Siis näinhän juuri kävi. Iso joukko mainostajia vähensi mainontaa/lopetti mainonnan X:ssä.
...minkä takia Elon Musk (sätkynukke-CEO:n suulla perusteltuna) sitten haastoi nuo oikeuteen, koska sehän se sitten on sitä oikeaa sananvapautta. Ei sitä noin vain saa lopettaa mainostamista.
Elon Musk's X is suing an ad industry group, alleging that they instituted a massive 'boycott' after he purchased the social media company.
eu.usatoday.com
(ja jottei nyt jäisi dissattua Muskia tilaisuuden tullen, samainen jamppa sanoi aiemmin mainostajien boikotista "fuck them". Elonille haluaisin todeta että "fuck you")
Musk tekee mitä tekee, eikä häntä nyt ihan sananvapauden edelläkävijänä voidakaan pitää. Hän on oman sananvapautensa sankari. Hän osti itselleen alustan, jolla voi julkaista omia käsityksiään maailmasta ja joutui myös maksamaan hieman ylihintaa lelustaan. Hänellä on kuitenkin seuraajia jotain yli 80M, joten näemmä hän on saanut aika paljon näkyvyyttä itselleen.
Täytyy kuitenkin edelleen kysyä, mikä tässä on loppujen lopuksi se ongelma. Itse en seuraa lainkaan X:ää enkä ole kiinnostunut Muskin mielipiteistä. Mutta aivan ilmeisestikin seuraajat ovat. Musk resonoi heissä jollakin tavalla, hän onnistuu olemaan kiinnostava ja ajatuksia herättävä. Mutta toisaalta, Putinilla on yli 100M seuraajaa ja Xi:llä yli miljardi, joten tässäkään suhteessa Musk ei ole ykkönen. Ja toisin kuin edellä mainituilla, Muskilla ei ole valtaa vaikuttaa asioihin oman liiketoimintansa ulkopuolella.
Mietitään vaikka vanhaa hyvää aikaa: kun Aamulehti kolahti kokkarin ovella, niin totuus tuli kylään. Ja korostetummin näin kävi stallarin Tiedonantajan kanssa. Toistensa lehtiä tuskin lukivat edes rukkaset kädessä. Ihmiset ovat aina etsineet tapaa vahvistaa omia poliittisia näkemyksiään, maailmankatsomuksista puhumattakaan. Jokaisella lehdellä on oma agendansa, joten tilaaja voi päättää, mitä lehtiä haluaa tilata.
Some on tietysti hieman muuttanut tilannetta, koska nyt tavalliset ihmiset pääsevät itse luomaan informaatiota monissa medioissa. Jäljet ovat surullisenkuuluisat, mutta pullonhenkeä ei nyt vaan saa enää ajettua sisäänkään. Silti se idea, että ihminen oikeasti etsisi monista lähteistä riippumatonta objektiivista totuutta asioita on vain vanhentunut idea. Se toimii vain harvoilla. Harvalla on siihen edes aikaakaan.
Ja totta kai voidaan kyseenalaistaa koko objektiivisen totuuden käsite. Ihminen saa käsityksiään vanhemmiltaan, perheeltään, ystäviltään, koulusta, kotoa, työstä. Näillä on oma merkityksensä silloin kun ei puhuta ammattimaisesta tiedonetsijästä. Ovatko nämä asiat sitten lopulta totta ja mikä taho määrää, mikä asia on totta, on toinen kysymys.
Tiedemiehen viileys on ehkä tavoiteltavaa, mutta kuka todella toimii näin? Pääosin tietysti etsitään muuta informaatiota, kaupallista tai teknistä, mutta arvokysymyksissä ei käydä toisten luona kylässä. Ihmiset pyrkivät tiedonhaussaan vahvistamaan omia mielipiteitään. Siksipä tubestakin löytyy ihan itselle sopivaa vertaistukea omien ajatusten kirkastamiselle.
Voin hetkessä klikata kiinnostavaa litteän maan teoreetikkoa ja sitten jakaa tietojani eteenpäin vastustuksesta huolimatta. Miten kiinnostavaa onkaan perehtyä dianetiikkaan tai saada vahvistuksia ilmastodenialismille tai rokotevastaisuudelle. Tähän viimeksi mainittuun liittyy erittäin puhutteleva asia: Trump kampanjoidessaan viime vaaleissa tuli Magalle suositelleeksi rokotusta ja sai osakseen - buuauksia. Magakaan ei ole Trumpin Maga kuin vain niissä kysymyksissä, joissa se sitä haluaa olla.
Toisin sanoen, ihmiset valitsevat erilaisia informaatiolähteitä, he valitsevat ehkä vääriä lähteitä, totuudenvastaisia lähteitä, mutta he tekevät sen tietäen, mitä tekevät. Jos todella etsii totuutta, silloin loogista on käyttää aikaa ja poikkeavia lähteitä etsimiseen, ennen kuin muodostaa asiasta jonkun kuvan. Mutta jos etsii vahvistusta omille fiiliksilleen, silloin tarvitsee vain etsiä oikeanlaista mediaa itselleen.
Eli kun nyt koko Jatkoaika kuohuu jostain Muskista ja väärästä informaatiosta, jota hän X:ssä jakaa, niin on hyvä muistaa, että Muskin tekee vain sitä, mitä ihmiset haluavat hänen tekevän, vahvistavan omia mielipiteitään. Jos Musk saisi tarpeekseen ja muuttaisi mielipiteitään, kuinka moni seuraisi perässä? Itse asiassa, poikkeusihmisenä on erittäin todennäköistä, että hän vaihtaa mielipiteitään. Ehkä sisäisistä syistä, kyllästyneenä faneihinsa tai ihan pohdittuaan asioita. Tai sitten vaan lopettaa julkaisunsa. Vain siinä tapauksessa, että hänen aivonsa eivät enää toimi hedelmällisesti, hän jatkaa saman posetiivin veivaamista.
Vaihtamalla mielipiteitään demokraatiksi pian Muskista kuoriutuisikin JA:n sankari, sananvapauden esitaistelija. Kannata vain oikeita mielipiteitä, niin saat varmasti seuraajia tietystä porukasta. Itse taas totean, että sananvapauden vastainen toiminta, mitä nyt EU:kin pyrkii edistämään, on aina epäonnistunutta toimintaa. Siinä rikotaan keskeistä länsimaista periaatetta vastaan, pyrkimällä jotenkin säätelemään väärän informaation määrää. On kuitenkin tuskallisen vaikeaa ryhtyä tällaiseen toimenpiteeseen. Vaikka X kiellettäisiin EU:ssa, ihmiset kuitenkin saisivat samat tietonsa jostakin muusta lähteestä.
Paljon olennaisempaa on keskittyä esimerkiksi kouluissa kriittisen ajattelun herättämiseen lapsissa ja nuorissa. Kun tiedät, mistä some on tehty, voit itse päättää, mitä haluat uskoa. En olisi muutenkaan niin hirvittävän huolissani väärän informaation vaikutuksista. Osaa niistä emme voi millään kitkeä pois, kuten diktatuureista tuleva propagandaa. Sen sijaan, voimme itse ottaa selvää asioista, olla tietoisia erinäisistä tiedon lähteistä. Someen itseensä kannattaa suhtautua erittäin kriittisesti.
Paluuta entiseen sopimukseen edes faktojen suhteen medioissa ei ole olemassa. On joitakin medioita, joihin voi vielä luottaa joissakin asioissa, on medioita, jotka pyrkivät oikeasti faktatiedon esillä pitämiseen. Näitä medioita kannattaa käyttää, jos niin haluaa. Aivan turhaa on parkua disinformaatiosta tai muusta väärästä informaatiosta. Tai hypätä pesäpallomailan kanssa sananvapauden kimppuun.
Yksi lisäys kannattaa toki asiaan tehdä, Googlen markkina-aseman väärinkäyttöön liittyvät oikeudenkäynnit ovat tervetulleita. Välillisesti jotkut näistä oikeudenkäynnit liittyvät sananvapauteenkin. Se, mikä määrittää hakutulokset, on aika suuri vallankäyttäjä alallaan. Paljon suurempi kuin Musk.