Ristiinnaulitkaa talousjohtajat!
Tietämättä tarkasti mitä kaikkea Danske-Katastrofissa on tapahtunut, on kommentoitava I(C)T alan yleisiä trendejä suurten organisaatioiden osalta. Nykyäänhän IT ei enää ole IT:tä, vaan IT on liiketoimintaa. Kaikenhan pitää olla liiketoiminnassa liiketoimintaa eikö niin - jonkun tyhjäpään mukaan HR-osastoakin tulisi kutsua business partneriksi!
Kuitenkin, tämän päivän globaalikapitalismin ja muun läpinäkyvyyden myötä firmoihin rantautunut kustannustehokkuuden vaaliminen on nykyään jopa sitä, että talousjohtaja päättää lopullisesti hankkeiden tai projektien kohtalosta usein jopa toimien o.t.o. "CIO:na", sehän menee siinä sivussa.
Edellinen skenaariokin voi vielä menetellä jos CFO sattuu olemaan yhtään järjissään, mutta toisena trendinä on sellainen hassuus kuin korporaation hallituksen päätös I(C)T-menojen osuudesta budjetoidusta liikevaihdosta. Ts. lähdetään siitä että kulutetaan aateekoo-hommiin x määrä rahaa kontra se, että tehtäisiin kaikki tarvittava ja katsottaisiin mitä tehtäisiin järkevistä ja hyödyllisistä hommista. Jos I(C)T:n olevinaan pitäisi tukea liiketoimintaa - tai itse asiassa liiketoimintaa on nykyään aika hankalaa tehdä ilman I(C)T:tä - on riemastuttavan nerokasta pultata ja kahlita nämä turhat kustannukset euromäärään x.
Sitten seuraavaksi oikein tämän päivän pörssiyhtiöiden megatrendi: pilkotaan kaikki projektit aivan vitun pieniin osiin ja pyydetään jokaisesta osasta alustava* työmääräarvio ennen kuin on mitään perusteita arvioida työn määrää. Oikein hardcore konserneissa kaikki hommat - taskit - joita ei ole osattu listata ja alustavasti työmääräarvioida, eivät kuulu projektin scopeen, eli niistäpä eivät toimittajatkaan voi laskuttaa. Niitä hommia ei siten ole, helppoa, eikö? tällaisiin väliinputomishommiin kuuluvat useimmiten kaiken maailman höpöhommat tyyliin testijärjestelmästä tuotantojärjestelmään siirtymiseen liittyvät, kaikenlaiset hassut yksikkötestaukset ja testidatan luonnit ja validoinnit. *) kaikki, jotka näissä karkeloista elantonsa saavat, tietävät että "alustava" arvio on kiveen hakattu jumalsana siinä vaiheessa kun exceli on outboxista lähtenyt
Lopuksi kun omien empiiristen havaintojen pohjalta toteaa kuinka hiuskarvan varassa monen suuren firman I(C)T asia on esimerkiksi henkilöstöpolitiikan suhteen (vedetään ihmiset - siis resurssit - piippuun, sijaisuudet ja varasuunnittelmat ovat sitä että kasataan heinäkuussa töihin jäävälle raukalle se ihan kaikki, koulutus - mitä se on?) ja kuinka johtajat vetävät ulkoisia kuluja alas omia bonareitaan varmistellen ja operatiivisen toiminnan riskeeraten, ei voi kuin puistella päätään ja odotella Danske-Katastrofi vol II:n saapumista. Se nimittäin tulee ihan kohta ja ihan pomminvarmaan, alueena voi olla toki jokin muukin kuin pankkisektori.