Laskelmiinhan se perustuu. Esimerkiksi elintarvikkeiden alv-osuus ostoskorista on sitä pienempi, mitä suuremmat on nettotulot.
Niin totta kai se on siinä mielessä, että pienituloisilla ei ole juuri ostovoimaa välttämättömien menojen lisäksi. Tällöin saadaan suhteellisesti korkeita lukuja. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että alvia maksetaan palveluista, ja jotta niitä voisi käyttää, pitää olla ostovoimaa. Varakkailla on, köyhillä ei niinkään.
Sikäli kun alvia alennetaan, pitää verottaa jostain muualta tai vähentää menoja. Jos verotetaan mainitsemiasi lämmityspolttoaineita, kohdistuu hintapainetta asumiseen. Ja sehän on tilastoissa jälleen yksi merkittävä menoerä myös pienituloisille.
Kokoomus ei ole innokas korottamaan bensan hintaa, koska kokee hinnan olevan nyt jo korkealla ja vaikuttavan esimerkiksi työpaikan hankkimisen kannattavuuteen. Myös kohdentuminen ei mene oikein, josta Kokoomus on Soininvaaran kanssa aika lähellä samaa mieltä.
Ei tietenkään ole, koska se heijastuisi negatiivisesti äänestäjien rahatilanteeseen. Moni kokoomuksen äänestäjä ajelee autolla ja maksaa bensaveroa, joten olisihan se erikoista, jos oppositiossa lähtisivät omien kukkarolle.
Haittaveroista Kokoomus nostaisi fossiilisten lämmityspolttoaineiden, kuten polttoöljyn, kivihiilen, maakaasun ja turpeen veroja korotetaan hiilidioksidiveroa. Lisäksi EU:n ulkopuolelta tuotujen vähäarvoisten tuotteiden verottomuus poistetaan. Kaivoksille asetettaisiin kaivosvero.
Turpeelle ei tehty mitään vuosina 2015-2019. Mikä on todennäköisyys, että mahdollinen porvarihallitus lähtisi sille linjalle, kun edes vihreiden, vasemmistoliiton ja sdp:n sisältävä hallitus ei lähtenyt?
Kivihiilestä on jo pitkälti luovuttu ja luovutaan yhä edelleen (mm. Helsinki).
Fakta on se, että polttoaine, tupakka ja sokerituotteet yms. ovat ns. helppoja verotettavia. Ihmiset eivät lopeta autoilua, jos sen kustannukset kasvavat prosentilla vuodessa. En lopeta itsekään. Näille haittaveroille on laskettavissa selkeät hyödyt ja strategiset (=ilmastonmuutos) perustelut.
Nykyinen hallitushan on lähtenyt vielä sille linjalle, että korotuksia kompensoidaan köyhimmille tulonsiirtoina. Joten käytännössä korotukset leikkaavat lähinnä keskituloisten ostovoimaa. Toki voitaisiin leikata muullakin tapaa, kuten tuloveroa sorkkimalla tai menoja leikkaamalla, mutta uskotko, että kansa olisi niistä yhtään sen tyytyväisempi?