Jep. Onhan tuo toisaalta melkoinen tieteen voimannäyttö, että vuosisadat Tukholman edustan hyisissäkin vesissä maannut pursi (kookas sellainen) on onnistuttu konservoimaan. Vasahan on nykyään käytännössä muovia.Vasa ei kauan pysynyt pinnalla purjehtiessaan, eikä oikein tunnu kestävän kuivillakaan. Kovan onnen paatti.
Luonnollisestihan suurlähettiläältä odotetaankin asemapaikkansa kansaa miellyttäviä lausuntoja. Monessa asiassa Suomi toki tuli jo vuosituhannen vaihteeseen mennessä ihan Ruotsin rinnalle ja tasaveroiseksi naapuriksi Norjan ja Tanskan kanssa. De Jure toki tasaveroisia kumppaneita olemme, mutta huomioiden meidän nyt jäävän taas kerran muista Pohjoismaista jälkeen, en tiedä miten tilanne tulee kehittymään.Ruotsin Helsingin-suurlähettiläs Nicola Clasen mukaan perinteistä pikkuveli-isovelisuhdetta ei enää ole. Suomesta ja Ruotsista on tullut hänen mukaansa ajan myötä tasa-arvoisia. Maiden suhteet ovat läheisimmät ja vahvimmat kuin koskaan aiemmin.
Sehän se suurin syy on, että Ruotsi on alkanut pitämään Suomea tasavertaisena maana ja katsomaan samalta tasolta. Vakavasti puhuen, onhan Suomi ottanut Ruotsia kiinni taloudellisesti, vaikkakin nyt on taas jäämässä jälkeen, sekä myöskin tunnettavuudessa maailmalla eri aloilla. Nyt tarvittaisiin taas uusi Nokia Suomeen.Pitäisikö nostaa päällimmäiseksi syyksi Suomen menestys lätkässä?
Sitähän se on, jos tekemisen motiivina on kelvata muille kuin itselleen. Suomi on reilun 5 miljoonan kansa, mikä vääjäämättä tuo tietyt reaaliteetit. Siihen peilaten olemme selkeästi kokoamme suurempi maa ja yleensä hyvin positiivisesti tunnettu siellä, missä tunnetaan. Ei meidän tehtävä valtiona ole tulla tunnetuksi tai suosituksi erityisesti, vaan toimia vallitsevien olosuhteiden valossa parhaalla tavalla ensisijaisesti oman, mutta myös koko maailman eteen. Kun toimimme fiksusti ja kunniallisesti, sen jälkeen on melkolailla yksi ja sama, mitä meistä ajatellaan.Tietyllä tavalla alemmuuskompleksi, jos sitä siksi haluaa kutsua suhteessa muihin Pohjoismaihin tuo motivaatiota myös omaan arkeen, mitä tulee töihin ja luovuuteen. Olemme edelleen nuori valtio ja otamme edelleen paikkaamme maailmalla.
Ilman laajan skaalan maahanmuuttoahan Ruotsi saattaisi olla yhtä lailla vain 8,5 miljoonan asukkaan kansa ja samalla lailla ikääntynyt, kuin Suomi jostain Kanadasta puhumattakaan. Suomellahan olisi avoimemman maahanmuuttopolitiikan myötä omata myös kasvun tie, mutta vaikka maahanmuuttajia Suomessa onkin vain vähän, olemme nyt laittamassa oviamme kiinnemmäksi.Sitähän se on, jos tekemisen motiivina on kelvata muille kuin itselleen. Suomi on reilun 5 miljoonan kansa, mikä vääjäämättä tuo tietyt reaaliteetit. Siihen peilaten olemme selkeästi kokoamme suurempi maa ja yleensä hyvin positiivisesti tunnettu siellä, missä tunnetaan. Ei meidän tehtävä valtiona ole tulla tunnetuksi tai suosituksi erityisesti, vaan toimia vallitsevien olosuhteiden valossa parhaalla tavalla ensisijaisesti oman, mutta myös koko maailman eteen. Kun toimimme fiksusti ja kunniallisesti, sen jälkeen on melkolailla yksi ja sama, mitä meistä ajatellaan.
Ruotsi ja muut pohjoismaat ovat tärkeimmät kumppanimme ja suhteet ovat kenties parhaat ikinä. Sama sääntö pätee heidänkin suuntaan, eli teemme itse asiat oikein ja jos joskus kävisi niin, ettei se kelpaa, silloinhan se on heidän häpeänsä.
Tarvitsemme tietysti ulkomailta työvoimaa nyt ja tulevaisuudessa, mutta asian ratkaisu on valtavan paljon laajempi, kuin maahanmuuttopolitiikka, vaikka näin suppeasti jatkuvasti kuuluu ajateltavan. Se ei saa tietenkään olla esteenä, mutta pelkkä avoimien ovien pitäminen ei ratkaise yhtään mitään.Ilman laajan skaalan maahanmuuttoahan Ruotsi saattaisi olla yhtä lailla vain 8,5 miljoonan asukkaan kansa ja samalla lailla ikääntynyt, kuin Suomi jostain Kanadasta puhumattakaan. Suomellahan olisi avoimemman maahanmuuttopolitiikan myötä omata myös kasvun tie, mutta vaikka maahanmuuttajia Suomessa onkin vain vähän, olemme nyt laittamassa oviamme kiinnemmäksi.
Monessa tapaa Suomi toden totta on edelleen onnistunut maa, mutta kehityskäyrä on alaspäin. Emme ole pystyneet vastamaan jatkuvasti kiristyvään globaaliin kilpailuun, siinä missä muut Pohjoismaat.
Vaikka Ruotsilla omat moninaiset haasteensa yhtä lailla onkin, pitää välillä suorastaan hieraista silmiä, miten he onnistuvat asiassa kuin asiassa meitä hieman paremmin, lite bättre.
Itse en tunne läheisesti kuin yhden ruotsalaisen (kenen kanssa näistä asioista olen myös keskustellut), joten en osaa sanoa, ovatko ruotsalaiset toden totta "valveutuneempia" isänmaansa asian edistämiselle, kuin me suomalaiset.
"Mitä ne meistä ajattelee" on toki klisee, mutta kyllä Suomen tunnettavuudella ja hyvällä maineella on merkitystä ihan menestyksemme ja sitä myöten hyvinvointivaltiomme tulevaisuuden kannalta. Mielestäni maabrändimme eteen ei laiteta edelleenkään tarpeeksi. Emme sinänsä tee asioita väärin, mutta ei seinää kuuluisi vesivärisiveltimellä maalata.
Voihan se olla toki niinkin, että Suomi minun ympärilläni on hyvin erilainen, kuin sinun Suomesi, minkä vuoksi en mainitsemiasi eroja huomaa. Mutta ihmisten elämästä et saa realistista kuvaa heidän someaan seuraamalla. Jos eroja pitää etsiä, niin Ruotsissa merkkaa Suomea enemmän se, miltä asiat näyttävät. Se näkyy aivan varmasti myös somessa.Olisi ehkä pitänyt mainita, että Ruotsissa tuli käytyä paljon ennen kaikkea lapsena ja teininä, ei niinkään ihan viime vuosina, mikä on voinut vaikuttaa näkemyksee, vaikka Norrbottenista Skåneen onkin tultu käytyä. Toki SVT:n uutislähetyksiä katselen silloin tällöin prepatakseni heikkenevää ruotsin kielen taitoani.
Ei Ruotsissa varmasti jokainen mikään valveutunut kansankynttilä ole, mutta kenties Suomea huomattavasti korkeampi äänestysprosentti vaaleissa kertoo jo jotain. Yleisellä tasolla on huokunut myös se, että sen minkä me suomalaiset näkevät ongelmana, näkevät ruotsalaiset sen haasteena.
Ruotsalaisten (Siis ihan tavisten.) sosiaalisen median tilejä katselemalla ruotsalaisesta arjesta välittyy muutenkin positiivisempi klangi, vaikka juuri samoja haasteita heilläkin. Jengi viettää enemmän aikaa yhdessä, etniset rajat ylittävät pariskunnat ovat merkitävästi yleisempiä jne.
Minua ihmetyttää tämä nykyinen vertailu muihin pohjoismaihin ikäänkuin oltaisiin samalla viivalla. Emme ole koskaan olleet maantieteen, historian ja geopolitiikan takia samalla viivalla muiden pohjoismaiden kanssa, emmekä näillä näkymin tule hetkeen olemaankaan.Monessa tapaa Suomi toden totta on edelleen onnistunut maa, mutta kehityskäyrä on alaspäin. Emme ole pystyneet vastamaan jatkuvasti kiristyvään globaaliin kilpailuun, siinä missä muut Pohjoismaat.
Ruotsalaiset eivät ole kansa, joka käärii hihat ja alkaa toimeen. Päinvastoin, varovainen kansa, joka diskuteeraa todella kauan ennen kuin tapahtuu. Heillä on ollut siihen varaa.@#7 Hyvin mahdollista. Toisaalta vietän arkeani ennen kaikkea PK-seudulla, minkä voisi kuvitella olevan monella tapaa lähempänä Ruotsia, verrattuna vaikka Posioon ja Punkalaitumeen.
Hyvä huomio tuo "miltä asiat näyttävät". Ruotsissahan ovat esimerkiksi omakotitaloasujat jo vuosikymmenet panostaneet pihojensa ulkonäköön.
Toki asiat voidaan nähdä monelta kantilta. Itse olen turhautunut ennen kaikkea yhteiskunnalliseen "peukaloidenpyörittelyyn", kun ruotsalaiseen tyyliin tulisi kääriä hihat, laittaa työhanskat käteen ja ryhtyä hommiin. Yritystähän Suomessakin on, mutta pensseli on auttamatta liian pieni.
Tartun tuohon viimeiseen lauseeseen josta vähän kumpuaa semmonen alemmuuskompleksi. Ja ehkä kaipaisin konkreettisia esimerkkejä mihin Suomi suhtautuu kansakunnan mitassa kielteisesti. Arvaan että yksi on maahanmuuttajat. Ehkä näin, mutta länsinaapurissa on oma vielä isompi, nyreämpi ja radikaalimpi veljespuolue.@#7 Kiitos jälleen kerran pitkästä vastauksesta, mitä pureskelin pariin kertaan.
Sikälihän vaikka Suomi ja Ruotsi pitkät historialliset siteet omaavia naapurimaita ovatkin ja vähän asiassa kuin asiassa vertaamme itseämme ennen kaikkea Ruotsiin ja ruotsalaisiin, juurikin pitkän ajan tekijöiden summa on hyvä pitää mielessä.
Tämä ei toki poista ihailuani, miten Ruotsi on onnistunut nousemaan niin poikkeuksellisen onnistuneeksi valtioksi. Talouselämä, teollisuus, akateeminen tiede, huippu-urheilu, kulttuurielämä, kansan keskimääräinen elintaso. Ruotsalaisten toimesta asiat näyttävät monesti suorastaan naurettavan helpoilta, kuin Mondo Duplantisin maailmanennätykset. (Kuvastaa hyvin ruotsalaista tuuria, että USA:ssa kasvanut lajinsa kaikkien aikojen paras päättääkin edustaa äitinsä synnyinmaata.)
Toki Ruotsilla moninaiset yhteiskunnalliset haasteensa on yhtä lailla, mitä tulee ennen kaikkea heikententyneeseen sisäiseen turvallisuustilanteeseen ja yhteiskunnan segregaatioon, mutta uskon Ruotsin niistä kuitenkin selviävän.
Jos jotain silti haluaisin Ruotsista tänne Suomeen, olisi se kuitenkin (diskuteerauksen jälkeen) kyky käydä toimeen ja suhtautua uusiin asioihin rohkeasti. Vaikka Suomi arvoliberaali maa onkin, uuteen tunnutaan suhtautuvan kielteisesti.
Ruotsissa on tuontitavarana Ranskasta ostettu feikkisuku esittämässä monarkiaa.Tunnustaudun myös pienen pieneksi monarkismin ymmärtäjäksi. Aatelissuvut ovat myös jollain tapaa sitä "parempaa" ja positiivisempaa ruotsalaisuutta.
Wallenbergin suku on Ruotsin varsinainen hallitsijasuku.Ruotsissa on tuontitavarana Ranskasta ostettu feikkisuku esittämässä monarkiaa.