti parhaita vuoroja miten paljon, kun Oili Osastonhoitaja päättää jakaa ne ensisijaisesti samalla osastolla työskentelevälle tyttärelleen Sari Sairaanhoitajalle (TÄYSIN keksitty esimerkki, uskottehan?). En tosiaan sano, että ainakaan tuo olisi kovin asianmukainen peruste korottaa ammattikunnan palkkausta. Mutta pointti onkin lähinnä se, että vuorotyössä voi syystä tai toisesta oma palkkaus heittää melko paljonkin siitä keskimääräisestä ansiosta. Siksi on aika yksinkertaistettua sanoa, että palkka olisi erityisen selvillä työsuhdetta vastaanotettaessa, ainakaan jos puhutaan siitä itselle tilikausittain maksettavasta tilistä. Sehän se kai on kuitenkin se kun lähinnä kiinnostaa, ja se tosiaan elää tasan tarkkaan sen mukaan millaisia vuoroja (eli niitä "epämiellyttäviä työn ajankohtia") tilikaudelle on kulloinkin sattunut.