Koulutuksen pitää olla todellinen ja jos se sellainen on, niin silloinhan vähennys on ihan oikein, eikä sinun vihjaamaa filunkia.
Seminaarin järjestäminen on arvonlisäverollista liiketoimintaa, mutta seminaarin tuoton kuittaava ehdokas tai hänen tukiyhdistyksensä ei maksa tuotosta tuloveroa.
Seminaarit järjestää Kansallismedia, jonka lopullisissa tilinpäätöksissä tuloja ei juuri jää (koska se on jaettu tukina ulos).
Eli puolue hoitaa seminaariin nimekkäitä puhujia ja nimeää sen esimerkiksi ajankohtaiseksi talouskatsaukseksi. Silloin yrityksen ostamat liput eivät ole suoranaista vaalitukea, vaan henkilöstön koulutusta. Verotushyödyt ovat vaikuttaneet siihen, että vaaliseminaarien hinnat ovat nousseet pilviin, joten tästä koulutuksesta maksetaan järjetöntä ylihintaa.
Esim TVO:n Anneli Nikula sanoo, että seminaarilippuja ostetaan siksi, että niiden talouspoliittiset asiantuntijat ovat ministeritasoa. Väittää vielä, että tämäntyyppisiä luentoja saadaan hyvin harvoin missään muussa yhteydessä. Höpsis, ministeritason puhujat esiintyvät ilmaisissa julkisissa seminaareissa tämän tästä.
Seminaarit tuottavat kuitenkin voittoa reippaasti. Verottajakaan ei ole nähnyt syytä puuttua vähennyskelpoisuuteen, joten lienee laillista, ei siinä mitään. Peräänkuulutankin jälleen sitä etiikkaa, ja kokoomuksen piikittelyä AY liikkeen suuntaan verovähennyskelpoisen rahan syytämisestä vasureille, kun veroja kierretään myös oikealla.
Eli, jos seminaarin järjestäjä olisi puolue, ei yhtiö, puolue joutuisi maksamaan kaikesta arvonlisäveron eikä olisi oikeutettu vastaaviin vähennyksiin.
Ja sitä paitsi kokoomuksen hallintopäällikkö Jarmo Pekkalan mukaan kokoomuksen myyntitoiminta yhtiöitettiin nimenomaan arvonlisäverovähennysten takia.