Sanna Marinin hallitus

  • 2 623 436
  • 21 571

Jeffrey

Jäsen
Huh. Olen syönyt monta hotelliaamiaista työreissulla työnantajan piikkiin. En muista koskaan ilmoittaneeni mitään verottajalle. Mitenkähän tässä nyt käy, kun näinkin epärehellisesti olen menetellyt?

Kotimaa:

Jos palkansaaja jonakin matkavuorokautena saa ilmaisen tai matkalipun hintaan sisältyneen ruoan, päivärahan enimmäismäärä on puolet 1 momentin mukaisista määristä. Ilmaisella ruoalla tarkoitetaan kokopäivärahan kysymyksessä ollen kahta ja osapäivärahan kysymyksessä ollen yhtä ilmaista ateriaa

Ulkomaat:

Jos palkansaaja jonakin matkavuorokautena on saanut ilmaisen tai matkalipun taikka hotellihuoneen hintaan sisältyneen ruoan, päiväraha maksetaan 50 prosentilla alennettuna. Ilmaisella ruoalla tarkoitetaan ulkomaanpäivärahan kysymyksessä ollen kahta ilmaista ateriaa.

Eli voit huokaista helpotuksesta, et ole toiminut epärehellisesti mikäli olet saanut vain yhden ilmaisen aterian.

 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Voin olla väärässä, mutta käsittääkseni Jyrki Katainen ei ole pääministerinä asunut virka-asunnossa vaan kotonaan Espoossa. Jos olen tässä väärässä, niin joku varmaan oikaisee.
Eilisten lehtitietojen mukaan asui jonkin aikaa Kesärannassa ja käytti aamiaisetua.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Niin no, hotelli on mun työreissulla "virka-asunto", Sanna yöpyy työreissuillaan Kesärannassa. Ehkä meidän kummankin pitäisi poiketa Alepassa illalla ostamassa leivät, juustot ja tuoremehut, jotta asiat menisivät aamusella joidenkin mielestä oikein.

Tässä vain tätä "ongelman" suuruusluokkaa hieman hahmottelen tällä vertauksella.
Mahtavaa verolakien tulkintaa. Oletko pohtinut verokonsultin uraa?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Verottajan asiantuntijahan ottaa tuossa kantaa nimenomaan asuntoetuun. VNKhan taisi "lennosta" vaihtaa korvauksen perusteen seuraavaan pykälään, joka on jo paljon hähmäisempi, eli "Valtioneuvoston jäsenelle korvataan tehtävien hoitamisesta aiheutuneet ylimääräiset kohtuulliset kustannukset valtioneuvoston kanslian päätöksellä.".

Omasta mielestäni verottajan asiantuntija ottaa kantaa elintarvike-etuun. Suora lainaus:

"Jos saat työnantajalta 300 euron elintarvikkeet kotiin aamupalan tekemistä varten, niin tokihan se on veronalaista tuloa täydestä, käyvästä arvostaan".

"Joku voi miettiä, voisiko tämän tyyppinen asia, ruokakustannukset, olla tuohon kuuluva palvelu, mutta kyllä tuntuisi vieraalta, että ruokatarvikkeiden hankkiminen olisi asuntoetuun kuuluva palvelu".


Todettakoon vielä kerran, että verottajan asiantuntijan näkökulman jakaa presidentin kanslia, jonka mukaan pykälä ei anna mahdollisuutta tarjoilla presidenttiparille aamiaisia valtion piikkiin.

Itsekään maallikkona en osta perustetta, jonka mukaan pääministerille puolisoineen (ainakin osan aikaa myös lapsi ja isovanhempi) olisi aamiaisen osalta erityisasemassa sijainnistaan riippuen kuin hyvin tilapäisesti.

Eli - mikä sitten on "ylimääräisiä ja kohtuullisia kustannuksia", niin siitä asiassa pitkälti on kyse. Toki sitten outona lisätwistinä se, että hankintojen sisältö on katsottu tarpeelliseksi salata.

Ajallisuus salaukselle on mielenkiintoinen. Jos muistaakseni IL:n ja IS:n spekuloinnit siitä, että salaus tapahtui kun Kulmunin koulutukset putkahtivat SK:n kautta julkisuuteen, ovat oikeita, mieleen tulee tarkoituksellinen peittely. Marinin hallitusta syytetään peittelystä jatkuvasti, samoin myönteisten vuotojen järjestämisestä.

Ei tämä juttu syytöksiä ainakaan vähennä.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Todettakoon vielä kerran, että verottajan asiantuntijan näkökulman jakaa presidentin kanslia, jonka mukaan pykälä ei anna mahdollisuutta tarjoilla presidenttiparille aamiaisia valtion piikkiin.
Missä tuollainen tulkinta paljastui? Luin kyllä lehdestä että siellä Mäntyniemessä etua ei ole käytetty, mutta en löytänyt mitään kommenttia etteikö olisi mahdollisuutta?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Missä tuollainen tulkinta paljastui? Luin kyllä lehdestä että siellä Mäntyniemessä etua ei ole käytetty, mutta en löytänyt mitään kommenttia etteikö olisi mahdollisuutta?

Iltalehdestä:

"Presidentin kansliasta kerrotaan Iltalehdelle, että mainittu lakipykälä ei mahdollista tällaisen edun tarjoamista".

 

CreaseMonkey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Verohallinnon asiantuntija ei minusta kommentoinut mitenkään asuntoetua tai mitään muutakaan etua. Hän totesi, että x euron elintarvikkeet ovat verotettavaa tuloa. Näinhän se asia on. Sehän on aivan se ja sama saako tuloa rahana, elintarpeina vai lekasorana, tuloa se on silti ja veronalaista, jos toisin ei ole säädetty.

Edit. Näköjään kommentoikin, että safkan sisältyminen asuntoetuun tuntuu vieraalta. My bad.

@Dennis ja @Cobol
 

axe

Jäsen
Tässä nyt hirttäydytään liikaa kiinni summiin ja veroetuihin, ja kuka on käyttänyt ja kuka ei. Ainoa pointti tässä on poliitikon - ja sen voi huoletta yleistää koskemaan koko politiikan kenttää - kaksinaamaisuus, jossa ei itse tehdä sitä mistä saarnataan. Heidän pitäisi näyttää hyvää mallia kansalle esimerkillään isommissakin asioissa kuin vain käyttämällä kasvomaskia telkkarissa esiintyessään.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Verottajan asiantuntijahan ottaa tuossa kantaa nimenomaan asuntoetuun. VNKhan taisi "lennosta" vaihtaa korvauksen perusteen seuraavaan pykälään, joka on jo paljon hähmäisempi, eli "Valtioneuvoston jäsenelle korvataan tehtävien hoitamisesta aiheutuneet ylimääräiset kohtuulliset kustannukset valtioneuvoston kanslian päätöksellä."

Eli - mikä sitten on "ylimääräisiä ja kohtuullisia kustannuksia", niin siitä asiassa pitkälti on kyse. Toki sitten outona lisätwistinä se, että hankintojen sisältö on katsottu tarpeelliseksi salata.

No, koitetaanpa hieman avata tätä. Avainkäsitteitä tuossa pykälässä on kolme:

1. "ylimääräisiä" Tähän voidaan todeta, että kustannukset ovat ylimääräisiä jos pääministerin perhe ei viranhoidon ulkopuolella syö lainkaan aamiaista. Rohkenen hieman epäillä tätä.

2. "Kohtuullisia". Kymmenen euroa päivässä aamiaiseen on aika paljon, mutta toki kohtuudella voidaan olettaa, että pääministerin aamiainen on hieman normikansalaisen aamiaista deluxempi, joten menköön.

3. "tehtävien hoitamisesta aiheutuneet" Tällä nähdäkseni tarkoitetaan sitä, että kustannuksen tulisi aiheutua nimenomaan pääministerin virkatehtävistä, ei siitä että hän on pääministeri. Jos siis aamiaisella on ollut jokin pääministerin perheen ulkopuoleinen henkilö ja on puhuttu työasioista, on kyseessä tehtävien hoitamisesta johtunut kustannus. Sen sijaan jos pääministeri viettää hempeän hetken perheen kesken ei se ole virkatehtävien hoitamista.

Näin ollen korkeintaan yksi pykälän ehdoista toteutuu tässä tapauksessa ja siten tällä pykälällä ei voi tuota käytäntöä puolustella.
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Aika jännä että kun on kyse pääministeristä tai poliitikoista yleensä niin verottaja ei tiedä missä mennään.

Kun on kyse tavallisesta veronmaksajasta tiedetään tasan tarkkaan kuinka paljon pitää maksaa ja milloin. Ja valitusoikeutta ei ole, tai vaikka olisikin ensimmäisellä veropäätöksellä mennään.

Sekin että Marin ei kommentoi näitä millään lailla kertoo siitä että hän on kuopassa ja silloin kannattaa lopettaa kaivaminen (tiedottaminen).
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Vähän ihmetyttää muutaman nimimerkin reaktiot, esim. @Telaketju . Onko siis teistä ihan ok kenen tahansa sopia tällainen järjestely työnantajansa kanssa ja kuitata näin tuhansien eurojen arvoinen veroetu vuodessa? Vai onko tämä joku poliittisen eliitin yksinoikeus oikoa ja ottaa vähän ekstraa aina kun mahdollista? Jotenkin häkellyttävää että sympataan jonkinlaista siirtymää kohti Etelä-Amerikan meininkiä. Ja ei tietenkään Marinin aamiainen tee meistä Venezuelaa, mutta perustelut ovat aivan ihmeellisiä.

Ja ihan turha hakea väkinäisiä vertauksia esim. asuntoetuun, joka on päivänselvästi tuloverolaissa säädetty pääministerille verottomana. Samoin omista hotelliaamiaisista kun niissä ei ole mitään väärää. Tietysti jos on itse kiertänyt veroja niin kannattaa sekin ilmoittaa mahdollisimman ajoissa. Erityisen noloa sellainen on jos kannattaa korkeaa verotusta ja valittaa rikkaiden veronmaksuhalusta.

Ihmettelen myös Marinin oman vastuun vähättelyä. Paljon pienemmän profiilin hommissakin korostetaan kuinka jokaisella on vastuu itse kieltäytyä tarjotuista itselle kuulumattomista eduista, potentiaalisista lahjuksista yms. Marinin pitäisi tajuta jo viestinnän kannalta että tietenkin hän maksaa aamiaisensa itse ellei muuta päivänselvästi asuntoedun tapaan säädetä laissa. Tuon lisäksi hänen pitäisi erityisesti poliittiset kantansa huomioiden tajuta tuplavarmistaa että menettely on verottajankin kannalta ok.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Pääministerille tuo 300 euroa kuussa ei pitäisi merkitä mitään mutta jollekin pienituloiselle 300 euron verorästi voi jo merkitäkin aika paljon. Ja nämä rahat Marin käyttää omaan etuunsa.

300e verovapaat aamupalarahat vaatisivat Marinin tapauksessa yli 700e palkkatuloja lisää, jos siis maksaisi ostokset itse.
 

kamik

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK

Neely

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Kings ,Englanti, Blaugrana&C.D. Santa Clara
Eiköhän hyvätoverisysteemi kohtuullista velkoja 90 pinnaa alaspäin. Loput jää sitten vain saamatta.
Ei muuta kuin demareiden listoille ehdolle niin vaimon toverit pitävät huolta että vähintään 6000-7000€ suuruinen kuukausipalkka löytyy tavalla tai toisella noin sivutoimeksi tietenkin.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Ihmettelen myös Marinin oman vastuun vähättelyä. Paljon pienemmän profiilin hommissakin korostetaan kuinka jokaisella on vastuu itse kieltäytyä tarjotuista itselle kuulumattomista eduista, potentiaalisista lahjuksista yms. Marinin pitäisi tajuta jo viestinnän kannalta että tietenkin hän maksaa aamiaisensa itse ellei muuta päivänselvästi asuntoedun tapaan säädetä laissa. Tuon lisäksi hänen pitäisi erityisesti poliittiset kantansa huomioiden tajuta tuplavarmistaa että menettely on verottajankin kannalta ok.
Näin juuri. Pääministerin asemassa on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että omien etujen suhteen mennään paitsi lain kirjaimen mukaan, niin myös yleistä oikeustajua ja kansalaisten yhdenmukaista kohtelua kunnioittaen. Jälkimmäinen myös silloin, kun laki väljästi tulkiten antaisi mahdollisuuden nyhtää henkilökohtaista etua, vaikka arkijärjellä ajatellen moiseen etuun ei olisi tarvetta eikä perustettakaan.

Vaikka pääministerin ”aamiaisetu” ei ole Marinin keksimä eikä todennäköisesti hänen aloitteestaan edes vaadittu, niin onhan tuo koko aamiaisetu jonkinmoinen rakenteellinen erikoisuus. Tavallaan ymmärränkin sen, että pääministerin tapaiselle instituutiolle voitaisiinkin valtion puolesta järjestää aamupalat vaikka ihan palveluna eteen silloin, kun pääministeri on niin sanotusti komennuksella. Kesärannassa eli virka-asunnossa oleskelu on määrätynlaista komennuksella oloa. Missään tapauksessa kyse ei ole ollut kiinteästi pääministerin tehtävään kuuluvasta edusta, vaan tällä on kaiketi ajateltu tuettavan pääministerin työtä, jos tarvetta on.

Siinä mielessä hieman ymmärrän Marinin aamiaisedun logiikkaa, että hän on tamperelainen kansalainen, joka asuu pääministerin tehtävänsä takia väliaikaisesti toisella paikkakunnalla. Toki tällöinkin aamiaisetu pitäisi kansalaisten yhdenvertaisen kohtelun nimissä ymmärtää osaksi palkanmaksua. Vastaavasti asumispaikkakuntaan perustuvaan logiikkaan taas ei istu mitenkään, että helsinkiläinen pääministeri Paavo Lipponen on säännönmukaisesti hyödyntänyt valtion kustantamaa aamiaisetua, kuten julkisuudessa kerrotaan tapahtuneen Lipposen pm-kaudella.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Eiköhän hyvätoverisysteemi kohtuullista velkoja 90 pinnaa alaspäin. Loput jää sitten vain saamatta.

Kyseessä on pelisuunnitteluyritys. Vaikuttaa siis siltä, että on saatu Business Finlandilta 200 000 kylmää käteistä ja siitä on nostettu palkkoja firmassa "töissä" oleville nörteille niin kauan kuin rahaa on riittänyt. Mitään liiketoimintaa ei raha ole generoinut ja kun se on loppunut, vedetään homma konkurssiin ja sitten uudella nimellä uutta matoa koukkuun ja rapala vetämään Business Finlandin suuntaan. Tai kuten Marinin puoliso IL:n jutussa toteaa: "Haluan jatkossakin olla tukemassa uusia teknologiayrityksiä."
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Palaan paremmalla ajalla asiaan, mutta olen lähinnä kommentoidut edun suuruutta, jota suhteuttaisin mm. sellaisiin asioihin, että pääministerille tarjotaan virka-asuntoa yöpymiseen tai minä saan hotelliaamiaisen hotelliyöpymisen yhteydessä.

Henkilökohtaisesti en ihan ymmärrä mitä suhteuttamista on edussa, josta ei kuulu maksaa veroa, etuun josta kuuluu. Jos näpistän kaupasta lihapiirakan niin ei siinä auta mussuttaa kuinka pieni summa on kyseessä verrattuna esimerkiksi lounasetuun. Eri keskustelu on sitten olisiko etu- ja verotusjärjestelmässämme yksinkertaistamista. Minusta kyllä.

Tätä en ole tainnut harrastaa, mutta paljon on pielessä, jos valtioneuvoston kanslia ei tiedä eikä osaa ohjeistaa asiassa. Itse pääministerinä ilman muuta olettaisin, että tällaiset veroteknisest asiat ovat kunnossa ja selvitettynä.

Pahoittelut, tämä kohta viestissäni ei kohdistunut sinuun. Otin vain sinut esimerkiksi koska suuresti arvostan näkemyksiäsi ja yllätyin kannastasi/ensireaktiostasi.
 

Jeffrey

Jäsen
Tätä en ole tainnut harrastaa, mutta paljon on pielessä, jos valtioneuvoston kanslia ei tiedä eikä osaa ohjeistaa asiassa. Itse pääministerinä ilman muuta olettaisin, että tällaiset veroteknisest asiat ovat kunnossa ja selvitettynä.

Kyllähän tosiaan veronalaisen tulon ilmoitusvelvollisuus ja verojen maksu on yleensä työnantajalla. Kuitenkin loppuviimein jokainen on itse vastuussa omista tuloistaan, ja myös velvollisuuksistaan.

Kuten @BigRedCat ja @Pisin Kääpiö 186cm toteavat, niin loppuviimein työntekijän tulisi itse olla näistä kartalla ja vastuu on lopulta työntekijällä itsellään. Nykypäivänä ei taida olla yhtäkään suurempaa yritystä, jossa on tarkasti määritelty se mitä saa vastaan ottaa ja mitä ei - ja missä vaiheessa omien hälytyskellojen tulisi soida asia selvittääkseen.

Marinin taustat ja omat puheet huomioiden tämä teko siirtyy törkeysasteikossa aika ison loikan punaiselle sektorille. Uskoisin hänen olevan varsin hyvin tietoinen veronkierron ja verovapaiden etuuksien taustoista - ja ilmeisemmin hän on itse näitä vastustanut melko suurisanaisesti.

Kellojen olisi pitänyt soida, ja uskon niiden myös soineen sikälimikäli tiedot tietojen salaamisesta pitää paikkansa. Se tekee koko casesta entistä absurdimman. Siis ihan oikeasti meillä on Suomessa vuonna 2021 tilanne jossa valtionjohto mahdollisesti väärinkäyttää verovaroja ja ainakin syyllistyy veronkiertoon - ja vielä tarkoituksenmukaisesti peittelee ja salaa oman toimintansa. Kyllä tämä on ideologisesti jo niin iso askel, että 300 euron vaihtuminen 300 000 euroon on sen rinnalla jo pienempi askel.

Yksiselitteisesti, tällainen kehitys pitää saada loppumaan - kiinalaisia emme ole, ja venäläisiksi emme halua.

Edit: Vastuuntuntoinen ihminen olisi toiminut samoin kuin presidentinkansliassa.
 
Viimeksi muokattu:

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Kyllä on kieltämättä taas kohu saatu aikaan, pääministerille maksetaan 10 euroa päivässä aamiaiseen. Siitähän tulee vuodessa jo kolme ja puoli tonnia.

Marin ei kyllä tee mitään oikein: milloin on aiheuttanut työttömyyttä pesemällä itse kotinsa vessan, ja nyt on siis työasunnolle kustannettu 10 euron aamiaiset. Mitähän seuraavaksi; käyttää nukkueessaan väärän väristä pyjamaa?

Isot ihmiset pelleilee. Sitä on Suomi vuonna 2021.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Kyllä on kieltämättä taas kohu saatu aikaan, pääministerille maksetaan 10 euroa päivässä aamiaiseen. Siitähän tulee vuodessa jo kolme ja puoli tonnia.

Eihän tuo yli 200 000e vuosipalkan rinnalla tunnu missään, olisi siis kannattanut itse maksaa aamiaiset. Vähän sama kuin lätkässä jos et halua istua penalttia: älä anna tuomarilla mahdollisuutta viheltää jäähyä.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Kellojen olisi pitänyt soida, ja uskon niiden myös soineen sikälimikäli tiedot tietojen salaamisesta pitää paikkansa. Se tekee koko casesta entistä absurdimman. Siis ihan oikeasti meillä on Suomessa vuonna 2021 tilanne jossa valtionjohto mahdollisesti väärinkäyttää verovaroja ja ainakin syyllistyy veronkiertoon - ja vielä tarkoituksenmukaisesti peittelee ja salaa oman toimintansa. Kyllä tämä on ideologisesti jo niin iso askel, että 300 euron vaihtuminen 300 000 euroon on sen rinnalla jo pienempi askel.

Yksiselitteisesti, tällainen kehitys pitää saada loppumaan - kiinalaisia emme ole, ja venäläisiksi emme halua.

Veikkaisin, että valtionhallinnossa on salattu aika paljon sen jälkeen kun Liski penkoi VTV:n tilannetta. Hän on julkisuudessa kertonut, että erilaiset virastot tulisi syynätä läpi median toimesta.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Niin siis tämähän ei ole mikään fakta vaan yksi tulkinta asiasta. VNK on tulkinnut asiaa eri tavalla ja niin myös ohjeistanut. ....
Olet väärässä jatkuvasti. Sinulle esitettiin pari sivua sitten verottajan ohje, mikä oli täysin sinun kommenttisi vastainen, niin väitit vastaan ilman argumentteja. No, eipä niitä ole.

VNK sanoi eilen, että aamupala kuuluu virka-asuntoon, mutta muutti kantaansa ja kastoo nyt, että se on ministeripalkkiolain 7§ mukainen. Siellä ei vaan puhuta mitään aamupalaedusta, joten kyseessä on palkan päälle annettava etuus, mikä on normaalisti veronalaista tuloa myös pääministerillä, jonka se pitää ilmoittaa tai rikkoo lakia. Tässä ei ole edes mitään kiistanalaista enää kun tuo peruste on vaihtunut.

Mitä tuohon VNK:n ohjeeseen tulee, niin oletko nähnyt sen? Nehän on salanneet sen, että kuulut ilmeisesti sisäpiiriin? Entä oletko nähnyt päätökset joilla ohjeet on luotu? Aivan, salaisia tai ei löydy.

Tulkinnasta sen verran, että tässä asiassa ei ole mitään tulkittavaa, ellei nyt asian vakavuus sitä ole joidenkin mielestä. Lakiteknisesti, omien twitter-havaintojen perusteella, selkeä tapaus.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös