Fakta 1: Suomessa ruoka on kallista. Kesällä julkaistun Eurostatin mukaan jopa 20% kalliimpaa kuin keskimäärin Euroopassa.
Fakta 2: Suomessa ruoka on huonolaatuista. Suomessa voidaan Eurooppalaisella mittakaavalla käyttää kaikkein laajimmin erilaisia lisäaineita ja mainostaa tuotetta aitona.
Mitä ihmettä suomalaiselle ruoantuotannolle on tapahtunut? Elintarvikkeiden arvonlisäveroa lasketaan jotta ruoka halventuisi. Syntynyt säästö kuitenkin jäi kauppiaiden taskuun, kun alle kahdessa kuukaudessa veron laskun jälkeen oli hintataso nostettu jo samalle tasolle kuin ennen veron laskemista. Luomutuotteita kaupoista saa hakea ja mikäli sellaisen löytää, pitää siitä olla valmis maksamaan moninkertainen summa. Käytännön tasolla tämä tarkoittaa sitä, ettei normaalilla lapsiperheellä ole varaa valita kulutustottumuksiaan. Mikäli perhe halutaan ruokkia, on pakko ostaa epäeettistä, huonolaatuista ja tehotuotettua ruokaa, jonka alkuperästä tai valmistusaineista ei lopulta voi olla koskaan varma.
Loistavaa tekstiä. Sun kannattaa kopioida tämä kirjoitus ja perusta ryhmä Facebookiin. Jos et itse halua, niin toivottavasti joku muu. On hyvä, että syntyy keskustelua, koska aihe koskee jokaista suomalaista. Uskon, että ihmiset ovat kiinnostuneita tästä asiasta.
Mun mielestä suurin syypää tähän einespaskan tulemiseen on laite nimeltä mikroaalto-uuni. Miettikää, kuinka paljon einesvalmisteita on tullut markkinoille tämän "äidin korvaajan" jälkeen? Ihan perusvoileivän tekeminen on nykymukuloille vaikeaa, koska on helppoa laittaa hampurilainen mikroon ja samalla ottaa kyytipojaksi juotava jogurtti. Näitä esimerkkejä on miljoona!
Tälläisen "ruuan" valmistamisen helppouteen sortuu todella helposti. Kun sillä tulee kuitenkin vatsa täyteen ja niin kauan, kun terveys on ok, no problem.
Mutta sitten kun kun alkaa kertyä ylipainoa ja verenpaine/kolesteroli-arvot ovat huipussa, aletaan vetää luomua. Aika tuttua?
Mutta kuka sitten opettaa ruuan valmistusta? Voidaanko olettaa, että nykyajan lapset oppivat sen automaattisesti kotona?
Koulussa on kotitaloustunteja vasta ylä-asteella. Sitä ennen monen suomalaisen lapsen suun ruokkii Atrian mikrohampurilainen tai Valion juotava jogurtti. Joku voi syödä salaattiakin, mutta sekin on eineshyllystä, koska kuka nyt jaksaa alkaa kotona sellaista väsäämään.
Pitäisiko siirtyä siihen, että tämä ruuan valmistamisen taito, mukaanlukien pyykin peseminen, siivoaminen yms. muiden kotitöiden opettaminen pitäisi aloittaa ala-asteella ekalla luokalla? Jos kotona näitä ei opi, niin ei sitten missään muuallakaan, kuin koulussa. Kyllähän tulosten näkemiseen menisi aikaa, mutta seuraava sukupolvi osaisi vaatia kunnon raaka-aineita ruuan valmistukseen.
Edit. Kuinka monessa kodissa koko perhe syö samanpöydän ääressä itse valmistamaansa ruuan, jotka ei ole koottu eineksistä..?