Fakta 1: Suomessa ruoka on kallista. Kesällä julkaistun Eurostatin mukaan jopa 20% kalliimpaa kuin keskimäärin Euroopassa.
Fakta 2: Suomessa ruoka on huonolaatuista. Suomessa voidaan Eurooppalaisella mittakaavalla käyttää kaikkein laajimmin erilaisia lisäaineita ja mainostaa tuotetta aitona.
Mitä ihmettä suomalaiselle ruoantuotannolle on tapahtunut? Televisiossa pyörii vuodesta toiseen Heikki Kinnusen propagandamainokset, joissa meille kerrotaan kuinka hyvää ja puhdasta suomalainen ruoka on. Samaan aikaan Venäjä(!) asettaa tuontikieltoon suomalaisia elintarvikkeita koska ne eivät täytä alkeellisimpiakaan laatuvaatimuksia. Kaupoissa myydään nahankappaleita lihapullina ja marinadiin hukutettua roskalihaa, kuukaudesta toiseen ja vaikka media nostaa epäkohtia esiin, jatkuu tuotteiden myynti edelleen. Elintarvikkeiden arvonlisäveroa lasketaan jotta ruoka halventuisi. Syntynyt säästö kuitenkin jäi kauppiaiden taskuun, kun alle kahdessa kuukaudessa veron laskun jälkeen oli hintataso nostettu jo samalle tasolle kuin ennen veron laskemista. Luomutuotteita kaupoista saa hakea ja mikäli sellaisen löytää, pitää siitä olla valmis maksamaan moninkertainen summa. Käytännön tasolla tämä tarkoittaa sitä, ettei normaalilla lapsiperheellä ole varaa valita kulutustottumuksiaan. Mikäli perhe halutaan ruokkia, on pakko ostaa epäeettistä, huonolaatuista ja tehotuotettua ruokaa, jonka alkuperästä tai valmistusaineista ei lopulta voi olla koskaan varma.
Mikä tähän sitten on syynä? Ensinnäkin Suomessa kaikki ruoanjakelu on annettu Keskon ja SOK:n kaksoismonopoliksi. Oikeastaan ainoana kilpailijana näille löytyy saksalainen Lidl, jonka työvoimapolitiikka on lievästi sanottuna epäilyttävää. Ruoanvalmistajien vahvat yhteenliittymät; HK, Atria, Saarioinen jne ovat lobanneet vahvan aseman itselleen ja näennäisestä laadunvalvonnasta (hygienia jne) huolimatta ruoan valmistamiseen käytetään E-koodeja ja jätettä. Samaa tavaraa ei saa laittaa koiranruokaan, mutta ihmisille sitä voidaan syöttää.
Mitä tässä sitten tulisi tehdä? Nykytilanteessa ongelma tunnutaan sysäävän muille. Niin pahalta kuin se tuntuukin, ei järkevään hintaan ole muuta kuin huonoja vaihtoehtoja. Lähtökohtaisesti kaikki puolivalmisteet ja valmisruoat tulisi hylätä, ja siirtyä valmistamaan oma ruoka hyvistä raaka-aineista. Tämä on yleensä sekä halvempi, että terveellisempi tapa, joskin vaatii enemmän viitseliäisyyttä valmistaa ruoka itse. Samoin kaikessa kuluttamisessa tulisi pyrkiä ostamaan laadukkaita tuotteita.
Loppuun pari linkkiä Taloussanomien sivuille:
Kohukirja paljastaa: Näin ruokateollisuus vedättää
HK syöttää kanannahkaa jauhelihapihveinä
Nyt se on virallista: Suomi on kallis maa
Miten itse ohjailet kulutustottumuksiasi? Yritätkö ostaa laadukasta ruokaa vai ostatko vain halvinta? Onko ruoka mielestäsi kallista? Kusetetaanko meitä?
Fakta 2: Suomessa ruoka on huonolaatuista. Suomessa voidaan Eurooppalaisella mittakaavalla käyttää kaikkein laajimmin erilaisia lisäaineita ja mainostaa tuotetta aitona.
Mitä ihmettä suomalaiselle ruoantuotannolle on tapahtunut? Televisiossa pyörii vuodesta toiseen Heikki Kinnusen propagandamainokset, joissa meille kerrotaan kuinka hyvää ja puhdasta suomalainen ruoka on. Samaan aikaan Venäjä(!) asettaa tuontikieltoon suomalaisia elintarvikkeita koska ne eivät täytä alkeellisimpiakaan laatuvaatimuksia. Kaupoissa myydään nahankappaleita lihapullina ja marinadiin hukutettua roskalihaa, kuukaudesta toiseen ja vaikka media nostaa epäkohtia esiin, jatkuu tuotteiden myynti edelleen. Elintarvikkeiden arvonlisäveroa lasketaan jotta ruoka halventuisi. Syntynyt säästö kuitenkin jäi kauppiaiden taskuun, kun alle kahdessa kuukaudessa veron laskun jälkeen oli hintataso nostettu jo samalle tasolle kuin ennen veron laskemista. Luomutuotteita kaupoista saa hakea ja mikäli sellaisen löytää, pitää siitä olla valmis maksamaan moninkertainen summa. Käytännön tasolla tämä tarkoittaa sitä, ettei normaalilla lapsiperheellä ole varaa valita kulutustottumuksiaan. Mikäli perhe halutaan ruokkia, on pakko ostaa epäeettistä, huonolaatuista ja tehotuotettua ruokaa, jonka alkuperästä tai valmistusaineista ei lopulta voi olla koskaan varma.
Mikä tähän sitten on syynä? Ensinnäkin Suomessa kaikki ruoanjakelu on annettu Keskon ja SOK:n kaksoismonopoliksi. Oikeastaan ainoana kilpailijana näille löytyy saksalainen Lidl, jonka työvoimapolitiikka on lievästi sanottuna epäilyttävää. Ruoanvalmistajien vahvat yhteenliittymät; HK, Atria, Saarioinen jne ovat lobanneet vahvan aseman itselleen ja näennäisestä laadunvalvonnasta (hygienia jne) huolimatta ruoan valmistamiseen käytetään E-koodeja ja jätettä. Samaa tavaraa ei saa laittaa koiranruokaan, mutta ihmisille sitä voidaan syöttää.
Mitä tässä sitten tulisi tehdä? Nykytilanteessa ongelma tunnutaan sysäävän muille. Niin pahalta kuin se tuntuukin, ei järkevään hintaan ole muuta kuin huonoja vaihtoehtoja. Lähtökohtaisesti kaikki puolivalmisteet ja valmisruoat tulisi hylätä, ja siirtyä valmistamaan oma ruoka hyvistä raaka-aineista. Tämä on yleensä sekä halvempi, että terveellisempi tapa, joskin vaatii enemmän viitseliäisyyttä valmistaa ruoka itse. Samoin kaikessa kuluttamisessa tulisi pyrkiä ostamaan laadukkaita tuotteita.
Loppuun pari linkkiä Taloussanomien sivuille:
Kohukirja paljastaa: Näin ruokateollisuus vedättää
HK syöttää kanannahkaa jauhelihapihveinä
Nyt se on virallista: Suomi on kallis maa
Miten itse ohjailet kulutustottumuksiasi? Yritätkö ostaa laadukasta ruokaa vai ostatko vain halvinta? Onko ruoka mielestäsi kallista? Kusetetaanko meitä?