Mainos

Sanna Marinin hallitus

  • 2 669 620
  • 21 464

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
Minusta asia tiivistyy siihen melko kiistattomaan seikkaan, että Venäjä ei halua Suomen liittyvän Natoon. Näin ollen Venäjä miettii useiden ristiriitaisten intressien kanssa tasapainoillessaan myös, mitä vaikutusta sen toimilla on Suomen Nato-jäsenyyden todennäköisyyteen ja aikatauluun. Sillä, että Venäjä ei halua ajaa Suomea Natoon, on Venäjän toimiin jonkinasteinen hillitsevä vaikutus.

Venäjällä on siis tiedossa tietyt rajat, joiden puitteissa se arvioi Suomen pitäytyvän "liittoutumattomana" ainakin lähitulevaisuudessa. Mahdollisesti siellä oli, kuten voisi ihan perustellusti monen viimeaikaisen tiedon perusteella olettaa, valloilla käsitys jonka mukaan Suomessa ja Ruotsissa on voimistunut halu kiihdyttää Nato-prosessia ja alkaa konkreettisesti varautua jäsenhakemukseen, kenties jopa jättää sellainen aiemmin mahdottomana pidetyn nopealla aikataululla. Ainakin tuota on pidetty mahdollisena, jos ei todennäköisenä.

Sitten kuvaan astuu pääministeri Sanna Marin, joka putsaa pöydän kertomalla että liittyminen hänen pm-kaudellaan on "erittäin epätodennäköistä" ja heittää vielä suoranaista vittuilua USA:n suuntaan. Miksi, oi miksi?

Onhan tuo selkeä viesti naapuriin ettei Suomen Nato-jäsenyyden suhteen tarvitsekaan mailaa puristaa siinä määrin kun ehkä ajateltiin, notta antaa mennä vaan.
Olisi mielenkiintoista tietää miten Ruotsissa suhtaudutaan Marinin sekoiluihin.
 

Zolomy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Venäjällä on siis tiedossa tietyt rajat, joiden puitteissa se arvioi Suomen pitäytyvän "liittoutumattomana" ainakin lähitulevaisuudessa. Mikäli siellä oli, kuten voisi ihan perustellusti monen viimeaikaisen tiedon perusteella olettaa, valloilla käsitys jonka mukaan Suomessa ja Ruotsissa on voimistunut halu kiihdyttää Nato-prosessia ja alkaa konkreettisesti varautua jäsenhakemukseen, kenties jopa jättää sellainen aiemmin mahdottomana pidetyn nopealla aikataululla. Ainakin tuota on pidetty mahdollisena, jos ei todennäköisenä.

Tätä ajoin itsekin takaa, itse vain olen skeptinen sen suhteen että Marinin lausunto vaikuttaisi suuresti Venäjän tämänhetkiseen käsitykseen, etenkin kun esimerkiksi USA:n Blinken väitti Suomen haluavan liittyvän Natoon (mihin myös Marin uskoakseni viittasi).

Ei toteudu. Tätä on sanottu ihanviime aikoina monesti Stoltenbergin suulla: Artikla 5 koskee vain ja ainoastaan jäseniä. Me olemme kyllä sitoutuneet puolustamaan Natoa 42.7 kautta ja hyväksytty kuin perustuslaki. Ei mene tasan tämä jako ja siitä on kiittäminen tyhmiä tsuhnia. Peilistä löytyy vika.

En väittänyt että artikla 5 koskisi Suomea, väitän että Venäjän hypoteettinen hyökkäys Suomeen olisi sille huomattavasti suurempi riski kuin hyökkäys Ukrainaan.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Muuten kiva, mutta tässä voi oikeasti tulla kysymys vastaan lähitulevaisuudessa että kenen joukoissa seisot.
Ja vastaus on aina sama: äänestäjien.

Tämä nyt vain on Suomen virallista ulkopolitiikkaa, jota ei määritä yksin presidentti, pääministeri tai ulkoministeri, vaan hallitusohjelma. TP-utva sitten pelaa siinä kapealla kentällä, jonka päähallituspuolueet, SDP ja keskusta, ovat sille rajanneet.

Ulkoministeri joutuu tietenkin puhumaan julkisuudessa sitä, mitä hallitusohjelmaan on kirjattu. Samalla kuitenkin toimii omien mahdollisuuksien mukaan ja tapaa NATO:n pääsihteerin. Sitä kun ei hallitusohjelma kiellä.

Presidentin ei tarvitse noudattaa hallitusohjelmaa ja pitää hallituskumppanit tyytyväisinä. Siksi sillä onkin retoriikassa enemmän vapauksia.

Jokainen tiedostaa, että Suomi liittyy lähivuosina NATO:n jäseneksi. Nyt vain höpötetään jotain mukalinjoja, että saadaan sekä kannattajat että vastustajat pysymään jokseenkin tyytyväisinä.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Onhan täsä eroa kuin yöllä ja päivällä osaamisessa.
Sale paaluttaa kuin oppikirjasta versus bilettäjän ei minun vahtivuorolla.
En väittänyt että artikla 5 koskisi Suomea, väitän että Venäjän hypoteettinen hyökkäys Suomeen olisi sille huomattavasti suurempi riski kuin hyökkäys Ukrainaan.
Nyt rupeaa tolpat siirtyilemään. Suomen sotilaallinen voiman lisääntyminen isäntämaasopimuksen ja harjoitusten kautta oli alkuperäinen väitteesi. No ei lisäänny. EU:n jäsenenä ja sotilaallisesti voimakkampana kuin Ukraina Suomeen höökiminen olisi isompi riski, mutta Natolla ei ole sen kanssa tekemistä. Nato voi toki ottaa osaa, mutta sen päättää USA. USA:lla on tietty kynnys ruveta ampumaan puna-armeijaa koska ydinaseet. Jos Venäjä saisi vakuutettua USA:n, että sota ei laajene Balttiaan, niin voisimme hyvin olla yksin, koska silloin NAton komentorakenteetkaan ei olisi käytössä -> avun toimittamien EU-liittolaisilta sekavaa ja vaikeaa. Ilman liittymistä Natoon me annamme USA:lle veto-oikeuden Suomen puolustukseen. Kivaa vai mitä?
 

Zolomy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Onhan täsä eroa kuin yöllä ja päivällä osaamisessa.
Sale paaluttaa kuin oppikirjasta versus bilettäjän ei minun vahtivuorolla.

Nyt rupeaa tolpat siirtyilemään. Suomen sotilaallinen voiman lisääntyminen isäntämaasopimuksen ja harjoitusten kautta oli alkuperäinen väitteesi. No ei lisäänny. EU:n jäsenenä ja sotilaallisesti voimakkampana kuin Ukraina Suomeen höökiminen olisi isompi riski, mutta Natolla ei ole sen kanssa tekemistä. Nato voi toki ottaa osaa, mutta sen päättää USA.

Ei rupea. Nato ottaa todennäköisemmin osaa sotaan jonka kohteena on isäntämaasopimuksen sopinut valtio, joka on muutenkin profiloitunut länsimaiseen yhteisöön enemmän kuin Ukraina, mm. mainitsemasi EU:n kautta. Sotilaallisella voimalla tarkoitin juuri tuota huomattavasti suurempaa riskiä Naton osallistumiseen, kun kyseessä olisi sota Suomen lisäksi myös koko EU:ta vastaan.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tämä nyt vain on Suomen virallista ulkopolitiikkaa, jota ei määritä yksin presidentti, pääministeri tai ulkoministeri, vaan hallitusohjelma. TP-utva sitten pelaa siinä kapealla kentällä, jonka päähallituspuolueet, SDP ja keskusta, ovat sille rajanneet.
Paperit lentää siinä kohtaa roskiin kun tulee tiukka paikka. Sen tietää jokainen. Ohjelmat on normaalia oloja varten ja kriisissä pitää pystyä reagoimaan, ei mennä paperin taakse piiloon.
Presidentin ei tarvitse noudattaa hallitusohjelmaa ja pitää hallituskumppanit tyytyväisinä. Siksi sillä onkin retoriikassa enemmän vapauksia.
Nyt niitä vapauksia on ottanut PM. Pressa lukee tiukasti paperista. Koska Sale johtaa ulkopolitiikkaa lain mukaan, niin hän saisi ottaa vapauksia. Ja Saulin kuuluisikin ottaa niitä, vähän painetta kattilaan Venäjälle. Suomen liittyminen olisi Putinille kova kolaus kotana, vaikka todellisuudessa se ei heilauttaisi pelimerkkejä mihinkään suuntaan. Poistaisi vain erillisodan mahdollisuuden.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Nyt niitä vapauksia on ottanut PM.
Ei ole, vaan sanonut mitä linja tarkoittaa nykyisen hallituksen aikana. Myös Haavisto on sanonut, ettei NATO-jäsenyys ole ajankohtainen, minkä tulkitsen, että NATO-linjausta ei määrittele maailmanpolittinen tilanne, vaan hallitusohjelma. Ja kun ottaa huomioon kepun kannatuksen ja persujen NATO-vastaisuuden, en ihmettele yhtään, ettei nykyinen hallitus lähde ajamaan NATO-jäsenyyttä.

Se vasta sataisi Putinin laariin, jos suomalaiset itse alkaisivat riidellä asiasta ja hallitus hajoaisi. En ihmettele yhtään, jos NATO-jäsenyyttä ei voida ensi vuonnakaan ottaa vaalien kärkiteemaksi, koska sillä ei voiteta vaaleja.

NATO-jäsenyys on kuin maakuntavero. Tiedetään, että jossain vaiheessa se toteutuu, mutta sitä ennen täytyy pitää äänestäjät tyytyväisinä.
 

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
Jaahas. Että ja näin tänään.
Tähän väliin olisi eräs J.K. Paasikivi todennut samoin kuin keväällä 1948 muutamalle ministerille, että "saatana, te olette antaneet venäläisille luvan marssittaa joukot maahan"...
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ehkä taloudesta tähän väliin? Häkkäseltä erinomainen kirjoitus Suomen tilanteesta. Toki Häkkänen seuraa pitkälti valtiovarainministeriönkin linjaa, joka on poikkeaa täysin vasemmiston vakuutteluista. Otan maistiaisen:

Arvostettu The Economist -lehti vertasi maiden taloudellisia suorituskykyjä pandemian ajalta. Suomi jäi vertailumaiden pahnanpohjimmaiseksi. Esimerkiksi Tanskan valtionvelka suhteessa bruttokansantuotteeseen on kasvanut pandemian aikana 3,5 prosenttiyksikköä, Suomen sen sijaan lähes kolminkertaisesti, 9,7 prosenttiyksikköä. Suomessa kotitalouksien tulot supistuivat prosentilla, kun monessa verrokkimaassa tulot päinvastoin kasvoivat. Me siis köyhdyimme suhteessa enemmän, vaikka otimme runsaasti lisävelkaa.

Ongelman juurisyy piilee juuri työllisyyttä, kasvua ja investointeja tukevan politiikan puutteessa. OP:n tuoreessa suuryrityskyselyssä vastaajista vain 3,4% katsoo, että hallitus purkaa aktiivisesti rakenteellisia kitkatekijöitä ja kannustinloukkuja esimerkiksi työmarkkinoilla. Kolme neljästä on sitä mieltä, että hallituksen teollisuuspolitiikka ei edistä yritysten kilpailukykyä.


Marinin hallituksen politiikka on vastuutonta. On sitten kysymys oikeastaan mistä tahansa asiasta.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Huutonaurua panikoijien ylitulkinnoille. Kaikki tietää että Suomen liittyminen Natoon on hyvin epätodennäköistä seuraavan parin vuoden sisällä mutta ei sitä herranjestas saa ääneen sanoa. Mitäs se suomettuminen taas olikaan...
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Seuraavan kerran kun SaMarin avaa suunsa, sanat saisivat olla "laitetaanko pakasteet pussiin?"
Ei tämä huono vaihtoehto olisi. Vaikka Sipilän hallituksen ketjua on enää vaikea löytää, onhan tuo vihjaus aivan asiallinen verrattuna siihen, millaista sontaa Sipilä niskaansa sai.

Demarienkin kanssa täytyy tulla toimeen eduskuntavaalien jälkeen. Ehkä sieltä löytyisi joku poliitikko Marinin tilalle? Nyt tuntuu jopa siltä, että Rinne ja Tuomioja kyykkivät Marin takaa ja sanelevat, mitä täytyy sanoa. Ehkä Antti Lindtman sopisi Suomen TOP-3 puolueen johtoon Marinia paremmin?

Tällöin olisi paremmin mahdollista muodostaa sellainen hallitus, johon saattaisivat mahtua Kok, SDP ja PS sekä esimerkiksi Keskusta/Vihreät. Olisi riittävästi voimaa lähteä ratkaisemaan Suomen tulevaisuuden suuria kysymyksiä. Vaikea uskoa tulipunaisen Marinin edes niistä kiinnostuvan...
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Huutonaurua panikoijien ylitulkinnoille. Kaikki tietää että Suomen liittyminen Natoon on hyvin epätodennäköistä seuraavan parin vuoden sisällä mutta ei sitä herranjestas saa ääneen sanoa. Mitäs se suomettuminen taas olikaan...
Juuri näin. Paasikivi taisi aikoinaan sanoa, että viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen. Se, että Suomi hyvin epätodennäköisesti hakee tämän hallituskauden aikana Nato-jäsenyyttä, on nähdäkseni täysin totta, joten en ymmärrä tätä kohua alkuunkaan.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
"Marin totesi uutistoimisto Reutersin englanninkielisessä haastattelussa pitävänsä ”hyvin epätodennäköisenä” että Suomi hakisi Naton jäsenyyttä hänen pääministerikaudellaan."

Lihavointi minun.
Marin itse asiassa vain viestii, että pääministerikautensa päättyy ennenaikaisesti.
Liittymässä Anderssonin, Ohisalon ja Saarikon mammakerhoon?
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Sinänsä Marinilta sellainen lausunto, joka sopii Suomen ulkopoliittiseen linjaan: Suomi on neutraali valtio idän ja lännen välissä. Vuorotellen pestään selkiä ja mielistellään molempiin suuntiin, mutta ei olla todellinen osa kumpaakaan arvoyhteisöä, ja vaikka hävettää tämä sanoakin, mutta emme valitettavasti edes osa läntistä arvoyhteisöä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
"Marin totesi uutistoimisto Reutersin englanninkielisessä haastattelussa pitävänsä ”hyvin epätodennäköisenä” että Suomi hakisi Naton jäsenyyttä hänen pääministerikaudellaan."
Näin se meni.

Kysymys: Voiko Suomi hakea läntisen puolustusliiton NATO:n jäsenyyttä?
Marin: Se on hyvin epätodennäköistä.

Haastattelun konteksti oli Marinin hallituksen aika. Reuters nosti otsikkoon vapaasti ja Mariniin liittyen kääntäen "Ei minun vahtivuorollani".

Ulkomailla ja kotimaassa tämä on tulkittu niin, että Marin ei ole hakemassa NATO-jäsenyyttä pääministerinä. Marinhan voi olla pääministeri myös tulevien vaalien 2023 jälkeen.

Vaikka on varmaan ollutkin esillä, Nurmelta asiallinen kirjoitus aiheesta. En ole jokaisesta osasta tekstiä täysin samaa mieltä, mutta kohtuullinen arvio kokonaisuutena:

 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Haastattelun konteksti oli Marinin hallituksen aika. Reuters nosti otsikkoon vapaasti ja Mariniin liittyen kääntäen "Ei minun vahtivuorollani".

Ulkomailla ja kotimaassa tämä on tulkittu niin, että Marin ei ole hakemassa NATO-jäsenyyttä pääministerinä. Marinhan voi olla pääministeri myös tulevien vaalien 2023 jälkeen.
Reuters on korjannut otsikkonsa muotoon "Finland's PM says NATO membership is "very unlikely" in her current term". Jännä nähdä vaikuttaako tämä tulkintoihin, vai jatketaanko alkuperäisen otsikon mukaisesti rummuttaen jotain "Marin paalutti Suomen Naton ulkopuolelle" tms. Sitä lyhyttä klippiä, joka olisi alusta asti selventänyt asian, ei taida kukaan edelleenkään jaksaa katsoa, eikä tietenkään lukea itse juttuakaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Reuters on korjannut otsikkonsa muotoon "Finland's PM says NATO membership is "very unlikely" in her current term". Jännä nähdä vaikuttaako tämä tulkintoihin, vai jatketaanko alkuperäisen otsikon mukaisesti rummuttaen jotain "Marin paalutti Suomen Naton ulkopuolelle" tms. Sitä lyhyttä klippiä, joka olisi alusta asti selventänyt asian, ei taida kukaan edelleenkään jaksaa katsoa, eikä tietenkään lukea itse juttuakaan.
Hyvä korjaus ja luultavasti haastattelun tekijä Essi Lehto huolehti kuvaavamman otsikon.

Kuten päivällä kirjoitin, nyt olisi aika mennä eteenpäin ja pyrkiä saamaan yhteinen näkemys Kokoomuksen ja muiden puolueiden välillä Suomen aikataulusta NATO-jäsenyyden käsittelyyn. Tarvitaan mielellään jokaista puoluetta. Ja valitettavasti on mahdollista, että raja asettuu vuoden 2024 lopulle, jos Trump valitaan uudelleen. Hän pyrki tekemään diilejä Putinin kanssa ja luotti Putininin arvioihin enemmän kuin amerikkalaisten.

Jos emme saa yhdessä aikaan NATO-hakemusta 2023-2024 aikana, saatamme joutua odottamaan kauan ja poliittinen elintilamme kapenee Trumpin USA:n ja Venäjän toimesta edellyttäen, että Trump valitaan 2024. Vaikuttaa siltä, että suuri osa kansasta ja puolueista luottaa mieluummin Trumpiin ja Putiniin kuin NATO-jäsenyyteen.

Tätä en lakkaa koskaan ihmettelemästä.
 
Viimeksi muokattu:

Analyzer

Jäsen
Oli muuten hyvää settiä toi IS:n Orpo vs Marin debatti. Orpo on päässyt ihan täysin Marinin ihon alle ja näyttää nauttivan siitä. Orpo sai käytännössä Marinin taas aivan raiteiltaan ja silloin alkaa tippua ennaltaharkitsemattomia lausuntoja.

Mun on ihan mahdoton nähdä ensi hallituskaudella sellainen tilanne missä Orpo olisi pääministeri ja Marin VVM. Siis aivan mahdoton.
 

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
Ahaa ja jo. Nyt minä tajusin miksi SDP:n ja Vasemmiston kannattajien keskuudessa (täälläkin) Nato ja USA vastaisuus ovat nousussa. Venäjä muistuttaa päivä päivältä yhä enemmän ja enemmän heidän unelmavaltiota nimeltänsä Neuvostoliitto. Ilmankos.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Mun on ihan mahdoton nähdä ensi hallituskaudella sellainen tilanne missä Orpo olisi pääministeri ja Marin VVM. Siis aivan mahdoton.
Ehkä Marin onkin pääministeri ja Orpo valtiovarainministeri.

Orpo ja kokoomus ovat niin paljon kaikkia muita vastaan, ettei se välttämättä löydä kaveria mistään. Tai sitten vaaliväittelyt ovat vaaliväittelyitä ja hallitusneuvottelut hallitusneuvotteluja, eikä kukaan muista huhtikuussa 2023 tammikuuta 2022.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös