Ruoan hinta ja laatu - aikamme suurin kusetus.

  • 27 356
  • 101

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Suurin syy on hinta. Ja nimenomaan alaspoljettu einesten hinta. Toinen syy on mauttoman ruoan ystävät, suomalaiseen kulttuuriin on pitkään kuulunut ainoastaan suolalla ja pippurilla maustaminen. Jos täällä ei yrtit kasva ympäri vuoden niin niitä ei syödä, prkl!
Pitkälti olen samaa mieltä asiasta kanssasi, mutta tuon maustamiskulttuurin yhteyttä eineksiin en kyllä allekirjoita. Minulla on lähipiirissäni lukuisa joukko sukulaisia ja puolisukulaisia, joille suolakurkku on vahvinta, mitä suuhunsa suostuvat laittamaan. Siitä huolimatta suurin osa noista syö maittavaa kotiruokaa, joka on tehty hyvistä ja tuoreista raaka-aineista.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Laajentaisin tätä käsittämään koko elämisen kulttuuria. Etelämaalaiset eivät niinkään etsi sitä samaa tehokkuutta kuin täällä pohjoisessa. Heille tärkeämpää tuntuu olevan nauttia elämästä verkkaisaan tahtiin turhia stressaamatta. Harvoin jos koskaan täälläpäin kokoonnutaan porukalla paikalliseen ravintolaan syömään seitsemän ruokalajin päivällistä klo 9 illalla.
Ja mikä vielä tärkeämpää, heillä on mukana koko perhe vauvasta vaariin. Saattaapi vielä Mustikin hengailla ravintolassa pöydän alla kiltisti odottelemassa. Eihän tuo välttämättä suomalaiseen mentaliteettiin istu tuollaisenaan. Mutta juttelepa italialaisen kanssa ruuasta. Siellä jokainen on asiantuntija. Tarjoa heille hutiloiden tehtyä pöperöä ja jää odottelemaan reaktiota. Siellä ruoka tehdään hyvistä raaka-aineista ja huolella. Kunnia-asia.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Esimerkki: Italialainen alemman keskiluokan kansalainen ei osta kaupastaan 2 euron mikrolasagnea vaikka lompakko siitä näennäisesti tykkäisi ja sen valmistaisi näppärästi 5 minuutissa. Suomalainen neropatti ostaa ja ostaa samantien koko perheelle = noin 10€. Tuolla rahalla tekisi jo maukkaat spagut ja soossit isommallekin perheelle.

En ihan välttämättä allekirjoita tuota, että 10€:lla saa itse tehtyä yli viidelle hengelle lasagnen tai sitten vain itse tykkään heitellä kastikkeisiin juustoa ja jauhelihaa/pekonia yms. reilummalla kädellä, jolloin hinta pompsahtaa. edit: jaa tässä olikin kyse spagetista ja soossista. Sitten kyllä onnistuu kympillä melkoinen vuori tuota mättöä.

Harvemmin tulee yksin ollessa väännettyä juuri muuta kuin salaattia. Joskus teen pellillisen pizzaa, josta sitten osa seuraavana päivänä duuniin evääksi.

Lasten kanssa ollessa teen aina ruoan itse ja lapsetkin(9v ja 8v) tykkäävät autella. Eilen ihan mittasin ruoanlaittoon menneen ajan(makaroonilaatikko) tämän ketjun innoittamana. Aikaa meni kokonaisuudessaan vain n. 20min. Tämä siis tehokasta peliaikaa. Suunnilleen samassa jassa onnistuu vaikka jauhelihapihvit/mureke tai jauheliha/makkarakeitto.

Teen yleensä seuraavan päivän ruoan jo edellisenä iltana, jolloin ei tarvitse kotiin tullessa miettiä sitä tavallisinta tekosyytä olla laittamatta itse ruokaa, eli kiirettä ja nälkää valittavia muksuja. Jotenkin tuntuu että suurin osa ihmisistä on vain helvetin laiskoja tekemään ruokaa, vaikka siihen ei tosiaan kovin montaa kallisarvoista minuuttia saa aikaa kulumaankaan, varsinkaan tällä minun taktiikalla, kun safkan voi vääntää pikaisesti vaikka lasten mentyä nukkumaan.

Mietin vaan seuraavien sukupolvien kokkaushaluja, kun pienestä pitäen kaikki kannetaan valmiina kaupasta ja laitetaan mikron kautta pöytään. Yritän omat lapset kasvattaa arvostamaan ruoanlaittoa. Meillä tämä on ollutkin kohtuullisen helppoa, sillä lapsilla oli pienempinä sen verran ruoka-allergioita, että kaikki oli tehtävä itse.

Ruoan laatua en nyt tässä moiti. Kyllä nuo peruskaupoista saatavat raaka-aineet menettelevät, kunhan ei tosiaan ryhdy noihin marinoituihin lihoihin. Oikeastaan ainoa eines mitä tulee joskus ostettua muksuille iltapalaksi, on valmiit pinaattiletut.

Joku taisi jo mainitakin nuo ruhon hieman "huonommat" osat, eli vaikkapa possun etuselkä tai lapa. Noita saa alkaen n. 2€/kg ja niistä saa loistavia pataruokia. Helpoimmillaan voi laittaa lavan palasen uunipussiin sipulin, juureksien ja mausteiden kanssa. Tuosta ei enää hinta/laatusuhde parane. Näitä paloja lähteekin yleensä n. 5kg mukaan, kun niitä lihatiskistä bongaa. Noita varmaan löytyisi esim Hakiksen hallistakin kohtuu hinnoilla, mutta harvoin tulee sielläpäin käytyä, vaikka pitäisi.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Pitkälti olen samaa mieltä asiasta kanssasi, mutta tuon maustamiskulttuurin yhteyttä eineksiin en kyllä allekirjoita. Minulla on lähipiirissäni lukuisa joukko sukulaisia ja puolisukulaisia, joille suolakurkku on vahvinta, mitä suuhunsa suostuvat laittamaan. Siitä huolimatta suurin osa noista syö maittavaa kotiruokaa, joka on tehty hyvistä ja tuoreista raaka-aineista.

Kieltämättä kyllä, onhan sitä itsekin syöty koko nuoruus loistavia kotiruokia mitä faija laittoi, ei eineksistä ollut tietoakaan meidän perheessä ennen 90-lukua vaikka pk-seudulla asuttiin.
Mun ajatus oli vähän toinen, hankala selittää mutta se on niin syvällä suomalaisessa kulttuurissa tietynlainen tyytyminen "huonoon/mauttomaan/maustamattomaan" ruokaan ja silloin mikroruoan aromit eivät suuremmin petä, lenkkimakkara kuuluu arkeen esimerkiksi ja jokin surkea työpaikkaruokala mistä monilla on varmaan kokemusta, monet sielläkin jopa kehuvat ruokia, huh huh.

Ja ettei ymmärrä väärin, niin suolalla ja pippurilla saa maustettua oikein hyvää ruokaa. Itsekin pari viikkoa takaperin haudutin sellaiset 5-7 tuntia karjalanpaistia ja siinä ei paljon hifistellä mausteilla, jos ei yhtä laakerinlehteä lasketa sellaiseksi.

Mulla henkinen koti ruoanlaitossa on enemmän jossain Italian suunnalla. Makuasioitahan nämä mutta esimerkkinä vaikka helppoudesta, kasarille tilkka oliiviöljyä, siihen kevyesti murskatut valkosipulit, kuivattua chiliä... pienellä tulella... siitä lähtee moni ruoka syntymään. Pilkotaan vaikka sipuli, porkkana, herkkusienet. Pienellä tulella kuullotetaan, luonnollisesti heitetään myös yrttejä sekaan, esim rosmariinia, basilikaa. Siihen vaikka tölkistä kirsikkatomaatteja niin pastakastikekin alkaa olla valmis. Suolaa, pippuria, pyöristetään maun mukaan sokerilla, hunajalla, ananaspaloilla.
Protskuksi broileria,jauhlihaa tai opiskelijabudjetilla tonnikalaa purkista.




_
 

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
Mun ajatus oli vähän toinen, hankala selittää mutta se on niin syvällä suomalaisessa kulttuurissa tietynlainen tyytyminen "huonoon/mauttomaan/maustamattomaan" ruokaan ja silloin mikroruoan aromit eivät suuremmin petä, lenkkimakkara kuuluu arkeen esimerkiksi ja jokin surkea työpaikkaruokala mistä monilla on varmaan kokemusta, monet sielläkin jopa kehuvat ruokia, huh huh.

Tuo on totta. Pelkkä suola käy hyvästä esimerkistä. Itse käytin pitkään näitä perinteisiä jozoja ja pansuolaa, koska monessa paikassa toitotettiin, että niihin on lisätty jodia ja ovat siksi hyviä.
Aikamoisen uudelleensyntymisen koki käsite "suola" kun ensimmäisen kerran ostin kaupasta Maldon-merisuolaa ja maustoin sillä ruokaa. Tämän jälkeen oli pakko kokeilla näitä erilaisia suolavaihtoehtoja, Himalajan vuorisuolaa, kristallisuolaa, harmaata merisuolaa jne....

Eron huomaa hyvin kun maistaa vaikkapa perus-pansuolaa ja vaikkapa tuollaista harmaata raffinoimatonta merisuolaa ihan sellaisenaan. Pansuolasta meinaa laatta lentää, mutta tuo merisuola maistuu jopa hyvältä.

Karmeinta paskaahan on se, että jos haluat ravintolassa lisätä pöydässä olevista mausteista lisää suolaa ruokaasi, niin tuota perus jozoahan sieltä löytyy.
 

Maila

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Slavia Praha
Syy, miksi pientuottajat eivät saa tuotteita kauppaketjuun ei oikeasti ole se, että isot tuottajat lahjoisivat tai lobbaisivat yhtään ketään.

Syynä on se, että kauppaketjut toimivat valitettavan ketjuohjautuvasti, eli ketju valitsee pitkälti tuotteet, joita K ja S ryhmissä myydään. Ja kun Suomessa on vain 2 ketjua (käytännössä), niin se johtaa siihen, etteivät pienet tuottajat pysty tuottamaan niin suuria määriä, joita vaaditaan ketjumaisesti toimivan kaupan puolelta. Ja tämä on fakta.

Tai sitten se syy on kuten jo muutama mainitsikin - "laaduntarkkailussa". Pienyrittäjiltä vaaditaan ylihygieenistä ja koneistettua tuotantolaitosta ja sitten suurten investointien myötä keikutaan konkurssin partaalla ja saadaan kuin saadaankin ne omat marinoimattomat lihat lähiprisman hyllylle.
Mutuna muutenkin, että mökkikunnissa on Prismoista mahdollisuus löytää paikallisia tuotteita, kun taas pääkaupunkiseudulla ko kaupat ovat (varsinkin viikonloppuisin) varsinaisia perhehelvettejä. Jättikokoisia pakkauksia marinoitua p***aa ja tuorepuolelta mm. yrttihylly rajoittuu tilliin, persiljaan ja basilikaan.


Toisin meillä. Katsokaapa ihmisten ruokakoreja kaupassa. Kuinka monella on tuoreita aineksia koreissa/kärryissä, aika harvalla. Veikkaan että kerran viikossa keskimäärin ruoan pääproteiini hankitaan tuoreista aineksista, jos silloinkaan.

Katsottu on ja hymyä ahteriin imetty. Kärrystä perheelliseltä löytyy valmissoosia, marinadilihaa, leipäpussukka, jonka parasta ennen -päiväys on suunnattu seuraavaan viikonloppuun, lapsille ties kenen piirroshahmon naamalla myytävää "jugurttia", mansikka-kiiwi-laitti-sidukkaa, kevyttä kevyempää kumijuustoa, 5% muka-kermaa, säkki irttareita - ja kaiken anteeksi antava terveysvaikutteinen jugurtti äiteelle. No, tuoreutta saattaa edustaa espanjalainen tomaatti.

Tokihan täältä on vaikea saada tuoretta läpi vuoden, mutta mikä siinä on, että silloin kun sitä kotimaista tomaattia saa, sekin pitää aina myydä raakana?

Ruuasta olen saarnannut lähipiirissä kyllästymiseen asti, onneksi en enää ole ainoa... Omaan ruokafilosofiaani kuuluu kauden safkat, puhtaus, selkeys ja transrasvojen sekä sokerin välttäminen. Myöskään vehnää ja eläinrasvoja en mielelläni yhdistä. Monesti se pippuri&suola riittää hyvän oliiviöljyn lisäksi, mikäli raaka-aine on laadukas. Kotimaista silloin kun se on mahdollista, mutta valitettavasti feta on parempaa kuin salaattijuusto ja sakemannien kana maistuu välillä oikeasti paremmalta kuin kotimainen teho-broisku.

Nyt jatkamaan kukkakaali-palsternakkapyreen valmistamista ja punaviinisoosia maistelemaan. Nam.

-Maila
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Yksi syy einesten suosioon polkuhintojen ohella on ruuanlaittotaito - tai pikemminkin sen puute. Olen köyhä opiskelija-duunari, mutta teen pääsääntöisesti itse omat ruokani. Hyvin harvoin tulee mitään erikoisempaa safkaa väännettyä, vaan 97,6% valmistamastani ruuasta on ns perussafkaa (erilaiset lihakastikkeet, pastaruuat, lohisafkat, kiusaukset jne) Kotiruoka on hyvää.

Itse tehty ruoka on halpaa tai ainakin edullista. Ja kuten moby sanoi, niin ajan puute on huono tekosyy sille ettei ruokaa jaksaisi tehdä. Nopeaan ruokaan menee vartti ja hieman erikoisempaan puoli tuntia. Tuntia kauemmin kokkaava saa olla helvetin tehoton keittiössä tai sitten valmistaa 5 ruokalajin gourmet-ateriaa.
Toinen eineskansan yleinen selitys ruokatottumuksilleen on se ettei (yksinasuva) jaksa tehdä ruokaa vain itselleen. Asun myös itsekseni ja valmistan ruokaa ehkä keskimäärin 2-3 kertaa viikossa ja silloin duunaan yleensä isomman satsin jonka sitten ositan jääkaappiin tai pakastearkkuun. Kiireisempänä päivänä ruoka on (sulatusta+) lämmitystä vaille valmis. Tämä ratkaisee osittain myös toisen yksinasuvan ongelman eli sen että kaupoissa myytävät elintarvikkeet on hyvin usein pakattu perhekoon pakkauksiin. Toisinaan tosin on hyvin ärsyttävää jos haluaisi kokeilla jotain uutta tai "parempaa" ruokalajia ym ihan kertasatsina, niin idea kaatuu siihen että kauppa myy ne helvetinkokoisissa pakkauksissa. Tämä hieman off-topicina.
 

P Giroux

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avoimen liigan karsinnat, Marcin Kolusz
Toisinaan tosin on hyvin ärsyttävää jos haluaisi kokeilla jotain uutta tai "parempaa" ruokalajia ym ihan kertasatsina, niin idea kaatuu siihen että kauppa myy ne helvetinkokoisissa pakkauksissa. Tämä hieman off-topicina.
Tämä ei ole off-topic! Sinkkutalouksien osuus kasvaa koko ajan, mutta samalla kasvaa pakkauskoot melkein joka kaupassa! Jos lähikaupan kaikki lihapakkaukset ovat liiaan isoja ja hintakin alkaa vitosella, onko yllättävää jos pikaruokala tai pizzeria vetää pitemmän korren? Siellä ei sentään joudu ostamaan kahden, kolmen ihmisen annosmääriä että itse saisi ruokaa. Eineksissäkin pakkauskoot ovat selvästi järkevämpiä kuin lihoissa.

Väitän, että juuri sinkkutalouksissa nuo kokeiluhalut ovat korkealla. Miksi kaupat eivät reagoi tähän trendiin? Kauppahalli on tietysti "aina oikea" vastaus, mutta eihän se oli auki kun pätkätyöläinen sattuu löytämään aikaa ruuanlaittoon.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Tämä ei ole off-topic! Sinkkutalouksien osuus kasvaa koko ajan, mutta samalla kasvaa pakkauskoot melkein joka kaupassa! Jos lähikaupan kaikki lihapakkaukset ovat liiaan isoja ja hintakin alkaa vitosella, onko yllättävää jos pikaruokala tai pizzeria vetää pitemmän korren? Siellä ei sentään joudu ostamaan kahden, kolmen ihmisen annosmääriä että itse saisi ruokaa. Eineksissäkin pakkauskoot ovat selvästi järkevämpiä kuin lihoissa.

Tuohon ainoa järkevä ratkaisu on laadukas liha-/kalatiski,esimerkiksi Citymarketin tiskit ovat monesti ok-tasoisia ja hintaisia. Sieltä pääruoka-ainekset mukaan ja ernestipotsin tyylillä ruokaa tekemään muutaman päivän annoksin ja pakkaseen.

Ongelma tulee vastaan jos asioi järjestäen näissä parinkymmenen neliön Siwoissa tai vastaavissa. Kävin viime viikolla sellaisessa stadin keskustassa ja en löytänyt mitään muuta asiallisen hintaista nopealla vilkaisulla kuin marinoimaton possun sisäfile ja sitäkin oli jäljellä klo 17:00 aikaan yksi pötkö. Kaikki muut kaupassa olevat ostivatkin sitten tyytyväisenä eineksiä ja aamulla paistettua leipää joka ei ollut enään kovin tuoretta tuolloin.



_
 

thego

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville
Tuohon ainoa järkevä ratkaisu on laadukas liha-/kalatiski,esimerkiksi Citymarketin tiskit ovat monesti ok-tasoisia ja hintaisia. Sieltä pääruoka-ainekset mukaan ja ernestipotsin tyylillä ruokaa tekemään muutaman päivän annoksin ja pakkaseen.

Joo ei tää nyt niin vaikeeta oo loppujen lopuksi. Supermarketeistaki löytyy jo ihan asialliaset lihatiskit joista luulis helposti vääntävän vaikka parin viikon ruokalistan jota sitten pyörittelee. Eikä tosiaankaan oo pakko ostaa mitään puolen kilon könttejä jos yhden ihmisen taloutta pyörittää. Sit taas esim. jotain jauhelihaa voi kyllä hyvin ostaa sen puoli kiloa, paistaa koko satsin ja lyö pakkaseen sen mitä ei tarvi. Sieltä voi aina tarpeen mukaan heittää vaik pitsan päälle, kastikkeisiin yms.

Peruna, riisi ja pasta osastoki on useimmissa kaupoissa ihan jees tasoa. Totta puhuen en nyt kasvispuoleltakaan ihan hirveästi keksi valittamista. Juureksia on aika hyvin saatavilla kuten myös salaattitarpeet yms. Toki se valikoima voisi aina olla vähän parempi, mutta niillä mennään mitä on saatavilla. Eri asia taas jos tekee ostoksensa niissä Siwoissa yms..

Toisaalta taas muistelen kaiholla niitä aikoja kun esim kotikylän (n. 6000 asukasta) pikku Sparissakin oli oma lihatiskinsä josta löytyi ihan mukavasti sitä valikoimaa. Nykyään joudut noihin ostoshelvetteihin joissa taas en syystä tai toisesta tykkää yhtään käydä. Onneksi vuorotyöläisenä on monesti mahdollisuus käydä kaupassa puolen päivän aikoihin jolloin seurana on ainoastaan mummot ja papat.

Omalla kohdalla ne ongelmat tuleekin siinä vaiheessa kun menet kauppaan vittuuntuneena, väsyneenä, nälkäisenä ja kiireisenä. Aivot ei edes keksi mitään nopeaa ja hyvää ruokaa vaan sitä sortuu helposti eineksiin ja puolivalmisteisiin. Tämänkin takia teen yleensä esim. kiusauksia tai laatikoita isommat satsit joita voi pakastaa rasioihin sopiviin annoskokoihin ja sulatella aina tarpeen mukaan.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Hieno ketju!

Minulle aiheuttaa angstia se, että suomalaiset (tai siis helvetin iso osa suomalaisista) on mennyt kybällä MTK Kepu propagandan pahimpaan jalkakikkaan ja kuvittelee, että suomalainen ruoka on maailman parasta. Aivan pahaa tekee katsella lihatiskillä (siis Stockan, muita ruokakauppojahan Suomessa ei ole, tai no, on kauppahallit) kuinka 50-kymppinen mamma naudan sisäfilepihvejä ostaessaan kysyy, että mistäs ne ovat. Myyjä sanoo, että nämä oikalla ovat argentiinalaisia ja vasemmalla kotimaisia. Kotimaiset ovat tietenkin pari euroa kalliimpia kilo. Ja niitähän se mamma ostaa kun suomalainen liha on niin laadukasta. Yep, laadukasta, my arse! Lehmät ovat mikrokokoisessa tilassa about kymmenen kuukautta vuodessa ja syövät jotain helvetin minkinrehua. Se argentiinalainen pihvikarja sen sijaan laiduntaa suurimman osan vuotta pampalla ja mättää lärviin ihan ehtaa luonnonruokaa. Kumpi liha mahtaisi olla todellisuudessa parempaa?

Entäs sitten suomalaiset hedelmät ja vihannekset? Vuosiin ei ole vihannestiskin luona leijunut minkäänlaista tuoksua (nyt ovat alkaneet suihkuttaa ilmanvaihdon kautta keinotekoista hedelmien döfää niin tilanne on muuttumassa). Mutta menepäs ruokakauppaan Italiassa, Kreikassa tai Espanjassa! Sen jälkeen et suostu koskemaan kepilläkään suomalaisiin "tomaatteihin". Mieluummin ilman kuin paskaa on ruoka-asioissa ainoa oikea filosofia.

On totta, että luonto asettaa rajoituksensa, mutta estääkö se olemasta rehellinen ja tunnustamasta, että suurin osa suomalaisesta elintarviketuotannosta kelpaa korkeintaan työväenopiston maalauskurssin hedelmäkoriakvarellien malleiksi.
 

wundermann

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, LUFC
Hieno ketju!

Yep, laadukasta, my arse! Lehmät ovat mikrokokoisessa tilassa about kymmenen kuukautta vuodessa ja syövät jotain helvetin minkinrehua. Se argentiinalainen pihvikarja sen sijaan laiduntaa suurimman osan vuotta pampalla ja mättää lärviin ihan ehtaa luonnonruokaa. Kumpi liha mahtaisi olla todellisuudessa parempaa?

Kylä se suomalainen liha on parempaa tässä esimerkissä. Sitä ei ole nimittäin pakastettu missään välissä viikoiksi.

Mitä suomalaiseen ruokatuotantoon tulee, kärsii se samasta ongelmasta kuin moni muukin ala suomessa. Liika isojen tuottajien suosiminen syö kilpailun ja laatukin jää loppupeleissä sivuseikaksi.

Tyhmä kansa on kuitenkin tässäkin asiassa se suurin syyllinen. Taas oli tehty tutkimus, joka kertoi kuinka meitä suomalaisia kiinnostaa lähes ainoastaan hinta. Laadusta ei varsinaisesti olla valmiita maksamaan. "Jos tuo ja tuo olisi niin ja niin paljon halvempaa, niin voisin ostaa." Tuottajat sitten vastaavat kysyntään.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Se argentiinalainen pihvikarja sen sijaan laiduntaa suurimman osan vuotta pampalla ja mättää lärviin ihan ehtaa luonnonruokaa. Kumpi liha mahtaisi olla todellisuudessa parempaa?
Heh-heh :D

Tässä kuva brasiliaiselta naudanlihafarmilta. Eihän nuo missään laidunna. Valtavia autioita laidunmaita silmänkantamattomiin joilla ei kasva ruohonkorttakaan, ruokinta tapahtuu viljalla (joka kaikki on poissa mm. Etelä-Amerikan nälkäisiltä) ja samalla minkinrehulla kuin Suomessakin. Laidunmaan (tai rehun viljelymaan) tieltä raivataan sademetsää kiihtyvällä tahdilla. Teurastuksen jälkeen liha pakastetaan ja kuljetetaan eurooppaan toiselta puolelta maapalloa. Tehotuotantoa ja luonnon riistoa täydellisimmillään, Etelä-Amerikkalaisella härällä ei ole mitään tekemistä puhtaan tai hyvälaatuisen lihan kanssa.

Ostakaa luomulihaa. Eilen juuri tsekkailin Cittarin luomulihahyllyä, niin maksimissaan euron kalliimpaa kilohintaa kotimaiselle luomulihalla verrattuna kotimaiseen tehotuotantoon. Ei paina ainakaan meikäläisen kukkarossa niin paljoa että kehtaisin jättää ostamatta.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Heh-heh :D

Tässä kuva brasiliaiselta naudanlihafarmilta. Eihän nuo missään laidunna. Valtavia autioita laidunmaita silmänkantamattomiin joilla ei kasva ruohonkorttakaan, ruokinta tapahtuu viljalla (joka kaikki on poissa mm. Etelä-Amerikan nälkäisiltä) ja samalla minkinrehulla kuin Suomessakin.
Olin kanssa juuri tulossa mutisemaan, että välttämättä kaikki brasilialaiset lehmät ei ole sademetsän siimeksessä onnellisen lapsuuden leikkineitä onnellisia mutta kuolleita lehmiä.
Ehkäpä se mamma valitsee suomalaisen lihan, koska on ennakkoluuloinen, pitää järjettömänä lihan roudaamista toiselta puolelta maailmaa kun omaakin olisi, tai tietää suurinpiirtein minkä laatuista lihaa saa.
En mäkään ole välttämättä minkään "kaikki naapuritilalta" lähiruoan kannattaja, mutta hiukan tökkii vastaan ruoan tuonti ulkomailta kun omaakin vastaavaa olisi. Kun on nuo ympäristöt ja muut.
 

Ruutiveijari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Lihapuolelle on tulossa uusi kilpailija Namibiasta. Saa nähdä miten Suomalaiset ottavat vastaan lihan, joka tulee tuolta synkästä Afrikasta ja jonka pakkauksessa voi piileskellä vaikka pakolainen. Yllättävää tuo nippelitieto, että Namibialainen filee on Norjassa tuontilihojen ykkönen.
 

Sinner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin I.F.K (Rikollislauma) , NP#10 DEFC#16
Jauhelihan kohdalla varsinkin kannattaa tarjouseriin suhtautua epäillen. Se on liian monta kertaa tapahtunut kun ei pysty paistamaan sitä kamaa, vaan tulikuumassa pannussa se ainostaan keittyy!

Helvetti! Tässäkö se syy on? Olen muutaman kerran todellakin ihmetellyt miten helvetissä kuumalle pannulle ruskistumaan heitetty jauheliha on muuttunut harmaaksi lilluksi. Olen ihmetellyt voiko olla mahdollista etten sittenkään ole osannut antaa pannun kuumeta tarpeeksi. Pannuhan on tarpeeksi kuuma, kun isotkin kuplat häviävät paistorasvasta. Ei tätä useasti ole tapahtunut, enkä muistaakseni ole ikinä edes ostanut (ainakaan tietoisesti) tarjousjauhelihaa, mutta tapahtunut tätä silti on. Kerran jouduin kippaamaan koko jauhelihakastikkeeksi tarkoitetun moskan suoraan roskiin, koska se suorastaan haisi vastenmieliseltä. Sillä kertaa uskoin sen johtuvan kankkusestani. Minä ainakin olen näköjään sinisilmäinen suomalainen, jota on helppo kusettaa.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
En mäkään ole välttämättä minkään "kaikki naapuritilalta" lähiruoan kannattaja, mutta hiukan tökkii vastaan ruoan tuonti ulkomailta kun omaakin vastaavaa olisi. Kun on nuo ympäristöt ja muut.
Ei se suomalainenkaan tehotuotanto ongelmatonta ole. Erityisesti sianlihan taso on Suomessa järkyttävän heikko, elinolosuhteet surkeat ja tuotanto on suurimmaksi osaksi juuri niin heikkoa kuin Sikatehtaat-nettisivu kertookin. Pahinta tässä on vielä mielestäni se, että sen sijaan että asioille oltaisiin tehty jotain, käytti poliittinen johto vain kolminkertaisen määrän rahaa ruoan laadun lobbaamiseen. Valvontakäyntejä tai toimenpiteitä tiloille ei lisätty.

Saa nähdä miten Suomalaiset ottavat vastaan lihan, joka tulee tuolta synkästä Afrikasta ja jonka pakkauksessa voi piileskellä vaikka pakolainen.
Itselle ainakin herää kysymys siitä, että kuka korjaa voitot tästä? Afrikan maita riistetään tällä hetkellä todella vahvasti mm. Kiinalaisten toimesta. Esimerkiksi Mosambikissa on joskus aikoinaan rakennettu kirkko, pari tietä ja koulu kylään ja saatu siitä tehtyä sopimus puun käytöstä. Parissa vuodessa tämä on sitten johtanut siihen, että metsät hakataan nollakorvauksella matalaksi ja puu kuljetetaan Kiinaan jatkojalostukseen. Työt tekee paikalle tuodut kiinalaiset työntekijät, paikalliset eivät hyödy tästä mitenkään, lukuunottamatta muutamia korruptoituneita virkamiehiä. Paikalliset käyttävätkin täydestä tukkirekasta nimitystä "chinese take-away".

En nyt väitä, että Namibialaisessa lihassa olisi ihan samoja ongelmia, mutta aina kannattaa hiukan olla varuillaan kun köyhistä maista tuodaan jotain erityisen halvalla.
 

puuha-pete

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Minnesota, Hollanti
Kyllä tuossa äskeisessä videossa on huomattavan paljon asiaakin, mutta kyllähän noissa on kuvattu jossain todella surkeassa mestassa ja ei noita enää paljoa edes voi olla. Jos se, että mihinkään kunnolliseen tilaan, sen tuotantorakennuksiin tai mihinkään, ei voi kulkea edes samoilla saappailla, millä ulkopuolella jallaillaan, kertoo paljon.

Ainakin jokunen vuosi sitten oli pakollista laiduntaa nautoja. En tiedä onko asiat sittemmin muuttuneet siten, että voi olla jotain vitun ahtaita koppeja, missä on kuolleita ja sairaita eläimiä terveiden seassa. Kyllähän tuollaisissa tiloissa eläinten taudit leviävät kulovalkean tavalla ja uskaltaisin väittää aivan helvetisti menevän lihaa teurastamon porteilla hylkyyn. Tuskin nyt kukaan tuollaisella tavalla voi mitään bisnestä pyörittää.

Voisin lyödä kaiken omaisuuteni vetoa, että Namibiasta ja Argentiinasta kun lähdetään kaivamaan hieman samansuuntaista materiaalia, löydettäisiin huomattavasti törkeämpää ja suorastaan sairasta menoa.

Lihantuottajathan itse ovat viimeisen 15 vuoden aikana tehneet tietoisen valinnan ja lopettaneet alalla suurempaan tahtiin kuin millään muulla. Samaan aikaa osa on ollut pakotettuja tekemään aivan järjettömän kokoisia "tehtaita". Eihän tässä touhussa ole ollut järkeä sitten tipan tippaa reiluun vuosikymmeneen.

Videolla kyllä esiintyi järkyttävää materiaalia, ei siinä mitään. Tuskin kuitenkaan voidaan yleistää tuon videon perusteella kaikkia tiloja samaan kategoriaan.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Ainakin jokunen vuosi sitten oli pakollista laiduntaa nautoja. En tiedä onko asiat sittemmin muuttuneet siten, että voi olla jotain vitun ahtaita koppeja, missä on kuolleita ja sairaita eläimiä terveiden seassa. Kyllähän tuollaisissa tiloissa eläinten taudit leviävät kulovalkean tavalla ja uskaltaisin väittää aivan helvetisti menevän lihaa teurastamon porteilla hylkyyn. Tuskin nyt kukaan tuollaisella tavalla voi mitään bisnestä pyörittää.

Mun tietääkseni maitolehmät laiduntaa mutta lihakarja ei, en ole aivan satavarma tästä mutta pari vuotta sitten olin pikavisiitillä tuttavan tilalla jossa oli lihakarjaa ja saatiin briiffausta "tehotalouteen".

Liittyisikö tämä myös kotimaisen maidon kovaan hintaan, maidon tuottaja eläimillä oltava paremmat oltavat jotta aamulypsyt on tuottoisia, tiedä sitten.

Jos näin niin lihakarjan ylläpito ilmeisesti huomattavasti helpompaa, kopitkin ovat aika nihkeitä, olisiko metriäkään ollut liikkumatilaa naudan ympärillä.

Korjatkaa jos tunnette asiaa paremmin, tämä tosiaan muistikuvani mutta voi olla totaalisen väärä myös.




_
 

puuha-pete

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Minnesota, Hollanti
.

Jos näin niin lihakarjan ylläpito ilmeisesti huomattavasti helpompaa, kopitkin ovat aika nihkeitä, olisiko metriäkään ollut liikkumatilaa naudan ympärillä.

Korjatkaa jos tunnette asiaa paremmin, tämä tosiaan muistikuvani mutta voi olla totaalisen väärä myös.
_

Voi toki olla näin, että lypsykarjaa täytyy EU:n säädösten mukaan laiduntaa, mutta kyllä silloin myös nuorkarjaa täytyi laiduntaa. Siellä sitten katseltiin kun 35 asteen lämpötilassa tuollaiset pikkurillin kokoiset paarmat puree niin, että veri tirskuu. Mutta hipit oli onnellisia kun ne oli ulkona, heh.

Kyllä uskaltaisin väittää, että nykyään ainakin nautaeläimillä on huomattavasti tilaa johtuen pihatto-mallisista ratkaisuista. Ei kukaan tuollaisia koppeja enää siivoa, isot hallimaiset tilat ja hirvittävästi tilaa, jotta kaikki pääsevät yhtäaikaa syömään. Tällöin myös elukoiden optimaalinen kasvaminen on mahdollista.
 

ultras

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara Tampere
Pitäisikö se sika ja/tai nauta teurastaa pelkän sisä- ja ulkofileen takia? Tuliko jollekin shokkina että näin ei olekaan ja pullia sekä pihvejä ei valmistetakaan parhaista lihoista vaikka rasia maksaakin sen euron. Se on tehotuotantoa ja myös ymmärrettävää sellaista.

Tuoteselosteestahan sen voi lukea mitä siinä on mutta miksi pitäisi? Jos on tähänkin asti syönyt niin voi mässäillä jatkossakin.

Ja mitä tulee vertauksiin Italialaiseen ruokaan niin totta on että siellä arvostetaan raaka-aineita ja ruoan valmistamista eri tasolla kuin Suomessa. Italialainen ruokahan on loppupelissä helkkarin yksinkertaista jossa ei sotketa tuhatta raaka-ainetta keskenään niinkuin meillä on tapana. Siellä jo perhekootkin varmasti vaikuttavat asiaan kun tytöt ja pojat pyörivät vielä 30 vuotiaana mamman ja pappan kanssa saman katon alla. Täällä monet muuttavat jo teininä muualle opiskelemaan joka myös vaikuttaa ruokatottumuksiin, harva sitä itselleen alkaa jokapäivä tekemään pihvejä ulkofileestä eri kastikkeiden ja lisukkeiden kera.
 

Lexa

Jäsen
Muistan erään lehtiartikkelin jossa joku vähittäiskaupan pamppu kertoi ruoan hinnan nousevan, perusteena esim. raaka-aineiden ja kuljetuskustannusten nouseminen. Tuolloin elettiin Tammikuuta 2009 ja syksyllä 2008 puhjennut lama näkyi raaka-aineiden ja kuljetusten hinnassa jyrkästi täysin päinvastaiseen suuntaan.

Joku on jossain kirjoittanut että Suomessa maailman halvimmista raaka-aineista tehdään maailman kallein ruoka. Mukana on varmasti värikynää, mutta kovin kaukana totuudesta tuo väittämä ei kuitenkaan ole. Taloussanomien sivuilla oli lueteltu maatalouden tuottajahintoja EU:n alueella, ja niissä Suomi sijoittuu keskiarvojen alapuolelle sekä liha, että viljatuotteissa.

Mainitaan myös usein, että kuljetuskustannukset nostaisivat merkittävästi ruoan hintaa. Kuljetusalan hintatason tuntevana väittäisin kuitenkin, että tämä on hyvin pitkälti paskapuhetta, varsinkin kun elintarvikkeiden tapauksessa puhutaan valtavista volyymeista ja säännöllisistä toimituksissa. Toki kyläkaupoilla ym. pienillä toimijoilla tilanne on ihan toinen. Jos mietitään logistiikkaa esim. elintarviketeollisuuden näkökulmasta, niin ei tarvi ihmetellä minkä takia esim. HK:n tehdas sijaitsee Forssassa. Kuinka moni Suomalainen asuu 150km säteellä Forssasta? (V: 55% Suomalaisista)

Täällä on puhetta näistä 4 hampurilaista eurolla tarjouksista. Pitää kuitenkin ymmärtää, että nimenomaan kaupat haluavat näitä sisäänvetotuotteita hyllyilleen. Useinhan tämä toimii niin päin, että kauppa määrittelee itselleen tuotteen ja sille haluamansa hinnan. Tämän jälkeen elintarviketehdas tekee sen niin, että saisi näistä itselleen katteen.

Kolmas kaupan kustannuksissa suoraan näkyvä kuluerä on tietysti palkat. Kuinka moni tietää, että suuri osa markettien työntekijöistä tekee 30h työviikkoa mutta kuitenkin usein viitenä päivänä viikossa. Tämä ynnättynä suureen määrään osa-aikaisia työntekijöitä (opiskelijat ym.) mahdollistaa hyvän työvoiman saatavuuden, koska kustannukset työntekijää kohti eivät ole kovin suuret ja työntekijöitä on määrällisesti paljon (vähän ylityökustannuksia jne.). Onkin suorastaan hämmästyttävää, että kaupassa palvelu on näinkin ystävällistä vaikka bruttopalkka myyjällä pyörii useimmiten 1000-1500euron välissä säännöllisellä työajalla.

Elintarviketeollisuudessa työntekijöillä on mahdollisuus päästä kauppaa parempaan ansiotasoon ainakin vuorotöissä, mutta töiden ollessa voimakkaasti automatisoituja eivät palkkakustannukset sielläkään muodosta kovin suurta osaa itse tuotteen loppuhinnasta, ainakin mikäli on uskominen tätä Selryn selvitystä: http://selry-fi-bin.directo.fi/@Bin...plication/pdf/2809551/Palkkajuliste_PAINO.pdf

Liitteenä vielä Kalevan uutinen, jossa aiheena kaupan osuus ruoan kuluttajahinnasta:

http://www.kaleva.fi/uutiset/kaupan-osuus-ruoan-kuluttajahinnasta-kasvanut-huimasti/861278
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Mitähän eroa (siis maantieteellisesti) mahtaa olla Argentiinalla ja Brasilialla? Anyone?

Mutta, okei, sovitaan, että makuaistini, näköni (Kemiran säkkien vuoret, joiden korkeista hinnoista "maatalousyrittäjät" nassuttavat n. 28 tuntia keskivertovuorokauden aikana) ja kauppakuittini valehtelevat. Suomalainen ruoka on maailman parasta, puhtainta ja halvinta. Quod erat demonstrandum.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Tuossa kun viikon verran suunnistin lähinnä makuaistin varassa Keski-Euroopassa, niin pakko sanoa, että ruoka oli keskimäärin paremmanmakuista kuin täällä. En tiedä, onko kyse välttämättä aineksista, ehkä niistäkin, mutta veikkaisin, että ruokaan suhtaudutaan keskimäärin intohimoisemmin kuin täällä. Esim. luxemburgilaisen jättiostarin pikkukahvilasta ostettu muovitettu sämpylä oli rapea ja maukas, ranskalainen patonki upposi sellaisenaan ja hotellin peruskinkut olivat maukkaita, eikä mitään jauhoisia mössöjä. Toki törmäsin tuollakin joihinkin tylsiin tuotoksiin, mutta olihan se kontrasti aika kova, kun Pirkkalan ABC:llä kävin tankkaamassa ja nappasin mukaani muovisämpylän. Hirveän paljon halvempaa siellä ei mielestäni ollut, mutta tarjonta ja laatu vaikutti ainakin tuon viikon perusteella olevan parempaa. Tosin olen ihan tyytyväinen, että meikäläinen CM on käynyt lävitse rempan ja ilmeisesti erilaiset tuoretiskit ovat olleet erityisen huomion kohteena asiakaspalautteen perusteella. Tämä taas kertoo siitä, että Suomessakin asian päälle tajutaan, eikä kaikki toivo ole mennyt.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös