No eipä jättänyt, vaan leikkasi lisää koulutuksesta ja erityisesti korkakouluista, mikä jättää meidät entistä enemmän jälkeen Länsi-Euroopasta. Ainoa nopea tapa korjata väestörakenteen aiheuttama kestävyysvaje on lisätä työperäistä maahanmuuttoa, mutta tunnetusti siellä oppositossa tai oikeistossa ei tätä oikein suosita. Nykykannatuksen perusteella muodostettu oikeistohallitus tekisi todennäköisimmin täsmälleen päinvastaista politiikkaa.
Otan vain sen osan kirjoituksestasi, jonka suuntasit minun kommenttiini. Hyviä näkökulmia, joista on helppo olla pitkälti samaa mieltä muistaen, että ne ovat vain pieni osa kunkin kohdan kokonaisuutta.
Olemme ilmeisesti samaa mieltä siitä, että Suomessa terveydenhoidon ja koulutuksen menot ovat EU:n keskitasoa suhteessa BKT:hen. Samaan aikaan julkiset menot ovat TOP-2 tms luokkaa suhteessa BKT:hen. Ja tämä tilanne ei ole kehittymässä parempaan suuntaan. Päinvastoin. Keski-ikä nousee, jolloin vanhuuttaan hoidettavien ja eläkeläisten määrä kasvaa. Työllisten määrä ei ole kehittymässä sekään paremmin, koska syntyvyys laskee ja Suomi ei korkean ansiotuloverotuksen maana houkuttele asiantuntijoita ja muita vähän paremmin tienaavia.
Jos olemme samaa mieltä yllä olevasta, kyse on merkittävästä ongelmasta.
Mitä Marinin hallitus on tehnyt? Sehän tässä on ydin. Oppositio olisi varmasti tehnyt asioita eri tavalla, mutta meillä ei tietoa ole sen tuloksista, koska oppositio ei hallitse.
Jos otetaan Marinin hallituksen panos tieteeseen ja tutkimukseen, se on erittäin miinusvoittoinen. Marinin hallitus oli osaltaan vaikuttamassa EU:n ison paketin muutosta siten, että tieteeltä ja tutkimukselta otettiin miljardeja pois, joista osa siirrettiin Suomen maatalouteen 500 miljoonan kuoressa. Suomi olisi hyötynyt enemmän siitä, että tutkimusmäärärahoja ei olisi leikattu.
Marinin hallituksen toimet EU:n ison paketin osalta olivat menneen maailman tukemista ja vielä Suomen tulevaisuuden kustannuksella.
Alla asiantuntijoiden näkemys Marinin hallituksen toimista EU-rahan osalta. EU:n paketista olisi ollut paljon suurempi voitto Suomelle, jos maallemme luvatun 500 miljoonan euron maatalous- ja rakennetuen sijaan Horizon-ohjelmaan olisi EU-budjetissa kohdistettu muutama kymmenen miljardia enemmän.
Euroopan unionin pitäisi investoida tutkimus- ja kehitystyöhön sekä koulutukseen eikä maatalous- ja aluetukiin.
www.hs.fi
Oppositiosta katsoen alkaa vaikuttaa yhä enemmän siltä, että Marinin hallitus suosii maataloutta sen sijaan, että tutkimukseen ja tieteeseen panostettaisiin erityisesti EU:n kautta Suomeen. EU on - tai nyt on pakko sanoa oli - merkittävä tutkimusrahoittaja myös Suomessa. Minusta Marinin hallituksen linja on täysin väärä.