Mä voin ryhtyä 6 tunnin työpäivään ja ottaa sen 10-12 tuntien liksan.Itse olen 6-tunnin työpäivän kannalla. Jos saisin itse jatkaa 10-12 tunnin päivillä ja palkka olisi sen about tuplat.
Korpikommunistit taitavat nykyään olla persujen kannattajia. Sitten herravihasta kärsivät duunarit myöskin. Sitten löytyy toki näitä kvartaalikapitalistejakin.Ja eikös Persujen ”taloudellinen näkemys” hieman oikealle painotu? Muistaakseni joskus ainakin oli kokoomuksen kanssa pienyrittäjä-myönteisimmät puolueet?
Mä uskon, että toimii joissain työpaikoilla, mutta jos esimerkiksi teollisuudessa siirryttäisiin kolmesta vuorosta neljään kuuden tunnin vuoroon, pitäähän sen palkan tippua samassa suhteessa. Tämä tuo sitten kyllä uusia työpaikkojakin.
Mitenkä niin? #SDP #Anttirinne #Youtube (Boldaus oma).Mä uskon, että toimii joissain työpaikoilla, mutta jos esimerkiksi teollisuudessa siirryttäisiin kolmesta vuorosta neljään kuuden tunnin vuoroon, pitäähän sen palkan tippua samassa suhteessa. Tämä tuo sitten kyllä uusia työpaikkojakin.
Ne jotka tekevät sellaista työtä, jossa kerkeää tekemään kahdeksan tunnin työpanoksen kuudessa tunnissa, tuskinpa suurelta osin äänestävät vasemmistoa. Tämä on pääasiassa asiantuntijatyötä, ei tehdastyöläisiä tai bussikuskeja. Bussikuski ei voi esimerkiksi ajaa kuudessa tunnissa yhtä monta vuoroa kuin kahdeksassa, tai jos joku niin väittää, niin ei ainakaan liikennesääntöjen mukaan. Edes Rinteen Antti ei ole niin pätevä bussikuski.
Koko ajatuskin on järjetön. Paine niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla on toiseen suuntaan. Jos palkka laskee samassa suhteessa, parantaako se elämänlaatua ja onko duurilla rahkeita sellaiseen? Silloin laskee myös eläke.Suhtautuminen tuohon työaikakokeiluun on mielestäni ollut oudon vihamielistä suhteessa siihen, että positiiviset tuloksethan parantaisivat elämänlaatua tosi monella ihmisellä!
Koska kukaan ei kuitenkaan lue täällä sitä varsinaista Erkki Tuomiojan facebook-tekstiä, vaan kommentoi lähinnnä lehden otsikkoa, niin pistänpä linkin siihen. Itse pidän Tuomiojan tekstiä enemmänkin yhteiskunnallisena keskusteluna, kuin todellisena ehdotuksena toimintamalliksi. Noista Tuomiojan argumenteista voisi saada jotain mielenkiintoista irtikin. Kyllä wanha näköjään jaksaa vielä
Mikä toinen suunta? Tässähän on kyse siitä, onko joillain aloilla yhtä tuottavaa tai jopa tuottavampaa lyhentää työpäivää. Kyse on kokeilusta eli asiaa haluttaisiin tutkia.Koko ajatuskin on järjetön. Paine niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla on toiseen suuntaan. Jos palkka laskee samassa suhteessa, parantaako se elämänlaatua ja onko duurilla rahkeita sellaiseen? Silloin laskee myös eläke.
Suomalaiset tekee nyt jo lyhyempää työpäivää kuin monissa kilpailijamaissa. Työssä jaksaminen on varmasti monille ja monilla aloilla ongelma mutta niihin tulisi puuttua muilla keinoilla. Eläkeiän lähestyessä, työpäivien lyhentämismahdollisuus on varmasti erittäin hyvä mutta sellaisestahan hallitus kaavailee luopuvansa.Mikä toinen suunta? Tässähän on kyse siitä, onko joillain aloilla yhtä tuottavaa tai jopa tuottavampaa lyhentää työpäivää. Kyse on kokeilusta eli asiaa haluttaisiin tutkia.
En edelleenkään näe tässä mitään argumenttia työaikakokeilua vastaan. Asiaa voidaan tutkia ja jos tulokset ovat huonoja, kannattaa idea tietysti hylätä. Toki kannattaa valmistella kokeilu paremmin kuin edellisen hallituksen perustuloa koskeva testi.Suomalaiset tekee nyt jo lyhyempää työpäivää kuin monissa kilpailijamaissa. Työssä jaksaminen on varmasti monille ja monilla aloilla ongelma mutta niihin tulisi puuttua muilla keinoilla. Eläkeiän lähestyessä, työpäivien lyhentämismahdollisuus on varmasti erittäin hyvä mutta sellaisestahan hallitus kaavailee luopuvansa.
Koko idea on niin naivi ja huono ettei kokeilussa ole mitään mieltä. Edes mitään kokeilua ei ole tulossa, edellä mainituista syistä.Asiaa voidaan tutkia ja jos tulokset ovat huonoja, kannattaa idea tietysti hylätä.
Koko idea on niin naivi ja huono ettei kokeilussa ole mitään mieltä. Edes mitään kokeilua ei ole tulossa, edellä mainituista syistä.
Jos työtä jaetaan, niin palkkakin pitäisi jakaa. Marinin linja on, että palkka pysyy samana, mutta työt jaetaan. Kyllä se aika naiivia populismia on.Ei. Jos työttömyys nousee vientongelmien (ja koronan), rakenteellisten syiden sekä mm. digitalisaation takia 12 prosenttiin tms, se tulee kalliiksi. Työtä jakamalla voidaan monilla aloilla tehdä 2 x 6 tunnin päivää ja vuorotyössä sitten esim 4 x 6 tunnin päiviä. Nyt työttömyysprosentti on luokkaa 8, mutta vielä vienti pelaa ja rahaa tulee.
Se mitä tarvitaan, on kokonaiskäsitys. Kuinka paljon tuottavuus nousee, työttömyys laskee, poissaolot vähenee, työurat pitenee. Ja paljon muuta. Kannattaa tuo nyt tutkia ja mikään ei estä hallitusta tutkimasta. Vaikkapa viiden vuoden hyvin suunniteltuun kokeiluun lähtee yksityisiä ja julkisia tahoja.
Valtio voi tukea kokeilua.
Tottakai voitaisiin ja voidaankin. Mikä estää jos molemmat ovat samaa mieltä? Kaikille aloille kuuden tunnin (käytännössä toteutuvan viiden tunnin) kokeilu ei sovi mutta kyllä nyt jo on olemassa, varsinkin yksityisellä sektorilla, erilaisia sopimuksia. Ei kuuden tunnin työaika vähennä sääntelyä, se vain muuttaa sitä. Työnantajat ovat tällaisen kokeilun jo tyrmänneet, Pitäisi siis velvoittaa joku firma kokeiluun silläkin uhalla, että seurauksena olisi kilpailukyvyn heikkeneminen. Työnantajan näkökulmasta halutaan kokeilla kuinka työntekijä saisi kuudessa tunnissa enemmän aikaiseksi kuin kahdeksassa. Tätähän voi jokainen kokeilla itsekin ilman valtiollista päätöstä.No entäpäs, jos sekä työnantaja että palkansaajat ovat sitä mieltä, että kuuden tunnin työaika (nykyisin käytännössä toteutuvan seitsemän sijaan) olisi heidän alallaan sopiva ja lisäisi tuottavuutta? Eikö tällaisista asioista pitäisi voida sopia paikallisesti ilman jäykkää säätelyä. Edes kokeiluluontoisesti?
No entäpäs, jos sekä työnantaja että palkansaajat ovat sitä mieltä, että kuuden tunnin työaika (nykyisin käytännössä toteutuvan seitsemän sijaan) olisi heidän alallaan sopiva ja lisäisi tuottavuutta?
Paperialalta löytyisi varmaan hyviä yrityksiä joihin pakottaa tämä kokeilu. Esimerkiksi UPM:llä maksettaisiin varmasti mielellään paperimiehelle samaa liksaa kuuden tunnin työstä.Tottakai voitaisiin ja voidaankin. Mikä estää jos molemmat ovat samaa mieltä? Kaikille aloille kuuden tunnin (käytännössä toteutuvan viiden tunnin) kokeilu ei sovi mutta kyllä nyt jo on olemassa, varsinkin yksityisellä sektorilla, erilaisia sopimuksia. Ei kuuden tunnin työaika vähennä sääntelyä, se vain muuttaa sitä. Työnantajat ovat tällaisen kokeilun jo tyrmänneet, Pitäisi siis velvoittaa joku firma kokeiluun silläkin uhalla, että seurauksena olisi kilpailukyvyn heikkeneminen. Työnantajan näkökulmasta halutaan kokeilla kuinka työntekijä saisi kuudessa tunnissa enemmän aikaiseksi kuin kahdeksassa. Tätähän voi jokainen kokeilla itsekin ilman valtiollista päätöstä.
Ja tämäkin on pelkkää teoriaa. Käytännössä työntekijän palkkaaminen on niin kallista, että paine on pidentää työpäiviä eikä lyhentää niitä. Tämä nähtiin Sipilän kiky-loikan aikaan. Työnantajan kannattaa ennemmin maksaa ekstraa ylitöistä kuin palkata toista pidentämään päivää.Ainoa mahdollinen tapa toteuttaa kuuden tunnin työpäivä on laskea palkkoja samalla, jolloin työnantaja voi rekrytä lisää työntekijöitä.
Valtion on pakkokin tukea koska säästöjä ei tule. Mutta kuten sanoin, tällainen kokeilu on vasemmiston populismia puhtaimmillaan eikä sellaista tule tapahtumaan. Toteuttaminen vaatisi SDP:n ja Vasemmistoliiton yhteisen hallituksen, jossa ei muita puolueita olisi. Kannattaa myös muistaa se, ettei työnantaja maksa työntekijälle työpaikalla vietetystä ajasta vaan tuotetusta työstä. Omaan korvaan puheet lyhyemmästä työajasta ovat jäänteitä 80-luvun kuvitelmista kun koneet ja automaatio korvaavat ihmisen työtä, niin ihmisille jää enemmän vapaa-aikaa. Kaikkien pitäisi kyllä tietää ettei siinä niin ole käynyt. Paitsi ehkä Saloran tehtaan, hämähäkkejä piirilevyihin kolvanneille työläisille.Valtio voi tukea kokeilua.
Laskelmaa en tästä pysty antamaan mutta muutaman syyn asiaan kuitenkin. Työntekijä maksaa työnantajalle 1,3x bruttopalkan. Jos työntekijä tekisi joka päivä 5 tuntia ylitöitä (mikä olisi jo kaikkien sopimusten vastaista) tulisi halvemmaksi palkata toinen työntekijä. Ongelma on se, että työntekijän palkkaaminen on kiinteä kulu. Ylitöitä tehdään/teetetään tarpeen mukaan. Jos työntekijä tekee joka päivä vaikka kaksi tuntia ylitöitä, on edelleen halvempaa toimia niin kuin palkata ja kouluttaa toista tekijää. Entäs työaika? Jos molemmat tekisivät töitä "virka-aikaan" tarvitaan toinen työhuone, työkone tai työryhmä jotka voidaan myös lisätä kuluihin. Harvemmin vuorotyö on vaihtoehtona yhtä tehokasta työaikaa kuin 9:stä 17:ään. Tai edes mahdollista.Avaatko tätä hieman? Siis annatko ihan esimerkinomaisesti laskelman siitä, miten ne lisäkustannukset syntyvät tilanteessa a) jossa työntekijä tekee normaalityöaikaa 7 tuntia ja sen päälle 5 tuntia ylitöitä verrattuna tilanteeseen b), jossa työ jaetaan kahden eri työntkekijän välillä normaalityöaikaan 6 + 6 tuntia. Arvaan, että sinulla on tässä pointti, mutta haluaisin aidosta mielenkiinnosta nähdä sen. Oma käsitykseni on, että ylityön teettäminen on kallista, koska siinä maksetaan yleisesti (toki hiukan sopimuksesta riippuen) + 50% palkkaa tai jopa +100% palkkaa, jos ylityöt ovat pitkiä jaksoja. Mikä siis on se kustannustekijä, joka ylittää tuon?