Talouden paradigmat ovat menossa uusiksi tavalla, jossa VM:n kymmenien vuosien velkakehitysarviot ovat suunnilleen yhtä hyödyllisiä kuin THL:n koronatartunta-arviot. Koko EU-alue velkaantuu massiivisesti talouspoliittisten keinojen (monetarismi) lässähdettyä viime vuosikymmenellä tavalla, joka tekee tulevaisuuden ennustamisesta poikkeuksellisen vaikeaa (eikä se ole kovin onnistunutta ollut vakaammassakaan tilanteessa). Siksi Marinin hallituksesta märiseminen on kärpäsestä härkäsen tekemistä.
Vai että on "kärpäsestä härkäsen tekemistä" kritisoida hallitusta siitä, että he ovat sivuuttamassa kaikki työllisyyttä ja kilpailukykyä edistävät toimenpiteet tilanteessa, jossa velkataakka alkaa olla ennennäkemättömällä tasolla. Mitä muuta tämä on kuin löperöä talouspolitiikkaa? Hallitus ei ole esittänyt mitään mikä herättäisi toiveita rakenteellisen alijäämän kuntoon saattamisesta. Mitä pidemmälle näitä päätöksiä venytetään, sitä kivuliaampia toimenpiteitä tulemme tulevien hallitusten toimesta näkemään.
Valtiontalouden epävarma tulevaisuudenkuva on omiaan karkoittamaan myös investoinnit muihin maihin, ja tätä ollaan nyt rahoittamassa lähinnä velalla sekä veronkorotuksilla, kun päinvastoin fokuksen pitäisi olla verotuksen järkeistämisessa ja kilpailukyvyn edistämisessä, ettei tähän tilanteeseen tulevaisuudessa ajauduttaisi. Valtiossa, joka ryöstöverottaa hengiltä jo entuudestaan, veronkorotukset ovat kuin housuun kusemista pakkasella; lämmittää korkeintaan hetken, mutta lopulta ollaan entistä syvemmässä kusessa.
Jos taas argumenttisi on arhinmäkiläisittäin, ettei velkoja tarvitse maksaa takaisin, niin voidaan puolestani lopettaa tämä keskustelu tähän. Sama jättää varmaan äänestämättäkin, sillä jos aiheellisen kritiikin muuttaa "märisemiseksi" se, että EU-alueella tapahtuu velkaantumista, niin samahan se on, että mikä hallitus siellä tuseeraa, mitä tuseeraa ja pajonko nostaa ilmaista rahaa EU:n yhteisestä taikaseinästä.
Tässä muuten se VM:n laatima raportaasi, kannattaa tutustua jos et ole sitä vielä tehnyt: