Valtion on pakkokin tukea koska säästöjä ei tule. Mutta kuten sanoin, tällainen kokeilu on vasemmiston populismia puhtaimmillaan eikä sellaista tule tapahtumaan. Toteuttaminen vaatisi SDP:n ja Vasemmistoliiton yhteisen hallituksen, jossa ei muita puolueita olisi. Kannattaa myös muistaa se, ettei työnantaja maksa työntekijälle työpaikalla vietetystä ajasta vaan tuotetusta työstä. Omaan korvaan puheet lyhyemmästä työajasta ovat jäänteitä 80-luvun kuvitelmista kun koneet ja automaatio korvaavat ihmisen työtä, niin ihmisille jää enemmän vapaa-aikaa. Kaikkien pitäisi kyllä tietää ettei siinä niin ole käynyt. Paitsi ehkä Saloran tehtaan, hämähäkkejä piirilevyihin kolvanneille työläisille.
Jos Saloran tasolle itsekin populismissa menen, on 10 insinööriä, mutta vain 8 työpaikkaa. Jakamalla työ saadaan kaikki 10 insinööriä työhön ja lisäksi valmistuvan nuoren inssin on helpompi saada työtä heti. Veronmaksajat voitavat. Voi tuohon laittaa tilalle ay-liikkeen ja SDP:n - kokeilkoon itse!
Todellisuudessa kyse on tuottavuudesta, joka Suomessa ei ole kasvanut. Äkkiseltään eli tässä ja nyt muutos tuhoaisi yrityksiä ja olisi katastrofi. Siksi sellaista ei kannata kokeillakaan, tulos tiedetään. Mutta en usko, että tätä kukaan tarkoittaa. Lähinnä kyse on keskipitkästä tulevaisuudesta (tässä 20-40 vuotta), johon tulee varautua monilla muillakin kokeiluilla.
Muutoksilla on taipumus tulla nopeasti. En olisi uskonut vuonna 2019, että olen vaatimassa Suomea ottamaan reilusti lisää velkaa ja laittamaan rahaa kiertämään. Jakakaa! Tai lukuisat valtioiden lisävelanottoa vastustaneet oikeistolaiset ja muuta taloustutkijat vaativat valtioita ottamaan lisää velkaa ja laskemaan veroja samaan aikaan. Suomalaisille tuttujakin huippunimiä on joukossa, kuten talousnobelisti Bengt Holmström.
Kyse on lähinnä siitä, onko työajan uusiin järjestelyihin mentävä ja ovatko ne tuottavuuden nousua kannustavia Suomessa, jossa joskus 20-40 vuoden päästä tilanne voi olla hyvin erilainen kuin nyt.