No ei, koska kuten
@dana77 totesi, silloin maksettiin vähemmän veroja ja eläkemaksuja kuin nykyään. Kyllä tuosta hyvinvointivaltion rakentamisesta ja 60-70 lukujen talouskasvusta on kiittäminen edeltävää sukupolvea, jotka rakensivat hyvän yhteiskunnan suurille ikäluokille. Suuret ikäluokat sitten eivät tehneet samaa lapsilleen, vaan varmistivat itselleen hyvät eläke-edut.
Totta helvetissä maksettiin vähemmän veroja, koska eihän ollut juuri sora- ja rautatietä kummempia etujakaan.
Työeläkelaki tuli joskus -60 luvun alussa, jolloin maksut oli suhteutettu sodan harventaman väestön kuluihin. -60 luvulta alkanut talouskasvu oli nimenomaan suurten ikäluokkien aikaansaamaa puhtaalla fyysisellä työllä. Oli yksinkertaisesti enemmän käsipareja aiempiin ikäluokkiin verrattuna töissä, mikä edesauttoi talouden kasvamista. Suomessa talouskasvu on ollut nopeinta parin viime vuosikymmenen aikana käppyrän kulmalla mitattuna, mutta pitkään paikallaan tarponut talous aloitti tuon kasvunsa -60 alkuvuosina töihin tulleista suurista ikäluokista. Talouden koko tuplaantui vuosikymmenessä aiempaan verrattuna, mikä on ollut kasvuvauhdin ennätysaikaa täällä.
www.stat.fi
Suuret ikäluokat rakentivat infran ja järjestelmän, jotka ovat vallitsevia vielä nytkin. Heitä saamme kiittää lapsilisistä, julkisesta terveydenhuollosta, perus- ja jatkokoulutuksesta, toimivista yhteiskuntarakenteista, kuinka monesta muustakin asiasta, jotka nuoremmille tulivat kuin manulle illallinen. Suurten ikäluokkien vallan aikaan tehtiin päätös myös EU:n liittymisestä, mistä nyt voi olla montaa mieltä, mutta mitäpä tulisi sellaista mieleesi, mitä tässä maassa olisi tehty yhteiseksi hyväksi heidän jälkeensä?
Ja kyllä, tuo kaikki maksaa. Siksi on maksettava enemmän veroja, työeläke- ja työttömyysturvamaksuja. Siinä sivussa tänne on luotu vauras ja hyvin voiva maa:
"Suomi on itse asiassa yksi varsin harvoista alun perin köyhistä maista, jotka ovat onnistuneet kuromaan kiinni johtavien maiden tulotason 1900-luvulla. Sata vuotta sitten Suomi oli köyhä maatalousmaa, jonka asukasta kohti laskettu bkt oli vain puolet ajan johtavien maiden, Iso-Britannian ja USA:n tasosta. Tultaessa 2000-luvun alkupuolelle Suomi on teollistunut, palveluistunut ja muuttunut jälkiteolliseksi informaatioyhteiskunnaksi. Nykyisin Suomi on kansainvälisissä vertailuissa 15–25 korkeimman tulotason maan joukossa maailmassa"
www.stat.fi
Ei täällä ihan paskasti ole vedetty.
Mutta kun mikään ei ole ilmaista. Voi vittu sentään, kun ei vaan ole.
Suurten ikäluokkien hyvistä eläkkeistä voi olla montaa mieltä nistäkin, riippuen siitä, pitääkö verotettavaa mediaanieläkettä 1 497,- hyvänä vai huonona. He pääsivät nuorempina eläkkeelle, mutta elinajan odotuksiin nähden sitäkään ei oikein kohtuuttomana voi pitää. Itsekin olin pitkään sitä mieltä, että suuret ikäluokat vaurastuivat devalvaatioilla ja tekivät taloudesta kilpailukyvyttömän palkkavaatimuksillaan, mutta nyt oman eläköitymisen lähentyessä näkökulma on monessakin asiassa muuttunut. Olenko itse sitten oikeutettu 66,3 vuotiaana saamaan tulossa olevaa n. 1280,- eläkettä. Työmäärällä mitattuna aivan taatusti. Maksettuihin työeläkemaksuihin nähden taatusti. Romahtaako elintasoni; aivan taatusti. Olenko tulevaan eläkkeeseen tyytyväinen; en taatusti. Olenko siittänyt lapsia riittävästi eläkkeen maksajaksi; en. Mutta olenko pakottanut hänet kouluttautumaan runsaaksi veronmaksajaksi; aivan taatusti. Sillä, että montako prosenttia maksamme veroja tai työeläkemaksuja, en katso olevan paskankaan merkitystä. Mutta mitä sillä rahalla saa, on itselleni erittäin merkityksellistä.