Olisiko Kokoomus yhtiöittänyt toimintaansa siksi, että sillä on niin paljon ostoja, joita se saa alv-rekisteröitynä vähennettyä myynneissä. Näin ovat toimineet myös lähes kaikki SM-liigajoukkueet eli muuttivat ry muotoisen toiminnan oy muotoiseksi, koska se oli järkevää taloudellisesti.
Eli sinä katsot, että järkevä liiketoiminta on verojen kiertamistä?
Kokoomus on puolue, ei ammatillista viihdetoimintaa harrastava osakeyhtiö (lätkäseura),
Se on aatteellinen poliittinen vaikuttaja, ja se on rp. ei yritys.
joten ”järkevä liiketoiminta” ei ihan omassa mielessäni yhdisty tässä ajattelussa.
Mutta se on ulkoistanut varainhankinnan Kansallismedia nimiselle yritykselle, jonka se omistaa. Kokoomuksen tapa järjestää vaalirahaseminaarit Kansallismedia-yhtiön kautta tuottaa verohyötyjä niin Kansallismedialle kuin niille yrityksillekin, jotka ostavat lippuja vaalirahaseminaareihin.
Seminaarin järjestäminen on arvonlisäverollista liiketoimintaa, mutta seminaarin tuoton kuittaava ehdokas tai hänen tukiyhdistyksensä ei maksa tuotosta tuloveroa. Eikä seminaarit järjestävä Kansallismedia, jonka lopullisissa tilinpäätöksissä tuloja ei juuri jää, koska ne on jaettu tukina eteenpäin.
Jos seminaarin järjestäjä olisi puolue, ei yhtiö, puolue joutuisi maksamaan kaikesta arvonlisäveron sekä ehdokkaiden ja puolueiden saama raha olisi veronalaista tuloa…
Eli rautalangasta… yleishyödyllinen yhdistys , kuten puolue, joutuisi maksamaan tästä tulosta veroa. Kun sitä tekee yritys, voivat seminaarilippuja ostavat yritykset tehdä alvi vähennykset (jota eivät voi tehdä puolueen järjestämästä seminaarista), ja voitot jaetaan verottomina tukina eikä yhtiöön jää verotettavaa tuottoa.
Nerokas järjestely, mutta verosuunnistelulla on tehty järjestely, joka ei oikein ole tarkoitettu puoluerahoituksen järjestämiseen. Kyseessä on vain tehokkaampi tapa järjestellä tukiyhdistystoimintaa, josta KMS:n ja muiden kautta on polemiikkia ollut.
Joidenkin mielestä kaikki kikkailu on sallittua, kunhan tarkoitus on hyvä. Minä itse ajaisin selkeätä ja avointa rahankäyttöä kun kyse on poliittisesta toiminnasta. Ja verosuunnittelulla saadut hyödyt eivät eroa mielestäni ammattiyhdistysten verosuunnittelusta, eli jäsenmaksujen kanavoimisessa puoluetoimintaan. Molemmat ovat puoluerahoituksena mielestäni hämäriä ja läpinäkymättömiä.
Jos yritykset haluavat tukea poliitikkoja tai puolueita, niin tehköön sen suoraan ja avoimesti. Mitä häpeämistä on ”tunnustaa väriä” politiikassa?