Näin loman alun kunniaksi voitaisiin aloittaa Maalivahti-Gate. Itse en tiedä onko Sharksin nykyinen ykkösveska Martin Jones muuri, kalaverkko vai musta aukko. Sharksin kakkosveskasta voi sanoa, ettei ainakaan ole muuri, mutta lintu-kala-ilmiön voi liittää myös häneen.
Martin Jones torjui runkosarjassa Sharksin ykkösveskaksi viimeisen 15 vuoden ajalta ennennäkemättömän huonolla torjuntaprosentilla 89,6 %. Taakse jäi ykkösveskoista vain Quick, mutta joukkueiden rosterissa ero oli valtava Sharksin hyväksi. Koko liigan veskatilastoissa (yli 8 peliä) Jones sijoittui sijalle 62. GAA toki oli huomattavasti parempi, 2,94, jolla sijoitutaan jo sijalle 45, jättäen taakse useita liigan bottom-10-joukkueiden ykkösveskoja.
Pudotuspeleissä Jonesin taso vaihteli syvimmästä helvetistä jeesuksen sädekehän päälle. Torjuntaprosentti 89,8 % ja GAA 3,02. Torjuntaprosentti toiseksi huonoin yli yhden playoffsarjan pelanneista vahdeista, GAA huonoin. Tai no, huonommaksi pisti vain Sharksin kakkoskassari Dell. Toki pitää muistaa, että Vegas-sarjan jälkeen Jonesin peli muuttui ja syvin helvetti jäi pääosin taakse. Mutta anyhow, numerot runkosarjassa ja playoffeissa ovat samaa tasoa.
Aaron Dell pelasi 25 peliä ja onnistui kirjaamaan torjuntaprosentin 88,6 %, jolla jäi taakse (sittemmin) farmiveskat Darling, Johnson ja Pickard. Sija 70. Toki myös Dellin tapauksessa GAA oli huomattavasti parempi, ollen runkosarjassa 3,17 (60. sija), takana jo enemmän liigan pohjasakkaa. Huonoin playoffeihin selviytyneen joukkueen maalivahdin GAA.
Playoffeissa Dell päästettiin kahdesti maalille, ja torjuntaprosentiksi kirjattiin 86,1 % ja GAA 3,35.
Sharksilla oli siis liigan huonoin maalivahtikaksikko viime kaudella. Drafti tuli ja meni eikä UFA-markkinoilta ole vielä tarttunut maalivahtia organisaatioon. Lehner, Bob ja Varly sainattiin sopimuksiin. Vapaina olevia maalivahteja on muutama jäljellä, mutta yhtään nuorta, vielä kehittyvää mutta edes vähän tasonsa osoittanutta ei ole. Top 5 vapaat maalivahdit (ei järjestyksessä): Darling, Ward, Neuvirth, Montoya, Mason. Lisäksi vanha huippulupaus Fucale näyttää jääneen ilman QO:ta, mutta luultavasti varsin hyvästä syystä. Vaihtoehdoista voisin antaa Neuvirthille mahdollisuuden alle miljoonan sopimuksella, jos Dell saataisiin tuupatuksi muualle.
UFA-markkinoilta ei taida pelastusta tulla, joten miten olisi pelaajakauppa? Kaupassa toiseen suuntaan täytyisi liikkua Dell, jos sisään tulisi nuorehko esim. RFA-statuksella oleva maalivahti Jonesin kirittäjäksi. Tämä tarkoittaisi varausvuoroa kylkeen. Toinen vaihtoehto on Jonesin ulostaminen, mutta Jonesilla on vielä neljä vuotta 5,75 miljoonan sopimusta jäljellä. Sopimushan olisi hyvä, jos mies nostaisi tasoaan. Lieneekin siis järkevämpää luottaa Jonesin uuteen tulemiseen, kuin kaupata hänet pois huonolla vastineella. Maalivahtien taso tunnetusti vaihtelee kausien välillä (liittyy se sitten joukkuepuolustuksen muutokseen tai ei).
MUNA VAI KANA?
Sekä Jones että Dell, eli Sharksin molemmat maalivahdit vetivät uransa heikoimmat kaudet, eikä homma muuttunut edes pudotuspeleissä. Päästikö Sharks paljon maaleja, koska molemmat (aikasempina vuosina ihan hyviä lukuja kirjauttaneet maalivahdit) muuttuivat reikäjuustoksi, vai voidaanko suuresta määrästä omiin päästettyjä maaleja syyttää pelitapaa ja puolustusta? Erikoista, jos maalivahtien taso on tippunut ilman syytä. Tuskin molemmille veskoille on alettu ajaa tekniikkamuutosta offseasonilla.
Mikä sitten muuttui puolustuksessa tai joukkueen rakenteessa ennen viime kautta?
- Karlsson sisään
- DeMelo ulos
- Tierney ulos
- Boedker ulos
- (Kane sisään ja O'Regan ulos viime vuoden TDL:llä)
Yleistettynä: puolustusta on heikennetty ja hyökkäystä vahvistettu.
DeMelon vahvuus oli kiekollisena, mutta mies sijoittui myös hyvin puolustuspäässä. Pärjäsi varsin mainiosti molempiin suuntiin kolmoskentän minuuteilla. Tierneytä on vieläkin ikävä, ja mies hoiti velvoitteet molempiin suuntiin mallikkaasti. Tierneyn peliäly paistaa läpi betonistakin ja hänen lähtö vaikutti varmasti merkittävästi Sharksin sentteripeliin. Boedkerista en enää muista miten mies hoiti puolustusvelvoitteet, mutta kai ihan kohtalaisesti, kun pisteiden tekoon ei kyennyt.
Karlssonista ei tarvitse kertoa, mutta ainakaan viime kauden otteilla miehen Norris-taso puolustussuuntaan on hyvin kaukana. Huonoja ratkaisuja ja sijoittumista omalla alueella. Varma yhteys maalivahtien torjuntaprosentteihin.
Tähän voisi kaivaa advanced-tilastoja, mutta en osaa. Mielenkiintoisia olisivat high danger paikat Sharksia vastaan suhteessa pariin viime vuoteen.
TUOMIO
Maalivahtikaksikon huonot tilastot johtuvat suurelta osin joukkueen puolustuksellisista ongelmista. Tähän kun yhdistetään Jonesin vähän huonompi kausi, jälki on rumaa. Jonesilla kannattaa jatkaa, sillä hyvän puolustuksen takana mies on loistava. Jones varmasti treenaa kesän hyvin ja tulee huippukunnossa treenileirille. Suurin vastuu silti tulevan kauden suorittamisesta tulee olemaan valmennusjohdolla, jotta viime kauden kaltaisia avoimia ovia ei nähdä uudestaan. Kyse ei voi olla pelkästään Karlssonista, tai jos on, niin nyt viimeistään pelitavan pitäisi olla myös EK65:lle selvä.
Hommaa ei tietenkään helpota Pavelskin poistuminen. Mies on NHL:n yksi parhaita aloittajia, joten Sharksin kiekonhallintaluvut tulevat hieman pienentymään. Tämä heijastunee Jonesia kohti suuntautuneiden vetojen määrään. Se ei sinänsä ole ongelma, jos vedot saadaan pidettyä poissa slotista.
Pavelskin poistumisesta huolimatta odotettavissa on tiiviimpi viisikkopuolustus ja täten vähemmän maaleja omiin. Lopun märäksi päiväuneksi toivon Tierneyn paluuta rosteriin. Siinä Sharksille viimeinen silaus matkalla Cupiin.