Olen Marinia kritisoinut brezneviläisestä pysähtyneisyydestä talouspolitiikassa ja tulen kritisoimaan jatkossakin sikäli kun linja ei muutu. Mutta kehujakin pitää antaa kun aihetta on. Jämäkät kommentit Venäjän tilanteesta pääministeriltämme. Hyvänä verrokkina Niinistön kiertely ja kaartelu tai vaikka erään ex-presidenttimme hetki sitten antama lehtihaastattelu. Toivottavasti muut nuoremman polven (ja miksei vanhemmankin) poliitikot ottavat oppia, niin ehkä tällä maalla on toivoa päästä joskus eroon suomettumisen haamuista.
Onneksi Marin on talouspolitiikassa niin hukassa että ei sentään tarvitse harkita demarin äänestämistä. Hymiö...
Hyvin tiivistetty Venäjän osalta ja talouspolitiikan osalta näemme noin vuodessa Marinin linjan kun korona toivottavasti hellittää. Minusta tuntuu, että ihan kaikki eivät ymmärrä elvytyksen merkitystä. Kirjoitin pari kertaa aiemmin, että EKP:n tai aiemmin tiukkaa linjaa kannattaneiden ekonomistien näkemyksssä tapahtunut muutosta. EKP sekä EU:n uusi 750 mrd paketti elvyttävät julkista sektoria tukemalla useita vuosia eteenpäin.
Nyt ollaan sitä mieltä, että elvytystä ei tule leikata pikaisesti ja kiristää vyötä esimerkiksi vuoden tai kahden päästä. Esimerkiksi OECD:n pääekonomisti i Laurence Boone varoitti aloittamasta kuripolitiikkaa ja toistamasta 2010-luvun virheitä. Suomessahan tähän tulee lisätä 1990-luvun virheet, vaikka vaihtoehtoa ei silloin nykyisessä mielessä ollutkaan.
Tätä asiaa käsittelevät päivän HS:ssa ekonomistit Anni Marttinen ja Patrizio Lainà. Heidän mukaansa Harvardin yliopiston ekonomistien Carmen Reinhartin ja Kenneth Rogoffin kuuluisassa tutkimuksessa haitalliseksi velkarajaksi arvioitiin EU:n velkasääntöä selvästi korkeampi 90 prosenttia bruttokansantuotteesta, mutta sekin osoittautui myöhemmin Excel-virheeksi.
Mutta. Oleellista on myös verotuksen alentaminen, ei vain julkisten menojen kasvattaminen. Esimerkiksi DeLong ja Summers esittävät elvytyksen toimivan verotuksen keventämisellä tai julkisten menojen kasvattamisella ja rahoittavan siinä mielessä ainakin osin itse itsensä, ettei se edellytä finanssipolitiikan kiristämistä joskus myöhemmin. Hyvin suunniteltu elvytys sisältää kysynnän luonnollisen lisäämisen verotusta alentamalla. Riittääkö se, riippuu monista tekijöistä, mutta samalla voi sanoa, että elvytys kiristämällä kansalaisten verotusta tuskin toimii. Tässä Marinin hallitus ei toimi mielestäni oikein.
Elämme mielenkiintoisia aikoja.