Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Ruoan hinta ja laatu - aikamme suurin kusetus.

  • 27 594
  • 101

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Tuossa kun viikon verran suunnistin lähinnä makuaistin varassa Keski-Euroopassa, niin pakko sanoa, että ruoka oli keskimäärin paremmanmakuista kuin täällä.

Itsekin keski-euroopassa autolla useampana vuonna kiertäneenä täytyy todeta että kulttuurierot nimenomaan ruokakulttuurissa ovat suuria. Samalla kun kehutaan Ranskan ja Italian ruokakulttuuria niin vieressä olevassa Saksassa siitä ei ole tietoakaan. Raaka-aineet kaupassa ihan ok, mutta jos jokainen järkevänhintainen ravintola tarjoaa vaan "schnitzeliä", makkaraa ja perunaa eri muodoissa niin ei voi käsittää Saksalaisia. Jopa yhden keskivertoa tasokkaamman ravintolan ainoa kala-annos oli paneroitu lohi, just.
Toinen muistikuva oli kun pyydettiin perinteistä saksalaista ruokaa ja vielä atlantin rannalla niin saatiin aivan hirvittävän näköinen lautanen missä oli erilaisia paistettuja mössöjä, munakokkelia, perunaa, jotain hokikalan tapaista sekä huonoimpia katkarapuja mitä olen ikinä syönyt ja suolaa aivan käsittämättömästi.

Tämä on yksi syy miksi autolomilla Saksan läpi ajaa mahdollisimman nopeasti.
Ainoa plussa Saksalle tulee Moselin(Riesling) alueen hyvistä "kesäviineistä" ja muutamista oluista.


_
 

Miguel

Jäsen
Aivan pahaa tekee katsella lihatiskillä (siis Stockan, muita ruokakauppojahan Suomessa ei ole, tai no, on kauppahallit) kuinka 50-kymppinen mamma naudan sisäfilepihvejä ostaessaan kysyy, että mistäs ne ovat. Myyjä sanoo, että nämä oikalla ovat argentiinalaisia ja vasemmalla kotimaisia. Kotimaiset ovat tietenkin pari euroa kalliimpia kilo. Ja niitähän se mamma ostaa kun suomalainen liha on niin laadukasta. Yep, laadukasta, my arse! Lehmät ovat mikrokokoisessa tilassa about kymmenen kuukautta vuodessa ja syövät jotain helvetin minkinrehua. Se argentiinalainen pihvikarja sen sijaan laiduntaa suurimman osan vuotta pampalla ja mättää lärviin ihan ehtaa luonnonruokaa. Kumpi liha mahtaisi olla todellisuudessa parempaa?

Mutta, okei, sovitaan, että makuaistini, näköni (Kemiran säkkien vuoret, joiden korkeista hinnoista "maatalousyrittäjät" nassuttavat n. 28 tuntia keskivertovuorokauden aikana) ja kauppakuittini valehtelevat. Suomalainen ruoka on maailman parasta, puhtainta ja halvinta. Quod erat demonstrandum.

Loistava marttyyriasenne tähänkin ketjuun saatiin. Olen minäkin kuullut, että Argentiinassa ja Chilessä saa aivan järjettömän maukkaita pihvejä, mutta onkohan Jussih itse käynyt tarkastamassa Stockmannin käyttämän argentiilaistilan olot ja seurannut lihan pakkaus- ja kuljetusvaiheen alusta loppuun?

Makuasioista voi kiistellä. Siis siitä, onko argentiilainen naudanliha maukkaampaa kuin suomalainen. Hyvin mahdollisesti onkin. Mutta tuollainen jeesustelu sen argentiinalaislihan paremmuudesta on aivan järjetöntä, kun lihan tarkka tuotantotila ei kuitenkaan ole tiedossa ja liha on kuljetettu maapallon puolelta toiselle. Arkijärjellä pääteltynä liha ei matkusta noin pitkää matkaa menettämättä makuaan yhtään - puhumattakaan siitä, etteikö kuluttaja saisi suosia suomalaista suomalaisuuden vuoksi.

Sopivasti tämän ketjun aiheeseen iski juuri Hesarin provokaattorikolumnisti Virpi Salmi. Rankkoja kärjistyksiä, kuten aina, mutta erittäin mehevästi asiaakin: http://www.hs.fi/juttusarja/salmi/a...keskittykää/1135261178028/?cmp=tm_etu_kolumni

Ketjun aihe on hyvä, mutta tästä puhuminen "aikamme suurimpana kusetuksena" lähentelee itsessään aikamme suurinta kusetusta.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
mutta onkohan Jussih itse käynyt tarkastamassa Stockmannin käyttämän argentiilaistilan olot ja seurannut lihan pakkaus- ja kuljetusvaiheen alusta loppuun?

Makuasioista voi kiistellä. Siis siitä, onko argentiilainen naudanliha maukkaampaa kuin suomalainen. Hyvin mahdollisesti onkin. Mutta tuollainen jeesustelu sen argentiinalaislihan paremmuudesta on aivan järjetöntä, kun lihan tarkka tuotantotila ei kuitenkaan ole tiedossa ja liha on kuljetettu maapallon puolelta toiselle. Arkijärjellä pääteltynä liha ei matkusta noin pitkää matkaa menettämättä makuaan yhtään - puhumattakaan siitä, etteikö kuluttaja saisi suosia suomalaista suomalaisuuden vuoksi.

Kun nyt kysyt tai ainakin ihmettelet, olenko mahtanut tarkistaa niin vastatahan siihen täytyy, että en. Sen sijaan voin pihvien kestokuluttajana todeta heittäneeni pannulle sekä kotimaista että argentiinalaista tavaraa viime vuosien aikana kohtuullisen läjän ja keskimääräisesti on sanottava, että tuontiliha hakkaa kotimaisen maussa. Toki se olisi parempaa tuoreeltaan paikan päällä nautittuna. Olet ehdottoman oikeassa siinä, että pakastaminen ja kuljettaminen vievät osuutensa lihan mausta.

Mutta välttääksemme trivialiteetteihin juuttumisen, oletko Miguel, tai miksei muutkin, ihan vilpittömästi sitä mieltä, ettei suomalaisen lihan ja kalan laatu ole viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut tasaisessa laskussa? Ainoan poikkeuksen tähän sääntöön tekee lammas, jonka laatu on ollut tasaisessa nousussa ja johon Suomessa oleskellessani yhä useammin ja useammin kallistun liharuokaa suunnitellessani.

Niin ja toki jokainen, jonka makuhermot suinkin kestävät on tervemennyt ostamaan ylihinnoiteltua suomalaista ruokaa, onhan se toki isänmaallinen teko.
 

puuha-pete

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Minnesota, Hollanti
Tuli tuossa mieleen, että söin joku aika sitten kunnon lihakastikkeen ja parasta lihaa en ole eläessäni maistanut. Luomuherefordia, jumalauta! Ei ole missään vaiheessa käynyt pakkasessa tai kummemmissa pakkauksissa ja huh! En ole tosiaan niin perehtynyt noihin Argentiinalaisiin tai Brasilialaisiin lihoihin en ole niin perehtynyt, mutta se oli jo jotakin. Tavallaan harmittaa kun siitä tehtiin kastike, pihvinä olisi voinut kilpailla vielä kovemmassa sarjassa.

Pointtina on se, että kyllä kotimainenkin ruoka on mitä mainiointa. Vertaukset italialaiseen ruokaan on sikäli hieman ontuvia, mikäli vastassa tosiaan on samantapainen suomalaisessa kaupassa oleva pakattu liha. Lihatiskeissä jos on heikkoa kotimaista lihaa, siihen on puututtava. On suorastaan sääli, mikäli tarjotaan heikkolaatuista lihaa, koska potentiaalia on parempaankin.

Tämä on sitten vain mutu, mutta uskoisin Italiassa olevan huomattavasti juurikin tuota lähilihaa. Sitä kannattaisin kyllä itsekin enemmän, mikäli olisi mahdollista. Toivottavasti se nyt löisi itsensä kunnolla läpi. Kyllä uskon tuottajien olevan enemmän kuin mielenkiintoisia asian tiimoilta. Hyvä tuote saisi ansaitsemaansa arvostusta, eikä hukkuisi samaan massaan, missä on paskaakin tuotetta.

Hivenen sekavaa, mutta keskustelu on toistaiseksi säilyttänyt melko mukavasti asiallisuuden ja toivottavasti sillä linjalla mennään. Nämä on oikeasti antoisia ketjuja.
 

Miguel

Jäsen
Mutta välttääksemme trivialiteetteihin juuttumisen, oletko Miguel, tai miksei muutkin, ihan vilpittömästi sitä mieltä, ettei suomalaisen lihan ja kalan laatu ole viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut tasaisessa laskussa?

En ole mitään mieltä. Jos olisinkin, se pohjautuisi aika kultaa muistot -tyyliseen tunnepohjaiseen mutuun. Aivan syömäkelpoista suomalainen liha edelleen on.

Luomu- tai muuten kalliimmin tuotetun ruoan suosimisesta sananen. Käykääpä vaan sanomassa pienituloisille ja opiskelijoille, että älkää perkele syökö markettitavaraa vaan syökää luomua - ihan sama, onko sitten varaa saada enää vatsaansa täyteen.

Minä en onneksi ihan köyhyysrajalla asti elä, mutta kun usein syön päivässä aamiaisen, lounaan, kotona lämpimän aterian sekä pienen iltapalan, niin tuollaisessa kattauksessa kävisi kukkaron päälle aika rankasti olla suosimatta markettitavaraa. Kaikki ruoka pitäisi tehdä kotona tai syödä kalliimmissa ravintoloissa, koska myös ravintolat käyttävät paljon kakkosluokan raaka-aineita. Ruokavalio myös yksipuolistuisi kiellettyjen aineiden ison listan vuoksi.

Olkoon huonolaatuista ruokaa tai ei, täysi vatsa on tärkeämpi juttu mulle kuin teollisia aineosia sisältävän ravinnon syöminen. Seurauksena en usko elinajanodotteeni putoavan kovinkaan paljon. Luomua saatan joskus ostaa, silloin pääasiassa kannatussyistä.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Tämä on yksi syy miksi autolomilla Saksan läpi ajaa mahdollisimman nopeasti.
En ole mikään erityisen kokenut Saksan reissaaja, joten ehkä mulla on ollut vain hyvä tuuri, mutta esimerkiksi viimeisin ateriani siellä oli aivan loistava, eikä kyseessä ollut mikään hifi-mesta, vaan aika perusrafla. Teurastajan lautanen erilaisilla makkaroilla, pateilla ja lihoilla. Lisäksi tykkään niin erityylisistä sapuskoista, että tuollainen hiukan juntimpi mättö toimiin oikein hyvin, kunhan nyt ei ole jotain paneroitua kamaa kaikki. Mutta siis, laadukas makkara ja olut, tarvitaanko muuta?
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Mutta siis, laadukas makkara ja olut, tarvitaanko muuta?

Toki toki, ymmärrän myös hyvän bratwurstin päälle. Mutta syön mielummin ne huikopalana, iltapalana, illanistujaisissa Tirolilaisissa perinne kyläjuhlissa(koettu on ja suosittelen). Päivän pääaterialla pitäisi olla mahdollisimman paljon tuoreutta lautasella, niin proteiinissa kuin vihanneksissa.

Miguelin viittauksiin opiskelijan tyhjästä mahasta tuoreilla tuotteilla on näin äkkisältään vaikea uskoa, kalliilla luomulla ymmärrän mutta eineksien syöminen on täysin turhaa ja laiskuutta vain syöjän osalta. Aiemmin ketjussa mainitut edulliset lihatiskin/kalatiskin raaka-aineet, tuoreet vihannekset/juurekset ja pakastimen käyttö siivittäisivät opiskelijat huomattavasti maukkaampien, lisäaineettomimpien ja halvempien aterioiden pariin. Ja mikä estäisi opiskelijatovereita tekemästä kimpassa isompia satseja ja täten jakaa kulut sekä sapuskat niin ei tule älyttömiä määriä samaa sapuskaa yhteen pakastimeen, voisi toimia jossain kampuksella ainakin.




_
 
Suosikkijoukkue
Lukko. Mälsä pierumäki kiekko.
Kyllä minä valitsen kotimaisen lihan. Samalla shitillä ne elikot ruokitaan, kuten ketjussa jo mainittukin. Täysiin stressaantuneita lehmäparkoja joka puolella. Pitäisi olla oma lehmä tai ostaa joltain pientuottajalta, jonka tietää oikeasti syöttävän ja hoitavan sarvipäitään rakkaudella. Lisäksi Etelä-Amerikasta tuodusta naudasta jää aika helvetin paljon isompi hiilijalanjälki kuin suomalaisesta. Siinä sitä perustetta kerrakseen, jos verrata pitää. On varmaan puhtaampaa kärrätä lihaa pari sataa kilometriä autolla, kun ajattaa jollain rahtilaivalla sitä toiselta puolelta maailmaa tänne.

JZZ: Et vastannut yhteen väitteeseesi, johon esitin kysymyksen. Annapa kuulua.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Toki se olisi parempaa tuoreeltaan paikan päällä nautittuna. Olet ehdottoman oikeassa siinä, että pakastaminen ja kuljettaminen vievät osuutensa lihan mausta.

Tuore pihviliha hyvää...? Mitä paremmin pihviliha on raakakypsynyt sen parempaa. Pinta on jo liukastunut, väri muuttunut sekä haju melko katala. Tämä on parasta a-luokkaa. Mikään itseään kunnioittava ravintola ei tee pihviruokaa tuoreesta tavarasta.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Täytyy myöntää että olen ruvennut miettimään näitä ruoka-asioita vähän uudelta kantilta ketjun avausviestissä olleiden linkkien perusteella. Eilinen 45min ohjelman "tuoretiskitutkimus" sai minut miettimään vieläkin enemmän. Jos ei halua lisäainecocktaileja syödä, eikä suojakaasuihin pakattuja valmisteita ja tuoretiskeihinkään ei voi luottaa, niin pitääkö tässä kokonaan tyytyä jatkossa raakoina poimittuihin ja laivakuljetuksen aikana "kypsytettyihin" hedelmiin ja vihanneksiin?
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Jos ei halua lisäainecocktaileja syödä, eikä suojakaasuihin pakattuja valmisteita ja tuoretiskeihinkään ei voi luottaa, niin pitääkö tässä kokonaan tyytyä jatkossa raakoina poimittuihin ja laivakuljetuksen aikana "kypsytettyihin" hedelmiin ja vihanneksiin?
Kasvikset ovat varmasti edelleen sitä puhtainta ruokaa, vaikka tulisivatkin pidemmän matkankin takaa. Samoin luomutuotteet ovat lisäaineettomia, niiden tuoreudesta ei taas voi mennä ihan yhtä hyvin takuuseen. Olen tässä nyt hiukkasen vertaillut luomulihatiskin ja peruslihatiskin hintoja, ja yllättävän pieni hintaero on ainakin näissä tuotteissa. Sama meininki jatkuu vihannesosastolla, luomu on vain n. 10% kalliimpaa. Maitotuotteissa ja munissa sitten hintaa on selkeästi enemmän.

Palvelutiskillä kannattaa katsoa kalan ja lihan ulkonäköä. Monesti näen ainakin itse jo päältä, ettei kyseinen tuote ole tuore.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Itsekin keski-euroopassa autolla useampana vuonna kiertäneenä täytyy todeta että kulttuurierot nimenomaan ruokakulttuurissa ovat suuria. Samalla kun kehutaan Ranskan ja Italian ruokakulttuuria niin vieressä olevassa Saksassa siitä ei ole tietoakaan. Raaka-aineet kaupassa ihan ok, mutta jos jokainen järkevänhintainen ravintola tarjoaa vaan "schnitzeliä", makkaraa ja perunaa eri muodoissa niin ei voi käsittää Saksalaisia. Jopa yhden keskivertoa tasokkaamman ravintolan ainoa kala-annos oli paneroitu lohi, just.
Toinen muistikuva oli kun pyydettiin perinteistä saksalaista ruokaa ja vielä atlantin rannalla niin saatiin aivan hirvittävän näköinen lautanen missä oli erilaisia paistettuja mössöjä, munakokkelia, perunaa, jotain hokikalan tapaista sekä huonoimpia katkarapuja mitä olen ikinä syönyt ja suolaa aivan käsittämättömästi.
Myös Saksassa voi tietenkin syödä laadukkaasti, mutta sitten on tätä ankeaa kansansafkaa tosi paljon. Itseäni häiritsee sakujen perusruoassa lähinnä suolaisuus. Samahan se on toki Puolassakin, Itämeren eteläpuolella on ollut tapana syödä rasvaisemmin ja suolaisemmin kuin meillä.

Sakuista löytyy runsaasti myös hyviä vierasmaalaisia ravintoloita. Niitä voi aina kokeilla, jos paikallinen perussetti ei miellytä. Edullisempaa haettaessa karvakäsipaikat ovat optio siinä missä Suomessakin. Bier- tai weinstubeen ei kannata yleensä mennä jos haluaa syödä hyvin. Sinne kannattaa mennä jos haluaa juoda, ja mahdollisesti nauttia siinä ohessa jotain hiukopalaa.

Jotkut sakujen makkarat ovat ihan helvetin hyviä. Pienet eri tavoin maustetut bratwurstit maistuvat yleensä suomalaisillekin. Leipävalikoima on yleensä hyvä. Tosin suomalaisten symppaamaa ruisleipää ei taida juuri löytyä, mutta kokeiltavaksi riittää monenlaista. Hyviä juustojakin löytyy, samoin salaatteja. Nyt kun tarkemmin muistelen, niin enpä ole tainnut koskaan tilata kalaa Saksassa.

Englantilaisten ruoka on omasta mielestäni keskimäärin heikompi esitys kuin saksalaisten.
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Vaikka Viron ruoka on on aika samanlaista eli ankeaa kuten Suomessa, niin olen tuonut sieltä semmoista tiukkaa metvurstia ja savujuustoa kotiin. Hakkaa mielestäni suomalaiset jutut noin 6-0. Juuri nyt leikkelen ohuita siivuja kyseisistä tuotteista ja hieman jääkylmää Saaremaata päälle. On kai kalsarikänniketjukamaa, mutta mennee tännekkin.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Vaikka Viron ruoka on on aika samanlaista eli ankeaa kuten Suomessa, niin olen tuonut sieltä semmoista tiukkaa metvurstia ja savujuustoa kotiin. Hakkaa mielestäni suomalaiset jutut noin 6-0. Juuri nyt leikkelen ohuita siivuja kyseisistä tuotteista ja hieman jääkylmää Saaremaata päälle. On kai kalsarikänniketjukamaa, mutta mennee tännekkin.

Jos tarkoitat sitä Jokimaan(?) savujuustoa jossa ruskea päälikuori ja se on pakattu sellaiseen melkein läpinäkyvään pussiin niin se on ilmestynyt hyvinvarustettuihin k-kauppoihin ainakin täällä pk-seudulla.

Ja tuossa yllä todettu Englannin gourmee on kieltämättä aivan hirveää kuraa, mutta laitetaan se saarivaltion piikkiin. Olen viettänyt useamman kesän autoillen keski-euroopassa, silloin kierrämme 5-10 maata ja Saksa vie aina tittelin surkeimmista pöperöistä ja itse olen todella kaikkiruokainen. Ne on vaan jotenkin niin pihalla siitä ruokailun kokonaisuudesta, jo aiemmin mainitut mm viinit, oluet, makkarat, juustot ovat hyviä mutta se kokonaisuus. Toki poikkeuksia löytyy, mutta aika nopeasti saksanmaalla käy ilmi millä kuralla se kansa elää verrattuna moniin naapurimaihin.


_
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Kun Suomi integroituu Eurooppaan henkisesti yhä vahvemmin ja globalisaation eteneminen vaikuttaa normaaliin elämään entistä suuremmassa määrin, kehittyy myös suomalaisten kulinaristinen tietoisuus.

Nyt tulilinjalle ovat joutuneet mauttomat kevythömppätuotteet.

Helsingin Sanomat:

http://www.hs.fi/ruoka/artikkeli/Superkevyen+ruuan+suosio+hiipuu/1135262064652


Suomessa on paljon erinomaisia ruokalajeja. Lihan, vihannesten, leivän ja hedelmien laatu ei valitettavasti vain päätä huimaa. Tähänkään ei suurimpana syynä ole ilmasto, vaan lähinnä Keskon ja S-Ryhmän faktinen duopoli Citymarketeineen ja Prismoineen, joiden takia leipomoille ja lihanleikkaajille jää valitettavan vähän tilaa. Toivottavasti suomalaisten ruokaostoskäyttäytyminen muuttuu samalla, kun kaupunkien keskustojen arvostus tekee renessanssia automarketkompleksien kustannuksella.
 

ozo

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Latvia, Dinamo Riga
Leipävalikoima on yleensä hyvä. Tosin suomalaisten symppaamaa ruisleipää ei taida juuri löytyä, mutta kokeiltavaksi riittää monenlaista.

Etelä-Saksassa asuneena voin kertoa, että monesta paikasta löytyy ns. Finn Brot -ruisleipä, joka on todella lähellä suomalaista perusruisleipää. Kuuluu mm. Aldi Südin valikoimaan.

Niin, ja aiheeseen liittyen, olen ehdottomasti sitä mieltä että Saksan ruoka on paljon parempaa kuin suomalainen. Erityisesti Dreiländereck-alueella Sveitsin ja Ranskan vaikutteet näkyvät myös saksalaisessa valikoimassa.
 

V-man

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Myös Saksassa voi tietenkin syödä laadukkaasti, mutta sitten on tätä ankeaa kansansafkaa tosi paljon. Itseäni häiritsee sakujen perusruoassa lähinnä suolaisuus. Samahan se on toki Puolassakin, Itämeren eteläpuolella on ollut tapana syödä rasvaisemmin ja suolaisemmin kuin meillä.

Sakuista löytyy runsaasti myös hyviä vierasmaalaisia ravintoloita. Niitä voi aina kokeilla, jos paikallinen perussetti ei miellytä.

Nyt 3v saksassa asuneena allekirjoitan tämän. Tuo ns. kansansafka on kaukana gourmesta, mutta jos ei saksasta löydä hyvää ravintolaa, niin saa kyllä katsoa peiliin. Argentinalaisia pihviravintoloita, kreikkalaista, kiinalaista, italialaista ja meksikolaista safkaa löytyy joka kaupungista ja suomeen verrattuna erittäin edullisesti.

Jos väittää ettei saksassa voi syödä mitään muuta kuin makkaraa, niin se on yhtä huono yleistys kuin väittäisi ettei suomalaisista ravintoloista saa kuin makkaraperunoita ja piimää.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Jos väittää ettei saksassa voi syödä mitään muuta kuin makkaraa, niin se on yhtä huono yleistys kuin väittäisi ettei suomalaisista ravintoloista saa kuin makkaraperunoita ja piimää.

Totta, saahan sieltä hapankaalia ja schnitzeliä. ;)

Makuasioitahan nämä mutta mun kanta ei muutu sen verran on tullut eurooppaa kierreltyä ja aika moni muukin joka länsi/etelä-eurooppaa on kiertänyt on varmaan huomannut kulinaristisen eron ylittäessään rajan naapurimaihin. Sen myönnän että etelä-saksassa ollaan hieman enemmän hajulla maukkaasta arki-ruoasta kuin pohjoisessa johtuen juuri naapurimaiden läheisyydestä.

Ei tässä mitään idiootteja olla kyllä jokainen tajuaa että Saksasta löytyy vaikka michelin-tähden ravintoloita jos hakemalla haetaan, sekä muiden maiden ruokakulttuureihin vannovia ruokapaikkoja, toki siellä on taitavia kokkeja ja loistavia raaka-aineitakin loytyy vaikka millä mitalla.

Ja ei tämä sen ihmeellisempi asia ole kuin että mitä on tarjolla kun vietetään saksalaista teemaa vaikkapa illanistujaisissa? Saksalainen ravintolakulttuuri on kärjistettynä Rymy - Eetu, tiedän että saan tästä vihat niskaan mutta kertokaapa miksi ei paljoa näy Saksalaisteemaisia ravintoloita ulkomailla? Ja jos näkyy ne on "rymy-eetuja"...



_
 

V-man

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Niin siis jos tarkoitit pelkästään saksalaista ruokaa, niin sitten tuo pitää kyllä aika hyvin paikkansa. Klöntti jotain rasvaista lihaa ja siihen lisukkeeksi jotain knöödeleitä ja hapankaalia. Ei mitään maailman raikkainta safkaa.

Itse asustelen baijerissa ja harvemmin minäkään mitään paikallista safkaa syön kun ravintola-skene muuten on ihan loistava.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Niin siis jos tarkoitit pelkästään saksalaista ruokaa, niin sitten tuo pitää kyllä aika hyvin paikkansa. Klöntti jotain rasvaista lihaa ja siihen lisukkeeksi jotain knöödeleitä ja hapankaalia. Ei mitään maailman raikkainta safkaa.

Itse asustelen baijerissa ja harvemmin minäkään mitään paikallista safkaa syön kun ravintola-skene muuten on ihan loistava.

Jep, nyt puhutaan samasta asiasta. Itse olen vietellyt euroopassa autoillen lomia jo usean vuoden ajan ja parhaimman käsityksen paikallisesta arkisafkasta omasta mielestäni saa syömällä lounasaikaan, siitä näkee mitä myös paikalliset syö. Sekä parempi vielä jos kyseessä alle 100 000 asukkaan kaupunki missä vähemmän ketjuravintoloita.




_
 

maniakos

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
YLE:n Silminnäkijä -ohjelmassa oli eilen aiheena Väärennetty ruoka. Kuten nimestä voi ehkä päätellä, niin ohjelmassa käsiteltiin aika paljon samoja juttuja, mitä tässäkin ketjussa. Toimittaja Matts Dumell kierteli kaupoissa tiirailemassa suurennuslasin kanssa tuotteiden loputtomilta tuntuvia lisäainelistoja ja keskusteli tuotteiden sisällöstä tutkijoiden, tavan asiakkaiden, ynnä muiden kanssa. Valveutuneelle kuluttajalle ohjelma ei välttämättä tarjoa hirveästi mitään uutta, mutta olihan tuollaisen ohjelman esittäminen lähestulkoon kulttuuriteko. Vaikka välillä yritetään hehkuttaa suomalaista ruokakulttuuria, niin kyllähän se ruokakaupassa näkyvä ruokakulttuuri tuntuu lähinnä eineskulttuurilta.

Ohjelma YLE Areenassa
Jos olet, tai joku tuntemasi on kova einesruokien, valmismarinadien yms. ystävä niin suosittelen vinkkaamaan ohjelmasta. Voi avata silmiä edes vähän!

Tuosta ohjelmasta jäi mieleen kommentit kaupan paistopisteistä, joista saa "tuoretta" leipää. Kerrottiin, että taikinat, joista leivät leivotaan, saattavat olla pakastettuna useita kuukausia. Tuli vain mieleen, kun joskus erehdyin ostamaan leivän jostain Fazerin paistopisteestä ja sitten kotona katsoin pakkauksen taakse, niin siellähän sitten lukikin, että alkuperämaa Puola! Sen jälkeen tuollaiset leivät ovat pääsääntöisesti hyllyyn, kun ei ole intressejä osallistua "kotona leivottu" -kusetuksiin. Onhan se melkein kotona leivottu, mutta ei tarvitsisi sentään tuoda sitä taikinaakin ulkomailta.
 

thego

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville
Sen jälkeen tuollaiset leivät ovat pääsääntöisesti hyllyyn, kun ei ole intressejä osallistua "kotona leivottu" -kusetuksiin. Onhan se melkein kotona leivottu, mutta ei tarvitsisi sentään tuoda sitä taikinaakin ulkomailta.

Suosittelen sitten myös jättämään hotelliaamiaisen leivät syömättä tai ylipäätään suurimmissa osissa ravintoloita kannattee välttää leipää. Poikkeuksia varmasti on, mutta ainakin suurimmat ketjut käyttää tota pakastekamaa.
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Minusta "kokolihatuotteiden" laatu pääsääntöisesti on romahtanut aivan ala-arvoiseksi. Ennen kinkku oli kinkkua ja suolaliha suolalihaa, mutta entäs nyt?

Hyllyt ovat väärällään tiiviiseen muoviin pakattuja limaisia ja kusenhajuisia lihaleikkeleitä, joden katsominen saa jo oksennusrefleksin aikaiseksi. Jostain luin, että nämä ovat jämälihoista jollain proteiinilla liimattua köntsää, josta peritään priimakinkun hinta. Tottakai!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös