Ruoan hinta ja laatu - aikamme suurin kusetus.

  • 27 355
  • 101

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Fakta 1: Suomessa ruoka on kallista. Kesällä julkaistun Eurostatin mukaan jopa 20% kalliimpaa kuin keskimäärin Euroopassa.

Fakta 2: Suomessa ruoka on huonolaatuista. Suomessa voidaan Eurooppalaisella mittakaavalla käyttää kaikkein laajimmin erilaisia lisäaineita ja mainostaa tuotetta aitona.

Mitä ihmettä suomalaiselle ruoantuotannolle on tapahtunut? Televisiossa pyörii vuodesta toiseen Heikki Kinnusen propagandamainokset, joissa meille kerrotaan kuinka hyvää ja puhdasta suomalainen ruoka on. Samaan aikaan Venäjä(!) asettaa tuontikieltoon suomalaisia elintarvikkeita koska ne eivät täytä alkeellisimpiakaan laatuvaatimuksia. Kaupoissa myydään nahankappaleita lihapullina ja marinadiin hukutettua roskalihaa, kuukaudesta toiseen ja vaikka media nostaa epäkohtia esiin, jatkuu tuotteiden myynti edelleen. Elintarvikkeiden arvonlisäveroa lasketaan jotta ruoka halventuisi. Syntynyt säästö kuitenkin jäi kauppiaiden taskuun, kun alle kahdessa kuukaudessa veron laskun jälkeen oli hintataso nostettu jo samalle tasolle kuin ennen veron laskemista. Luomutuotteita kaupoista saa hakea ja mikäli sellaisen löytää, pitää siitä olla valmis maksamaan moninkertainen summa. Käytännön tasolla tämä tarkoittaa sitä, ettei normaalilla lapsiperheellä ole varaa valita kulutustottumuksiaan. Mikäli perhe halutaan ruokkia, on pakko ostaa epäeettistä, huonolaatuista ja tehotuotettua ruokaa, jonka alkuperästä tai valmistusaineista ei lopulta voi olla koskaan varma.

Mikä tähän sitten on syynä? Ensinnäkin Suomessa kaikki ruoanjakelu on annettu Keskon ja SOK:n kaksoismonopoliksi. Oikeastaan ainoana kilpailijana näille löytyy saksalainen Lidl, jonka työvoimapolitiikka on lievästi sanottuna epäilyttävää. Ruoanvalmistajien vahvat yhteenliittymät; HK, Atria, Saarioinen jne ovat lobanneet vahvan aseman itselleen ja näennäisestä laadunvalvonnasta (hygienia jne) huolimatta ruoan valmistamiseen käytetään E-koodeja ja jätettä. Samaa tavaraa ei saa laittaa koiranruokaan, mutta ihmisille sitä voidaan syöttää.

Mitä tässä sitten tulisi tehdä? Nykytilanteessa ongelma tunnutaan sysäävän muille. Niin pahalta kuin se tuntuukin, ei järkevään hintaan ole muuta kuin huonoja vaihtoehtoja. Lähtökohtaisesti kaikki puolivalmisteet ja valmisruoat tulisi hylätä, ja siirtyä valmistamaan oma ruoka hyvistä raaka-aineista. Tämä on yleensä sekä halvempi, että terveellisempi tapa, joskin vaatii enemmän viitseliäisyyttä valmistaa ruoka itse. Samoin kaikessa kuluttamisessa tulisi pyrkiä ostamaan laadukkaita tuotteita.

Loppuun pari linkkiä Taloussanomien sivuille:
Kohukirja paljastaa: Näin ruokateollisuus vedättää
HK syöttää kanannahkaa jauhelihapihveinä
Nyt se on virallista: Suomi on kallis maa

Miten itse ohjailet kulutustottumuksiasi? Yritätkö ostaa laadukasta ruokaa vai ostatko vain halvinta? Onko ruoka mielestäsi kallista? Kusetetaanko meitä?
 

Partanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Fakta 1: Suomessa ruoka on kallista. Kesällä julkaistun Eurostatin mukaan jopa 20% kalliimpaa kuin keskimäärin Euroopassa.

Fakta 2: Suomessa ruoka on huonolaatuista. Suomessa voidaan Eurooppalaisella mittakaavalla käyttää kaikkein laajimmin erilaisia lisäaineita ja mainostaa tuotetta aitona.

...

Miten itse ohjailet kulutustottumuksiasi? Yritätkö ostaa laadukasta ruokaa vai ostatko vain halvinta? Onko ruoka mielestäsi kallista? Kusetetaanko meitä?

Hyvä avaus!

Mulla meni maku ja usko ruokaan Food, inc. -dokkarin myötä, jota voi lämpimästi suositella kaikille katsottavaksi. Meidän perhe lähti rukaamaan kulutustottumuksia uusiksi ja nyt pyritään panostamaan raaka-aineisiin ja omassa keittiössä tapahtuvaan jalostukseen. Suomalaisen sapuskan korkea hinta ja eurooppalaisittain pienehkö ostovoima asettavat kuitenkin rajoitteensa. Luomua on kaupan hyllyillä, mutta perheen arjen pyörittäminen pelkästään luomun avulla käy kalliiksi ja työlääksi. Vastuu siitä mitä lapselleen syöttää on kuitenkin hyvä motivaattori ja pitää meikäläisenkin hellan ääressä.

The way I see it suomalainen puhdas ja terveellinen ruoka puhtaista raaka-aineista on ollut kasvavaa kusetusta jostain 60-70 -luvulta lähtien, jolloin jalosteteollisuus alkoi kasvaa. Huonompaan suuntaan ollaan menossa eikä kiitos suurten teollisuusvaikuttajien pakotietä tavalliselle palkansaajalle taida olla. Meidänkin perhe elää marketin antimilla joiden parhaimmissakin (ja toki kalleimmissa) raaka-aineissa on toivomisen varaa. Joku Farmer's market ei ole realistinen vaihtoehto arkeen. Elintarvikehygienia on kyllä noussut vuosien saatossa, mutta perusraaka-aineiden laatu ei, kiitos tehotuotannon. Vaikka kauppojen hyllyt notkuvat tuotteita ja valikoimaa, todellinen ja ennenkaikkea taloudellisesti realistinen vaihtoehto terveemmän sapuskan puolesta puuttuu. Niin kauan kun elämme laadukkaan suomalaisen ruoan myytissä, aivan uskomantonta paskaa voidaan tunkea hyllyille ja suomalaiset syövät tyytyväisenä.
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Hyvä aihe ketjulle.
Miten itse ohjailet kulutustottumuksiasi? Yritätkö ostaa laadukasta ruokaa vai ostatko vain halvinta?
Vaikka suhteellisen pihi ihminen olenkin niin ruuan suhteen kyllä panostan enemmän laatuun kuin katson hintaa. Eli en syö juuri koskaan einesruokia, vältän marinoituja lihoja, halvinta jauhelihaa en osta koskaan jne.
Onko ruoka mielestäsi kallista?
Ruoka on Suomessa kallista jos vertaa muualle Eurooppaan. On hyvä että Lidl tuo edes vähän kilpailua päivittäistavarakauppaan.
 
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Mikä tähän sitten on syynä? Ensinnäkin Suomessa kaikki ruoanjakelu on annettu Keskon ja SOK:n kaksoismonopoliksi. Oikeastaan ainoana kilpailijana näille löytyy saksalainen Lidl, jonka työvoimapolitiikka on lievästi sanottuna epäilyttävää. Ruoanvalmistajien vahvat yhteenliittymät; HK, Atria, Saarioinen jne ovat lobanneet vahvan aseman itselleen ja näennäisestä laadunvalvonnasta (hygienia jne) huolimatta ruoan valmistamiseen käytetään E-koodeja ja jätettä.

Tuosta ketjusta kannattaa muistaa vielä Valio, joka on suuressa osassa Suomea monopoliasemassa. Ja jonka aseman heikentämisyrityksistä on meillä pillastuttu jopa pääminiserin suulla. Itse en osta juuri koskaan Valion tuotteita, koska ne ovat järjestään kalliimpia kuin Arlan/Ingmanin tuotteet eikä niillä (Valion tuotteilla) ole tarjota mitään vastinetta korkeammalle hinnalleen.

Ylipäätään Suomessa on ruoka melko kallista, varsinkin maitotuotteiden osalta. Lihatuotteissa hintaero ei ole niin suuri, johtuneeko sitten siitä että säilyvyytensä vuoksi lihatuotteet kilpailevat huomattavasti isommilla kansainvälisillä markkinoilla?
 

Tykki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Eikö se ole ihan selviö, että eineksiä ostamalla ostat vain ruoan kaltaista tuotetta? Jos haluat kunnon ruokaa, ostat hyvät raaka-aineet ja teet ateriasi itse. Valmisruoat ovat ruoan korvike uusavuttomille ja kiireisille, ja pitävät useimmat hengissä ja kylläisinä. Lisäksi ne ovat edullisia, ja mikä olikaan se vanha ikitotuus halvan ja hyvän esiintymisestä samassa tuotteessa?

Vaan ihmettelen einesten koostumusten hämmästelyä. Ei pitäisi olla kovin suuri vaiva katsoa tuoteselostetta jo siellä kaupassa. Vaikka myönnän itsekin syyllistyneeni tähän laiminlyöntiin, sillä eipä tullut ennen mieleeni että oliivejakin värjätään kuten JZZ:n postaamassa Taloussanomien linkissä kerrotaan.
 

Halmela

Jäsen
Suosikkijoukkue
maajoukkue
Berlusconi osui oikeaan arvostellessaan suomalaista ruokakulttuuria. Kaupat ovat täynnä vakuumpipakattua paskaa.
Paljon ulkomailla asuneena tulee katseltua noita tuoteselosteita aika tarkkaan. Itävallassa majaillessani ostin usein hyvää makkaraa jossa lihapitoisuus oli 92. Työkavereita se nauratti, kun ostin niin sekundaa. No, katsoppas seuraavaksi lähikaupasta HK:n Kevyt Sininen. Lihapitoisuus 5 prosenttia! Ollaan totuttu syömään verijauhosekoitusta makkarana Suomessa... Kinkkupaketissakin lihapitoisuus on 78. Siis jumalauta, se on paketillinen kinkun viipaleita!
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Eikö se ole ihan selviö, että eineksiä ostamalla ostat vain ruoan kaltaista tuotetta? Jos haluat kunnon ruokaa, ostat hyvät raaka-aineet ja teet ateriasi itse. Valmisruoat ovat ruoan korvike uusavuttomille ja kiireisille, ja pitävät useimmat hengissä ja kylläisinä. Lisäksi ne ovat edullisia, ja mikä olikaan se vanha ikitotuus halvan ja hyvän esiintymisestä samassa tuotteessa?
Niin paitsi että nehän eivät edes ole halpoja. Monesti silti halvempia verrattuna esimerkiksi raaka-aineista itse tehtyyn. Koittakaapa joskus tehdä hyvä salaatti tuoreista, laadukkaista aineista ja laskekaa annoksen hinta. Ei kauheasti jäädä ravintolan hinnoista enää. Tulisiko mahdollisesti harkita jotain uudenlaista hinnoittelujärjestelmää puolivalmisteille ja eineksille, verrattuna tuoreisiin raaka-aineisiin?

Vaan ihmettelen einesten koostumusten hämmästelyä. Ei pitäisi olla kovin suuri vaiva katsoa tuoteselostetta jo siellä kaupassa.
Toisaalta taas jos tuoteselosteessa kerrotaan tuotteen sisältävän lihaa ja lihaan verrattavia valmistusaineita yhteensä 48%, ei se kerro minulle että mitä nuo lihaan verrattavat valmistusaineet ovat, tuoteselosteessa kun mainitaan vain porsaan- ja broilerinliha. Nuggeteista on tällainen hauska linkki, Pink goop @ Gizmodo, jossa kerrotaan mm. seuraavaa:
There's more: because it's crawling with bacteria, it will be washed with ammonia, soaked in it, actually. Then, because it tastes gross, it will be reflavored artificially. Then, because it is weirdly pink, it will be dyed with artificial color.
Saako tosiaan kuluttajalle myydä tuotteita joita koirille ei saa syöttää, koska kuluttaja kykenee itse tekemään valinnan? Onko oikein, että tätä ruoantuotantoa tuetaan monopoleihin asti? Yllä oleva linkki on jokapäiväistä ruoantuotantoa Suomessa, ei mikään jenkkien yksinoikeus. Onko tästä vastuu kuluttajalla?
 

Target

Jäsen
Suosikkijoukkue
Löytyy
Saako tosiaan kuluttajalle myydä tuotteita joita koirille ei saa syöttää, koska kuluttaja kykenee itse tekemään valinnan?

Luin saman perustelun ja kirosin itseäni, kun en tyhmä opettanut koiraamme (jahtaa jo autuaampia jäniksiä) lukemaan ja käymään itse kaupassa. Idiootti mikä idiootti.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Hyvä että kissa nostetaan pöydälle. Suomi on kuin suuri paskaruuan koelaboratorio. Jalostuksen ja tehomaatalouden kulta-aitta, ja kaiken päälle kuluttajaa vielä ryöstetään koe-eläimenä toimimisesta. Voiton maksimoiminen vain tukee tällaista rikollista toimintaa, ja sitten ihmetellään kun suomalaiset eivät voi kovin hyvin ja kestävyys on koetuksella. Mutta vaikeaa se on kuluttajan tarkastaa mikä on ruokapöytään kulkeutuvan ruuan todellinen tie ja miten laadukkaita raaka-aineet ovat.

Ja tilanne todennäköisesti on vain pahenemassa, kun vihanneksia ja hedelmiä aletaan geneettisesti muuntelemaan ja hormoonilihasta tehdään must juttu perustelemalla toimenpidettä tulevaisuuden ruokakriisien ennaltaehkäisemisenä.

Respektit itänaapurille suomalaisen ruuan asettamisesta boikottiin. Voisipa itsekin tehdä niin.
 

Pleksi(t)

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hienoa että tästä keskustellaan ja toivottavasti alkaisi massatkin pikkuhiljaa miettiä mitä lautasilleen mättää. Vielä joitain vuosia sitten minäkin ostin tyytyväisenä marinoituja kanasuikaleita ja muuta huttua mutta myöhemmin on vähän enemmän tullut katsottua ostoskorin sisältöä. Ongelma vaan tosiaan on kun tarjolla on vain S- ja K-ketjun lähikauppoja ja ns. hyvien raaka-aineiden ostaminen ei ole todellakaan niin yksinkertaista. Jossain luomupisteessä on monesti tarjolla paria eri kurttuista vihannesta ja vaikka ne kuinka olisi luomua jää se odottamaan todellista idealistia. Kysyntä luo tietysti tarjontaa mutta toivoisin että myös kauppaketjut ja muutkin aloittavat yritykset ottaisivat hieman riskiä ja alkaisivat tarjoamaan näitä tuoreita ja mahdollisimman puhtaita raaka-aineita koska uskon että kysyntä kyllä kasvaa tulevaisuudessa.

Ulkomailla alkaa jo olla ketjuja joissa tarjotaan pelkästään luomua ja lisäaineetonta. Suomi lienee liian pieni markkina ainakin vielä toistaiseksi pelkästään tuommoiselle, mutta luulisi että täällä etelässä olisi useammallekin liikkeelle tilaa. Jotain maatilatorin tapaisia, tarjolla monia hyviä tuotteita eri tiloilta ja helposti lähestyttävissä esim. isomman kaupan tai kauppakeskuksen yhteydessä. Kyllä minä ainakin olen valmis muutaman lantin enemmän maksamaan jos tiedän että tuote on hyvä eikä kyllästetty lisäaineilla.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Tässä on nyt joku koukku, mitä en hoksaa. Mutta ihan kaiken varalta, eikö olisi helpointa ja ennen kaikkea fiksuinta äänestää lompakollaan? Hintaan sillä on tosin paha vaikuttaa suoranaisesti, mutta ainakin tuohon laatuun uskoisin sen tepsivän. Ei niitä eineksiä ole mikään pakko ostaa.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Respektit itänaapurille suomalaisen ruuan asettamisesta boikottiin. Voisipa itsekin tehdä niin.
Kun asustelin itänaapurissa tässä taannoin muutaman talven yli, niin en ihan joka suhteessa arvostanut paikallisten ruokakauppojen antia raaka-aineiden osalta. Tosin hyvää tuontitavaraa oli joukossa, ja osa paikallisestakin ruoasta oli maittavaa. Mutta ei todellakaan yleistäen kaikki. Suurin syyllinen tuollakin lienee elintarviketeollisuus, ja lopun viimeistelee meikäläistä suurempi kylmäketjujen katkeamisalttius.

Siipikarjapuolta en tunne ihan tarkoin, mutta naudan- ja sianlihan tuotannon osalta väitän, että tiloilta lähtevät eläimet ovat kunnollista lihan raaka-ainetta siinä kuin läntisissä maissa muutenkin. Onko tämä riittävä standardi, se on kokonaan toinen asia.

Sikäli kun valittamista ilmenee ruokakaupassa, niin syytä voi etsiä lähinnä elintarviketeollisuudesta ja kuluttajasta itsestään. Halvan hinnan perässä juokseminen on johtanut siihen, että jengi rahtaa kaupasta kotiinsa raaka-aineeksi naamioituja eineksiä ja kaiken maailman marinoituja jämälihoja. Hyvääkin tavaraa on tarjolla, mutta niin suolaiseen hintaan etteivät kaikki hyvätuloisetkaan ilkene joka päivä ostaa mm. kunnon lammasta tai naudanfilettä. Hintatasosta voi taas syyttää yhteisvastuullisesti kaupan keskusliikkeiden puolikartellisoitunutta toimintaa ja elintarviketeollisuuden katetuoton optimointia.

Kuluttajan vastuu realisoituu lihatiskillä ja eineshyllyllä. Mitäs ostatte sellaista paskaa. Jokainen normijärkinen ymmärtää epäillä, että neonoranssilla marinadilla uitetussa kananpalassa tai sikabiitissä voi olla jotain hämärää. Varsinkin kun "vastaava" tuote ilman marinadia on paljon hintavampi. Sama juttu noiden ns. lihavalmisteiden kanssa. Halmela sanoi edellä, että kinkkuna myydään tavaraa jossa lihapitoisuus on 78 prosenttia, joka kuulostaakin todella perverssiltä. Elintarvikefirmat ruiskuttavat lihaan suolavettä, jotain hyytelöimisaineita ja jonkinlaisen lisäainecocktailin, ja lopputulosta kutsutaan sitten kinkuksi.

Toisaalta höttötuotteiden historia on meillä pitkä. Jo kauan sitten Suomessa on tietysti keksitty jauhomakkarat. HK:n Sinistä ja nykymuotoista lauantaimakkaraa palvova kansa ei yksinkertaisesti voi olla laskeutunut puusta alas asti. Skeidan syöjien on turha valittaa mitään ruoan laadusta muutenkaan, kun mieltymykset ovat tuolla tasolla.
 

lihaani

Jäsen
Toisaalta höttötuotteiden historia on meillä pitkä. Jo kauan sitten Suomessa on tietysti keksitty jauhomakkarat. HK:n Sinistä ja nykymuotoista lauantaimakkaraa palvova kansa ei yksinkertaisesti voi olla laskeutunut puusta alas asti. Skeidan syöjien on turha valittaa mitään ruoan laadusta muutenkaan, kun mieltymykset ovat tuolla tasolla.

Ruoan laadun pohjanoteeraus saavutettiin 1970-1980-luvun taitteessa. Muistan, kun esimerkiksi kanoja ruokittiin kalajauholla. Kananmunat maistuivat niin kalalle, että esimerkiksi Neuvostoliitto palautti munalasteja rajan yli takaisin. Samoin perunana myytiin miltei pelkästään harmaata ja vetistä Rekord-rehuperunaa. Irtoleivonnaisia ei juuri myyty, vaan leivät ja pullat olivat etupäässä muovissa hautunutta mössöä.

Vaikka einekset ja marinoidut lihat ovat pääasiassa kuvottavaa moskaa, niin mahdollisuudet tehdä kunnon ruokaa ovat aivan toiset kuin vielä 80-luvulla. Kallistahahan se piru on!
 

Zamboni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Eilisen Aamulehden Asiat-sunnuntailiitteessä käsiteltiin lähiruokaa ja sen tuottamista. Jutussa oli kerrottu muutamasta pirkanmaalaisesta tuottajasta ja valaistu, kuinka vaikeaa ja byrokraattista ruuan myyminen kotitilalta on. Kaiken pitäisi olla niin steriiliä ja jokainen pikkujuttukin täytyy hyväksyttää tarkastajilla tai eläinlääkärillä. Lisäksi määräysten tulkinta vaihtelee kunta- ja tarkastajakohtaisesti. Jutun päätarkoituksena olikin valottaa, kuinka lähiruoan pitäisi olla nyt muodikasta, mutta sen tuottaminen on tehty hemmetin vaikeaksi. Juttua ei löydy luettavaksi verkosta.

Itse olen työn kautta käynyt useammassakin suuressa elintarvikealan tehtaassa ja kyllä muutamassa hygieniatason ylläpito on vähän niin ja näin. Vaatimukset kun pitäisi olla samat kaikilla, isoilla ja pienillä.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kyllähän niiden einesten paketeissa lukee kuinka paljon mitäkin ainetta sisältävät. Nyt kun joku julkaisee kirjan aiheesta jeesustellaan: "OOOOH! Miksei meille ole kerrottu?"
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Vaatimukset kun pitäisi olla samat kaikilla, isoilla ja pienillä.

Vaatimuksethan isoilla ja pienillä tuottajilla ovat samat. Isojen ei vain tarvitse noudattaa niitä :tähän sarkastinen hymiö:

Ehkä olen jossain määrin puolueellinen tämän sanomaan, mutta pääsääntöisesti pientuottajien elintarvikkeet ovat suuria laadukkaampia.

Niin sanotun "paskaeinesmössön" ainoa kilpailuvaltti - ja ihmisten syy ostaa niitä - on hinta. Saarioisten pizzat tai Atrian hampurilaiset ovat kaupoissa niin halpoja, että niillä tapetaan laadukkaampien valmisruokien myynti. Valmisruokahan itsessään ei ole mitenkään huonoa tai epäterveellistä sapuskaa. Sitä voidaan tuottaa myös oikeista raaka-aineista.
Jos kaupasta saa ostaa "neljä hampurilaista eurolla", niin minkälaista laatua oikeasti kuvittelette sillä saavanne? Toisessa ääripäässä on sitten ravintolaruoka, joka on Suomessa ylihintaista.

Ongelma on siinä, että tietyt suuret elintarvikevalmistajat ovat ajaneet "Neljä hampurilaista eurolla" -kulttuurin syvälle kauppoihin. Kaupalle ei Saarioisten pizzoista tai hampurilaisista jää käytännössä mitään. Pieni kertaosto ja pieni myyntipalkkio. Toisaalta jos joku pienempi toimittaja saa tuotteensa kaupan hyllylle, niin niistä puolestaan revitään sitten katteita selkeästi reilummin. Kuka hyötyy? Ei ainakaan kuluttaja tai pienyrittäjä...
 

Zen

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Mulla meni maku ja usko ruokaan Food, inc. -dokkarin myötä, jota voi lämpimästi suositella kaikille katsottavaksi.
Mikä dokkari on kyseessä ja mistä sen voisi nähdä?

Marinoidut tuotteet vituttaa itseäni suuresti! Pihinä ihmisenä välillä tulee kiusaus ostaa marinoitua, koska marinoimaton on useasti reilusti kalliimpaa. Miten moiset hintaerot perustellaan?

Mielestäni marinoidussa tuotteessa pitäisi näkyä myös lihan hinta.
 

hihhu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Itse syön kyllä näitä marinoituja lihoja ja kananpalasia ihan hyvällä ruokahalulla, mutta syytän tästä paria kesää lihanjalostamolla töissä. Sillähän on sanottu olevan ihmisiin kahdenlaista vaikutusta. Joko ei enää ikinä syö mitään, mikä on sellaisesta latoksesta tullut, tai sitten ei tee hankalaa syödä vaikka mitä sontaa.

Lisäksi huomautettakoon, että laadukas ja hyvänmakuinen ovat kaksi ihan eri asiaa.

Mutta oikeasti tulin ihmettelemään sitä, että ekohippien ihmemaassa Espoossa olen aina ohi kulkiessani katsellut pientä ruokakauppaa ja aina se näkyy olevan liki tyhjä. Kyseessä siis tuommoinen komeronkokoinen pikkukauppa jonka myyjäsetäkin on niinä muutamana kertana, kun siellä olen poikennut, ollut ihan mukava. Mietiskelen siis lähinnä sitä, että mistä ihmiset luomunsa ja laatuaineksensa hommaavat vai onko tämäkin enemmän semmoinen äänekkäästi netissä meininki ja kotona on sitten hiljaisempaa niitten tuotteitten kanssa?

Eli siis suomeksi, että laitelkaa nyt tänne niitä linkkejä laadukkaan aineksen paikkoihin samalla kun päivittelette.
 

Cmprs

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, HIFK
Mikä dokkari on kyseessä ja mistä sen voisi nähdä?

Marinoidut tuotteet vituttaa itseäni suuresti! Pihinä ihmisenä välillä tulee kiusaus ostaa marinoitua, koska marinoimaton on useasti reilusti kalliimpaa. Miten moiset hintaerot perustellaan?

Mielestäni marinoidussa tuotteessa pitäisi näkyä myös lihan hinta.
Tässä viestissä osa ongelmasta aika hyvin kiteytyy, kun suurin osa informaatiosta on täysin ihmisten ulottuvilla, mutta jakseta tai viitsitä tehdä sitä pientä elettä, jotta oltaisiin perillä asiain tilasta.

Joissakin perus lihapakkauksissa marinadia voi olla jopa 30 prosenttia tuotteen painosta (määrä lukee yleensä tuoteselosteessa). Jos liha maksaa tuottajalle vaikka euron pari kilolta ja marinadimössöä se saa sillä eurolla vaikka 10 litraa, ja monien marinaadilihojen volyymit ovat vieläpä järkyttävän isot, niin sietää hinnassa pientä eroa olla. Toinen juttu tietysti vielä se, että marinadiin voidaan heittää ties minkä väristä ja makuista lihaa, niin kuluttaja syö tyytyväisenä luullen, että tässähän vielä säästetään.

Linkki Food Inc. -dokumenttiin: http://www.wisevid.com/play?v=5tbvA55u6tgc
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Taloussanomilla on näköjään selvä agenda halvemman ruoan puolesta. Tämän päivän jutussa kerrotaan kuka vastaa korkeasta hintatasosta: http://www.taloussanomat.fi/kauppa/2010/10/19/nama-15-paattavat-ruokalaskusi-suuruuden/201014445/12

Hiukan raflaava juttu, mutta avaa taas hiukan vääristynyttä hintarakennetta. Sinänsä kummallista, että kun kaikessa muussa tuotannossa lopputuotteen hinta laskee (tai laatu paranee) jatkuvasti, niin ruoassa hinta nousee ja laatu laskee. Talouskasvu ei siis ilmeisesti päde kaupan alalla, tai sitten joku kusettaa meitä aika huolella. Mitä tulee tuohon 3,5% hintojen nousuun, niin eiköhän jo tässä vaiheessa ole aika turvallista veikata että vähintään tuon verran hinnat taas nousevat.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Yhtään syvemmälle pureutumatta niin varmasti ainakin osasyy ruoan hinnasta on ihmisten ruokatottumuksilla mitä sieltä kaupasta himaan kannetaan. Einekset maksaa. Ja sen lisäksi ne on täynnä "ruoantähteitä".

Ostin juuri viikko sitten lähimmän Citymarketin laadukkaalta lihatiskiltä possun etuselkää 2.49€/kg ja naudan sisäpaistia 8.90€/kg. Jo pelkästään noista saa useaksi päiviksi herkullisia ruokia: keittoja, patoja, laatikoita. Lisukkeet peruna, riisi, kaali, porkkana, sipuli, mausteet ei maksa juuri mitään. Tehdään isoja settejä ja osa pakkaseen. Monesti saman lafkan kalatiskiltä saa kokonaisia fisuja sopuhintaan.

Laatu on mun mielestä yllä mainituissa hyvä. Pitää kuitenkin tietää mistä ostaa, jo Keskon kaupoissakin on suuria eroja, kauppias(kauppiaan linja) vastaa hyvin pitkälle siitä mitä tiskiin päätyy.

90-luvulla lähiö k-kaupan jauhelihamyllyyn päätyi kaikki vanhentunut liha niin pakatuista kuin tuoreistakin, jopa pitsat ja tämä on fakta ikävä kyllä. Toivottavasti yksittäistapaus. Tämän käytännön tultua ilmi en ole ostanut lihatiskien "omaa jauhelihaa". Heh.




_
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Ei täällä ole ongelmana se miten paljon tavaraa tuotetaan vaan se miten pitkät välimatkat tässä maassa on. Todellisuutta on kuinka se ruoka rahdataan ensin toiselle puolelle Suomea jalostettavaksi ja sitten taas takaisin lähtöpaikkaan myytäväksi. Koskapa Suomessa tästä tulee matkaa satoja kilometrejä toisin kuin pienessä ja väkitiheässä Euroopassa on valmistajien tingittävä jostain.

Niin kauan kuin Suomalainen ajattelee lompakollaan ja ostaa halvinta niin tämä sama tulee jatkumaan. Sitä ei yhtään auta hallituksen tukiais toiminta ja monopolien valvomisen naurettavuus. Samaten juurikin tuon taloussanomien jutussa esitetty jo tuomittu lihapulla, joka ei ole lihapulla juttu, missä 100 päivässä ei ole saatu sakon sakkoa annettua firmoille, jotka edelleen mainostavat väärin omia tuotteitaan, ei todellakaan herätä luottamusta.

Lähiruoan myyminen ja jakelu on rampautettu kokonaan suurien ketjujen toimesta ja nämä samat suuret ketjut myyvät sitten sitä persreikää ja nahkaa ruokana saadakseen edes jonkin asteiset tulot aikaiseksi. Kun vastaukset näihin asioihin olisivat helppoja niin homma toimisi, mutta kun tämän menon on annettu jatkua jo kymmeniä vuosia niin asioiden muuttaminen muutaman kohu jutun jälkeen onkin helpommin sanottu kuin tehty. No Liidelistä saa makkaraa jossa lihaa on 90% joten sinne siis.

Niin muuten onkos kukaan muu huomannut, että viimeaikoina on marinoimattomien lihojen osuus hyllyssä lisääntynyt. Sitten otat paketin käteen ja niissäkin on lihaa vain 90% tms. loppu on vettä ja jotain muuta shaissee ja kilohinta tuplaten.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Ei täällä ole ongelmana se miten paljon tavaraa tuotetaan vaan se miten pitkät välimatkat tässä maassa on. Todellisuutta on kuinka se ruoka rahdataan ensin toiselle puolelle Suomea jalostettavaksi ja sitten taas takaisin lähtöpaikkaan myytäväksi. Koskapa Suomessa tästä tulee matkaa satoja kilometrejä toisin kuin pienessä ja väkitiheässä Euroopassa on valmistajien tingittävä jostain.
Tämähän ei suoranaisesti pidä paikkaansa. Suomessa suurin osa ruoasta tuotetaan ja jalostetaan etelä-lounais-länsi -akselilla. Missään nimessä kuljetuskustannukset eivät ole sen kalliimpia kuin lennättää lihaa Brasiliasta tai eineksiä Kiinasta. Tästä paskaruoastahan suurin osa ei ole suomalaista nähnytkään, paitsi pakkausvaiheessa.

Lähiruoan myyminen ja jakelu on rampautettu kokonaan suurien ketjujen toimesta ja nämä samat suuret ketjut myyvät sitten sitä persreikää ja nahkaa ruokana saadakseen edes jonkin asteiset tulot aikaiseksi.
Kyllä suuret ketjut (S-Ryhmä, K-Ryhmä) takovat valtavia voittoja. Kuten tuossa taloussanomien jutussakin kerrotaan, niin hintoja suunnitellaan yhdessä (kartelli?) joten ei siinä kyllä jonkinasteisia tuloja saada, vaan aivan saatanan isot voitot. Maksajana kaikki kansalaiset. Lähiruoka on torpedoitu täydellisesti suuren ruoantuottajien toimesta. Ravintola tai kauppa ei voi ostaa kalaa tuoreena satamasta, vaan joutuu tilaamaan sen pakastettuna Kiinasta. Järki, missä pelaa?

Sitten otat paketin käteen ja niissäkin on lihaa vain 90% tms. loppu on vettä ja jotain muuta shaissee ja kilohinta tuplaten.
Broilerin rintafileissä tämä ainakin pitää paikkansa. Vaihtoehdot on tosiaan maksaa tuplahinta vesitetyistä fileistä tai syödä "koneellisesti eroteltua" roskalihaa marinadista.
 

Partanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ei täällä ole ongelmana se miten paljon tavaraa tuotetaan vaan se miten pitkät välimatkat tässä maassa on. Todellisuutta on kuinka se ruoka rahdataan ensin toiselle puolelle Suomea jalostettavaksi ja sitten taas takaisin lähtöpaikkaan myytäväksi. Koskapa Suomessa tästä tulee matkaa satoja kilometrejä toisin kuin pienessä ja väkitiheässä Euroopassa on valmistajien tingittävä jostain.

Oikaistaan hieman. Liikenneministeriön tuoreen logistiikkaselvityksen mukaan logistiikkakustannukset (sisältäen kuljetus) olivat 11,9% liikevaihdosta, kun edellisellä mittauskerralla 2008 osuus oli 14,2%. Samainen selvitys toteaa suomen logistisen toimintakyvyn hyväksi ja kustannuksiltaan kilpailukykyiseksi, pitkistä välimatkoista huolimatta. Eli tässä valossa sapuskan hintaa on turha perustella korkeilla kuljetuskustannuksilla.

Miksi Lidl:n saksalainen suklaa, juusto tai jaloste on halvempaa kuin suomalainen vastaava? Tavara roudataan kuitenkin keskieuroopasta asti. Laadussa ei ainakaan häviä, päin vastoin.
 

Fordél

Jäsen
Miksi Lidl:n saksalainen suklaa, juusto tai jaloste on halvempaa kuin suomalainen vastaava? Tavara roudataan kuitenkin keskieuroopasta asti. Laadussa ei ainakaan häviä, päin vastoin.

Miten tämän laadunkin sitten mittaat? Maulla se ei voi tapahtua.

Mitä taas tulee muuten otsikon aiheeseen niin hyvä avaus ja toivottavasti ihmiset alkaisivat pikku hiljaa panostamaan ruokaan ja einekset jäisivät. Itsellä ne ovat pikku hiljaa jääneet kun elintaso on noussut. Opiskelijana ei ollut oikein mahdollisuuksia ja intoa panostaa ruokaan, mutta nyt on ja se näkyy ruuan laadussa.

Täällä mainittiin ongelmaksi vähittäiskaupan keskittyminen kahdelle suurelle tekijälle. Näinhän se tuppaa olemaan, mutta on tähän ratkaisukin: ruokapiirit vai mitkä ne nyt onkaan. Eli kun taloudet muodostaisivat enemmän ruokapiirejä, jotka ostavat suoraan tuottajilta raaka-aineita, jäisi vähittäiskaupan väliporras pois. Onko kenelläkään kokemusta näistä? Ongelma on tietysti se, että ruokapiiri vaatii vähän organisointia ja tekijöitä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös